Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 09:13

Υδρογονάνθρακες: Ξεκινάει νέος γύρος ερευνών στο Ιόνιο

Γράφτηκε από την

Τη διενέργεια νέων σεισμικών ερευνών με πιο εξελιγμένες τεχνολογίες για τον ακριβέστερο εντοπισμό πιθανών στόχων με κοιτάσματα υδρογονανθράκων στη χώρα μας σχεδιάζει η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων (ΕΔΕΥ).

Σχετική αναγγελία κάνει με δήλωσή του στα «Νέα» ο νέος διευθύνων σύμβουλος της ΕΔΕΥ, Αριστοφάνης Στεφάτος, χαρακτηρίζοντας μάλιστα επιτακτική την πρόσκτηση νέων γεωφυσικών δεδομένων προκειμένου να αποκτηθεί καλύτερη εικόνα του υπεδάφους που θα επιτρέψει την αξιόπιστη εκτίμηση δυνητικών στόχων.

«Ο κλάδος της Ερευνας και Εκμετάλλευσης Υδρογονανθράκων, παρά τη σημαντική προσπάθεια που έχει συντελεστεί κατά την τελευταία δεκαετία, εξακολουθεί να χαρακτηρίζεται από μη ικανοποιητική γεωφυσική κάλυψη. Με απλά λόγια απαιτούνται περισσότερα και καλύτερης ποιότητας γεωφυσικά δεδομένα, προκειμένου να αποκτήσουμε την “εικόνα” του υπεδάφους που θα επιτρέψει την αξιόπιστη εκτίμηση των δυνητικών στόχων και σχετικών ρίσκων. Η πρόσκτηση αυτών των δεδομένων, είναι σήμερα επιτακτική», σημειώνει χαρακτηριστικά ο Αριστοφάνης Στεφάτος.

Και προσθέτει: «Μόνο μέσα από τη σαφέστερη απεικόνιση των περιοχών ενδιαφέροντος θα μπορέσουμε να προσδιορίσουμε τις πραγματικές οικονομικές και περιβαλλοντικές διαστάσεις. Σε κάθε περίπτωση η συλλογή δεδομένων για τη μελέτη και κατανόηση του υπεδάφους της χώρας προσδίδει αξία στην παρακαταθήκη του εθνικού μας πλούτου».

Σύμφωνα με πληροφορίες η ΕΔΕΥ προτίθεται να αναλάβει πρωτοβουλίες για τη διενέργεια σεισμικών ερευνών σε θαλάσσιες περιοχές της χώρας προκειμένου να ληφθούν τρισδιάστατες εικόνες του υπεδάφους. Υπενθυμίζεται ότι οι τελευταίες έρευνες έγιναν το 2012-2013 στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης και τις είχε αναλάβει κατόπιν διεθνούς διαγωνισμού η νορβηγική PGS. Τότε το ερευνητικό σκάφος της Nordic Explorer χτύπησε... 12.500 χλμ. σεισμικών γραμμών με πρόσκτηση δισδιάστατων γεωφυσικών δεδομένων.

Οι έρευνες είχαν γίνει τότε προκειμένου να ακολουθήσει περίπου δύο χρόνια μετά ο γύρος παραχωρήσεων για θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο και νότια της Κρήτης. Πηγές δεν αποκλείουν οι νέες σεισμικές έρευνες να διεξαχθούν σε περιοχές του Ιονίου και νότια της Κρήτης, οι οποίες δεν έχουν παραχωρηθεί. Σε θαλάσσια «οικόπεδα» τα οποία έχουν παραχωρηθεί, δεν αποκλείεται, λένε οι πληροφορίες, η ΕΔΕΥ να προχωρήσει σε συνεργασία με τους επενδυτές για τη διεξαγωγή νέων σεισμικών ερευνών.

Ο Αριστοφάνης Στεφάτος τονίζει σχετικώς:

«Η ΕΔΕΥ αξιολογεί συνεχώς, σε συνεργασία με τις εταιρείες του κλάδου, ευκαιρίες πρόσκτησης δεδομένων και μελετά ευέλικτα μοντέλα συνεργασίας. Βασικός άξονας της στρατηγικής μας παραμένει το δίπτυχο “διασφάλιση του δημόσιου συμφέροντος - πλήρης σεβασμός προς το περιβάλλον”», όπως υπογραμμίζει, δίνοντας έμφαση στα περιβαλλοντικά θέματα της σχεδιαζόμενης πρωτοβουλίας.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η διοίκηση της ΕΔΕΥ επιδιώκει να αξιοποιήσει την παρούσα χρονική περίοδο κατά την οποία οι δραστηριότητες της έρευνας και εκμετάλλευσης υδρογονανθράκων έχουν παγώσει εξαιτίας της κρίσης της πανδημίας, με τον εμπλουτισμό των δεδομένων των γεωλογικών δομών που διαθέτει. Δεν αποκλείεται, αναφέρουν πηγές, σε βάθος ετών και εφόσον αντιστραφεί το αρνητικό κλίμα να προχωρήσει και με τη διάθεση των νέων στοιχείων σε ενδιαφερόμενους επενδυτές σε νέες παραχωρήσεις.

Πηγή: Cnn.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 11 Φεβρουαρίου 2021 09:55

Σχετικά Άρθρα

  • Διάσωση 95 μεταναστών στο Ιόνιο - Έφτασαν στο Κατάκολο - Ανάμεσά τους 20 παιδιά (photos) Διάσωση 95 μεταναστών στο Ιόνιο - Έφτασαν στο Κατάκολο - Ανάμεσά τους 20 παιδιά (photos)

    Κυρίως πολίτες από το Αφγανιστάν και το Πακιστάν οι επιβαίνοντες στο σκάφος που εντοπίστηκε στα διεθνή ύδατα.

    Σκάφος με 95 μετανάστες εξέπεμψε σήμα για βοήθεια στα ανοιχτά του Ιονίου, στο ύψος του Κυπαρισσιακού Κόλπου από το βράδυ της Τετάρτης και εντοπίστηκε νωρίς σήμερα το πρωί δεκάδες ναυτικά μίλια δυτικά των ακτών της Ηλείας.

    Το Κέντρο Επιχειρήσεων του Λιμενικού Σώματος - Ελληνικής Ακτοφυλακής, συντόνισε επιχείρηση διάσωσης και σύμφωνα με πληροφορίες οι 95 μετανάστες εγκατέλειψαν το ιστιοφόρο σκάφος στο οποίο επέβαιναν και επιβιβάστηκαν σε "Ρο-Ρο" πλοίο, που τους μεταφέρει προς το Κατάκολο, συνοδεία του σκάφους Ν/Γ 516 του Λιμεναρχείου Κατακόλου.

    Το πλοίο με τους μετανάστες αναμένεται να φτάσει νωρίς το απόγευμα της Πέμπτης στο λιμάνι Κατακόλου, όπου οι αρχές έχουν ειδοποιηθεί για να υποδεχθούν τους μετανάστες και να τους παράσχουν κάθε δυνατή βοήθεια.

    Νεότερη ενημέρωση

    Έφτασαν στο λιμάνι του Κατακόλου οι πρώτοι παράτυποι μετανάστες που εντοπίστηκαν στα ανοιχτά του Ιονίου και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι με πλοίο Ro/Ro.

    Με τη βοήθεια μικρότερων σκαφών γίνεται η επιβίβαση και η μεταφορά τους στον προβλήτα, προκειμένου να γίνει η καταμέτρηση τους και να τους παρασχεθεί κάθε βοήθεια όπου χρειάζεται.

    Νεότερη ενημέρωση

    Σύμφωνα με νεότερες πληροφορίες, ο αριθμός των μεταναστών είναι 95 άτομα, εκ των οποίων 75 ενήλικες και 20 παιδιά.

    Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, πρόκειται για άτομα που προέρχονται από το Ουζμπεκιστάν, το Πακιστάν και το Αφγανιστάν, και το πλοίο "Ρο-Ρο" που τους εντόπισε τους περισυνέλλεξε σε πολύ μεγάλη απόσταση, δεκάδες ναυτικά μίλια στο Ιόνιο.

    katakolo metanastes 31 10 2024 1

    katakolo metanastes 31 10 2024 2

    Περισσότερα σε νεότερη ανάρτηση...

  • Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη
    Υδρογονάνθρακες: Οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ για τα κοιτάσματα αερίου στην Ελλάδα – Οι αποφάσεις για γεώτρηση στην Κρήτη

    Εξαγωγική σε υδρογονάνθρακες η Ελλάδα – Η ΕΔΕΥΕΠ ανοίγει το «παράθυρο» για γεωτρήσεις μέχρι το τέλος του 2024

    Στην πρώτη επίσημη συντηρητική εκτίμηση ως προς το μέγεθος των κοιτασμάτων της χώρας σε υδρογονάνθρακες προχωρά η Ελληνική Διαχειριστική Εταιρεία Υδρογονανθράκων και Ενεργειακών Πόρων (ΕΔΕΥΕΠ).

    Όπως αποκαλύπτει ο ΟΤ, η ΕΔΕΥΕΠ στις ετήσιες οικονομικές καταστάσεις της για το 2023 και αναφερόμενη στον απολογισμό των δράσεων της για τους υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα παρουσιάζει προκαταρκτικά στοιχεία για τα αποθέματα φυσικού αερίου στα blocks της Κρήτης και του Ιονίου.

    Μία συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών αποθεμάτων κυμαίνεται σύμφωνα με τα προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου

    Τα κοιτάσματα σε υδρογονάνθρακες στην Ελλάδα

    Η ΕΔΕΥΕΠ υπό τον πρόεδρο Ρίκαρντ Σκούφια και τον διευθύνοντα σύμβουλο Άρη Στεφάτο στην ετήσια οικονομική έκθεση για το 2023 της εταιρείας αναφέρει ως προς το μέγεθος των αποθεμάτων σε υδρογονάνθρακες (φυσικό αέριο):

    «Μια συντηρητική εκτίμηση των δυνητικών και πιθανών αποθεμάτων των εν λόγω περιοχών, στις οποίες ωστόσο δεν έχει ακόμη διενεργηθεί εξερευνητική γεώτρηση, κυμαίνεται σύμφωνα με προκαταρκτικά στοιχεία της ΕΔΕΥΕΠ στα 24 τρις κυβικά πόδια (trillion cubic feet) ή 680 bcm (δισ. κυβικά μέτρα) φυσικού αερίου (risked recoverable reserves). Η πιθανή επιβεβαίωση αυτών των κοιτασμάτων υπερκαλύπτει τόσο την παρούσα όσο και τη μέλλουσα εγχώρια ζήτηση φυσικού αερίου καθιστώντας τη χώρα μας εξαγωγική έως τα τέλη της δεκαετίας», αποκαλύπτει η ΕΔΕΥΕΠ στην ετήσια οικονομική έκθεση, που έχει στη διάθεση του ο ΟΤ.

    Οι περιοχές που αναφέρει η ΕΔΕΥΕΠ είναι: «Αυτήν τη στιγμή υπάρχουν οκτώ ενεργές συμβάσεις έρευνας και παραγωγής υδρογονανθράκων στην Ελλάδα, με τη συμμετοχή σημαντικών επενδυτών όπως η ExxonMobil, η HELLENiQ ENERGY και η Energean. Η περιοχή του Πρίνου βρίσκεται σε φάση παραγωγής, το Κατάκολο σε φάση ανάπτυξης, ενώ έξι ακόμη περιοχές βρίσκονται σε φάση έρευνας: μία στην χερσαία περιοχή των Ιωαννίνων, τρεις θαλάσσιες περιοχές στο Ιόνιο Πέλαγος (Μπλοκ 2, Μπλοκ 10, Μπλοκ Ιονίου), και δύο θαλάσσιες περιοχές στην Κρήτη (Δυτικά της Κρήτης, Νοτιοδυτικά της Κρήτης)».

    Τα blocks όπου έγιναν οι σεισμικές έρευνες για υδρογονάνθρακες και πιθανόν να κρύβουν τα αποθέματα αερίου 680 δισ. κυβικών μέτρων

    Το επίκεντρο του ενδιαφέροντος φυσικά στρέφεται στις περιοχές που βρίσκονται σε φάση έρευνας.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024

    Οι σεισμικές, η Κρήτη, η ExxonMobil και οι γεωτρήσεις

    Η ΕΔΕΥΕΠ μιλά επίσης για το πρόγραμμα των τρισδιάστατων σεισμικών ερευνών που ολοκληρώθηκαν το 2023: «Τον Φεβρουάριο του 2023 ολοκληρώθηκαν οι πρώτες τρισδιάστατες σεισμικές υπεράκτιες έρευνες της χώρας την τελευταία επταετία και τον Ιούλιο του 2023 η ΕΔΕΥΕΠ ανακοίνωσε την επιτυχή ολοκλήρωση της πρώτης φάσης εξερεύνησης στις υπεράκτιες περιοχές «Ιόνιο» και «Μπλοκ 10» και την απόφαση του Μισθωτή να προχωρήσει στη δεύτερη φάση ερευνών.
    Συνολικά, έως σήμερα η ΕΔΕΥΕΠ έχει πλέον επιβλέψει συνολικά οκτώ θαλάσσιες σεισμικές έρευνες, βασιζόμενες στο έτος ορόσημο του 2022 κατά το οποίο πραγματοποιήθηκαν οι υψηλότερες επενδύσεις σε έρευνα που έγιναν ποτέ στον ελληνικό τομέα upstream. Όλες οι έρευνες έχουν διεξαχθεί σύμφωνα με νέα, αυστηρότερα, περιβαλλοντικά πρότυπα που πληρούν ή ξεπερνούν τα κριτήρια αναφοράς για τα «καλύτερα διεθνή πρότυπα», τονίζει η αρμόδια εταιρεία για την έρευνα κι εκμετάλλευση υδρογονανθράκων.

    Σύμφωνα με την ΕΔΕΥΕΠ κατά το δεύτερο μισό του 2023 κυριάρχησε η επεξεργασία των ερευνητικών δεδομένων, «με σκοπό την πιθανή λήψη αποφάσεων για ερευνητικές γεωτρήσεις προς το δεύτερο μέρος του 2024», υπογραμμίζει η εταιρεία αφήνοντας ανοιχτό το «παράθυρο» για τη λήψη επενδυτικής απόφασης.

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ δείχνει την Κρήτη και την ExxonMobil: «Βασιζόμενοι στις πρόσφατα διεξαχθείσες έρευνες, η ΕΔΕΥΕΠ, μαζί με την ExxonMobil, επιτάχυναν την πρόσκτηση πρόσθετων τρισδιάστατων σεισμικών δεδομένων στην θαλάσσια περιοχή της Κρήτης στις αρχές του 2024 με στόχο την περαιτέρω διευκόλυνση της ανάλυσης για πιθανή μελλοντική ερευνητική γεώτρηση».

    Και σε άλλο σημείο της ετήσιας οικονομικής έκθεσης για το 2023, τονίζεται σχετικά με την πιθανότητα λήψης επενδυτικών αποφάσεων για ερευνητική γεώτρηση: «Μετά το 2022, που ήταν έτος ορόσημο για το επίπεδο των επενδύσεων σεγεωφυσικές έρευνες, το φιλόδοξο πρόγραμμα για την επιτάχυνση όλων των σχετικών προγραμμάτων εξερεύνησης συνεχίστηκε το 2023. Στα μέσα Φεβρουαρίου 2023, ολοκληρώθηκαν με επιτυχία επτά θαλάσσιες γεωφυσικές (σεισμικές) έρευνες. Μετά την ολοκλήρωση των προαναφερθέντων ερευνών στις αρχές του έτους, κατά το υπόλοιπο του 2023 οι Μισθωτές των υπεράκτιων οικοπέδων εξερεύνησης εστίασαν κυρίως στην επεξεργασία του μεγάλου όγκου των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων.

    Το 2023 ήταν επομένως έτος προετοιμασίας ενόψει των αποφάσεων των επενδυτών για πιθανές εξερευνητικές γεωτρήσεις, οι οποίες αναμένεται να ληφθούν εντός του 2024. Η επεξεργασία και η ερμηνεία (η οποία βρίσκεται ακόμη σε εξέλιξη) των συλλεχθέντων σεισμικών δεδομένων θα επιτρέψει την επαναξιολόγηση του μεγέθους, της έκτασης και του ρίσκου πιθανών γεωτρητικών στόχων για τις υπεράκτιες περιοχές της Δυτικής και Νοτιοδυτικής Κρήτης, Μπλοκ 2, Μπλοκ 10 και Ιόνιο μπλοκ», επισημαίνει η ΕΔΕΥΕΠ σχετικώς.

    Αν επιβεβαιωθούν οι εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ τα αποθέματα φυσικού αερίου στην Ελλάδα είναι σχεδόν όσο εκείνα του μεγαλύτερου κοιτάσματος στη ΝΑ Μεσόγειο, το Ζόρ στην Αίγυπτο

    Το κοίτασμα Ζορ και τα οφέλη από τα αποθέματα αερίο στην Ελλάδα

    Οι προκαταρκτικές εκτιμήσεις που κάνει η ΕΔΕΥΕΠ για τα ελληνικά κοιτάσματα, αν κι εφόσον επιβεβαιωθούν από τις ερευνητικές γεωτρήσεις δείχνουν αποθέματα κοντά στο μεγαλύτερο κοίτασμα της περιοχής της Νοτιοανατολικής Μεσογείου που έχει ανακαλυφθεί τα τελευταία 10 χρόνια.

    Πρόκειται για το κοίτασμα Ζορ στην Αίγυπτο που ανακάλυψε το 2013 ο ιταλικός κολοσσός στο upstream, η Eni. Τα αποθέματα του σε φυσικό αέριο ανέρχονται σε 30 τρισ. κυβικά πόδια ή 850 δισ. κυβικά μέτρα.

    Στην Ελλάδα, οι συντηρητικές εκτιμήσεις της ΕΔΕΥΕΠ δείχνουν 24 τρισ. κυβικά πόδια ή 680 δισ. κυβικά μέτρα φυσικού αερίου.

    Με δεδομένο ότι η ετήσια κατανάλωση της χώρας σε φυσικό αέριο κινείται γύρω στα 4 με 5 δισ. κυβικά μέτρα γίνεται εύκολα αντιληπτό τι σημαίνει οικονομικά για τα δημόσια ταμεία.

    Η ΕΔΕΥΕΠ περιγράφει σχετικώς: «Τα άμεσα οικονομικά οφέλη από την πιθανή παραγωγή φυσικού αερίου για το Ελληνικό κράτος με βάση μια χρονική διάρκεια εικοσιπενταετίας από την έναρξη της παραγωγής θα προέρχονται από την φορολογία εισοδήματος και από τα μερίσματα παραγωγής και άλλα λοιπά ανταλλάγματα. Παράλληλα η προώθηση ενός συστήματος ανακατανομής πόρων που προέρχονται από τους υδρογονάνθρακες για στήριξη των τοπικών οικονομιών που επηρεάζονται από την απολιγνιτοποίηση της ηλεκτροπαραγωγής, αλλά και σε εθνικό επίπεδο μέσω ενδεχόμενης διάθεσης πόρων για την ενεργειακή μετάβαση, αναμένεται να μετριάσει τις άμεσες και έμμεσες επιπτώσεις σε τοπικό επίπεδο καθιστώντας τη λειτουργία αυτού του βρόχου ανάδρασης ως προτεραιότητα δημοσίου συμφέροντος».

    Πάνω από τα 3 εκατ. ευρώ ήταν ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ για το 2023 λόγω των εσόδων που είχε από τους μισθωτές των παραχωρήσεων στην Ελλάδα

    Τα έσοδα από τους μισθωτές των blocks

    Η ΕΔΕΥΕΠ όπως επίσης περιγράφει στην ετήσια οικονομική της έκθεση έχει επεκτείνει τη δράση της στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών πάρκων αλλά και στην δέσμευση και αποθήκευση διοξειδίου του άνθρακα (CCS).
    Και για τους τομείς αυτούς κάνει τον απολογισμό της.

    Ωστόσο, συνεχίζει να έχει έσοδα και θετικό οικονομικό αποτέλεσμα χάρη στις ενεργές συμβάσεις έρευνας και εκμετάλλευσης με ExxonMobil, Helleniq Energy και Energean.

    Έτσι για το 2023 ο κύκλος εργασιών της ΕΔΕΥΕΠ έκλεισε υψηλότερα στα 3.063.571 ευρώ από 2.118.061 ευρώ το 2022.

    Ο κύκλος εργασιών προήλθε από:

    • Έσοδα από στρεμματικές αποζημιώσεις βάσει συμβάσεων: 1.085.610 ευρώ
    • Έσοδα από σεισμικά δεδομένα βάσει συμβάσεων: 1.043.555 ευρώ
    • Έσοδα από εκπαίδευση και τεχνική υποστήριξη του προσωπικού βάσει συμβάσεων (Training fees): 620.000 ευρώ
    • Λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων: 314.406 ευρώ

    Μάλιστα η ΕΔΕΥΕΠ επισημαίνει ότι από την κατηγορία «λοιπά έσοδα δραστηριοτήτων» τα 280.000 ευρώ προήλθαν από την πώληση γεωτρητικών δεδομένων.

    Τα κέρδη μετά από φόρους για την ΕΔΕΥΕΠ το 2023 ανήλθαν σε 850.911 ευρώ, αυξημένα κατά 677.082 ευρώ, είτε 389.51% σε σχέση με το αντίστοιχο ποσό κατά τη χρήση του 2022, το οποίο ανερχόταν σε 173.830 ευρώ.

    Πηγή: ΟΤ - Ιn.gr

  • Σεισμός τώρα στο Ιόνιο - Ασθενής δόνηση 3 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Στροφάδες Ζακύνθου
    Σεισμός τώρα στο Ιόνιο - Ασθενής δόνηση 3 Ρίχτερ με επίκεντρο τις Στροφάδες Ζακύνθου

    Τι αναφέρει το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο για τον σεισμό στο Ιόνιο

    Σεισμός μεγέθους 3 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ σημειώθηκε το πρωί της Δευτέρας στο Ιόνιο Πέλαγος.

    Η σεισμική δόνηση καταγράφηκε στη θαλάσσια περιοχή ανατολικά των Στροφάδων Ζακύνθου. Σύμφωνα με το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, ο σεισμός εντοπίστηκε 20 χιλιόμετρα ανατολικά των Στροφάδων, ενώ το εστιακό βάθος υπολογίζεται στα 24 χιλιόμετρα.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες
    Καιρός: Στη δυτική Ελλάδα και το Ιόνιο το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας Atena - Πώς θα κινηθεί τις επόμενες ώρες

    4 απεγκλωβισμοί από τη Ζάκυνθο όπου σε 12 ώρες έπεσαν 100mm βροχής - 140mm βροχής έπεσαν στην Κέρκυρα - Σε ποιες περιοχές ήχησε το 112 - Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

    Σε συναγερμό βρίσκεται πολιτεία και γενική γραμματεία πολιτικής προστασίας για την κακοκαιρία Atena που ξεκίνησε ήδη να πλήττει τη χώρα και σύμφωνα με τις προγνώσεις, των μετεωρολόγων θα διαρκέσει έως και τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης. Μάλιστα τα πρώτα μηνύματα από το 112 ήχησαν χθες στα κινητά των πολιτών στη Δυτική Ελλάδα, τη Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
    Παράλληλα, το έκτακτο δελτίο επιδείνωσης καιρού, που εκδόθηκε την Κυριακή, αναβαθμίστηκε σε έκτακτο δελτίο επικίνδυνων καιρικών φαινομένων σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία. Αναφορικά με την Αττική, αυξημένες νεφώσεις οπότε τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες της Τρίτης θα εκδηλωθούν βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
    Το πρώτο χτύπημα της κακοκαιρίας δέχθηκαν περιοχές της δυτικής Ελλάδας και των νησιών του Ιουνίου με ισχυρή βροχόπτωση και δυνατούς ανέμους κατά την διάρκεια της νύχτας.
    Όπως αναφέρει σε ανάρτησή του ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς «έως 100mm βροχής σε 12 ώρες κατέγραψε ο δορυφόρος της @JAXA_jp μέχρι τα μεσάνυχτα της 9/9 στη περιοχή της Ζακύνθου, ενώ άλλα 50-70mm έχουν σημειωθεί σήμερα 10/9 στα νησιά του Ιονίου και τα δυτικά ηπειρωτικά σύμφωνα με το δίκτυο των σταθμών του @meteogr. Στη βόρεια Κέρκυρα (Πετάλεια) έχουμε συνολικά φτάσει τα 140mm βροχής».
    Στη Ζάκυνθο κατέρρευσε τμήμα από τοιχίο, στο μετόχι του Αγίου Διονυσίου στην περιοχή Καλλιτέρο, στην επαρχιακή οδό Ζακύνθου- Καλαμακίου με αποτέλεσμα να κλείσει τμήμα του δρόμου.
    Ακόμα έγιναν τουλάχιστον τέσσερις αντλήσεις υδάτων από κατοικίες και καταστήματα, απεγκλωβίστηκαν 4 άτομα από αυτοκίνητο στο χωριό Μαχαιράδο και έπιασε φωτιά ένας προβολέας στο σχολείο στο χωριό της Λιθακιάς.

    Το νέο Έκτακτο Δελτίο της ΕΜΥ

    Το Έκτακτο Δελτίο Επικίνδυνων Καιρικών Φαινομένων, που εκδόθηκε τη Δευτέρα 09-09-2024/1300 τοπική ώρα με α.α. 2/2024 εξακολουθεί να ισχύει ως έχει, σύμφωνα και με τα τελευταία προγνωστικά στοιχεία.

    Η κακοκαιρία "ATENA", με βαρομετρικό χαμηλό στο Ιόνιο που κινείται ανατολικά επηρεάζοντας ήδη τα νησιά του Ιονίου, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

    Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

    Πιο αναλυτικά:

    Ισχυρές βροχές και καταιγίδες προβλέπονται:

    1. Μέχρι τις μεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) στα νησιά του Ιονίου, την Ήπειρο, τη δυτική Στερεά και τη δυτική Πελοπόννησο. Τα φαινόμενα τη νύχτα έως τις πρωινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) προβλέπεται να είναι ιδιαίτερα έντονα.
    2. Από τα ξημερώματα της Τρίτης (10-9-2024) μέχρι αργά το απόγευμα στη δυτική Μακεδονία και τη Θεσσαλία.
    3. Από τις προμεσημβρινές ώρες της Τρίτης (10-09-24) μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης (11-09-24) στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες.
    4. Από το βράδυ της Τρίτης (10-09-24) έως τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11-09-24) στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου.

    Σε ποιες περιοχές ήχησε το 112

    Μηνύματα μέσω του 112 έχουν σταλεί σε κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας, της Μακεδονίας και της Θεσσαλίας ενόψει της κακοκαιρίας "ATENA".

    Ειδικότερα, γύρω στις 18:00 , εκδόθηκε μήνυμα του 112 προς τους κατοίκους περιοχών της Δυτικής Ελλάδας. Το μήνυμα προειδοποιούσε για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τα οποία θα συνεχιστούν μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στις 10/09/2024 και καλούσε τους πολίτες να είναι προσεκτικοί στις μετακινήσεις τους κατά τη διάρκεια των φαινομένων.

    Λίγες ώρες αργότερα και συγκεκριμένα γύρω στις 20:00 το 112 ήχησε αυτή την φορά σε περιοχές της Θεσσαλίας και της Μακεδονίας. Το μήνυμα του 112 προειδοποιούσε τους κατοίκους για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή τους από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024 ενώ τους καλούσε να περιορίσουν τις μετακινήσεις τους.

    Συγκεκριμένα το μήνυμα ανέφερε: «Προειδοποιητικό μήνυμα για επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στην περιοχή σας, από τις πρωινές έως τις απογευματινές ώρες της Τρίτης 10/09/2024. ‼️ Περιορίστε τις μετακινήσεις σας και ακολουθείτε τις οδηγίες των αρχών».

    Βροχή στο λιμάνι της Ηγουμενίτσας:
    Ισχυρή καταιγίδα στην Πατρών - Πύργου:
    Το βαρομετρικό χαμηλό, που προκαλεί την κακοκαιρία Atena στη Κεντρική Μεσόγειο και κινείται ανατολικά, προβλέπεται να προκαλέσει επικίνδυνα καιρικά φαινόμενα στη χώρα μας που έχουν ήδη ξεκινήσει από το βράδυ της Δευτέρας (9/9) και θα κρατήσουν μέχρι τις απογευματινές ώρες της Τετάρτης (11/9) με κατά τόπους ισχυρές βροχές και καταιγίδες κυρίως στα δυτικά, κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά καθώς και στα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Τα φαινόμενα θα συνοδεύονται από μεγάλη συχνότητα κεραυνών, χαλαζοπτώσεις και ισχυρούς ριπαίους ανέμους.

    Πώς θα κινηθεί η κακοκαιρία

    Ο Θοδωρής Κολυδάς δημοσίευσε βίντεο με την κίνηση της κακοκαιρίας μέχρι το μεσημέρι της Τετάρτης:
    Σε ετοιμότητα τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την κακοκαιρία "ATENA" - Τι αποφασίστηκε στη σύσκεψη στην Πολιτική Προστασία

    Στη μέγιστη επιχειρησιακή ετοιμότητα θα βρίσκονται τα σώματα ασφαλείας και οι Ένοπλες Δυνάμεις για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων τυχόν πλημμυρικών φαινομένων από την κακοκαιρία "ATENA".

    Στη συντονιστική σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες υπό τον υπουργό Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Βασίλη Κικίλια, αποφασίστηκε, σύμφωνα με πληροφορίες από την Πολιτική Προστασία, ότι στις περιοχές που αναμένεται να πλήξει το φαινόμενο το Πυροσβεστικό Σώμα θα έχει διασπορά δυνάμεων της ΕΜΑΚ με λέμβους σε περίπτωση ανάγκης απεγκλωβισμών πολιτών, ενώ σε εγρήγορση θα είναι και οι κατά τόπους πυροσβεστικές υπηρεσίες για αντλήσεις υδάτων.

    Επιπλέον, σε ετοιμότητα θα είναι και οι Ένοπλες Δυνάμεις με διασπορά λέμβων και μηχανημάτων έργου με στόχο την άμεση επέμβαση εφόσον χρειαστεί, όπως επίσης και τα σκάφη του Λιμενικού Σώματος για κάθε αναγκαία συνδρομή.

    Ακόμη, η Ελληνική Αστυνομία θα είναι σε επιφυλακή για την παροχή βοήθειας, αλλά και σε ό,τι αφορά τις ενδεδειγμένες κυκλοφοριακές ρυθμίσεις, όπως επίσης και οι παραχωρησιούχοι των αυτοκινητοδρόμων.

    Σημειώνεται ότι στη διυπουργική επιτροπή συμμετείχαν όλοι οι εμπλεκόμενοι φορείς, δηλαδή σώματα ασφαλείας και ένοπλες δυνάμεις, τοπική αυτοδιοίκηση, εκπρόσωποι των παραχωρησιούχων αυτοκινητοδρόμων κλπ. με αντικείμενο την προετοιμασία και τον συντονισμό του κρατικού μηχανισμού. Νωρίτερα, είχε συνεδριάσει η επιστημονική Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνου .

    Συστάσεις της Πολιτικής Προστασίας προς τους πολίτες

    Συστάσεις εξέδωσε εκ νέου η Πολιτική Προστασία προς τους πολίτες προκειμένου να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί, μεριμνώντας για τη λήψη μέτρων αυτοπροστασίας από κινδύνους που προέρχονται από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Η γενική γραμματεία Πολιτικής Προστασίας (civilprotection.gov.gr) του υπουργείου Κλιματικής Κρίσης & Πολιτικής Προστασίας, έχει ενημερώσει τις αρμόδιες υπηρεσιακά εμπλεκόμενες κρατικές υπηρεσίες, καθώς και τις περιφέρειες και τους δήμους της χώρας, ώστε να βρίσκονται σε αυξημένη ετοιμότητα πολιτικής προστασίας, προκειμένου να αντιμετωπίσουν άμεσα τις επιπτώσεις από την εκδήλωση των έντονων καιρικών φαινομένων.

    Ειδικότερα, σε περιοχές όπου προβλέπεται η εκδήλωση έντονων βροχοπτώσεων, καταιγίδων ή θυελλωδών ανέμων η ΓΓΠΠ συνιστά στους πολίτες:

    • Να ασφαλίσουν αντικείμενα τα οποία αν παρασυρθούν από τα έντονα καιρικά φαινόμενα ενδέχεται να προκαλέσουν καταστροφές ή τραυματισμούς.

    • Να βεβαιωθούν ότι τα λούκια και οι υδρορροές των κατοικιών δεν είναι φραγμένα και λειτουργούν κανονικά.

    • Να αποφεύγουν να διασχίζουν χειμάρρους και ρέματα, πεζή ή με όχημα, κατά τη διάρκεια καταιγίδων και βροχοπτώσεων, αλλά και για αρκετές ώρες μετά το τέλος της εκδήλωσής τους

    • Να αποφεύγουν τις εργασίες υπαίθρου και δραστηριότητες σε θαλάσσιες και παράκτιες περιοχές κατά τη διάρκεια εκδήλωσης των έντονων καιρικών φαινομένων (κίνδυνος από πτώσεις κεραυνών).

    • Να προφυλαχτούν αμέσως κατά τη διάρκεια μιας χαλαζόπτωσης. Να καταφύγουν σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο και να μην εγκαταλείπουν τον ασφαλή χώρο, παρά μόνο όταν βεβαιωθούν ότι η καταιγίδα πέρασε. Η χαλαζόπτωση μπορεί να είναι πολύ επικίνδυνη και για τα ζώα.

    • Να αποφύγουν τη διέλευση κάτω από μεγάλα δέντρα, κάτω από αναρτημένες πινακίδες και γενικά από περιοχές, όπου ελαφρά αντικείμενα (π.χ. γλάστρες, σπασμένα τζάμια κλπ.) μπορεί να αποκολληθούν και να πέσουν στο έδαφος (π.χ. κάτω από μπαλκόνια).

    • Να ακολουθούν πιστά τις οδηγίες των κατά τόπους αρμοδίων φορέων, όπως Τροχαία κλπ.

    Σε περιοχές που εκδηλώνεται έντονη κεραυνική δραστηριότητα:

    Αν βρίσκεστε στο σπίτι

    • Μην κρατάτε ηλεκτρικές συσκευές ή το τηλέφωνο διότι ο κεραυνός μπορεί να περάσει μέσα από τα καλώδια. Αποσυνδέστε τις συσκευές τηλεόρασης από την κεραία και την παροχή του ηλεκτρικού ρεύματος.

    • Αποφύγετε να αγγίξετε τις σωληνώσεις των υδραυλικών (κουζίνα, μπάνιο) καθώς συνιστούν καλούς αγωγούς του ηλεκτρισμού.

    Αν βρίσκεστε στο αυτοκίνητο

    • Ακινητοποιείστε το στην άκρη του δρόμου και μακριά από δέντρα που ενδέχεται να πέσουν πάνω του.

    • Μείνετε μέσα και ανάψτε τα προειδοποιητικά φώτα στάσης (φώτα έκτακτης ανάγκης) μέχρι να κοπάσει η καταιγίδα.

    • Κλείστε τα τζάμια και μην ακουμπάτε σε μεταλλικά αντικείμενα.

    • Αποφύγετε τους πλημμυρισμένους δρόμους.

    Αν βρίσκεστε σε εξωτερικό χώρο

    • Καταφύγετε σε κτίριο ή σε αυτοκίνητο διαφορετικά καθίστε αμέσως στο έδαφος χωρίς να ξαπλώσετε.

    • Προστατευτείτε κάτω από συμπαγή κλαδιά χαμηλών δέντρων στην περίπτωση που είστε μέσα σε δάσος.

    • Μην καταφύγετε ποτέ κάτω από ένα ψηλό δέντρο σε ανοιχτό χώρο.

    • Αποφύγετε τα χαμηλά εδάφη για τον κίνδυνο πλημμύρας.

    • Μην στέκεστε πλάι σε πυλώνες, γραμμές μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος, τηλεφωνικές γραμμές και φράκτες.

    • Μην πλησιάζετε μεταλλικά αντικείμενα (π.χ. αυτοκίνητα, ποδήλατα, σύνεργα κατασκήνωσης κλπ.).

    • Απομακρυνθείτε από ποτάμια, λίμνες ή άλλες μάζες νερού.

    • Αν είστε μέσα στη θάλασσα βγείτε αμέσως έξω.

    • Αν βρίσκεστε απομονωμένοι σε μια επίπεδη έκταση και νιώσετε να σηκώνονται τα μαλλιά σας (γεγονός που δηλώνει ότι σύντομα θα εκδηλωθεί κεραυνός), κάντε βαθύ κάθισμα με το κεφάλι ανάμεσα στα πόδια (ώστε να ελαχιστοποιήσετε την επιφάνεια του σώματός σας και την επαφή σας με το έδαφος) πετώντας τα μεταλλικά αντικείμενα που έχετε επάνω σας.

    Για πληροφορίες και ανακοινώσεις σχετικά με την επικρατούσα κατάσταση και την βατότητα του οδικού δικτύου λόγω εισροής πλημμυρικών υδάτων σε αυτό, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της ΕΛ.ΑΣ. www.astynomia.gr.

    Για περισσότερες πληροφορίες και οδηγίες αυτοπροστασίας από τα έντονα καιρικά φαινόμενα, οι πολίτες μπορούν να επισκεφθούν την ιστοσελίδα της Γενικής Γραμματείας Πολιτικής Προστασίας στην ηλεκτρονική διεύθυνση civilprotection.gov.gr.

    Ο καιρός σήμερα

    Αναμένονται βροχές και καταιγίδες σε μεγάλο μέρος της χώρας με εξαίρεση τα νοτιότερα νησιωτικά τμήματα. Τα φαινόμενα στα δυτικά και βόρεια θα είναι κατά τόπους ισχυρά.

    Η θερμοκρασία θα κυμανθεί στη Δυτική Μακεδονία από 13 έως 25 βαθμούς, στην υπόλοιπη βόρεια Ελλάδα από 14 έως 29 (στον Έβρο έως 32), στη Θεσσαλία από 13 έως 30-31, στην Ήπειρο από 13 έως 27 βαθμούς, στα υπόλοιπα ηπειρωτικά τμήματα από 12 έως 29-30 βαθμούς, στα Επτάνησα από 20 έως 25 βαθμούς, στα νησιά του Αιγαίου και στην Κρήτη από 17 έως 29-31 βαθμούς Κελσίου.

    Στο Αιγαίο θα πνέουν γενικά νότιοι άνεμοι με εντάσεις 4-5 μποφόρ. Στο Ιόνιο οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά νότιοι με εντάσεις έως 4-5 και τοπικά 6 μποφόρ, και από τις απογευματινές ώρες βορειοδυτικοί με εντάσεις έως 4-5 μποφόρ.

    ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες αρχικά στη δυτική Μακεδονία, βαθμιαία και στην υπόλοιπη Μακεδονία και από το βράδυ στη Θράκη. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Στη δυτική Μακεδονία από αργά το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
    Ανεμοι: Από ανατολικές διευθύνσεις 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία νότιοι 4 με 6 και στη δυτική και κεντρική Μακεδονία από βόρειες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα μέχρι τις μεσημβρινές ώρες θα είναι κατά τόπους ισχυρά. Από το απόγευμα αναμένεται εξασθένιση των φαινομένων.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 4 με 6 και τοπικά στο Ιόνιο έως 7 μποφόρ και βαθμιαία βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 21 έως 28 βαθμούς Κελσίου. Στο εσωτερικό της Ηπείρου θα είναι 3 με 4 βαθμούς χαμηλότερη.

    ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες από τις προμεσημβρινές ώρες. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
    Ανεμοι: Νότιοι 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία 4 με 6 μποφόρ .
    Θερμοκρασία: Από 22 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και πιθανόν καταιγίδες.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ - ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες τις βραδινές ώρες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
    Ανεμοι: Από νότιες διευθύνσεις 3 με 5 μποφόρ και πρόσκαιρα τοπικά στα βόρεια έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 23 έως 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΙΑ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα από τα ξημερώματα μέχρι αργά το απόγευμα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά.
    Ανεμοι: Ανατολικοί νοτιοανατολικοί 3 με 4 μποφόρ και βαθμιαία από δυτικές διευθύνσεις με την ίδια ένταση.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΑΤΤΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με τοπικές βροχές και πιθανόν καταιγίδες τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες . Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το βράδυ.
    Ανεμοι: Νότιοι 4 με 5 και πρόσκαιρα τις μεσημβρινές ώρες έως 6 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 29 βαθμούς Κελσίου.

    ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
    Καιρός: Αυξημένες νεφώσεις με βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Τα φαινόμενα προβλέπεται να είναι κατά τόπους ισχυρά. Εξασθένιση των φαινομένων αναμένεται από το απόγευμα.
    Ανεμοι: Ανατολικοί 3 με 4 και βαθμιαία βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ.
    Θερμοκρασία: Από 20 έως 27 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΑΥΡΙΟ ΤΕΤΑΡΤΗ 11-09-2024
    Στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία, τις Σποράδες, τη Θράκη, τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου και τα Δωδεκάνησα προβλέπονται βροχές και σποραδικές καταιγίδες οι οποίες κατά τόπους θα είναι ισχυρές μέχρι τις μεσημβρινές ώρες στην κεντρική και την ανατολική Μακεδονία και τις Σποράδες και μέχρι το απόγευμα στη Θράκη και τα νησιά του βορείου και ανατολικού Αιγαίου. Από αργά το απόγευμα τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν και θα περιοριστούν στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπεται άστατος καιρός με τοπικές βροχές ή όμβρους τις πρωινές ώρες στο Ιόνιο και τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες κυρίως στα ηπειρωτικά ορεινά.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά κυρίως ηπειρωτικά όπου θα σχηματιστούν ομίχλες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν στα δυτικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 5 και πρόσκαιρα στα νότια 6 μποφόρ και στα ανατολικά νότιοι νοτιοανατολικοί 3 με 5 μποφόρ στρεφόμενοι βαθμιαία σε δυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή και θα φτάσει στα δυτικά και τα βόρεια ηπειρωτικά τους 26 με 28 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 28 με 30 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΕΜΠΤΗ 12-09-2024
    Στην ανατολική νησιωτική χώρα και τη Θράκη προβλέπονται νεφώσεις με τοπικές βροχές μέχρι το μεσημέρι. Στην υπόλοιπη χώρα προβλέπεται γενικά αίθριος καιρός με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις πρωινές ώρες. Βαθμιαία στο Ιόνιο και στα δυτικά ηπειρωτικά οι νεφώσεις θα αυξηθούν και θα σημειωθούν τοπικές βροχές ή όμβροι κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα δυτικά ηπειρωτικά ορεινά και τα ορεινά της Κρήτης.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη και στα δυτικά ηπειρωτικά θα σχηματιστούν ομίχλες.
    Οι άνεμοι θα πνέουν αρχικά δυτικοί βορειοδυτικοί 3 με 4 μποφόρ και στα νότια τοπικά 5 μποφόρ στρεφόμενοι σε νότιους νοτιοδυτικούς με την ίδια ένταση.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή άνοδο και θα φτάσει στα δυτικά τους 28 με 30 βαθμούς, στα βόρεια ηπειρωτικά τους 27 με 29 βαθμούς και στην υπόλοιπη χώρα τους 29 με 31 βαθμούς Κελσίου.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 13-09-2024
    Στα δυτικά προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες και εξασθένηση των φαινομένων από το βράδυ. Στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται αραιές νεφώσεις κατά περιόδους πιο πυκνές κυρίως τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες με τοπικές βροχές και μεμονωμένες καταιγίδες κυρίως στα κεντρικά και βόρεια.
    Η ορατότητα τις πρωινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία θα σημειώσει μικρή πτώση στα δυτικά και βόρεια.

    ΠΡΟΓΝΩΣΗ ΓΙΑ ΤΟ ΣΑΒΒΑΤΟ 14-09-2024
    Αρχικά στα δυτικά και βαθμιαία και στις υπόλοιπες περιοχές προβλέπονται νεφώσεις παροδικά αυξημένες με τοπικές βροχές και σποραδικές καταιγίδες. Βαθμιαία τα φαινόμενα θα εξασθενήσουν.
    Η ορατότητα τις πρωινές και βραδινές ώρες θα είναι τοπικά περιορισμένη στα δυτικά.
    Οι άνεμοι θα πνέουν νότιοι νοτιοδυτικοί 4 με 5 και βαθμιαία στα πελάγη έως 6 μποφόρ.
    Η θερμοκρασία δεν θα σημειώσει αξιόλογη μεταβολή.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Νίκος Χιώνης: Ο Πυργιώτης καπετάνιος που μετρά 20 διασώσεις ανθρώπων και ζώων στο Ιόνιο
    Νίκος Χιώνης: Ο Πυργιώτης καπετάνιος που μετρά 20 διασώσεις ανθρώπων και ζώων στο Ιόνιο

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Το Ιόνιο μπορούμε να πούμε πως το ξέρει σαν την παλάμη του. Τις ιδιαιτερότητες της θάλασσας, τα τερτίπια του καιρού, τα επικίνδυνα σημεία. Καπετάνιος σε σκάφη αναψυχής και αλιευτικά, ο Νίκος Χιώνης από τον Πύργο, μετρά κάπου 20 διασώσεις ανθρώπων αλλά και ζώων. Όπου κι αν του ζητήθηκε να βοηθήσει είπε ναι και ήταν εκεί, σε εύκολα ή δύσκολα θαλάσσια πεδία με μεγάλο ή λιγότερο κίνδυνο.

    Έχει εμπλακεί σε πάνω από εννέα συμβάντα και έχει καταφέρει να βγάλει από τη θάλασσα, ακόμα και άλογο από τα νερά - σε μια περίπτωση στον Άγιο Ανδρέα πριν από χρόνια…

    Εμπειρία και λεπτοί χειρισμοί για να αποφευχθούν τα χειρότερα

    “Κάθε περίπτωση είναι διαφορετική και έχει την δικιά της δυσκολία κάτι που χρειάζεται εμπειρία και λεπτούς χειρισμούς ώστε να αποφευχθεί κάτι χειρότερο από την ήδη υπάρχουσα κατάσταση. Οι επιχειρήσεις γίνονται υπό τον συντονισμό του Ενιαίου Κέντρου Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Λιμενικού Σώματος και στελέχη της εκάστοτε λιμενικής αρχής” σημειώνει μιλώντας στο ilialive.gr, με αφορμή την πρόσφατη εμπλοκή σε διάσωση στην Ιθάκη.

    Ήταν το απόγευμα της περασμένης Τετάρτης όταν οι τοπικές λιμενικές αρχές ενημερώθηκαν από Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης του Αρχηγείου Λιμενικού Σώματος της Ελληνικής Ακτοφυλακής, για την προσάραξη ενός ιστιοφόρου σκάφους σημαίας Ηνωμένου Βασιλείου με τέσσερις αλλοδαπούς επιβαίνοντες στη θαλάσσια περιοχή του στενού Ιθάκης.

    Ο καπετάνιος Νίκος Χιώνης έσπευσε στο σημείο με το τουριστικό σκάφος που εργάζεται, εντόπισε το προσαραγμένο σκάφος και ανέλαβε να το ρυμουλκήσει έως το λιμάνι του Φισκάρδου, με τους επιβαίνοντες σε αυτό να είναι καλά στην υγεία τους.

    Οι κίνδυνοι παραμονεύουν στη θάλασσα

    Οι “στεριανοί” ίσως είναι δύσκολο να αντιληφθούν τους κινδύνους που παραμονεύουν στη θάλασσα, ακόμα κι αν αυτή φαίνεται απόλυτα ήρεμη. “Οι παράγοντες που συντελούν στο να βρεθεί οποιοσδήποτε σε μια δύσκολη στιγμή μέσα στη θάλασσα είναι πάρα πολλοί με αποτέλεσμα να δημιουργούνται απρόβλεπτες πολλές φορές δυσμενείς συνθήκες” εξηγεί ο Νίκος Χιώνης.

    “Η ζήτηση στον θαλάσσιο τουρισμό την τελευταία δεκαετία ίσως και περισσότερο είναι πολύ μεγάλη και ειδικά στην χώρα μας λόγω της μεγάλης ακτογραμμής. Οι παγίδες συνήθως που αντιμετωπίζουν οι ξένοι επισκέπτες είναι ότι μπορεί κάποιος ξεκινώντας από Παξούς μέσα σε λίγες ώρες διασχίζοντας το Ιόνιο να αντιμετωπίσει συνθήκες θάλασσας από νηνεμία έως μεγάλη θαλασσοταραχή. Και λέγοντας δυσμενείς καιρικές συνθήκες τουλάχιστον για τα τουριστικά σκάφη, εννοούμε επάνω από 5-6 μποφόρ, κάτι που είναι σύνηθες τα καλοκαίρια στο Ιόνιο αλλά και στο Αιγαίο, υπάρχουν επίσης και τα καλοκαιρινά μπουρίνια στο Ιόνιο. Αυτό δεν συμβαίνει σε άλλα κράτη όπου η μορφολογία του ανάγλυφου, δεν δημιουργεί τέτοια ανομοιομορφία στην κατάσταση της θάλασσας. Και αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξαφνιάζονται οι ξένοι κυβερνήτες τουριστικών σκαφών που επισκέπτονται τις θάλασσες μας και να μπαίνουν σε περιπέτειες παρά την εμπειρία που μπορεί να έχουν…”

    Δείτε εικόνες από την τελευταία επιχείριση διάσωσης του καπετάνιου Νίκου Χιώνη στο στενό της Ιθάκη;:

    ithaki 2

    ithaki 3

    ithaki 1

    ithaki 4

  • Κατάκολο: 60 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν μεσοπέλαγα από φορτηγό πλοίο
    Κατάκολο: 60 παράτυποι μετανάστες διασώθηκαν μεσοπέλαγα από φορτηγό πλοίο

    Του Γιάννη Σπυρούνη

    Στα βάθη του Ιονίου, περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου διασώθηκαν 60 παράτυποι μετανάστες που επέβαιναν σε ιστιοπλοϊκό σκάφος και μεταφέρθηκαν στο λιμάνι του Κατακόλου, τα ξημερώματα του Σαββάτου.

    Μετά από ενημέρωση που είχε η Ελληνική Ακτοφυλακή και το Λιμενικό Σώμα, υπήρξε κινητοποίηση από παραπλέοντα πλοία.

    Στην περιοχή που εντοπίστηκαν οι παράτυποι μετανάστες επικρατούσαν άσχημες καιρικές συνθήκες και ένα φορτηγό πλοίο προσέγγισε και διέσωσε τους μετανάστες. Στη συνέχεια κατόπιν των εντολών που έλαβε, κατευθύνθηκε προς το Κατάκολο, όπου έφτασε περίπου στις 4,30 το πρωί αρόδου. Εκεί το ναυαγοσωστικό σκάφος Ν/Γ516 ανέλαβε τη μεταφόρτωση και μεταφορά των λιμάνι των παράτυπων μεταναστών διαδικασία που ολοκληρώθηκε στις 5,30 το πρωί.

    Από τα πρώτα στοιχεία που έχουμε πρόκειται για 60 άτομα αρκετά νεαρής ηλικίας. Οι 57 είναι υπήκοοι Ιράν και τρεις - μια οικογένεια - υπήκοοι Ιράκ. Ανάμεσά τους βρίσκονται και δέκα μικρά παιδιά.

    Από την πρώτη στιγμή υπήρξε μέριμνα και συντονισμός από το Λιμεναρχείο Κατακόλου υπό τον Λιμενάρχη Υποπλοίαρχο (ΛΣ) Απόστολο Γκατζιό και από την πλευρά των υπηρεσιών του δήμου Πύργου της Υπηρεσίας Πολιτικής Προστασίας και της Κοινωνικής Υπηρεσίας με μέριμνα του δημάρχου Στάθη Καννή.

    Οι Λιμενικές Αρχές εξετάζουν αν ανάμεσα στους διασωθέντες βρίσκονται και οι διακινητές ή οι υπεύθυνοι της μεταφοράς των παράτυπων μεταναστών που είχαν προορισμό την Ιταλία.

    Ο πρόεδρος του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου, Κώστας Νικολούτσος, σε δήλωσή του στο ilialive.gr τόνισε ότι “… για δεύτερη φορά φέτος είχαμε διάσωση μεταναστών. Το σκάφος τους εξέπεμψε σήμα κινδύνου στα διεθνή ύδατα περίπου 50 ν.μ. δυτικά της Ζακύνθου. Υπήρξε κινητοποίηση από το Λιμεναρχείου και του Δημοτικού Λιμενικού Ταμείου Πύργου με όλο το προσωπικό και δημιουργήσαμε ανθρώπινες συνθήκες υποδοχής. Είναι σε εξέλιξη η διαδικασία καταγραφής τους. Σε συνεργασία με τις υπηρεσίες του δήμου παρείχαμε τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης και θα συνεχίσουμε την υποστήριξη τους έως ότου φύγουν για κάποια δομή. Είναι νέοι άνθρωποι και μικρά παιδιά.

    Κληθήκαμε για άλλη μια φορά να αντιμετωπίσουμε μια τέτοια κατάσταση. Είχαμε το χρόνο να προετοιμαστούμε. Φαίνεται πως στο άμεσο μέλλον θα έχουμε και άλλα τέτοια περιστατικά. Το Κατάκολο στερείται χώρων φιλοξενίας, ωστόσο κάνουμε το καλύτερο δυνατό ώστε να παρέχουμε ανθρώπινες συνθήκες σε τέτοιες περιπτώσεις”.

    Metana Kata 2

  • Κλέλια Ανδριολάτου: Συνεχίζει τις διακοπές της στα νησιά του Ιονίου - Η βουτιά από το σκάφος και οι υποβρύχιες λήψεις
    Κλέλια Ανδριολάτου: Συνεχίζει τις διακοπές της στα νησιά του Ιονίου - Η βουτιά από το σκάφος και οι υποβρύχιες λήψεις

    Δείτε τα βίντεο που ανάρτησε η ηθοποιός στο Ιnstagram

    Η Κλέλια Ανδριολάτου συνεχίζει τις καλοκαιρινές της διακοπές και κάνει τον γύρο των νησιών του Ιονίου.
    Η ηθοποιός του Maestro επισκέφτηκε την Κάστο και την Άτοκο με τις φίλες της και φυσικά, δεν παρέλειψε να μοιραστεί φωτογραφίες και βίντεο με τους διαδικτυακούς της φίλους.
    Στον προσωπικό της λογαριασμό στο Instagram δημοσίευσε μια σειρά από βίντεο, από την απόδρασή τους στη θάλασσα.

    Σε ένα από αυτά, η ηθοποιός φαίνεται να βουτά στο νερό από ένα σκάφος, αφού πρώτα γυρνάει και χαμογελάει στον φακό.

    Δείτε το βίντεο
    Στη συνέχεια, η Κλέλια Ανδριολάτου δημοσίευσε ένα ακόμα βίντεο, που τη δείχνει να κολυμπά κάτω από το νερό. Πάνω σε αυτό έγραψε: «Ελεύθερη».

    Δείτε το βίντεο

    Δείτε φωτογραφίες

    andriolatoy
    kelle
    κλελιαα

    Πηγή: Protothema.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-ΜΠΕ/ THANASSIS KRIKIS

  • Ιόνιο: Γιοτ έφτασε εκατοστά από τη σύγκρουση με τουριστικό σκάφος (video)
    Ιόνιο: Γιοτ έφτασε εκατοστά από τη σύγκρουση με τουριστικό σκάφος (video)

    Τα… είδαν όλα οι επιβάτες τουριστικού σκάφους στη θαλάσσια περιοχή ανάμεσα από Φισκάρδο και Ιθάκη.

    Ιδιωτικό γιοτ κινείτο προς το πλοίο που ήταν γεμάτο με επιβάτες, δίχως να ελαττώσει ταχύτητα ή να αλλάξει πορεία, προκαλώντας μεγάλη αναστάτωση.

    Σε βίντεο που τράβηξε επιβάτης καταγράφονται οι αγωνιώδεις στιγμές, με το ατύχημα να αποφεύγεται κυριολεκτικά τελευταία στιγμή.

    Επιβάτης του τουριστικού σκάφους ανέφερε: «Παρ' όλο που είχαμε προτεραιότητα το γιοτ δεν άλλαξε πορεία, αλλά και ο δικός μας καπετάνιος αντί να αλλάξει πορεία ή να ελαττώσει ταχύτητα, συνέχιζε αμέριμνος. Μετέφερε εκατοντάδες ψυχές και λειτούργησε καθαρά εγωιστικά. Μας έφτασε δευτερόλεπτα πριν την τραγωδία».

    Πηγή: TheBest.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ