Για οκτώ μήνες και σε ποσοστό έως 90% η κάλυψη δόσεων μικρομεσαίων και επαγγελματιών - Επέκταση και των ευρωπαϊκών μέτρων στήριξης
Παράλληλα, επισήμανε ότι η ελληνική κυβέρνηση σχεδιάζει επέκταση του προγράμματος ΗΡΑΚΛΗΣ έως τον Οκτώβριο του 2022 και ετοιμάζει πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ διάρκειας 8 μηνών για την επιδότηση «κόκκινων» δανείων μικρομεσαίων επιχειρήσεων και ελεύθερων επαγγελματιών και την επιβράβευση των συνεπών δανειοληπτών.
Πέραν αυτού, ο υπουργός ανέφερε ότι «καταθέσαμε στα ευρωπαϊκά όργανα την πρότασή μας για επέκταση του σχεδίου ΗΡΑΚΛΗΣ – όπως έγινε στην Ιταλία 4 φορές. Οι ελληνικές τράπεζες κινούνται θετικά προς αυτή την πρωτοβουλία. Προτείνουμε επέκταση του προγράμματος από τον Απρίλιο του 2021 έως τον Οκτώβριο του 2022. Εκτιμούμε ότι οι τράπεζες θα μπορέσουν να υλοποιήσουν πιο δυναμικές πολιτικές μείωσης κόκκινων δανείων φθάνοντας σε μονοψήφια ποσοστά» και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση εξετάζει την πρόταση της Τράπεζας της Ελλάδας για δημιουργία εταιρείας διαχείρισης σημαντικού ποσοστού μη εξυπηρετούμενων δανείων με ενδεχόμενη πρόβλεψη για την αναβαλλόμενη φορολογική απαίτηση.
«Δρομολογούμε νέο πρόγραμμα ΓΕΦΥΡΑ για μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Θα παρέχει επιδότηση μέρους δόσεων δανείων επιχειρήσεων για 8 μήνες. Επιλέξιμες θα είναι οι μεσαίες, μικρές και πολύ μικρές, ατομικές επιχειρήσεις συμπεριλαμβανομένων των ελεύθερων επαγγελματιών που αποδεδειγμένα έχουν πληγεί από την πανδημία και πληρούν συγκεκριμένα κριτήρια. Θα παρέχουμε επιβράβευση συνεπών δανειοληπτών με επιδότηση 50% της δόσης. Σε μη εξυπηρετούμενα η επιδότηση θα ανέλθει στο 80% για να αποφευχθούν πλειστηριασμοί».
Πέραν αυτών ο κ. Σταϊκούρας ανέφερε ότι από την έκρηξη του προβλήματος των κόκκινων δανείων, την εκροή καταθέσεων και την κατακρήμνιση των τραπεζικών μετοχών, της περιόδου 2015 – 19, τον τελευταίο ενάμιση χρόνο παρατηρείται σημαντική βελτίωση των θεμελιωδών μεγεθών. «Το ύψος μη εξυπηρετούμενων δανείων ήταν 75 δις ευρώ στις 6.2019 και μέσα σε 1,5 έτος μειώθηκαν κατά 16 δις ευρώ και διαμορφώνονται στα 59 δισ. ευρώ.