Οικονομία

Χαμηλώνουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021

Χαμηλώνουν οι προβλέψεις για την ανάπτυξη το 2021

Για άλλο ένα χαμένο τρίμηνο ύφεσης προετοιμάζεται η ελληνική οικονομία, αφού τα πράγματα από το μέτωπο των lockdown δεν εξελίχθηκαν όπως τα περίμεναν στο οικονομικό επιτελείο, με την ύφεση να συνεχίζεται και φέτος ως κληρονομιά του περσινού έτους.

Ο πήχης για την ανάκαμψη του 2021, υπό το «βάρος» του πρώτου δύσκολου τριμήνου, χαμήλωσε και τις προβλέψεις των οικονομολόγων για την ανάταση του 2021. Αυτές δείχνουν πως το 2020 η Ελλάδα θα εμφανίσει συρρίκνωση -10%, αρκετά υψηλότερη από εκείνη του μέσου όρου στην ευρωζώνη (-6,8%) και η βουτιά το 4ο τρίμηνο του 2020 μπορεί να φτάσει το 13%.

Μετά τις αναθεωρήσεις επί τα χείρω της Ευρωπαϊκής Επιτροπής διεθνείς αναλυτές προειδοποιούν πως η ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας θα είναι χαμηλότερη από τις εκτιμήσεις της κυβέρνησης, κοντά στο 2,5% - 3%, και η ύφεση το πρώτο τρίμηνο, σε ετήσια βάση, δεν αποκλείεται να είναι διψήφια. Η υποβάθμιση των προβλέψεων της Κομισιόν, που τοποθετεί την ανάπτυξη για το 2021 στο 3,5%, από προηγούμενες προβλέψεις 5%, δίνει σήμα αλλαγής και των στόχων του υπουργείου Οικονομικών με τις τελικές εκτιμήσεις να γίνονται από τον Μάρτιο.

Σύμφωνα με τις χειμερινές προβλέψεις, η Κομισιόν, παρά τον δύσκολο χειμώνα και τη χαμηλότερη ανάκαμψη για το 2021, βλέπει φως στο τούνελ από το δεύτερο εξάμηνο αναμένοντας επιστροφή του ΑΕΠ στα επίπεδα προ κρίσης από το 2022, όμως η Ελλάδα εκτιμά πως θα καταγράψει για το 2020 τη δεύτερη χειρότερη επίδοση με πτώση του ΑΕΠ στο -10% (έναντι 9%).

Τα περιοριστικά μέτρα έφεραν τον Ιανουάριο βουτιά στα κρατικά έσοδα που διαμορφώθηκαν στα 3,690 δισ. ευρώ, μειωμένα κατά 295 εκατ. ευρώ ή 7,4% έναντι του στόχου, λόγω της μεγαλύτερης, από ό,τι είχε υπολογιστεί, διάρκειας του lockdown, με πηγές του υπουργείου Οικονομικών να αναφέρουν πως για τον Φεβρουάριο καταγράφεται, προς το παρόν, μία σχετικά καλή εικόνα, αλλά είναι νωρίς για συμπεράσματα.

Το κλείσιμο της οικονομίας έχει επίπτωση 2-3 δισ. ευρώ στην επιβαρυμένη οικονομία, με το απαισιόδοξο σενάριο του ΙΟΒΕ, που στηρίζεται στην υπόθεση της παρατεταμένης επιδημιολογικής κατάστασης, η ανάπτυξη θα κινηθεί σε ρυθμούς 0,5% - 1%. Το βασικό σενάριο της κυβέρνησης δεν έχει αλλάξει σε σχέση με τον χρόνο της στήριξης, δηλαδή έως και τον Απρίλιο, όμως έχει ανατραπεί από το είδος των μέτρων. Τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο εφαρμόστηκαν πιο αυστηροί περιορισμοί από τις εκτιμήσεις επηρεάζοντας πιο έντονα την εκτέλεση του προϋπολογισμού, σε συνδυασμό με το δεκαπενθήμερο του Δεκεμβρίου που επίσης είχε έντονα περιοριστικά μέτρα. Σύμφωνα με τα Νέα από το υπουργείο δεν αποκλείουν, αναλόγως την υγειονομική πορεία, τα μέτρα να τραβήξουν έως τις πρώτες ημέρες του Μαΐου, ενδεχομένως για κάποιους κλάδους.

Οι τυχόν αναθεωρήσεις στις προβλέψεις για το 2021 θα οριστικοποιηθούν μετά την ολοκλήρωση και του υφιστάμενου lockdown, πιθανότητα από τον Μάρτιο, όπου όταν τελειώσει το «λουκέτο» θα φανεί η αντίδραση της οικονομίας και της αγοράς. Δεδομένου ότι η Ελλάδα είναι σχετικά η πιο ευάλωτη χώρα, λόγω της εξάρτησης στον τουρισμό, έχει και μεγαλύτερες αβεβαιότητες, όμως από την κυβέρνηση εμφανίζονται ιδιαίτερα σίγουροι πως από το δεύτερο μισό του έτους θα υπάρξει θετική στροφή, διατηρώντας συγκρατημένη αισιοδοξία ότι από τον Μάιο θα ανοίγει η οικονομική δραστηριότητα και πως η Ελλάδα θα έχει τουρισμό νωρίτερα από πέρυσι.

Είναι σαφές πως η αγωνία στο κυβερνητικό στρατόπεδο είναι η ταχύτητα του εμβολιασμού, αφού αποτελεί τον μεγαλύτερο παράγοντα για τον ερχομό της ανάκαμψης και το αν τελικά η ελληνική οικονομία θα μπορέσει να ανακτήσει τις απώλειες, ειδικά στα τουριστικά έσοδα.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup