Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 09:54

Μισθοί - υπερωρίες: Τι αλλάζει εντός Μαρτίου - Τι ισχύει για προϋπηρεσία

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Σε τροχιά δυο βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τα πάντα σε μισθούς και υπερωρίες

Μήνας εξελίξεων στο μέτωπο των εργασιακών είναι ο Μάρτιος, καθώς μπαίνουν σε τροχιά δυο βασικές μεταρρυθμίσεις που θα αλλάξουν τα πάντα σε μισθούς και υπερωρίες. Ετσι:

  • τον Μάρτιο αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας για την αναμόρφωση της αγοράς εργασίας, με στόχο να ψηφιστεί εντός Απριλίου.

  • το τελευταίο 10ήμερο του Μαρτίου πρέπει να ξεκινήσει η 4μηνη διαδικασία αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού, ώστε το δεύτερο 15ήμερο του Ιουλίου, ο υπουργός Εργασίας να εισηγηθεί στο υπουργικό συμβούλιο τον νέο κατώτατο μισθό. Αυτό προβλέπει η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη.

Όπως προκύπτει από την έκθεση των θεσμών για την 9η μετα-μνημονιακή αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας, η διαδικασία καθορισμού του κατώτατου μισθού, πάγωσε τρεις φορές ελέω πανδημίας και τελικά αναμένεται να ξεκινήσει τον Μάρτιο του 2021. Αυτό προβλέπει άλλωστε η νομοθετική διάταξη που ψηφίστηκε τον περασμένο Δεκέμβρη. Η Κομισιόν επισημαίνει ότι ο νόμιμος κατώτατος μισθός θα πρέπει να αναθεωρείται ετησίως, επαναλαμβάνοντας πως δεν πρέπει να ανατραπεί η μεταρρύθμιση του 2013, με την οποία αφαιρέθηκε από τους κοινωνικούς εταίρους η ευθύνη καθορισμού του κατώτατου μισθού και μεταβιβάστηκε στην εκάστοτε κυβέρνηση.

Τι λέει για τον κατώτατο η Επιτροπή Πισσαρίδη

Υπενθυμίζεται πως αναφορές για τον κατώτατο μισθό έχει και η τελική έκθεση της Επιτροπής Πισσαρίδη, η οποία αποφαίνεται πως οι αλλαγές του 2014 που έδωσαν την εξουσία στην κυβέρνηση να καθορίζει το μισθό πρέπει να διατηρηθούν και να μην επιστρέψει η διαμόρφωση του μισθού στα χέρια των κοινωνικών εταίρων. «Ο ρόλος του κράτους είναι κρίσιμος και πρέπει να διασφαλίζει ότι τα συμφέροντα των ανέργων εκπροσωπούνται στη διαπραγμάτευση», αναφέρουν χαρακτηριστικά τα μέλη της Επιτροπής, προσθέτοντας πως η ύπαρξη ενός κατώτατου μισθού είναι μεν σημαντική, καθώς αμβλύνει τη διαπραγματευτική ισχύ των εργοδοτών και συμβάλλει στην καταπολέμηση της φτώχειας, αν όμως καθοριστεί σε πολύ υψηλό επίπεδο, μπορεί να αυξήσει την ανεργία, αποκλείοντας από την αγορά εργασίας άτομα με χαμηλές δεξιότητες. «Οι άνεργοι είναι οι μεγάλοι χαμένοι σε αυτή την περίπτωση, καθώς οι προοπτικές να βρουν εργασία μειώνονται», σημειώνει η Επιτροπή καταλήγοντας πως «ο κατώτατος μισθός πρέπει να καθορίζεται με οικονομικά ορθολογικό τρόπο, λαμβάνοντας υπόψη τα συμφέρονται των εχόντων εργασία αλλά και των ανέργων».

Οι Σοφοί προτείνουν ο κατώτατος μισθός να αποφασίζεται από ένα Συμβούλιο Εμπειρογνωμόνων με τριετή θητεία, ώστε να μη συμπίπτει απαραίτητα με τον πολιτικό κύκλο μιας κυβέρνησης. «Η κυβέρνηση θα πρέπει να θεωρεί την πρόταση του Συμβουλίου δεσμευτική», συνιστούν οι Σοφοί της Επιτροπής Πισσαρίδη, διατηρώντας τη δυνατότητα να θέσει τον κατώτατο μισθό σε άλλο επίπεδο, δημοσιεύοντας μια επαρκή αιτιολόγηση για την απόκλιση από την πρόταση του Συμβουλίου.

Τι ισχύει για την προϋπηρεσία

Υπενθυμίζεται πως αναμένεται και η απόφαση του ΣτΕ για την τύχη των 3ετιών. Με την επικείμενη απόφασή τους οι δικαστές θα κρίνουν αν δεκάδες χιλιάδες μισθωτοί που είχαν θεμελιώσει δικαίωμα για επιδόματα προϋπηρεσίας το 2012 τα δικαιούνται ακόμη ή θα τα χάσουν καταγράφοντας απώλειες μισθού έως και 195 ευρώ το μήνα. Οι βιομήχανοι που έχουν προσφύγει στο ΣτΕ ζητούν «γυμνό» μισθό για όλους χωρίς 3ετίες έστω και «παγωμένες» από το 2012 και ανεξαρτήτως χρόνου υπηρεσίας.

Εφόσον η απόφαση των δικαστών είναι θετική για τους εργαζόμενους, τότε οι μισθοί θα πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται στα σημερινά επίπεδα, δηλαδή στο ύψος στο οποίο διαμορφώθηκαν από τον Φλεβάρη του 2019 και μετά. Ακολούθως ο νέος κατώτατος μισθός που θα οριστεί από το υπουργικό συμβούλιο τον ερχόμενο Ιανουάριο θα πρέπει να έχει προσαυξήσεις προϋπηρεσίας για όσους είχαν πάνω από 3 χρόνια εργασίας τον Φεβρουάριο του 2012.

Αν, όμως, η απόφαση του δικαστηρίου είναι αρνητική για τους εργαζόμενους – γίνει, δηλαδή, δεκτή η προσφυγή των βιομηχάνων – τότε χιλιάδες μισθωτοί θα χάσουν τα επιδόματα προϋπηρεσίας, τα οποία υπολογίζονται από τον περασμένο Φλεβάρη επί του νέου κατώτατου μισθού των 650 ευρώ. Επίσης ο νέος μισθός θα είναι γυμνός από προσαυξήσεις και ενιαίος για όλους. Δεδομένου ότι από το 2012 ισχύει πλαφόν για την προσαύξηση λόγω προϋπηρεσίας στο 30%, το ανώτατο ύψος των επιδομάτων που διακυβεύεται είναι έως 195 ευρώ το μήνα.

Από την επικείμενη απόφαση του ΣτΕ θα κριθεί το ύψος των αποδοχών και των μελλοντικών εργαζομένων, καθώς προβλέπεται πως τα επιδόματα προϋπηρεσίας (οι λεγόμενες 3ετίες) θα «ξεπαγώσουν» όταν η ανεργία πέσει κάτω από 10%.

Ανοίγει το μέτωπο των εργασιακών

Εντός του Μαρτίου, επισημαίνει η Κομισιόν στην έκθεσή της, η ελληνική κυβέρνηση θα καταθέσει νομοθετική παρέμβαση για την βελτίωση και τον εκσυγχρονισμό του πλαισίου για το εργατικό δίκαιο, συμπεριλαμβανομένης της αντιμετώπισης των «εξαιρετικά περιοριστικών» κανόνων που ισχύουν για τις υπερωρίες.

Μεταξύ άλλων, στο νέο θεσμικό πλαίσιο, που θα σταλεί στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή προκειμένου να γνωμοδοτήσει, περιλαμβάνονται η κατάργηση της διάκρισης αποζημιώσεων απόλυσης μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών – μέτρο που θα συμπαρασύρει και την σημερινή διάκριση μισθού και ημερομισθίου – καθώς και μέτρα για την «ευέλικτη και οικιακή εργασία». Πρόκειται για τις γνωστές διατάξεις για την θεσμική θωράκιση της τηλεργασίας αλλά και για την διευθέτηση του χρόνου εργασίας που θα προβλέπουν συμψηφισμό ωρών εργασίας επιπλέον του 8ώρου (έως και 2 ωρών επιπλέον την ημέρα) με μείωση του 8ωρου σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ρεπό ή άδεια.

Η έκθεση αναφέρει ότι το νέο θεσμικό πλαίσιο έπρεπε να έχει περάσει από την Βουλή έως τον Σεπτέμβριο του 2020, όμως με δεδομένη την ανάγκη να δοθεί προτεραιότητα στην αντιμετώπιση της πανδημίας και μετά τον πρόσφατο ανασχηματισμό και την αλλαγή της ηγεσίας του υπουργείου Εργασίας, η μεταρρύθμιση του εργατικού δικαίου έχει καθυστερήσει.

Προς το παρόν αναμένεται – σύμφωνα πάντα με την Κομισιόν – ότι ο νόμος για την εργατική μεταρρύθμιση θα κατατεθεί στο Κοινοβούλιο τον Μάρτιο και θα νομοθετηθεί τον Απρίλιο. Εν τω μεταξύ, θα ζητηθεί η γνώμη των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων σχετικά με το σχέδιο νόμου, καταλήγει η Ε.Ε.

Εκκρεμείς συντάξεις

Αναφορικά με την εκκαθάριση των εκκρεμών συνταξιοδοτικών αιτήσεων η Επιτροπή επισημαίνει την μεταχρονολόγηση της εκκαθάρισης του μητρώου, η οποία σχετίζεται με την πανδημία του κορονοϊού, όπως λέει. Σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει υποβάλλει το υπουργείο Εργασίας και η διοίκηση του e-ΕΦΚΑ στους ευρωπαίους αξιωματούχους, οι εκκρεμείς συνταξιοδοτικές υποχρεώσεις ανέρχονται σε περίπου 500 εκατ. ευρώ, ποσό που παραμένει σε γενικές γραμμές σταθερό σε σύγκριση με την προηγούμενη έκθεση. Η Ε.Ε. αναφέρει πως ήδη τροποποιήθηκε και το σχέδιο εκκαθάρισης του Νοεμβρίου 2020, με την δέσμευση όμως για εκκαθάριση του όγκου των εκκρεμοτήτων έως το τέλος του 2021 να παραμένει.

Η έκθεση δεν αναφέρεται καθόλου στην επικείμενη ασφαλιστική μεταρρύθμιση των επικουρικών συντάξεων. Γίνεται μόνο αναφορά στην προσπάθεια ολοκλήρωσης της ενιαίας λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ και επισημαίνεται ότι παρά τις δυσκολίες που δημιουργήθηκαν από την πανδημία, η ελληνική πλευρά ολοκληρώνει την οργανωτική και θεσμική σύσταση του Φορέα. Ήδη, ο ΟΓΑ εντάχθηκε στις διαδικασίες του ΙΚΑ και απομένει η ένταξη του ΟΑΕΕ. Ωστόσο, η Κομισιόν ξεκαθαρίζει ότι πρέπει να σημειωθεί περαιτέρω πρόοδος για την πλήρη ολοκλήρωση της οργανωτικής λειτουργίας του e-ΕΦΚΑ. Επισημαίνεται, τέλος, ο πιθανός κίνδυνος δικαστικών αποφάσεων σχετικά με τις αναδρομικές διεκδικήσεις των συνταξιούχων.

Πηγή: Εthnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 25 Φεβρουαρίου 2021 09:48

Σχετικά Άρθρα

  • Κατώτατος μισθός: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ - Η σύγκριση με την Βουλγαρία
    Κατώτατος μισθός: Η θέση της Ελλάδας στην ΕΕ - Η σύγκριση με την Βουλγαρία

    Απάντηση σε όσα λέγονται περί του κατώτατου μισθού στη χώρα μας, σε σύγκριση, μάλιστα, με εκείνο στη Βουλγαρία, έδωσε ο υπουργός Επικρατείας Άκης Σκέρτσος σε ανάρτησή του.

    «Κάποιοι δυστυχώς εξακολουθούν να υποτιμούν τόσο πολύ τη νοημοσύνη των πολιτών και προσπαθούν να κάνουν πολιτική με ψέμματα κάνοντας το άσπρο-μαύρο με fake news ότι δήθεν οι μισθοί στην Ελλάδα είναι χαμηλότεροι ακόμη και από τη Βουλγαρία.

    Από τη χώρα δηλαδή που αποτελεί με βάση την Eurostat το κράτος μέλος της ΕΕ με τον χαμηλότερο κατώτατο μισθό», αναφέρει εισαγωγικώς και προσθέτει:

    «Αντί για στατιστικές παραδοξολογίες, όσοι ενδιαφέρονται ας ρίξουν μια ματιά στον πίνακα με τους κατώτατους μισθούς που επικαιροποιείται τακτικά από την Eurostat, με τελευταία ενημέρωση τον φετινό Ιούλιο (2024).

    1724667196146-489179892-1.jpg

    Εκεί θα διαπιστώσουν δυο πράγματα:

    • Πρώτον ότι ο κατώτατος μισθός στη Βουλγαρία είναι 477 ευρώ/μήνα (σε δωδεκάμηνη βάση) ενώ στην Ελλάδα είναι 968 ευρώ/μήνα (σε 12μηνη βάση) ή 830 ευρώ/μήνα (σε 14μηνη βάση). Η Βουλγαρία έχει τον χαμηλότερο θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό στην ΕΕ.
    • Το δεύτερο που θα διαπιστώσουν είναι ότι η Ελλάδα χάρη στην καλύτερη πορεία της οικονομίας και των αυξήσεων που δόθηκαν στον κατώτατο μισθό από 650 σε 830 ευρώ/μήνα, βρίσκεται στην 11η θέση μεταξύ των 22 ευρωπαϊκών χωρών που έχουν θεσμοθετημένο κατώτατο μισθό. Δηλαδή ακριβώς στη μέση».

    Στη συνέχεια, ο Άκης Σκέρτσος συμπεραίνει:

    «Προφανώς δεν είμαστε ικανοποιημένοι ακόμη από το επίπεδο των μισθών και των εισοδημάτων στη χώρα μας. Και αυτός είναι ο στόχος της εφαρμοζόμενης οικονομικής πολιτικής που μειώνει φόρους και αυξάνει τις επενδύσεις, τα εισοδήματα να συγκλίνουν περισσότερο με τα ευρωπαϊκά επίπεδα έως το τέλος της τρέχουσας θητείας.

    Και κάτι ακόμη: αντί η αντιπολίτευση να διασπείρει fake news που δεν στέκουν στην πραγματικότητα, ας μας πει το δικό της σχέδιο για το πώς θα αυξήσει τους μισθούς», καταλήγει η ανάρτηση του υπουργού Επικρατείας.

    Πηγή: Cnn.gr
  • Πόσα παίρνει ένας αστροναύτης για μισθό - Δεν έχει σχέση με όσα πιστεύαμε
    Πόσα παίρνει ένας αστροναύτης για μισθό - Δεν έχει σχέση με όσα πιστεύαμε

    Είναι τελικά το επάγγελμα των ονείρων;

    Tο να είσαι αστροναύτης δεν είναι εύκολη δουλειά, αλλά σίγουρα είναι εντυπωσιακή.

    Ρωτήστε οποιαδήποτε παιδί τι θέλει να γίνει όταν μεγαλώσει και είναι σίγουρο ότι θα ακούσετε τουλάχιστον ένα να λέει «αστροναύτης».

    Και είναι εύκολο να καταλάβει κανείς γιατί. Τι θα μπορούσε να είναι πιο συναρπαστικό από την εξερεύνηση του διαστήματος και της ζωής σε διαφορετικούς πλανήτες;

    Οι αστροναύτες είναι εξαιρετικά ικανοί και αναλαμβάνουν επικίνδυνες αποστολές, για να μην αναφέρουμε την απαιτούμενη εκπαίδευση και τεχνογνωσία, οπότε πιθανότατα θα υποθέτετε ότι θα συνοδεύεται από υψηλό βαθμό εργασιακής ασφάλειας και υγιή μισθό.

    Αλλά, μπορεί απλά να κάνετε λάθος.

    Παραδόξως, οι λίστες θέσεων εργασίας τόσο από τις ΗΠΑ όσο και από το Ηνωμένο Βασίλειο δείχνουν ότι οι επίδοξοι αστροναύτες κερδίζουν μόνο μέτριους μισθούς.

    Σύμφωνα με ιστότοπο της κυβέρνησης του Ηνωμένου Βασιλείου, οι κατώτεροι αστροναύτες ξεκινούν από μόλις 40.000 £ (45.200 ευρώ) - που στην πραγματικότητα δεν είναι πολύ περισσότερο από τον μέσο ετήσιο μισθό του Ηνωμένου Βασιλείου, 34.963 £ (40.000 ευρώ) τον Απρίλιο του 2023.

    Ο μισθός για τους ανώτερους αστροναύτες αυξάνεται σε περίπου £ 86.000 (100.000 ευρώ) - Το οποίο δεν ακούγεται πολύ κακό, αλλά ο κίνδυνος να παγώσει κάποιος μέχρι θανάτου στο κενό του διαστήματος φαίνεται ότι θα πρέπει να πληρώσει ελαφρώς υψηλότερο.

    Τα πράγματα είναι λίγο καλύτερα στις ΗΠΑ.

    Σύμφωνα με το Space.com, οι μισθοί των αστροναυτών στη NASA ξεκινούν από περίπου 81.216 $ (73.000 ευρώ), φτάνοντας στα 146.757 $ (133.000 ευρώ) για τους πιο έμπειρους αστροναύτες.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Σε κρίσιμη καμπή η μάχη των μισθών - Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο
    Σε κρίσιμη καμπή η μάχη των μισθών - Οι προτάσεις των κοινωνικών εταίρων για τον κατώτατο

    Ο κατώτατος μισθός από φέτος θα ενισχυθεί και με το επίδομα προϋπηρεσίας ( τριετίες) που ξεπάγωσε αν και οι ωφελούμενοι τον πρώτο χρόνο θα είναι ελάχιστοι.

    αββατοκύριακο υπό πίεση θα περάσουν οι επιστημονικές ομάδες των φορέων και των κοινωνικών εταίρων προκειμένου να ολοκληρώσουν τα υπομνήματά τους για τον κατώτατο μισθό και να τα υποβάλουν τη Δευτέρα σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα στην Επιτροπή Συντονισμού.

    Στα υπομνήματά τους οι φορείς λαμβάνουν υπόψη τους τον πληθωρισμό και το ρυθμό ανάπτυξης μεγέθη τα οποία έχουν σημειώσει αυξομειώσεις από τις αρχικές εκτιμήσεις εκτός από τον πληθωρισμό των τροφίμων που παραμένει αμετακίνητος σε υψηλά επίπεδα. Στόχος είναι η στήριξη των χαμηλόμισθων νοικοκυριών σε συνάρτηση με την αντοχή των επιχειρήσεων.

    Η πρόταση της ΓΣΕΒΕΕ

    Συγκεκριμένα η ΓΣΕΒΕΕ θα έχει ως γνώμονα το ποσοστό του πληθωρισμού του 2023 ( 3.6%- 4%) με στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των χαμηλότερων νοικοκυριών μέρος των οποίων θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Η περαιτέρω μείωση των εισφορών δεν είναι στην ατζέντα της συνομοσπονδίας καθώς πιστεύει ότι έχουν ελαχιστοποιηθεί τα περιθώρια ωφέλειας.

    Ωστόσο εμφανίζεται προβληματισμένη όσον αφορά το νέο καθεστώς φορολόγησης των επιχειρήσεων βάσει τεκμηρίων που συνδέεται με τον κατώτατο μισθό. Δηλαδή μια μεγαλύτερη αύξηση του κατώτατου μισθού θα οδηγούσε σε αύξηση της φορολογίας των επιχειρήσεων.

    Επιπλέον στην έκθεσή τους θα ζητήσουν πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Η ΓΣΕΕ θα προτείνει ποσοστό αύξησης με βάση το 60% του ενδιάμεσου μισθού σε συνάρτηση με τον πληθωρισμό αλλά και την αύξηση της παραγωγικότητας η οποία παραμένει ωστόσο σε χαμηλά επίπεδα.

    «Η ακρίβεια στα τρόφιμα απορροφά το μεγαλύτερο μέρος του προϋπολογισμού των νοικοκυριών με αποτέλεσμα η κατανάλωση άλλων προϊόντων του λιανεμπορίου να έχει μειωθεί και αυτό φάνηκε και στην περίοδο των εκπτώσεων – επισημαίνει ο πρόεδρος της ΕΣΕΕ Γιώργος Καρανίκας – Ευτυχώς φέτος η αγορά δεν αντιμετωπίζει την επιβάρυνση από το ενεργειακό κόστος. Όπως πάντα το εμπόριο καταθέτει πρόταση για γενναιόδωρη αύξηση του κατώτατου μισθού, με το σκεπτικό ότι ένα μέρος του ποσοστού της αύξησης θα επιστρέψει στην κατανάλωση. Όμως πρέπει να είμαστε προσεκτικοί τόσο όσον αφορά την αντοχή των μικρών επιχειρήσεων που αποτελούν τη συντριπτική πλειοψηφία στη χώρα , όσο και τη φορολογία. Με την αύξηση , η κλίμακα ανεβαίνει και ο μισθωτός μπορεί να χάσει μέρος της ωφέλειας, ιδίως αν δεν έχει παιδιά.»

    Η ίδια η υπουργός Δόμνα Μιχαηλίδη έχει πει πως το ποσοστό αύξησης δεν μπορεί να υπολείπεται του πληθωρισμού ενώ οικονομικοί παράγοντες κοντά στη διαβούλευση πιστεύουν ότι δε μπορεί να είναι λιγότερο από 5%.

    Αν η αύξηση κινηθεί σ΄αυτά τα επίπεδα ο μισθός θα φτάσει στα 820 ευρώ ( 706 καθαρά) από 780 ευρώ (667 καθαρά) σήμερα.

    Ο στόχος της κυβέρνησης

    Αυτό σημαίνει ότι απομένουν 120 με 130 ευρώ έως το 2027, για να επιτευχθεί ο κυβερνητικός στόχος για κατώτατο μισθό στα 950 ευρώ. Συγκεκριμένα θα πρέπει οι αυξήσεις μισθών να είναι κατά μέσο όρο 5% από το 2024 ως και το 2027. Για παράδειγμα αν υποθέσουμε ότι ο μισθός αυξάνεται κάθε χρόνο κατά 5.2% από 780 θα ανέλθει στα 821 το 2024, στα 863 ευρώ το 2025, στα 908 ευρώ το 2026 για να καταλήξει στα 955 ευρώ το 2027.

    Πότε θα εφαρμοστεί η αύξηση

    Πάντως ανεξάρτητα από τα υπομνήματα των φορέων , τον τελικό λόγο στην αύξηση του κατώτατου μισθού έχει το Μέγαρο Μαξίμου. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα η κ. Μιχαηλίδου θα εισηγηθεί το ποσοστό της αύξησης στο υπουργικό συμβούλιο έως τις 22 Μαρτίου και ο νέος μισθός να εφαρμοστεί από την 1η Απριλίου.

    Υπενθυμίζουμε ότι ο κατώτατος μισθός από φέτος θα ενισχυθεί και με το επίδομα προϋπηρεσίας ( τριετίες) που ξεπάγωσε αν και οι ωφελούμενοι τον πρώτο χρόνο θα είναι ελάχιστοι.

    Σύμφωνα με εκτιμήσεις της ΓΣΕΕ μόλις 1500 αμειβόμενοι με τον κατώτατο μισθό συμπλήρωσαν στο τέλος Ιανουαρίου μία έως τρεις τριετίες και έλαβαν ήδη αυξημένες αποδοχές.

    Εντός του έτους υπολογίζεται ότι περίπου 100.000 θα θεμελιώσουν την αύξηση του 10% ενώ για τους νέους εργαζόμενους, οι πρώτες αυξήσεις θα έρθουν από το 2027 και μετά.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Στην Ελλάδα σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω για καφέ»: Έλληνας νοσηλευτής στην Ιρλανδία αποκαλύπτει τον μισθό του και... κλάψαμε
    «Στην Ελλάδα σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω για καφέ»: Έλληνας νοσηλευτής στην Ιρλανδία αποκαλύπτει τον μισθό του και... κλάψαμε

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που αναδεικνύει το χαώδες μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία

    Τον γύρο του διαδικτύου κάνει βίντεο που αναδεικνύει το χαώδες μισθολογικό χάσμα μεταξύ των εργαζομένων στην Ελλάδα και την Ιρλανδία.

    Όπως αποκάλυψε Έλληνας νοσηλευτής που εργάζεται σε δημόσιο νοσοκομείο στην Ιρλανδία για 12ωρη βάρδια τα Χριστούγεννα έλαβε 820 ευρώ μικτά (500 ευρώ καθαρά). Ποσό, δηλαδή, μεγαλύτερο του ήμισυ του μισθού ενός μέσου νοσηλευτή στην Ελλάδα.

    Στην Ελλάδα «σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω για καφέ»

    «Ο μισθός μου το 2016 στην Ελλάδα ήταν 850 ευρώ με παλιό συμβόλαιο, ενώ τώρα είναι σχεδόν τετραπλάσιος. Παίρνω από 3.000 μέχρι 3.500», επεσήμανε, μιλώντας στον ANT1, ο Απόστολος Ηρακλέους και πρόσθεσε πως «Την περίοδο των Χριστουγέννων πληρώθηκα 4.000 καθαρά».

    Μιλώντας για το κόστος διαβίωσης ανέφερε ότι σε όλους όσους εργάζονται νόμιμα στη χώρα «δίνονται επιδόματα, όπως επίδομα ρεύματος που αγγίζει τα 450 ευρώ, ασχέτως της περιοχής στην οποία ζεις αλλά και επίδομα ενοικίου σε όλους τους πολίτες της Ιρλανδίας που φτάνει τα 1.000 ευρώ».

    Συγκρίνοντας τις τιμές των σούπερ μάρκετ τόνισε πως «τα προϊόντα εδώ είναι πιο φθηνά από ό,τι είναι στην Ελλάδα, όπου όταν δούλευα με τον μισθό που έπαιρνα εκεί σκεφτόμουν ακόμη και το να βγω να πάω για ένα καφέ με φίλους».

    Ο Απόστολος Ηρακλέους, ξεκαθάρισε για ευνόητους λόγους, είναι κάπως απίθανο να επιστρέψει στην Ελλάδα και σημείωσε ότι «για μένα είναι μόνο για διακοπές»

    Πηγή: ethnos.gr

  • Αδωνις Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ
    Αδωνις Γεωργιάδης: Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ

    Σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ τονίζει σε συνέντευξη του στο Πρώτο Θέμα ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Άδωνις Γεωργιάδης επισημαίνοντας ταυτόχρονα πως είναι αρνητικός στην επαναφορά της αρμοδιότητας για τον κατώτατο μισθό στους κοινωνικούς εταίρους.

    Συγκεκρμένα σημειώνει ότι οι μισθοί δεν αυξάνονται με νόμους, γιατί , όπως λέει, αν τους αυξήσεις με νόμους , βάζεις σε κίνδυνο την αντοχή της οικονομίας με αποτέλεσμα την κατάρρευση και την εκτόξευση της ανεργίας. «Είμαι απόλυτα βέβαιος ότι σε δύο χρόνια ο μέσος μισθός θα φτάσει τα 1.500 ευρώ και η βεβαιότητά μου εδράζεται στην προσέλκυση επενδύσεων. Η προσέλκυση επενδύσεων προκαλεί μεγαλύτερη ζήτηση και σύμφωνα με τους νόμους του καπιταλισμού αυξάνεται η αξία της εργασίας , συνθήκη που οδηγεί στην αύξηση των μισθών. Πρακτικά αν μια επιχείρηση δε δίνει αυξήσεις , μπορεί εύκολα ο εργαζόμενος να αναζητήσει αλλού δουλειά με καλύτερη αμοιβή», αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

    Στο μεταξύ σε ερώτηση για το ενδεχόμενο επαναφοράς των συλλογικών διαπραγματεύσεων για τον κατώτατο μισθό στην αρμοδιότητα των κοινωνικών εταίρων, ο κ. Γεωργιάδης είναι σαφής: « Όντως η επαναφορά είναι πάγιο αίτημα των κοινωνικών εταίρων. Θέλω να είμαι ειλικρινής , προσωπικά είμαι αρνητικός. Η εμπειρία του παρελθόντος δεν ήταν καλή. Όσο επικρατούν κριτήρια κοινής γνώμης και όχι αντικειμενικά κριτήρια που έχουν σχέση με τα οικονομικά μεγέθη , η κατάσταση γίνεται επικίνδυνη. Πρέπει να θυμόμαστε τα λάθη του παρελθόντος. Ωστόσο δε μπορώ να προεξοφλήσω το μέλλον.

    Ενδεχομένως η ανάπτυξη της της οικονομίας μας να επιτρέψει να σκεφτόμαστε με μεγαλύτερους βαθμούς ελευθερίας».
    Σε ό,τι αφορά τέλος τις εκκρεμείς συντάξεις, τονίζεται οτι σήμερα οι εκκρεμότητες φτάνουν τις 103.665 αν και ο ΕΦΚΑ θεωρεί ότι είναι υπόλογος για περίπου 50.000 επικουρικές για τις οποίες έχει εκδοθεί η απόφαση για την κύρια σύνταξη, αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης και εστιάζει στην έκδοση των επικουρικών λέγοντας πως ετοιμάζεται νομοθετική πρωτοβουλία προκειμένου να επιταχύνουμε το ρυθμό έκδοσης των επικουρικών.

    «Το πρώτο βήμα είναι η αυτόματη εκκαθάριση του μητρώου ασφαλισμένων στο δημόσιο τομέα . Το 50% των εκκρεμών επικουρικών θα δοθεί μέσα σε διάστημα 30 ημερών. Όσον αφορά τις εκκρεμείς κύριες συντάξεις είμαστε σε πτωτική τροχιά . Όταν ανέλαβα οι εκκρεμότητες ανέρχονταν σε 34.000 , σήμερα είναι στις 32.00 και στο τέλος Οκτωβρίου θα μειωθούν στις 30.000. Στόχος είναι στο τέλος του χρόνου να κατέβουμε στις 25.000» .

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Market Pass, Youth Pass, αυξήσεις μισθών, μείωση ΕΝΦΙΑ: Όσα θα περιλαμβάνει το οικονομικό πολυνομοσχέδιο – Σήμερα οι ανακοινώσεις
    Market Pass, Youth Pass, αυξήσεις μισθών, μείωση ΕΝΦΙΑ: Όσα θα περιλαμβάνει το οικονομικό πολυνομοσχέδιο – Σήμερα οι ανακοινώσεις

    Το μεσημέρι αναμένεται να τεθεί σε δημόσια διαβούλευση το οικονομικό νομοσχέδιο από το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, το οποίο και αναμένεται να ψηφιστεί πριν το κλείσιμο της Βουλής για τις θερινές διακοπές.

    Market Pass, Youth Pass, αυξήσεις μισθών: Όσα θα περιλαμβάνει το οικονομικό πολυνομοσχέδιο

    Οι σχετικές ανακοινώσεις για το περιεχόμενο του νομοσχεδίου, θα γίνουν στις 13:00 από τον υπουργό Οικονομικών Κωστή Χατζηδάκη και σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ θα περιλαμβάνουν το σύνολο των προεκλογικών δεσμεύσεων της ΝΔ.

    Σύμφωνα με πληροφορίες στο νομοσχέδιο θα περιλαμβάνονται μέτρα που θα ξεκινούν με το Market Pass από τον επόμενο μήνα και θα συνεχίζεται έναν μήνα μετά το Youth Pass για όσους συμπληρώνουν το 18ο έτος της ηλικίας τους.

    Παράλληλα στο πακέτο θα περιλαμβάνεται ο διπλασιασμός του ποσού το «Σπίτι μου», η ανάσα στους συνταξιούχους που συνεχίζουν να εργάζονται και θα δουν άμεσα τις συντάξιμες αποδοχές τους να αυξάνονται κατά το ισόποσο του 30% που σήμερα χάνουν επειδή δουλεύουν έστω και μία ημέρα.

    Ενδεικτικά τα κυριότερα μέτρα που θα περιλαμβάνονται είναι:

    • Market Pass: Επέκταση του μέτρου για τρεις ακόμη μήνες (Αύγουστος, Σεπτέμβριος και Οκτώβριος) με στόχο να περιοριστούν οι αρνητικές συνέπειες από την συνέχιση της ακρίβειας.
    • Youth Pass: Τον Σεπτέμβριο θα χορηγηθεί για πρώτη φορά το youth pass σε όσους συμπληρώνουν φέτος τα 18 τους χρόνια. Θα πιστωθεί στο ψηφιακό τους πορτοφόλι ή στον τραπεζικό τους λογαριασμό επίδομα 150 ευρώ.
    • Αύξηση αφορολογήτου: Η αύξηση αφορολογήτου ορίου κατά 1.000 ευρώ για μισθωτούς, συνταξιούχους και αγρότες με παιδιά θα εφαρμοστεί από την 1η Ιανουαρίου 2024.
    • Πέναλτι στις συντάξεις: Αναμένεται άμεσα η κατάργηση του «πέναλτι» αφαίρεσης του 30% των συντάξιμων αποδοχών για εργαζόμενους συνταξιούχους και η αντικατάστασή της από κλιμακωτή εισφορά επί των αποδοχών εργασίας.
    • Αυξήσεις μισθών στο δημόσιο: Καθιέρωση νέου μισθολογίου δημοσίων υπαλλήλων με ουσιαστικές αυξήσεις σε οικογενειακά επιδόματα και επιδόματα θέσης ευθύνης αλλά και τον εισαγωγικό μισθό δημοσίου υπαλλήλου υποχρεωτικής εκπαίδευσης να αυξάνεται από τα 780 ευρώ σήμερα σε περίπου 840 ευρώ.
    • Μείωση ΕΝΦΙΑ: Μειώνεται κατά 10% το 2024 για όσους έχουν ασφαλίσει ή θα ασφαλίσουν έως το τέλος του έτους τα σπίτια τους.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • Μητσοτάκης: «Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ αποτελεί κεντρικό μας στόχο»
    Μητσοτάκης: «Η αύξηση του μέσου μισθού στα 1.500 ευρώ αποτελεί κεντρικό μας στόχο»

    Μία από τις τελευταίες του προεκλογικές συνεντεύξεις δίνει αυτή την ώρα ο Κυριάκος Μητσοτάκης, στο MEGA. Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας παίρνει θέση στις πολιτικές εξελίξεις των τελευταίων ημερών, αλλά και τα σοβαρά κοινωνικά ζητήματα που έχουν να κάνουν σε μεγάλο βαθμό με την πολιτική αντιπαράθεση. Αναφορικά με τον κεντρικό στόχο του, τόνισε πως αυτός είναι η αύξηση των μισθών με τον κατώτατο στα 950 και τον μέσο στα 1.500 ευρώ.

    «Σήμερα έκανα την τελευταία μου περιοδεία στο Παλαιό Φάληρο, και αύριο στο Σύνταγμα κλείνουμε με την κεντρική προεκλογική συγκέντρωση. Στις 12:00 τα μεσάνυχτα κλείνουμε τα φώτα, περνάμε λίγο χρόνο με την οικογένειά μας και η ευθύνη έπειτα περνά στους πολίτες».

    Για τη συνάντησή του με τον Ομπάμα, τόνισε: «Κάναμε μία πολύ ουσιαστική συζήτηση με τον πρόεδρο Ομπάμα, που έπαιξε καθοριστικό ρόλο στην κρίση. Πίεζε τους Ευρωπαίους ηγέτες να μην εγκαταλείψουν την Ελλάδα. Και το 2012, αλλά και το 2015 είχε ρόλο. Είναι πολύ ενεργός πολίτης, όπως όλοι οι πρόεδροι των ΗΠΑ.

    Τον απασχολούν πολύ η τεχνητή νοημοσύνη και πώς θα γίνει εργαλείο προόδου κι όχι υπονόμευσης. Ετοιμαζόμουν για μετά τις εκλογές για μία υψηλού επιπέδου συμβουλευτική επιτροπή για τη θέση της Ελλάδας σ' αυτό. Έχουμε εξαιρετικούς επιστήμονες στο χώρο αυτό, κυρίως εκτός αλλά κι εντός Ελλάδας. Να ελέγξουμε αυτό το εργαλείο προς όφελος των πολιτών».

    Αρχικά σχετικά με τη νέα διακυβέρνηση και το αποτέλεσμα της πρώτης κάλπης, ο κ. Μητσοτάκης, έσπευσε να διαχωρίσει τη θέση του από όσους θεωρούν το αποτέλεσμα της 21ης Μαΐου βέβαιο ότι θα επαναληφθεί και την προσεχή Κυριακή: «Το αποτέλεσμα του α γύρου δίνει μία ένδειξη, αλλά η κάλπη είναι άδεια, και οι πολίτες να ψηφίσουν. Είμαι αισιόδοξος, αλλά πρέπει να κρατάμε χαμηλά τη μπάλα. Προέχει ο σεβασμός στην λαϊκή ετυμηγορία, για όσους ράβουν υπουργικά κοστούμια».

    Για την Οικονομία και τι μισθούς θα πρέπει να περιμένουμε, ανέφερε: «Οι μισθοί στη χώρα είναι χαμηλοί, ο μέσος μισθός θα φτάσει στα 1.500 ευρώ. Αυτό μπορεί να γίνει από την αύξηση στις επενδύσεις και τη μείωση της φορολογίας. Οι επιχειρηματίες μου λένε ότι δεν βρίσκουν εργαζομένους, τους λέω να πληρώσουν παραπάνω.

    Οι επιχειρήσεις στηρίχθηκαν πολύ τα προηγούμενα χρόνια με την επιστρεπτέα. Μείωση ανεργίας, αύξηση επενδύσεων και η επαναφορά των συλλογικών διαπραγματεύσεων, μπορούν να αυξήσουν τους μισθούς. Για τον κατώτατο μισθό, είμαι σίγουρος πως μπορεί να φτάσει στα 950 ευρώ σε ορίζοντα τετραετίας».

    Για τον πληθωρισμό: «Είναι επίμονος και ειδικά στα τρόφιμα. Το πρόβλημα δεν έχει λυθεί ακόμη. Τα επιτόκια καθορίζονται από την Κεντρική Τράπεζα όχι από την κυβέρνηση. Είδαμε τα χειρότερα στον πληθωρισμό αλλά δεν λύθηκε το πρόβλημα. Όταν εμείς κάναμε παρέμβαση και δώσαμε ένα εργαλείο σε ευάλωτα νοικοκυριά για τα δάνεια, δεν ανταποκρίθηκαν πολλοί καταναλωτές. Το Market Pass, δεν είναι αμελητέο, μπορεί να υπάρξει και δεύτερο αλλά η λύση δεν είναι τα επιδόματα».

    Για τις συντάξεις είπε: «Αυξήθηκαν για πρώτη φορά, και θα συνεχίσουν να αυξάνονται. Θα δούμε νέα αύξηση το 2024 και θα συνεχίσουμε να στηρίζουμε τους χαμηλοσυνταξιούχους. Η προσωπική διαφορά θα σβήσει όσο αυξάνονται οι συντάξεις».

    Για τους τη φορολογία: «Καμία αύξηση φόρων, μόνο μειώσεις φόρων. Δεσμεύθηκα για την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος. Δεσμευτήκαμε για την αύξηση του αφορολόγητου κατά 1.000 ευρώ για κάθε παιδί. Στόχος προς το τέλος να μπορούμε να εξετάσουμε μόνιμες μειώσεις στον ΦΠΑ. Μίλησα για την προσωρινή μείωση του ΦΠΑ δεν θα έφτανε στον καταναλωτή. Πιστεύω ότι εφόσον η οικονομία θα αποδίδει, ο στόχος θα είναι εφικτός.

    Για τους εργαζομένους στην Υγεία: «Όλοι αναγνωρίζουμε πως πρέπει να γίνουν παραπάνω μόνιμες προσλήψεις. Υπάρχει θέμα για την ταχύτητα των προσλήψεων. Αντικειμενικός ο ΑΣΕΠ αλλά ο ρυθμός είναι αργός. Αυτό που θέλουμε είναι να δώσουμε και εργασιακή ασφάλεια και να ξέρουμε ότι προσλαμβάνουμε τον σωστό άνθρωπο στη σωστή θέση. Είναι προσωπικό στοίχημα η αναδιάρθρωση του ΕΣΥ.

    Είναι πολύ σημαντικές οι προσλήψεις αλλά δεν είναι η μόνη πολιτική που διαθέτουμε. Κουράστηκα να απαντάω σε fake news περί ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Προχωρούν συνεργασίες με τον ιδιωτικό τομέα, έτσι ώστε οι πολίτες να τις κάνουν δωρεάν, όπως με τις μαστογραφίες».

    Για την Παιδεία και κυρίως σχετικά με τα ιδιωτικά πανεπιστήμια, σχολίασε: «Για να ανοίξει η συζήτηση χρειάζονται δύο Βουλές και να αλλάξει το Σύνταγμα. Στόχος μας η σύσταση ιδιωτικών πανεπιστημίων με αυστηρές προδιαγραφές με κρατικό έλεγχο. Μέχρι να φτάσουμε εκεί η έμφασή μου είναι στο Δημόσιο Πανεπιστήμιο, στηρίχθηκαν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Να συνεργάζονται με τον ιδιωτικό τομέα, το εσωτερικό ERASMUS.

    Καταφέραμε να βγάλουμε τους μπαχαλάκηδες από τα Πανεπιστήμια, δημιουργούμε νέες φοιτητικές εστίες. Η ιατρική Θεσσαλονίκης έχει ξενόγλωσσα προγράμματα. Η Ελλάδα έχει έρθει η ώρα να μπορούμε να εισάγουμε αντί να εξάγουμε φοιτητές. Αυτά συμβαίνουν από τα δημόσια πανεπιστήμια».

    Ο Κυριάκος Μητσοτάκης ξεκαθάρισε ότι σε καμία περίπτωση δεν θα ιδιωτικοποιηθεί το νερό: «Μπήκαν ΕΥΔΑΠ και ΔΕΥΑΘ στο Υπερταμείο από τον Τσίπρα, είναι ο τελευταίος που μπορεί να μιλάει. Το νερό δεν είναι κάτι που πρέπει να είναι στον ιδιωτικό τομέα. Μία από τις πρώτες πράξεις της κυβέρνησης είναι η ανάκτηση των δύο εταιρειών από το Υπερταμείο. Δεν υπάρχει περίπτωση ιδιωτικοποίησης. Εξάλλου γιατί δεν το έκανα τόσα χρόνια; Αλλά δεν περιμένω ο κ. Τσίπρας να μας ζητήσει συγγνώμη για αυτά τα οποία λέει».

    Για το υπουργείο Οικογένειας: «Το νέο χαρτοφυλάκιο είναι έτοιμο. Τρίτη ή Τετάρτη θα γίνει η ορκωμοσία της κυβέρνησης με διαδικασίες fast track. Πήραμε τα μαθήματα, ξέρουμε τι θέλουμε να βελτιώσουμε».

    Άλλες δομικές αλλαγές στην κυβέρνηση: «Το υπουργείο Αθλητισμού θα πάει στο υπουργείο Παιδείας και θα είναι αναπληρωτής υπουργός. Το υπουργείο Μεταφορών θα μείνει ως έχει. Φτιάξαμε το υπουργείο Ψηφιακής Διακυβέρνησης, δεν θέλω πληθωρισμό στα υπουργεία».

    Αναφερόμενος στη μουσουλανική μειονότητα και την παρέμβαση του τουρκικού προξενείου για τους υποψηφίους στη Ροδόπη, ο Κυριάκος Μητσοτάκης τόνισε ότι εφόσον εκλεγεί: «Το θέμα θα τεθεί στο ανώτατο επίπεδο, θα μιλήσω με τον κ. Ερντογάν για τις παρεμβάσεις του τουρκικού προξενείου. Οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν έκλεισαν το θέμα, δεν είπαν ότι σέβονται την συνθήκη της Λωζάνης και πως εκπροσωπούν την μουσουλμανική μειονότητα. Η παρέμβαση στα εσωτερικά μιας άλλης χώρας είναι αδιανόητη».

    Ανέφερε ακόμη ότι «υπήρχε συνειδητή προσπάθεια καπήλευσης του θρησκευτικού συναισθήματος», τονίζοντας ότι δεν υπάρχει περιθώριο για άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας. «Πιστεύω σε ένα κράτος που πρέπει να είναι ισχυρό, να παρεμβαίνει αλλά να δίνει και χώρο στην οικονομία να αναπτύσσεται».

    Για τους συσχετισμούς στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας: «Απέχουμε από τα κομματίδια στα δεξιά της Νέας Δημοκρατίας, τα οποία δεν ξέρω αν θα έχουν αντοχή στον χρόνο. Όσοι έχουν πατριωτικές ανησυχίες θα πρέπει να είναι καλυμμένοι από τη ΝΔ. Ενισχύσαμε τη χώρα στην Άμυνα, αντιμετωπίσαμε το μεταναστευτικό, κάναμε διεθνείς συμμαχίες.

    Υπάρχει προσπάθεια υπόγεια για καπήλευση του θρησκευτικού αισθήματος. Αυτό μπορεί να έγινε στις εκλογές, αλλά τώρα το καταλάβαμε. Δεν υπάρχουν συνθήκες για άνοδο της ακροδεξιάς στη χώρα μας. Θεωρώ τον εαυτό μου πολιτικό, μεταρρυθμιστή με έντονες πατριωτικές θέσεις. Όταν εκτινάθηκαν οι τιμές στην ενέργεια, ήμουν ο πρώτος στην Ευρώπη που μίλησε για πλαφόν, πήρε την ΕΕ επτά μήνες».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Μητσοτάκης: Εφικτός στόχος η αύξηση μισθών 25% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα
    Μητσοτάκης: Εφικτός στόχος η αύξηση μισθών 25% σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα

    Στο νησί της Κέρκυρας μίλησε το απόγευμα της Τετάρτης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, απ΄ όπου τόνισε πως είναι εφικτός στόχος οι μισθοί τόσο σε δημόσιο, όσο και σε ιδιωτικό τομέα να αυξηθούν κατά 25% στο βάθος της επόμενης τετραετίας.

    «Ξέρω πολύ καλά οι μισθοί στη χώρα μας παρά τις αυξήσεις εξακολουθούν να είναι χαμηλοί, ότι πολλά νοικοκυριά δοκιμάζονται από την εισαγόμενη ακρίβεια και στο κράτος υπάρχουν ακόμα εστίες αναχρονισμού που αντιστέκονται, ότι στην υγεία απαιτούνται πιο τολμηρές μεταρρυθμίσεις», συμπλήρωσε.

    «Δεν θα υπάρχει δεύτερη φορά στη συμφορά αλλά δεύτερη εντολή στην προκοπή», τόνισε και δεσμεύτηκε για καλύτερους μισθούς για όλες και ολους τη δεύτερη τετραετία, τονίζοντας ότι πρώτη προτεραιότητά του είναι ο εφικτός στόχος της αύξησης μισθών σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα κατά 25% μέσα στην επόμενη 4ετία.

    Όσον αφορά την επενδυτική βαθμίδα της Ελλάδας, ο πρωθυπουργός τόνισε ότι «η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 και ότι η κυβέρνηση τήρησε όλες τις προεκλογικές της δεσμεύσεις».

    «Σήμερα από την Κέρκυρα στέλνουμε μήνυμα νίκης. Για μία Ελλάδα Παραγωγική και Κοινωνική. Σύγχρονη και Δίκαιη. Ψηφιακή και Πράσινη. Και πάνω από όλα, Ισχυρή. Για την Ελλάδα του 2030», έγραψε ο πρωθυπουργός στο Twitter, την ώρα που ανέβηκε στο βήμα.

    Η 21η Μαΐου θα είναι η Κυριακή της μεγάλης αυτοδύναμης Ελλάδας

    «Εδώ με την ένωση του 1864 συντελέστηκε η πρώτη εδαφική επέκταση της πατρίδας μας. Είναι ένας τόπος που ταυτίζεται με την εθνική πρόοδο. Το μήνυμα σας θα είναι ηχηρό.

    Η 21η Μαΐου θα είναι η Κυριακή της μεγάλης αυτοδύναμης Ελλάδος», τόνισε ο Κυριάκος Μητσοτάκης μιλώντας σε συγκέντρωση της Νέας Δημοκρατίας στην Κέρκυρα, μετά την παρουσίαση του αναπτυξιακού προγράμματος της περιφέρειας των Ιονίων Νήσων που προηγήθηκε

    «Το Ιόνιο είναι και θα παραμείνει γαλάζιο. Αν κρίνω από την παρουσία σας, θα γίνεται ολοένα πιο γαλάζιο. Διακρίνω την ορμή όλων των Ελλήνων για να βαδίσουμε μόνο μπροστά. Φαντάζομαι ότι αυτό το μήνυμα θα το πήρε και ο κ. Τσίπρας που πρόσφατα βρέθηκε στο νησί σας.

    Δυστυχώς, όχι για να γιορτάσει το Πάσχα, αλλά για να ξαναπεί τα μίζερα ψέματα του για μια χώρα που τάχα περνά της πιο φτωχικές γιορτές. Ενώ όλος ο κόσμος γύρω χαιρόταν σε μια Κέρκυρα πλημμυρισμένη από χαμόγελα και αισιοδοξία. Αυτά τα χαμόγελα είναι η καλύτερη απάντηση στον εκπρόσωπο του γκρίζου και της κακομοιριάς», συνέχισε ο πρωθυπουργός.

    Ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι η Ελλάδα του 2023 δεν έχει καμία σχέση με την Ελλάδα του 2019 με την πατρίδα μας, όπως είπε, να έχει τη θέση που της αξίζει στην Ευρώπη και στον κόσμο.

    Μητσοτάκης: Επενδυτική βαθμίδα το 2023 με σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση

    Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι τήρησε όλες τις προεκλογικές δεσμεύσεις που είχε δώσει το 2019 επισημαίνοντας ότι όλα αυτά συνέβησαν, ενώ η χώρα αντιμετώπισε αλλεπάλληλες εξωγενείς κρίσεις.

    «Κρατήσαμε απόρθητα τα σύνορά μας και παράλληλα στη διάρκεια της πανδημίας στηρίξαμε την οικονομία και την κοινωνία. Σήμερα όλα είναι πράγματι διαφορετικά», σημείωσε και τόνισε πως από τη σύγκρουση προτιμά τη σύγκριση.

    Ο κ. Μητσοτάκης, μεταξύ άλλων, δεσμεύτηκε ότι η χώρα θα ανακτήσει την επενδυτική βαθμίδα μέσα στο 2023 εφόσον από τις εκλογές προκύψει σταθερή και ισχυρή κυβέρνηση.

    Ο πρωθυπουργός αναφέρθηκε και στην ενίσχυση των Ενόπλων Δυνάμεων, στην επέκταση των χωρικών υδάτων στα 12 μίλια στο Ιόνιο και στις έρευνες για εύρεση υδρογοναναθρακων νότια της Κρήτης.

    Πηγή: Cnn.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς