Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 16:38

Τεκμήρια διαβίωσης: Τι ισχύει με όσους παίρνουν επίδομα 534 ευρώ και επιστρεπτέα προκαταβολή

Γράφτηκε από τον

Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το Υπουργείο Οικονομικών για να μην αδικηθούν οι φορολογούμενοι

Λίφτινγκ στα τεκμήρια διαβίωσης σχεδιάζει το υπουργείο Οικονομικών. Στόχος είναι να μην αδικηθούν χιλιάδες φορολογούμενοι που είχαν μείωση των πραγματικών εισοδημάτων τους εξαιτίας της πανδημίας του κορονοϊού, καθώς λάμβαναν επίδομα 534 ευρώ ή Επιστρεπτέα Προκαταβολή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του OPEN TV, όλα τα έκτακτα επιδόματα και οι κρατικές ενισχύσεις που έχουν δοθεί στους εργαζόμενους του ιδιωτικού τομέα και σε ελεύθερους επαγγελματίες θα υπολογίζονται φέτος ως εισόδημα, ώστε να καλύψουν τα τεκμήρια και να αποφύγουν οι εργαζόμενοι την επιβολή επιπλέον φόρων.

Οι φορολογούμενοι αναμένεται να βρουν προσυμπληρωμένα τα ποσά στις φορολογικές τους δηλώσεις. Δηλαδή εργαζόμενοι που τέθηκαν σε αναστολή εργασίας θα βρουν ως εισόδημα το επίδομα των 534 ευρώ ενώ οι ελεύθεροι επαγγελματίες τα ποσά από τις 4 πρώτες Επιστρεπτέες Προκαταβολές που δόθηκαν το 2020. Σημειώνεται πως τα κρατικά επιδόματα και οι Επιστρεπτέες Προκαταβολές είναι αφορολόγητα ποσά και θα υπολογίζονται μόνο για την κάλυψη των τεκμηρίων.

Ευλογες δαπάνες διαβίωσης θεωρούνται:

  • τα σπίτια
  • τα αυτοκίνητα
  • τα δίδακτρα σε σχολεία και φροντιστήρια
  • οι πισίνες
  • και τα σκάφη αναψυχής

Η Εφορία θεωρεί πως

  1. ο κάθε άγαμος πολίτης ξοδεύει κάθε χρόνο 3.000 ευρώ
  2. και κάθε ζευγάρι ξοδεύει 5.000 ευρώ το χρόνο

Τα ποσά αυτά αποτελούν τις ελάχιστες δαπάνες διαβίωσης. Το 2019 στην «τσιμπίδα» των τεκμηρίων πιάστηκαν 1,9 εκατομμύρια φορολογούμενοι που συνολικά πλήρωσαν στην Εφορία επιπλέον 140 εκατ. ευρώ.

Πηγή: Ethnos.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 21 Μαρτίου 2021 19:42

Σχετικά Άρθρα

  • Τα SOS για τα τεκμήρια ακινήτων - Οι 8 τρόποι για κάλυψη στην Εφορία
    Τα SOS για τα τεκμήρια ακινήτων - Οι 8 τρόποι για κάλυψη στην Εφορία

    Δείτε τα μυστικά για τη μείωση στα τεκμήρια ακινήτων.

    Αντιμέτωποι με τις παγίδες υπερφορολόγησης που κρύβουν οι διατάξεις για τα τεκμήρια διαβίωσης της Εφορίας θα βρεθούν το 2025 εκατοντάδες χιλιάδες ιδιοκτήτες και ενοικιαστές κατοικιών, κληρονόμοι σπιτιών και φοιτητές που σπουδάζουν και διαμένουν μακριά από τις κατοικίες των γονέων τους.

    Κάθε φορολογούμενος, όπως αναφέρει ο Ελεύθερος Τύπος, ο οποίος κατείχε για όλο το 2024 μία κύρια κατοικία ή και μία ή περισσότερες δευτερεύουσες κατοικίες, κάθε ενοικιαστής μίας ή περισσότερων κατοικιών, κάθε φορολογούμενος που διέμεινε κατά τη διάρκεια του 2024 σε δωρεάν παραχωρημένη κατοικία, κάθε φυσικό πρόσωπο που αγόρασε, απέκτησε με δωρεά ή κληρονόμησε ένα ή περισσότερα σπίτια κατά τη διάρκεια του 2024, καθώς και κάθε φοιτητής που για έναν ή περισσότερους μήνες μέσα στο 2024 διέμεινε σε εκμισθούμενη κατοικία μακριά από τον τόπο διαμονής των γονέων του, υποχρεούται να εμφανίσει στη φορολογική δήλωση που θα υποβάλει το 2025 ένα τεκμαρτό εισόδημα, το οποίο θα προκύψει από την εφαρμογή των τεκμηρίων διαβίωσης της Εφορίας για τις κατοικίες.

    Τα μυστικά για τη μείωση στα τεκμήρια ακινήτων
    • Μείωση του ποσού του τεκμηρίου της κύριας κατοικίας όταν υπάρχει και δευτερεύουσα κατοικία.
    • Δήλωση πραγματικού χρόνου διαμονής στην κύρια κατοικία μικρότερου των 12 μηνών, ακόμη κι αν δεν υπάρχει δευτερεύουσα.
    • Αξιοποίηση έως και 8 τρόπων αποφυγής των τεκμηρίων διαβίωσης.
    • Πραγματικά εισοδήματα, τα οποία απέκτησαν το 2024 ο ίδιος ο φορολογούμενος, η σύζυγός του και τα εξαρτώμενα μέλη της οικογένειας
    • Χρηματικά ποσά, που δεν θεωρούνται εισόδημα και αποκτήθηκαν εντός του 2024 από τον φορολογούμενο ή τη σύζυγό του: το εφάπαξ που έλαβε ο φορολογούμενος ως συνταξιούχος, μια αποζημίωση που εισέπραξε κ.λπ.
    • Κάθε έσοδο ή τίμημα που εισέπραξε ο φορολογούμενος εντός του 2024 από την πώληση περιουσιακών στοιχείων του: ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά
    • Εισοδήματα και έσοδα πο αποκτήθηκαν τα έτη προ του 2024 δεν ξοδεύτηκαν μέχρι τις 31/12/2023 και αναλώθηκαν εντός του 2024.
  • Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και πόσο από τις διορθώσεις στα τεκμήρια
    Ελεύθεροι επαγγελματίες: Ποιοι κερδίζουν και πόσο από τις διορθώσεις στα τεκμήρια

    Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ

    Κουρεμένος θα είναι ο φορολογικός λογαριασμός του 2025 για χιλιάδες ελεύθερους επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις. Οι διορθώσεις που αποφάσισε η κυβέρνηση στο καθεστώς της τεκμαρτής φορολόγησης σε συνδυασμό με την πλήρη κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος αναμένεται να σβήσουν και τις φωτιές που ανάβει η αύξηση του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος λόγω αναπροσαρμογής του κατώτατου μισθού.

    Με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ

    Το ελάχιστο τεκμαρτό φορολογητέο εισόδημα συνδέεται με το ύψος του κατώτατου μισθού. Για τα εισοδήματα του 2024, τα οποία θα φορολογηθούν το 2025, το ελάχιστο τεκμαρτό εισόδημα αυξάνεται στα 11.620 ευρώ από 10.920 ευρώ που ήταν για τα εισοδήματα του 2023 που φορολογήθηκαν φέτος λόγω αύξησης του κατώτατου μισθού από 780 ευρώ το 2023 σε 830 ευρώ το 2024.

    Το ποσό του ελάχιστου τεκμαρτού εισοδήματος, που προκύπτει από τον ετήσιο κατώτατο μισθό, αποτελεί τη βάση υπολογισμού των ελάχιστων τεκμαρτών φορολογητέων εισοδημάτων, τα οποία διαμορφώνονται ανάλογα με τα έτη λειτουργίας της επιχείρησης.

    Με τις αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων, κερδισμένοι θα είναι το επόμενο έτος οι επαγγελματίες με έδρα σε οικισμούς με πληθυσμό έως 1.500 κατοίκους, όσοι απασχολούν εργαζόμενους και όσοι έχουν υψηλότερο του μέσου όρου τζίρο. Παράλληλα με την κατάργηση του τέλους επιτηδεύματος το εκκαθαριστικό της Εφορίας θα είναι για όλους τους φορολογούμενους ελαφρύτερο κατά 325 ευρώ.

    Οι αλλαγές

    Ειδικότερα, οι αλλαγές στο σύστημα των τεκμηρίων οι οποίες αναμένεται να ενσωματωθούν στο νέο φορολογικό νομοσχέδιο που βρίσκεται στα σκαριά προβλέπουν:

    Μειώνεται κατά 50% το ελάχιστο φορολογητέο εισόδημα για επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενους και ατομικές επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται σε περιοχές με έως 1.500 κατοίκους. Σήμερα η έκπτωση 50% ισχύει για όσους έχουν έδρα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους. Μεταφέρεται στο τέλος μετά την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων το κριτήριο του μέγιστου μισθού εργαζομένου που προσαυξάνει την ελάχιστη αμοιβή.

    Με βάση το ισχύον σύστημα ο μισθός του υψηλότερα αμειβόμενου υπαλλήλου λαμβάνεται συγκριτικά στην αρχή ως το μεγαλύτερο ποσό σε σχέση με τον κατώτατο μισθό πλέον των τριετιών του υπόχρεου πριν από την προσμέτρηση των λοιπών κριτηρίων (προσαύξηση λόγω μισθοδοσίας και τζίρου).

    Αναπροσαρμόζεται προς τα πάνω ο μέσος τζίρος του ΚΑΔ με αποτέλεσμα να περιορίζεται η προσαύξηση του ελάχιστου εισοδήματος για τους επαγγελματίες που ο τζίρος τους ξεπερνά τον μέσο όρο του αντίστοιχου ΚΑΔ. Με το ισχύον σύστημα προσδιορισμού της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής σε περίπτωση που ο τζίρος του ελεύθερου επαγγελματία υπερβαίνει τον μέσο ετήσιο τζίρο του Κωδικού Αριθμού Δραστηριότητας (ΚΑΔ) του κλάδου στον οποίο αυτός ανήκει, επιβάλλεται προσαύξηση της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής του κατά 5% επί της διαφοράς.

    Με τη διόρθωση θα αναπροσαρμοσθεί προς τα πάνω ο μέσος όρος του ετήσιου τζίρου των ΚΑΔ των υπόχρεων του φορολογικού έτους 2023, έτσι ώστε κατά τον υπολογισμό της ελάχιστης τεκμαρτής αμοιβής των ελεύθερων επαγγελματιών για το φορολογικό έτος 2024 να μην προκύπτουν μεγάλες αποκλίσεις λόγω τζίρου και επομένως και μεγάλες προσαυξήσεις στο ελάχιστο εισόδημα φουσκώνοντας τον φόρο.

    Premium έκδοση «Τα ΝΕΑ»

  • Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα καλύψετε τα τεκμήρια και θα γλιτώσετε φόρο
    Φορολογικές δηλώσεις: Πώς θα καλύψετε τα τεκμήρια και θα γλιτώσετε φόρο

    Την ώρα που τα τεκμήρια απειλούν με έξτρα φόρους 1 στους 4 φορολογούμενους υπάρχει κωδικοί στις φορολογικές δηλώσεις οι οποίοι μπορούν να να «σβήσουν» τις φορο- επιβαρύνσεις.

    Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται αντιμέτωποι με τον εφιάλτη των τεκμηρίων και θέλουν να αποφύγουν την πληρωμή έξτρα φόρου μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα, δάνεια που έλαβαν, εφάπαξ, αποζημιώσεις για να γλιτώσουν τα τεκμήρια.

    Οι φορολογικές δηλώσεις

    Στους κωδικούς 787-788 συμπληρώνεται το ποσό του κεφαλαίου που έχουν οι φορολογούμενοι από αποταμιεύσεις προηγούμενων (συνεχόμενων) χρόνων, τα οποία δηλώνουν ότι ξόδεψαν το 2023, εφόσον αποδεικνύουν ότι για τα εισοδήματα αυτά φορολογήθηκαν ή απαλλαχτήκαν από τον φόρο νόμιμα.

    Μάλιστα μπορούν να επικαλεστούν εισοδήματα που είχαν πριν από 10, 20 ή και 30 χρόνια.

    Ειδικότερα:

    1. Πραγματικά εισοδήματα τα οποία απέκτησαν το 2023 οι φορολογούμενοι. Τέτοια εισοδήματα θεωρούνται η αποζημίωση λόγω απόλυσης από την εργασία, τα επιδόματα ανεργίας, οι τόκοι από καταθέσεις στις τράπεζες κ.λπ.

    2. Τα έσοδα που εισέπραξαν οι φορολογούμενοι το προηγούμενο έτος από την πώληση περιουσιακών στοιχείων τους. Ως έσοδα από την πώληση περιουσιακών στοιχείων λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που εισέπραξε ο φορολογούμενος από την πώληση ακινήτων, αυτοκινήτων, κινητών πραγμάτων μεγάλης αξίας κ.λπ. Από το τίμημα πώλησης που εισπράχθηκε εντός του 2023 αφαιρείται το κόστος απόκτησης, δηλαδή το τίμημα που καταβλήθηκε σε κάποιο προηγούμενο έτος για την αγορά του περιουσιακού στοιχείου.

    3. Χρηματικά ποσά που εισήγαγαν στην Ελλάδα, είτε σε ευρώ είτε σε συνάλλαγμα εφόσον η απόκτησή τους στο εξωτερικό δικαιολογείται.

    4. Ποσά που εισέπραξαν το 2023 είτε από δωρεές είτε από γονικές παροχές. Για να αποδείξει ο φορολογούμενος ότι εισέπραξε εντός του 2023 τέτοια ποσά, θα πρέπει να έχει στη διάθεσή του (ώστε εάν χρειαστεί να μπορεί να προσκομίσει στις φορολογικές αρχές) σχετικό πιστοποιητικό του αρμοδίου προϊσταμένου ΔOY από το οποίο προκύπτει ότι η δωρεά ή η γονική παροχή έγινε πριν από την 31η Δεκεμβρίου 2022.

    5. Χρηματικά ποσά που δεν θεωρούνται εισόδημα κατά τις ισχύουσες διατάξεις και αποκτήθηκαν εντός του 2023 από τους φορολογουμένους. Συγκεκριμένα, μπορούν να επικαλεστούν το εφάπαξ που έλαβαν οι φορολογούμενοι ως συνταξιούχοι, ή την αποζημίωση που εισέπραξαν από την ασφαλιστική τους εταιρεία κ.λ.π.

    6. Δάνεια που έλαβαν οι φορολογούμενοι εντός του 2023 από τράπεζες, συγγενείς ή τρίτους. Η σύναψη δανείου αποδεικνύεται από συμβολαιογραφικό ή ιδιωτικό έγγραφο που έχει χαρτοσημανθεί και έχει βέβαιη ημερομηνία για τη συνομολόγηση του δανείου. Από την ημερομηνία πρέπει να προκύπτει ότι το δάνειο ελήφθη εντός του 2023 και πριν από την πραγματοποίηση της δαπάνης αγοράς περιουσιακού στοιχείου που πρόκειται να δικαιολογηθεί.

    7. Κέρδη από λαχεία, ΠPO-ΠO, ΛOTTO, TZΟKEP, Προκαθορισμένο Στοίχημα κ.λπ. τυχερά παιχνίδια του ΟΠΑΠ.

    8. Εισοδήματα παρελθόντων οικονομικών ετών. Πρόκειται για την “ανάλωση κεφαλαίου παρελθόντων ετών” με την οποία μπορεί να καλύψει την όποια πρόσθετη διαφορά φορολογητέου εισοδήματος έχει προκύψει λόγω της εφαρμογής των τεκμηρίων, επικαλούμενος εισοδήματα και έσοδα δηλωθέντα ακόμη και πριν από 10, 20 ή και περισσότερα χρόνια, εφόσον βέβαια υπήρχαν.

    Για παράδειγμα φορολογούμενος ο οποίος το 2023 είχε πραγματικό εισόδημα 18.000 ευρώ και τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων 23.000 ευρώ, μπορεί να ανατρέξει στο παρελθόν και να επικαλεστεί εισοδήματα, τα οποία καλύπτουν το ποσό των 5.000 ευρώ, που είναι διαφορά πραγματικού και τεκμαρτού εισοδήματος. Βασική προϋπόθεση είναι, τα προηγούμενα χρόνια, να υπήρχαν δηλωμένα εισοδήματα, ικανά για να καλύψουν τις τεκμαρτές δαπάνες.

    Πηγή: in.gr

  • Εφορία: Στη «φάκα» των τεκμηρίων περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Η «έξτρα» επιβάρυνση
    Εφορία: Στη «φάκα» των τεκμηρίων περισσότεροι από 1,5 εκατ. φορολογούμενοι – Η «έξτρα» επιβάρυνση

    Στην «παγίδα» των τεκμηρίων πέφτουν κάθε χρόνο σχεδόν 2 εκατομμύρια φορολογούμενοι και η περασμένη χρονιά δεν αποτέλεσε εξαίρεση.

    Ο αριθμός όσων πιάστηκαν στην «τσιμπίδα» της Εφορίας ήταν χαμηλότερος σε σχέση με το 2022, σε κάθε περίπτωση όμως κλήθηκαν να καταβάλλουν φόρο βάσει ενός «θεωρητικού» εισοδήματος. Από τα στατιστικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πάντως ότι 1 στα 2 νοικοκυριά και 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα που δεν ξεπερνούν τα 10.000 ευρώ το χρόνο.

    Όσοι πιάνονται στην «φάκα» των τεκμηρίων, φορολογούνται με βάση τα τεκμαρτά ποσά που προσδιορίζει η Εφορία για τα περιουσιακά τους στοιχεία (ακίνητα, αυτοκίνητα, σκάφη, εξυπηρέτηση δανείων κ.λπ.) και όχι με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα. Αυτό που προκύπτει από την επεξεργασία της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων, στις φορολογικές δηλώσεις που υποβλήθηκαν το 2023, είναι ότι ένας στους τέσσερις πολίτες με συνέπεια να επιβαρύνεται με πρόσθετους φόρους, σύμφωνα με το enikonomia.gr.

    Η «έξτρα» επιβάρυνση από τα τεκμήρια

    Από την «ακτινογραφία» των δηλώσεων εξάγονται κι άλλα πολύ ενδιαφέροντα συμπεράσματα:

    • Ένα στα δύο νοικοκυριά και 6 στους 10 ελεύθερους επαγγελματίες δηλώνουν εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ το χρόνο
    • Το 67% των δηλωθέντων εισοδημάτων προέρχεται από τους μισθωτούς και συνταξιούχους οι οποίοι πληρώνουν το 62% των συνολικών φόρων.

    Σ’ ό,τι αφορά στα τεκμήρια, «φούσκωσαν» τα δηλωθέντα εισοδήματα κατά 5,2 δισ. ευρώ με το συνολικό εισόδημα των φορολογούμενων να αγγίζει τα 96,6 δισ. ευρώ, αυξημένο 11 δισ. ευρώ σε σύγκριση με το 2022.

    Από την επεξεργασία των στοιχείων, το 2023, στην «παγίδα» των τεκμηρίων πιάστηκε μικρότερος αριθμός φορολογουμένων, σε σχέση με το 2022, αλλά ο αριθμός παραμένει υψηλός καθώς αφορά πάνω από 1,5 εκατ. φορολογούμενους με εισοδήματα τα οποία υπολείπονταν σε σχέση με τον προσδιορισμό βάση περιουσιακών στοιχείων.

    Συγκεκριμένα, πρόκειται για 1.540.255 πολίτες που φορολογήθηκαν για εισοδήματα υψηλότερα από αυτά που δήλωσαν με αποτέλεσμα να πληρώσουν έξτρα ποσά φόρων. Από αυτούς οι 319.734 είναι εισοδηματίες, οι 195.843 επιτηδευματίες-επαγγελματίες, οι 537.068 μισθωτοί, οι 410.608 συνταξιούχοι και οι 77.002 αγρότες.

    Το 2022, οι φορολογικές δηλώσεις με προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων είχαν διαμορφωθεί σε 1.662.291, κάτι που πρακτικά σημαίνει πως το 2023 μειώθηκαν κατά 122.036 ή κατά 7,3%.

    «Καμπάνες» έπεσαν και για 15.000 φορολογούμενους που δεν κατάφεραν να συγκεντρώσουν το απαιτούμενο ποσό από ηλεκτρονικές αποδείξεις με αποτέλεσμα να υπάρξει έξτρα επιβάρυνση 55,4 εκατ. ευρώ

    Πόσο «φούσκωσαν» οι φόροι

    Συνολικά, η φορολογική επιβάρυνση των φυσικών προσώπων ξεπέρασε τα 10 δισ. ευρώ, αυξημένη κατά 1,1 δισ. σε σχέση με τον φόρο του 2022.

    Σύμφωνα με την ΑΑΔΕ:

    • 2.545.819 μισθωτοί δήλωσαν εισοδήματα 39,6 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους να ανέρχονται σε 4,321 δισ. ευρώ.
    • 2.035.045 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 25,2 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 1,964 δισ. ευρώ.
    • 1.013.359 εισοδηματίες δήλωσαν εισοδήματα 9,2 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 1,185 δισ. ευρώ.
    • 659.357 ελεύθεροι επαγγελματίες και ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα δήλωσαν εισοδήματα 13,8 δισ. ευρώ με το συνολικό φόρο που βεβαιώθηκε στα 2,252 δισ. ευρώ
    • 307.285 αγρότες δήλωσαν εισοδήματα 3,8 δισ. ευρώ με τους βεβαιωμένους φόρους στα 331,7 εκατ. ευρώ

    Τι αποτυπώνει ο φορολογικός «χάρτης»

    Από τα αξιοσημείωτα του φορολογικού «χάρτη» του 2023 είναι:

    • Αυξήθηκε σε 780.900 από 659.258 το 2022 ο αριθμός των φορολογουμένων που δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.
    • Σχεδόν το 64% των επαγγελματιών και αυτοαπασχολούμενων εμφάνισαν στην εφορία εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ενώ συνολικά από επιχειρηματική δραστηριότητα δηλώθηκαν 5,1 δισ. ευρώ.
    • Ο αριθμός των νοικοκυριών που βρίσκεται στη ζώνη δηλωθέντων εισοδημάτων από 20.000 έως και 50.000 ευρώ αυξήθηκε.
    • Το μέσο δηλωθέν εισόδημα των νοικοκυριών ανήλθε σε 13.973. ευρώ από 12.748 το 2022.
    • Σε 3,93 εκατ. ανέρχονται οι άγαμοι φορολογούμενοι με συνολικό δηλωθέν εισόδημα ύψους 34 δισ. ευρώ.
    • 1,3 εκατ. είναι τα ζευγάρια χωρίς παιδιά με εισοδήματα 27,14 δισ. ευρώ.
    • Με 1 παιδί δηλώνουν 619.747 μισθωτοί, συνταξιούχοι και επαγγελματίες με δηλωθέντα εισοδήματα 12,92 δισ. ευρώ.
    • Με 2 παιδιά δηλώνουν 563.177 φορολογούμενοι με εισοδήματα 14,23 δισ. ευρώ.
    • Με 3 παιδιά δηλώνουν 115.772 φορολογούμενοι με δηλωθέντα εισοδήματα 2,79 δισ. ευρώ.
    • Πολύτεκνοι είναι 24.416 φορολογούμενοι με εισοδήματα 498,75 εκ. ευρώ από τους οποίους οι 19.330 δηλώνουν 4 παιδιά και συνολικά εισοδήματα 420,8 εκατ. ευρώ.

    Πηγή: enikos.gr

  • Στην παγίδα των τεκμηρίων 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι - Με €10.000 ζουν πάνω από τα μισά νοικοκυριά
    Στην παγίδα των τεκμηρίων 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι - Με €10.000 ζουν πάνω από τα μισά νοικοκυριά

    Σχεδόν δύο στους τρεις επαγγελματίες, δήλωσαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα έως 10.000 ευρώ, με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το νέο τεκμαρτό καθεστώς που ισχύει από φέτος

    Πάνω από πέντε στα δέκα νοικοκυριά δηλώνουν στην εφορία ετήσια εισοδήματα που δεν υπερβαίνουν τα 10.000 ευρώ, με εισοδήματα φτώχειας έως 5.000 ευρώ εμφανίζονται 2.165.185 φυσικά πρόσωπα ενώ 780.909 φορολογούμενοι δηλώνουν μηδενικό εισόδημα.

    Παράλληλα σχεδόν δύο στους τρεις επαγγελματίες, ήτοι 274.423 σε σύνολο 427.810 φυσικών προσώπων που ασκούν επιχειρηματική δραστηριότητα δηλωσαν το προηγούμενο έτος εισοδήματα έως 10.000 ευρώ ,με στελέχη του οικονομικού επιτελείου να εμφανίζονται δικαιωμένοι για το νέο τεκμαρτό καθεστώς που ισχύει από την φετινή χρονιά στην φορολόγηση των ελεύθερων επαγγελματιών και των αυτοαπασχολουμένων.

    Στον αντίποδα εισοδήματα πάνω από 500.000 ευρώ δηλώνουν 2.610 φορολογούμενοι συνολικού ύψους 4,36 δισ. Από αυτά, τα 3,96 δισ. ευρώ δηλωσαν όσοι έβγαλαν πάνω από 900.000 ευρώ ή 1.214 πολίτες.

    Τα στοιχεία από την ανάλυση των φορολογικών δηλώσεων του 2022 είναι αποκαλυπτικά για τα εισοδήματα των Ελλήνων.

    Στην παγίδα των τεκμηρίων

    Με βάση τις δηλώσεις, περίπου 1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι έπεσαν στην παγίδα των τεκμηρίων με αποτέλεσμα να πληρώσουν 5,2 δισ. ευρώ έξτρα φόρο για υψηλότερα εισοδήματα.

    Συνολικά τα φυσικά πρόσωπα δήλωσαν εισοδήματα για το φορολογικό έτος 2022 σχεδόν 91,674 δισ. ευρώ, ωστόσο το φορολογητέο εισόδημα, λόγω και των τεκμηρίων έφτασε στα 96,68 δισ. ευρώ.

    Ο συνολικός φόρος που καταβλήθηκε στο κράτος άγγιξε τα 10,19 δισ. ευρώ, εκ των οποίων τα μισά (5,2 δισ. ευρώ) πλήρωσαν όσοι δήλωσαν εισόδημα έως 39.000 ευρώ.

    Με 55,48 εκατ. ευρώ επιβαρύνθηκαν τα νοικοκυριά λόγω του πέναλτι των αποδείξεων με τους μεγαλύτερους χαμένους να είναι οι μισθωτοί που δεν κατάφεραν να καλύψουν το 30% του εισοδήματός τους με δαπάνες που πραγματοποιήθηκαν με ηλεκτρονικό χρήμα.

    Υπενθυμίζεται πως όποιος φορολογούμενος δεν συγκεντρώσει το απαιτούμενο ποσό σε e- αποδείξεις με βάση το εισόδημά του, η εφορία του επιβάλει πρόστιμο 22% για κάθε ευρώ που λείπει.

    Με 2 παιδιά δηλώνουν 563.177 φορολογούμενοι με εισοδήματα 14,23 δις ευρώ ενώ πολύτεκνοι δηλώνουν 24.416 φορολογούμενοι με εισοδήματα 498,75 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων με 4 παιδιά δηλώνουν οι 19.330 με δηλωθέντα εισοδήματα 420,8 εκατ. ευρώ.

    Τι δείχνουν οι αριθμοί

    Σχεδόν 1 στους 10 φορολογούμενους που υπέβαλε φορολογική δήλωση είχε μηδενικό εισόδημα

    Το 52,8% των φορολογουμένων που αντιστοιχούν σε 3,46 εκατ., δήλωσε εισόδημα έως 10.000 ευρώ, δηλαδή σχεδόν ένας στους δυο που υπέβαλε πέρυσι φορολογική δήλωση. Η συγκεκριμένη κατηγορία δήλωσε εισοδήματα 12,65 δισ. ευρώ ενώ πλήρωσε συνολικό φόρο 316,2 εκατ. ευρώ.

    Κάτω από 30.000 ευρώ δήλωσε 9 στους 10 φορολογούμενους, δηλαδή 5,9 εκατ άτομα, με δηλωθέν εισόδημα 54,7 δισ. ευρώ που κατέβαλαν συνολικό φόρο 5,2 δισ. ευρώ.

    Από 50.000 έως 100.000 ευρώ δήλωσαν 146.046 φορολογούμενοι, με δηλωθέν εισόδημα 9,56 δις ευρώ με συνολικό φόρο 2,08 δισ. ευρώ.

    Πάνω από 100.000 ευρώ δήλωσαν συνολικά 36.078 φορολογούμενοι με εισοδήματα 4,08 δις ευρώ και πλήρωσαν φόρο 1,76 δισ. ευρώ.

    Τα μέσα εισοδήματα

    Από την επεξεργασία των στοιχείων της ΑΑΔΕ προκύπτουν τα μέσα εισοδήματα που δηλώνουν οι επαγγελματικές κατηγορίες της χώρας.

    Οι 2.545.819 μισθωτοί δήλωσαν 39,58 δισ. ευρώ, με το μέσο εισόδημα να αγγίζει τα 15.547 ευρώ.

    Οι 659.357 ελεύθεροι επαγγελματίες δήλωσαν 13,8 δισ. ευρώ και το μέσο εισόδημα αγγίζει τα 20.941

    Οι 2.035.045 συνταξιούχοι δήλωσαν εισοδήματα 25,22 δισ. ευρώ με το μέσο εισόδημα να πλησιάζει τα 12.395 ευρώ και

    Οι 307.285 αγρότες που δήλωσαν εισοδήματα 3,86 δισ. ευρώ, παρουσίασαν μέσο εισόδημα ύψους 12,581 ευρώ.

    Τι δήλωσαν οι επαγγελματίες

    Aπό 427.810 φυσικά πρόσωπα που δήλωσαν εισόδημα από επιχειρηματική δραστηριότητα, τα 193.407 ή το 45,2% δήλωσαν φορολογητέα καθαρά κέρδη έως 5.000 ευρώ για το φορολογικό έτος 2002. Επίσης, 72.322 εξ αυτών δήλωσαν εισόδημα έως 1.000 ευρώ και συνολικά 30,7 εκατ. ευρώ.

    Ακόμη, 274.423 επαγγελματίες, δήλωσαν εισοδήματα έως 10.000 ευρώ με το ποσοστό να ανέρχεται στο 64,2%. Ασφαλώς υπάρχουν και επαγγελματίες που δήλωσαν υψηλότερα εισοδήματα, αλλά λιγοστεύουν όσο αυξάνεται το ύψος του εισοδήματος.

    Ειδικότερα:

    • Εισόδημα έως 1000 ευρώ δήλωσαν 72.322 επαγγελματίες.
    • Eισόδημα έως 5000 ευρώ δήλωσαν 193.407 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα έως 10.000 ευρώ δήλωσαν 274.423 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ δήλωσαν 81.053 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 20.000 – 30.000 ευρώ δήλωσαν 32.611 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 30.000 – 50.000 ευρώ δήλωσαν 24.790 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 50.000 – 75.000 ευρώ δήλωσαν 8.770 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 75.000 – 100.000 ευρώ δήλωσαν 2.999 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 100.000 – 200.000 ευρώ δήλωσαν 2.611 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα από 200.000 – 500.000 ευρώ δήλωσαν 501 επαγγελματίες.
    • Εισόδημα πάνω από 900.000 ευρώ δήλωσαν μόλις 52 επαγγελματίες.

    Πόσοι πιάστηκαν στα τεκμήρια

    Περισσότεροι από1,5 εκατομμύριο φορολογούμενοι πιάστηκαν το 2023 στην παγίδα των τεκμηρίων δαπανών διαβίωσης, καθώς τα δηλωθέντα εισοδήματά τους ήταν χαμηλότερα από εκείνα που προσδιορίζονται από τις τεκμαρτές δαπάνες.

    Από τα αναλυτικά στοιχεία της ΑΑΔΕ προκύπτει πως:

    • Από τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 195.843,λόγω και των χαμηλών εισοδημάτων που δήλωσαν με αποτέλεσμα να τους προστεθεί φορολογητέο εισόσημα 877,6 εκατ.ευρώ
    • Από τους ασκούντες αγροτική επιχειρηματική δραστηριότητα πιάστηκαν στα τεκμήρια οι 77.002, λόγω επίσης των χαμηλών εισοδημάτων που επιβαρύνθηκαν με έξτρα φορο 278,8 εκατ.
    • Από τους μισθωτούς πιάστηκαν στα τεκμήρια 537.068. που επιβαρύνθηκαν με έξτρα φόρο 1,34 δισ.
    • Από τους συνταξιούχους στα τεκμήρια πιάστηκαν 410.608 και επιβαρύνθηκαν με έξτρα φόρο 1,15 δισ. ευρώ

    Πηγή: imerisia.gr

  • Πώς θα καλύψετε τεκμήρια χωρίς να πληρώσετε φόρο
    Πώς θα καλύψετε τεκμήρια χωρίς να πληρώσετε φόρο

    Τα «μυστικά» των χρηματικών γονικών παροχών και δωρεών

    Φορολογούμενοι που απέκτησαν περιουσιακά στοιχεία και θέλουν να καλύψουν τεκμήρια πρέπει να σπεύσουν να κλείσουν τις εκκρεμότητες που έχουν με την Εφορία μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου. Κάθε χρόνο ένας στους τέσσερις φορολογούμενους πέφτουν στην παγίδα των τεκμηρίων διαβίωσης και απόκτησης περιουσιακών στοιχείων. Οπότε λύση για όσους θέλουν να αποφύγουν τις περιπέτειες με την εφορία είναι οι γονικές παροχές και δωρεές χρηματικών ποσών.

    Όσοι απέκτησαν το 2023 περιουσιακά στοιχεία, όπως αυτοκίνητο, σπίτι, οικόπεδο ή διαθέτουν περιουσιακά στοιχεία, τα οποία όμως δεν δικαιολογούνται και δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα που έχουν αποκτήσει, κινδυνεύουν να πιαστούν στην τσιμπίδα των τεκμηρίων και να φορολογηθούν για μεγαλύτερα εισοδήματα από τα πραγματικά τους.

    Τεκμήρια

    Έτσι, οι φορολογούμενοι που θέλουν να καλύψουν τεκμήρια διαβίωσης ή απόκτησης περιουσιακών στοιχείων για το 2023 έχουν τη δυνατότητα να επικαλεστούν γονικές παροχές χρηματικών ποσών αλλά θα πρέπει να υποβάλλουν τις σχετικές ηλεκτρονικές δηλώσεις στην πλατφόρμα myProperty έως το τέλος Δεκεμβρίου.

    Οι δηλώσεις γονικών παροχών υποβάλλονται μέσω της πλατφόρμας myProperty.

    Σε χρηματικές γονικές παροχές με μεταφορά χρηματικών ποσών μέσω τραπεζικών λογαριασμών ή κατάθεση τραπεζικής επιταγής οι φορολογούμενοι απαλλάσσονται από την υποχρέωση να επισυνάπτουν με την ηλεκτρονική δήλωση τα δικαιολογητικά που αποδεικνύουν την τραπεζική συναλλαγή.

    Η συναλλαγή ελέγχεται σε επόμενη φάση από την ΑΑΔΕ με βάση τα στοιχεία που αποστέλλουν οι τράπεζες, ενώ σε περίπτωση που η τράπεζα δεν επιβεβαιώσει τη συναλλαγή τότε ο φορολογούμενος καλείται να προσκομίσει τα δικαιολογητικά εντός πέντε εργάσιμων ημερών.

    Εάν δεν προσκομιστούν τα δικαιολογητικά η Εφορία προχωρά στην επιβολή φόρου χωρίς να λαμβάνεται υπόψη το αφορολόγητο ποσό. Αυτό σημαίνει ότι επιβάλλεται φόρος από το πρώτο ευρώ της χρηματικής γονικής παροχής ή δωρεάς με συντελεστή 10% ή 20% ή 40% (ανάλογα με τον βαθμό συγγένειας).

    Πηγή: ot.gr

  • Τεκμήρια: Η παγίδα για τις κατοικίες - Ο ρόλος των νέων αντικειμενικών τιμών
    Τεκμήρια: Η παγίδα για τις κατοικίες - Ο ρόλος των νέων αντικειμενικών τιμών

    Πώς υπολογίζονται και ποιοι κινδυνεύουν να βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου

    Mε τις νέες αντικειμενικές αξίες υπολογίζονται τα τεκμήρια των κατοικιών για τη χρήση 2022, που δηλώνονται στις φετινές φορολογικές δηλώσεις. Οσοι δεν καταφέρουν να καλύψουν το τεκμήριο απόκτησης της κατοικίας θα φορολογηθούν για μεγαλύτερο εισόδημα και θα πληρώσουν υψηλότερο φόρο.

    Στο τεκμήριο απόκτησης του ακινήτου, δηλαδή στα χρήματα που διετέθησαν για την αγορά, προστίθεται και το τεκμήριο διαβίωσης, το οποίο υπολογίζεται από το πρώτο τετραγωνικό μέτρο.

    Μάλιστα, λαμβάνονται υπόψη και οι βοηθητικοί χώροι όπως η αποθήκη ή το γκαράζ. Αν τα τεκμαρτά ποσά δεν καλύπτονται από τα εισοδήματα οι φορολογούμενοι θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή έξτρα φόρου.

    Πώς υπολογίζεται

    Το τεκμήριο διαβίωσης για την κύρια κατοικία του φορολογούμενου υπολογίζεται κλιμακωτά με βάση την επιφάνειά της, με την ακόλουθη κλίμακα:

    • μέχρι και 80 τ.μ. κύριοι χώροι, 40 ευρώ ανά τ.μ.
    • από 81 τ.μ. μέχρι και 120 τ.μ. κύριοι χώροι, 65 ευρώ ανά τ.μ.
    • από 121 τ.μ. μέχρι και 200 τ.μ. κύριοι χώροι, 110 ευρώ ανά τ.μ.
    • από 201 τ.μ. μέχρι και 300 τ.μ. κύριοι χώροι, 200 ευρώ ανά τ.μ.
    • από 301 τ.μ. και άνω κύριοι χώροι, 400 ευρώ ανά τ.μ.

    Επίσης, για τους βοηθητικούς χώρους της κύριας κατοικίας, ισχύει τεκμήριο 40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο, ανεξάρτητα από το μέγεθος της επιφάνειας του ακινήτου.

    Οι τιμές που προκύπτουν από τις ανωτέρω πράξεις, προσαυξάνονται κατά 40% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 2.800 έως 4.999 ευρώ το τ.μ., και κατά 70% για κατοικίες που βρίσκονται σε περιοχές με αντικειμενικές τιμές από 5.000 ευρώ ανά τ.μ. και άνω.

    Ακόμη, για τις μονοκατοικίες, προβλέπεται προσαύξηση των ανωτέρω τιμών κατά 20%. Αντίθετα, για τις δευτερεύουσες κατοικίες, τα ποσά των τεκμαρτών δαπανών που προκύπτουν, μειώνονται κατά 50%.

    Ποιοι «πληρώνουν» τεκμήρια

    Οι τεκμαρτές δαπάνες διαβίωσης των κατοικιών βαρύνουν εκείνους που κατοικούν σε αυτό, είτε είναι ιδιοκτήτες είτε ενοικιαστές είτε τούς έχουν παραχωρηθεί δωρεάν.

    Απαλλάσσεται από το τεκμήριο κατοικίας ο φορολογούμενος που έχει δηλώσει «φιλοξενούμενος», αλλά η τεκμαρτή δαπάνη βαρύνει τον «φιλοξενούντα».

    Σημειώνεται ότι δεν υπολογίζεται τεκμήριο στις περιπτώσεις των «κενών» κατοικιών. Ομως, για τις κατοικίες που παραμένουν κενές για διάστημα μεγαλύτερο των έξι μηνών απαιτείται η προσκόμιση φωτοαντιγράφων λογαριασμών της ΔΕΗ ή οποιοδήποτε άλλο στοιχείο (π.χ. λογαριασμοί ύδρευσης, κοινοχρήστων) από το οποίο να αποδεικνύεται ότι το ακίνητο ήταν κενό για όλο το παραπάνω διάστημα.

    Φυσικά, σε περίπτωση συνιδιοκτησίας του ακινήτου, η ετήσια αντικειμενική δαπάνη διαβίωσης θα υπολογίζεται με βάση τη συνολική επιφάνεια της κατοικίας και στη συνέχεια θα γίνεται ο επιμερισμός της, μεταξύ των συνιδιοκτητών, με βάση τα ποσοστά συνιδιοκτησίας τους.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Επίδομα ειδικού σκοπού: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια
    Επίδομα ειδικού σκοπού: Οι δικαιούχοι, τα ποσά και τα κριτήρια

    Περίπου 100.000 είναι οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού - Αναλυτικά τα ποσά που θα λάβουν όσες επιχειρήσεις έχουν πληγεί από τον κορονοϊό

    Εκτακτο επίδομα ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις που παραμένουν κλειστές λόγω της πανδημίας του κορονοϊού θα δώσει η κυβέρνηση. Οι δικαιούχοι του έκτακτου επιδόματος ειδικού σκοπού υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Πιο συγκεκριμένα, οι επιχειρήσεις που απασχολούν έως 50 εργαζόμενους και έχουν κύριο ΚΑΔ ή ΚΑΔ με τα μεγαλύτερα έσοδα στους κλάδους και στις περιοχές όπου εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα κατά τη διάρκεια του Απριλίου, είναι δικαιούχοι αυξημένης αποζημίωσης ειδικού σκοπού, χωρίς να ληφθεί υπόψη το κριτήριο μείωσης τζίρου. Η αποζημίωση διαμορφώνεται ως εξής:

    • 1.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 0 έως 5 εργαζόμενους.
    • 2.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 6 έως 20 εργαζόμενους.
    • 4.000 ευρώ για επιχειρήσεις που απασχολούν 21 έως 50 εργαζόμενους.

    Για τις επιχειρήσεις στις οποίες εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα για λιγότερες από 15 ημέρες, η αποζημίωση θα αναλογεί στο ήμισυ των προαναφερόμενων ποσών. Αυτή η αποζημίωση:

    • είναι μη επιστρεπτέα,
    • είναι αφορολόγητη, ανεκχώρητη και ακατάσχετη στα χέρια του Δημοσίου ή τρίτων,
    • δεν υπόκειται σε οποιοδήποτε κράτηση, τέλος ή εισφορά,
    • δεν δεσμεύεται και δεν συμψηφίζεται με βεβαιωμένα χρέη προς τη φορολογική διοίκηση και το Δημόσιο εν γένει, τους δήμους, τις περιφέρειες, τα ασφαλιστικά ταμεία ή τα πιστωτικά ιδρύματα.

    Το συγκεκριμένο μέτρο διαφοροποιείται σε σχέση με την αρχική αποζημίωση ειδικού σκοπού για τις επιχειρήσεις, είναι αυξημένο και καλύπτει περισσότερες επιχειρήσεις, καθώς λαμβάνει υπόψη τη συσσωρευμένη και κλιμακούμενη πίεση – λόγω των υγειονομικών περιορισμών – στο εισόδημα των επιχειρηματιών.
    Ενώ ταυτόχρονα επιδιώκεται η μη δημιουργία «ηθικού κινδύνου», απέναντι στις επιχειρήσεις που επανεκκινούν τη λειτουργία τους μέσα στον μήνα.

    100.000 οι ωφελούμενοι από το επίδομα ειδικού σκοπού

    Οι ωφελούμενοι, επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες, υπολογίζονται σε περίπου 100.000. Από αυτούς, περίπου 10.800 δραστηριοποιούνται στους κλάδους του λιανεμπορίου στους οποίους έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα στις Περιφερειακές Ενότητες Θεσσαλονίκης, Αχαΐας και Κοζάνης. Οι υπόλοιποι δραστηριοποιούνται στο σύνολο της επικράτειας και αφορούν στους κλάδους του τουρισμού, του πολιτισμού, του αθλητισμού, τις μεταφορές, τα καταστήματα ΟΠΑΠ, τα γυμναστήρια, τους παιδότοπους, και τους υπόλοιπους κλάδους για τους οποίους αναστέλλεται η δραστηριότητά τους με κρατική εντολή κατά τη διάρκεια του τρέχοντος μήνα.

    Σημειώνεται ότι έχει ήδη προβλεφθεί η αυξημένη ενίσχυση του κλάδου της εστίασης, και συνεπώς αυτή δεν συγκαταλέγεται στους ανωτέρω κλάδους. Το κόστος της αποζημίωσης ειδικού σκοπού αναμένεται να ανέλθει στα 130 εκατ. ευρώ. Η καταβολή αναμένεται να γίνει εντός Μαΐου, αφού ολοκληρωθούν οι καταβολές του μέτρου της Επιστρεπτέας Προκαταβολής 7.

    Υπενθυμίζεται ότι για το σύνολο των επιχειρήσεων στις οποίες έχουν επιβληθεί περιοριστικά μέτρα, συμπεριλαμβανομένου του λιανεμπορίου και της εστίασης, προβλέπεται για τον Απρίλιο:

    • Συμμετοχή στην Επιστρεπτέα Προκαταβολή, με τις αιτήσεις για τον 7ο κύκλο της να έχουν ξεκινήσει από την προηγούμενη Παρασκευή, και η καταβολή της, με αυξημένα κατώτατα ποσά, να αναμένεται προς το τέλος του μήνα.
    • Απαλλαγή από την καταβολή ενοικίου.
    • Αναστολή καταβολής ρυθμισμένων φορολογικών και ασφαλιστικών οφειλών.
    • Καταβολή αποζημίωσης ειδικού σκοπού και πλήρης κάλυψη ασφαλιστικών εισφορών σε εργαζόμενους των οποίων οι συμβάσεις τίθενται σε προσωρινή αναστολή.
    • Αναστολή προθεσμιών λήξης, εμφάνισης και πληρωμής οφειλόμενων από αυτές αξιογράφων.
    • Δυνατότητα συμμετοχής στο Πρόγραμμα «ΓΕΦΥΡΑ 2» για την επιδότηση επιχειρηματικών δανείων, για τα οποία η σχετική πλατφόρμα ανοίγει τις επόμενες ώρες.
    • Δυνατότητα συμμετοχής στο χρηματοδοτικό εργαλείο κάλυψης παγίων δαπανών.

    Συμπερασματικά, με τις ανωτέρω παρεμβάσεις, αποδεικνύουμε, για άλλη μια φορά, ότι αφουγκραζόμαστε την κοινωνία και τις ανάγκες της, παρακολουθούμε στενά τις εξελίξεις στο υγειονομικό πεδίο, και παρεμβαίνουμε άμεσα, με αποτελεσματικά και κοινωνικά δίκαια μέτρα.

    Πηγή: Εthnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο