Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζει «fake news» την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει για πρόβλεψη για απλήρωτες υπερωρίες με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά.
Οι υπερωρίες και το ζήτημα της υπερεργασίας και της αμοιβής της έχει επανέλθει το τελευταίο διάστημα έντονα στο προσκήνιο με αφορμή τις προβλέψεις του σχεδίου νόμου για τα εργασιακά, το οποίο αναμένεται να φέρει ο κ. Χατζηδάκης στη Βουλή μετά το Πάσχα.
Τη δεκαετία των μνημονίων η αποζημίωση της υπερεργασίας και των υπερωριών μετατράπηκε λίγο πολύ σε σύντομο ανέκδοτο, αφού η απορρύθμιση της αγοράς εργασίας, η απειλή απόλυσης και οι ουρές ανέργων σε αναζήτηση μίας θέσης εργασίας λειτούργησαν ως μοχλός πίεσης σε βάρος των εργαζομένων.
Σήμερα, το 52% των εργαζομένων δηλώνουν ότι εργάζονται υπερωριακά, ενώ το 40% όσων δουλεύουν υπερωρίες δηλώνουν πως δεν τις πληρώνεται.
«Συμψηφισμός» με αίτημα εργαζομένου;
Σύμφωνα με το αρχικό σχέδιο νόμου που έχει διαρρεύσει, οι επιχειρήσεις θα μπορούν να απασχολούν τους εργαζόμενους έως και 10 ώρες την ημέρα κατά μέγιστο χωρίς πρόσθετη αμοιβή ανάλογα με τις ανάγκες τους. Οι επιπλέον ώρες θα αποθηκεύονται σε «τράπεζα χρόνου» και θα «επιστρέφονται» στους εργαζόμενους εντός έξι μηνών με τη μορφή μειωμένου ωραρίου ή ρεπό ή ημερών άδειας, ώστε να μην αποζημιώνονται χρηματικά.
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο, η ηγεσία του Υπουργείου Εργασίας χαρακτηρίζει «fake news» την όλη συζήτηση που έχει ανοίξει για πρόβλεψη για απλήρωτες υπερωρίες με το νομοσχέδιο για τα εργασιακά. Ο κ. Χατζηδάκης ισχυρίζεται πως ο συμψηφισμός των υπερωριών «θα γίνεται μόνο κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου». Το «αγκάθι» εν προκειμένω, που θέτουν τόσο συνδικάτα όσο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης, είναι ποια διαπραγματευτική ισχύ θα έχει ο εκάστοτε εργαζόμενος απέναντι στον εργοδότη, εάν ο δεύτερος απαιτήσει τον συμψηφισμό έναντι της χρηματικής αποζημίωσης των υπερωριών, σε μία συνθήκη υπερπροσφοράς φθηνής εργασίας.
Η ανοδική πορεία από το 2018
Το χρονικό διάστημα ανάμεσα σε Σεπτέμβρη με Δεκέμβρη το 2017 πληρώθηκαν υπερωρίες σε 177.853 εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα.
Το 2018, λίγο πριν την έξοδο από τα μνημόνια, ξεκίνησε μία προσπάθεια επαναρρύθμισης της αγοράς εργασίας μέσα από την σημαντική ενεργοποίηση του Σώματος Επιθεώρησης Εργασίας και σειρά θεσμικών τομών, όπως η ηλεκτρονική προαναγγελία της υπερεργασίας (λογίζεται ως η πρώτη ώρα μετά την παρέλευση του 8ωρου) και των υπερωριών.
Αποτέλεσμα ήταν το 2018 για το αντίστοιχο χρονικό διάστημα Σεπτεμβρίου – Δεκεμβρίου να πληρωθούν υπερωρίες σε 371.567 εργαζόμενους. Ταυτόχρονα για πρώτη φορά δηλώθηκαν και πληρώθηκαν περισσότερες από 6 εκατομμύρια ώρες υπερεργασίας.
Πηγή: iEidiseis.gr