Τα προβλήματα που έχει προκαλέσει η πανδημία στον κλάδο του τουρισμού και ιδιαίτερα της κρουαζιέρας, επισήμαναν φορείς του Επιμελητηρίου Ηλείας, σε δηλώσεις τους χθες στο ilialive.gr. Λίγες ημέρες απομένουν για την επανεκκίνηση του κλάδου στο Κατάκολο, όμως ουσιαστικά οφέλη δεν θα υπάρξουν για την τοπική αγορά αφού λόγω πρωτοκόλλων, οι τουρίστες θα κινηθούν από το λιμάνι στο αρχαιολογικό χώρο και το μουσείο της Ολυμπίας χωρίς καμία ενδιάμεση στάση, επίσκεψη ή ελεύθερο χρόνο στην αγορά.
Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Νικολούτσος ανέφερε πως “… σε σχέση με την κρουαζιέρα έχει βαθιά επίγνωση το Επιμελητήριο, ότι είναι ουσιαστικά η αιχμή του τουριστικού ρεύματος στην Ηλεία. Όχι μόνο με την άφιξη αλλά και με την δημιουργία συνθηκών που θα επιτρέψουν και την καλύτερη προβολή του τόπου και σαν τόπο επίσκεψης και για διακοπές. Η κρουαζιέρα επλήγη καταλυτικά αμέσως μετά την έναρξη της πανδημίας, φέτος υπάρχει μία μικρή αισιοδοξία, αλλά αυτή η αισιοδοξία περισσότερο έχει να κάνει με το σχεδιασμό των μεγάλων εταιρειών γιατί φέτος εγώ θεωρώ είναι μία δοκιμαστική περίοδος για να μπορέσουν να βάλουν κόσμο το 2022. Και αυτό για να γίνει προϋποθέτει ότι από πλευράς τους θα εξαντλήσουν τα περιθώρια ασφαλείας για τους επιβάτες. Έτσι ώστε να αποφύγουν κάποια δυσάρεστη εξέλιξη. Βέβαια αυτά τα αυστηρά πρωτόκολλα που εικάζουμε ότι θα εφαρμοστούν, θα περιορίσουν την δυνατότητα επισκεψιμότητας στον ευρύτερο χώρο των επισκεπτών και αν ο κόσμος αυτός, δεν μπορέσει να προσεγγίσει τις τοπικές αγορές καταλαβαίνετε ότι οικονομική ζημιά για τον τόπο θα είναι ιδιαίτερα μεγάλη” είπε ο κ. Νικολούτσος.
Ο πρόεδρος του ΕΒΕ Ηλείας σημείωσε πως “… σε αυτή την κατεύθυνση εμείς μελετάμε τα δεδομένα, πιστεύουμε ότι πρέπει να έχουμε ετοιμάσει υγιειονομικά την καλύτερη δυνατή υποδομή ώστε να επιτραπεί σε αυτούς τους ανθρώπους να βγουν προς τα έξω. Είναι ένα θέμα που βρίσκεται σε εξέλιξη το παρακολουθούμε στενά, είμαστε σε επαφή και με άλλα λιμάνια κρουαζιέρας. Ο ένας χώρος ευθύνης είναι το Λιμενικό Ταμείο και η υποδοχή που κάνει στο λιμάνι όμως η κρουαζιέρα διαχέεται στους χώρους επίσκεψης και ειδικά στην Ολυμπία και με την δυνατότητα που υπάρχει σε κάποιους χώρους πέρα του αρχαιολογικού χώρου που είναι η αιχμή της επισκεψιμότητας. Είναι ένα θέμα το οποίο βρίσκεται αυτή τη στιγμή υπό εξέταση γιατί ακόμα δεν είναι σαφές πως θα κινηθούν οι εταιρείες. Η εκτίμησή μας είναι ότι το 21 θα είναι μία δοκιμαστική χρόνια, πρέπει να φέρει καλά αποτελέσματα σε επίπεδο υγειονομικής συμπεριφοράς των επιβατών και σε αυτή την κατεύθυνση πρέπει κι εμείς να κάνουμε το καλύτερο δυνατό. Από πλευράς μας υπάρχει έντονη δραστηριότητα και σ’αυτό τον τομέα γιατί θέλουμε να επανακάμψει ο τομέας της κρουαζιέρας που είναι πολύ σημαντικός για τον τόπο και για πολλές επιχειρήσεις ειδικά στον στο Κατάκολο και στην Ολυμπία που στηρίζονται αποκλειστικά στην επισκεψιμότητα των επιβατών τις κρουαζιέρας”.
Από την πλευρά του το μέλος της διοίκησης του Επιμελητηρίου Ηλείας, Διονύσης Μπουλούτας δήλωσε πως “… θεωρούμε ότι η φετινή χρονιά θα είναι εξίσου μία πειραματική χρόνια στον τομέα της κρουαζιέρας, οι εταιρείες κρουαζιέρας προγραμματίζουν να επισκεφθούν το λιμάνι του Κατακόλου. Για εμάς είναι λογικό και φυσικό επακόλουθο σε ένα λιμάνι κρουαζιέρας όπως είναι το λιμάνι Κατακόλου, μία πύλη εισόδου και με το δυνατό brand name της Ολυμπίας ήταν φυσικό επακόλουθο ότι κάποια κρουαζιερόπλοια θα έρθουν στο λιμάνι του Κατακόλου. Το ζητούμενο όμως δεν είναι η ποσότητα. Μας αφορά όμως η λογική των υγειονομικών πρωτοκόλλων των εταιρειών κρουαζιέρας, που επισκέπτονται το λιμάνι. Μέχρι αυτή την στιγμή, γνωρίζουμε ότι η λογική που επικρατεί είναι ότι θα είναι αποστειρωμένες, δηλαδή δεν θα επισκέπτονται γενικότερα τις αγορές, ούτε του Κατακόλου ούτε της Ολυμπίας. Το ίδιο πρόβλημα αντιμετωπίζει και η Κέρκυρα αλλά και η Σαντορίνη. Εμείς σαν επιμελητήριο Ηλείας επαγρυπνούμε στο θέμα αυτό, συζητάμε και με τα λιμάνια της Κέρκυρας και της Σαντορίνης την λογική να βρούμε μία κοινή συνισταμένη. Υπάρχουν κάποιες προτάσεις και κάποιες ιδέες, όλα βέβαια όπως σας είπα στην αρχή είναι σε πειραματικό πλαίσιο. Θα επιδιώξουμε και κάποια συνάντηση με τον Δήμο του Πύργου, κατ´ επέκταση το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο προκειμένου να δούμε τι δυνατότητες έχουμε, αλλά και με το υπουργείο Ναυτιλίας και Τουρισμού έτσι ώστε αυτή η χρονιά να είναι όσο το δυνατόν καλύτερη για τον εμπορικό κόσμο. Θεωρώ ότι ο Δήμος Πύργου θα πρέπει να δημιουργήσει προϋποθέσεις επισκεψιμότητας στην αγορά γιατί αντιλαμβάνεστε ότι το πειραματικό κομμάτι των εταιρειών δεν είναι ότι καλύτερο για την αγορά μας. Ευελπιστούμε σίγουρα σε μία καλύτερη χρονιά. Θα το δούμε στην πράξη” εξήγησε ο κ. Μπουλούτας.
Χαμένη χρονιά
Ο κ. Μπουλούτας χαρακτήρισε τη χρονιά χαμένη για την αγορά της περιοχής, σύμφωνα με την εικόνα που υπάρχει τώρα. “Θεωρώ χωρίς να θέλω να γίνω μάντης κακών ότι θα είναι μια χαμένη χρόνια. Θα πρέπει να γίνουν πολλά πράγματα έτσι ώστε να πούμε ότι κάτι θα σώσουμε από αυτή τη χρονιά. Πρέπει όμως να κινηθούμε και δεν μπορούμε να μείνουμε με σταυρωμένα χέρια. Κάτι πρέπει να κάνουμε. Να πάμε κάποιες προτάσεις σε εταιρείες κρουαζιέρας, να πάρουμε κάποια μέτρα. Θα πρέπει με ένα συντονιστικό όργανο από πλευράς και του Επιμελητηρίου, του Δήμου και της Περιφέρειας συνολικά και συλλογικά, να υπάρξουν κάποιες προτάσεις έτσι ώστε να μπορέσουμε να δούμε ίσως κάποιο φως στο τούνελ” δήλωσε.