Οικονομία

Ασφαλιστικό: Οι ημερομηνίες της… αδικίας και οι δικαστικές προσφυγές

Ασφαλιστικό: Οι ημερομηνίες της… αδικίας και οι δικαστικές προσφυγές

Οι πιο σημαντικές αδικίες γίνονται με βάσει την… χρονολογία συνταξιοδότησης. Πρόκειται δηλαδή για ασφαλισμένους με το ίδιο εργασιακό-συνταξιοδοτικό προφίλ οι οποίοι απολαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές.

Το υψηλό κόστος των δικαστικών προσφυγών και η αργή, έως και βασανιστική, απόδοση δικαιοσύνης επιτρέπει τον μη έλεγχο των νομοθετικών παρεμβάσεων και την διατήρηση των αδικιών.

Ειδικά στο ασφαλιστικό οι διαδοχικές περικοπές στις συντάξεις, οι μειώσεις, περικοπές και τα τέλη επί των καταβαλλομένων αποδοχών φαίνεται ότι δεν έχουν ελεγχθεί στο σύνολό τους.

Πόσο μάλιστα όταν οι συνταξιούχοι, συνήθως, δεν έχουν ενημέρωση (έκδοση και αποστολή εκκαθαριστικού) για την ασφαλιστική τους ιστορία, το αρχικό ύψος των συντάξεων και την νομιμότητα των επιβαρύνσεων.

Αποτέλεσμα, ακόμη και δικαστικές αποφάσεις να μην τηρούνται, αφού απαιτείται προσφυγή, εκ νέου, στο Συμβούλιο της Επικράτειας για την συμμόρφωση της Διοίκησης, ενώ σε πολλές περιπτώσεις δεν έχει καν κατατεθεί αγωγή των ασφαλισμένων.

Οι πιο σημαντικές αδικίες γίνονται με βάσει την… χρονολογία συνταξιοδότησης. Πρόκειται δηλαδή για ασφαλισμένους με το ίδιο εργασιακό-συνταξιοδοτικό προφίλ οι οποίοι απολαμβάνουν διαφορετικές αποδοχές. Κάτι που εξαρτάται από την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης στον ΕΦΚΑ (ή, προηγουμένως, στα επιμέρους ταμεία που ενσωματώθηκαν στον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης).

5 παραδείγματα

1.Κλασικό παραδείγματα αυθαίρετων περικοπών ή μερικής συμμόρφωσης στις δικαστικές αποφάσεις είναι η περίπτωση με τα αναδρομικά και την απόδοση μέρους των παράνομων, σύμφωνα με το ΣτΕ, μειώσεων. Το ανώτατο ακυρωτικό δικαστήριο έκρινε (απόφαση 2287/15) έκρινε ότι κακώς συνεχίστηκαν οι περικοπές των συντάξεων με την εφαρμογή των νόμων 4051/12 & άρθρου πρώτου Ν. 4093/12 (άθροισμα κύριας και επικουρικώς πάνω από 1.300 ευρώ, κυρία σύνταξη άνω από 1.000 ευρώ, μη καταβολή Δώρων κ.α.) από τον Ιούλιο του 2015 (που βγήκε η εν λόγω απόφαση), έως τον Μάιο του 2016 (που τέθηκε σε εφαρμογή ο ν.4387/16 ο οποίος, ναι μεν συνέχισε τις περικοπές, αλλά με… ενιαίο τρόπο).

Η κυβέρνηση συμμορφώθηκε μερικώς επιστρέφοντας μέρος των περικοπών (για συντάξεις ανά των 1.000 €, με αποτέλεσμα να αδικήσει τους χαμηλόμισθους μη καταβάλλοντας τα Δώρα (800 € σε κάθε σφαλισμένο ή περίπου 2 δις ευρώ στο σύνολο).

Για το θέμα εκκρεμή νέα απόφαση του ΣτΕ σε σχετική-πιλοτική δίκη.

2.Οι χήρες/οι του δημοσίου (και οι δύο δημόσιοι υπάλληλοι) λαμβάνουν το 25% της σύνταξης του/της θανόντος/σης, ενώ όσοι/ες αιτήθηκαν σύνταξης μετά τις 12/5/2016 λαμβάνουν το 35% (μετά την 3ετία, ενώ τα πρώτα χρόνια λαμβάνουν το 70%). Το ίδιο ποσοστό (70% και ακολούθως 35% σε περίπτωση εργασίας ή δεύτερης σύνταξης) λαμβάνουν και όλοι/ες οι άλλοι/ες ασφαλισμένοι/ες.

3.Οι δημόσιοι υπάλληλοι με 3 παιδιά το 2011 συνταξιοδοτούνταν στο 52ο έτος με 21 έτη ασφάλισης το 2011, ενώ το 2010 δεν υπήρχε καμία πρόβλεψη γι αυτή την κατηγορία.

4.Όσοι είχαν 25ετία το 2011 στο δημόσιο έβγαιναν στο 52ο έτος με ανήλικο (με τις ίδιες προϋποθέσεις στο 55ο το 2012), ενώ όσοι είχαν 25ετία το 2010 δεν έχουν αυτή την ευχέρεια.

5.Καίτοι η ασφάλιση στο Δημόσιο (Γενικό Λογιστήριο του Κράτους) θεωρήθηκε επαγγελματική ασφάλιση (ασφάλιση στον εργοδότη), άρα επιβάλλονται κοινοί-ενιαίοι κανόνες ασφάλισης, οι διακρίσεις μεταξύ ανδρών και γυναικών υπαλλήλων συνεχίστηκε και με την αναγνώριση των πλασματικών ετών. Μια μητέρα με ανήλικο μπορεί να αναγνωρίσει πλασματικό χρόνο από τα τέκνα (ένα έτος για το πρώτο παιδί, συν δύο για το δεύτερο και επιπλέον δύο για το τρίτο), ακόμη και το 2010, ώστε να συμπλήρωση την 25ετία και να συνταξιοδοτηθεί. Αντιθέτως, αυτή η ευχέρεια δεν παρέχεται για την συγκεκριμένη χρονιά στους άνδρες δημοσίους υπαλλήλους. Αλλά δόθηκε για το 2011 και 2012…

Είναι προφανές ότι τα ανωτέρω δεν στέκουν δικαστικά. Ωστόσο, τυχόν προσφυγή του ασφαλισμένους συνεπάγεται οικονομική αιμορραγία και πολύ χρόνο. Για να προσφύγει δε κάποιος στη Δικαιοσύνη θα πρέπει προηγουμένως να παραιτηθεί από την εργασία του, να του απαντήσει αρνητικά στο αίτημα συνταξιοδότησής του ο ΕΦΚΑ (ΓΛΚ) και, ακολούθως, να αναμένει δικαστική δικαίωση μετά από 3 ή 5 χρόνια. Εν τω μεταξύ δεν θα έχει εργασία και εισόδημα…

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup