Οικονομία

Οι ανατροπές που φέρνουν το νέο εργασιακό μαζί με τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς

Οι ανατροπές που φέρνουν το νέο εργασιακό μαζί με τις πτωχεύσεις και τους πλειστηριασμούς

Μια νέα πραγματικότητα διαμορφώνεται για εργαζόμενους και επιχειρήσεις στην Ελλάδα μετά από τα χρόνια της οικονομικής κρίσης, τις δύο χρονιές του κορονοϊού και με ένα αβέβαιο μέλλον να βρίσκεται μπροστά μας.

Δύο καυτά ζητήματα. Οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και οι πτωχεύσεις φυσικών προσώπων, μαζί με το νέο εργασιακό νομοσχέδιο φέρνουν ανατροπές στην ελληνική κοινωνία που θα βρεθεί μπροστά σε νέα δεδομένα.

Ο συνδυασμός του νέου εργασιακού νομοσχεδίου με τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας δημιουργούν νέες άκρως δυσμενείς συνθήκες που θα αφήσουν λίγους αλώβητους. Από τους νέους που βγαίνουν τώρα στην αγορά εργασίας, μέχρι τους 50ρηδες που είναι φορτωμένοι με δάνεια, όλοι θα έχουν μπροστά τους τη νέα πραγματικότητα.

Εργασιακό και πτωχευτικό έρχονται να αλλάξουν την Ελλάδα όπως την ξέραμε έως σήμερα και να φέρουν μεγάλες ανατροπές σε όλο το φάσμα της ελληνικής κοινωνίας.

«To ιδιωτικό χρέος εκτοξεύθηκε λόγω της πανδημικής κρίσης και η οικονομική ανασφάλεια αυξάνεται. Οι αναστολές φορολογικών υποχρεώσεων και η στήριξη των επιχειρήσεων έχει ελαττωθεί και μετά το καλοκαίρι θα έχει ολοκληρωτικά εξαφανιστεί. Οι προβλέψεις για την ύφεση αναθεωρούνται συνεχώς επί τα χείρω. Η ώρα του απολογισμού για τις συνέπειες της ασύμμετρης οικονομικής κρίσης που μαστίζει την Ελλάδα φτάνει».

Αυτά γράφει - μεταξύ άλλων - ο δικηγόρος Κώστας Δ. Τσουκαλάς, σε άρθρο του με τίτλο: «Μια «δεύτερη ευκαιρία» χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς επιχείρηση».

O νέος νόμος για την διευθέτηση οφειλών προβλεπόταν να εφαρμοσθεί από 1-1-2021, όμως ανεστάλη η έναρξη ισχύος του με το πρόσχημα της εκκρεμότητας έκδοσης των υπουργικών αποφάσεων που θα τον ενεργοποιήσουν. Όποιος έχει διαβάσει το νέο πτωχευτικό νόμο που επεκτείνει για πρώτη φορά την έννοια του «πτωχού»-«πτωχευμένου» και στα φυσικά πρόωπα, αντιλαμβάνεται ότι η θέση του σε ισχύ συνεπάγεται άμεσα «τσουνάμι» πλειστηριασμών και απώλεια περιουσίας για τους Έλληνες πολίτες που έχουν κόκκινα δάνεια. Παρόλα ταύτα ενώ η οικονομία ύφεση βρίσκεται σε παρατεταμένη επιλέγεται συνειδητά μια πολιτική που δυσχεραίνει περαιτέρω τη θέση των δανειοληπτών. Η εικόνα που παρουσιάζεται είναι πως και οι δανειστές πιέζουν για την εφαρμογή της επέκτασης της πτώχευσης στα φυσικά πρόσωπα και την ταχεία εκκαθάριση των κόκκινων δανείων.

Ο νέος Πτωχευτικός Κώδικας προβλέπει πλήρη άρση της προστασίας της κύριας κατοικίας, δέσμευση εισοδήματος, ρευστοποίηση του συνόλου της περιουσίας.

Ως δεύτερη ευκαιρία «πλασάρεται» η δυνατότητα των δανειοληπτών να πτωχεύσουν, να απολέσουν το σύνολο και των περιουσιακών τους στοιχείων και να κάνουν νέα αρχή. Μια δεύτερη ευκαιρία χωρίς σπίτι, χωρίς αυτοκίνητο, χωρίς επιχείρηση. Μια δεύτερη ευκαιρία ναρκοθετημένη για παιδιά ενός κατώτερου θεού , την ώρα που το τραπεζικό σύστημα έχει χαρίσει εκατομμύρια στο εφοπλιστικό κεφάλαιο αλλά και σε άλλους γνωστούς επιχειρηματίες.

Τα άρθρα 217 έως 222, που αναφέρονται στα ευάλωτα νοικοκυριά, έχουν αυστηρότατα εισοδηματικά κριτήρια (7.000 ευρώ για τον άγαμο και 120.000 ευρώ αντικειμενική αξία κατοικίας, 10.500 ευρώ για τον έγγαμο και 135.000 ευρώ αντικειμενική αξία, 14.000 ευρώ για τριμελή οικογένεια και 150.000 ευρώ αντικειμενική αξία, και 17.500 ευρώ και 165.000 ευρώ αντικειμενική αξία για τετραμελή οικογένεια). Σε όσους δεν πληρούν τα κριτήρια αυτά , όπως αναφέραμε πριν, ρευστοποιείται το σύνολο της περιουσίας χωρίς δικαίωμα να παραμείνουν στο ακίνητο ούτε ως μισθωτές. Όσοι πληρούν τα κριτήρια και χαρακτηρίζονται ευάλωτα νοικοκυριά, έχουν το δικαίωμα, αφού ρευστοποιηθούν τα λοιπά περιουσιακά τους στοιχεία, να μεταβιβάσουν την πρώτη κατοικία τους στο Φορέα Απόκτησης και Επαναμίσθωσης, να παραμείνουν στο ακίνητο ως μισθωτές καταβάλλοντας μίσθωμα για 12 έτη.

Αν οι δανειολήπτες που έχουν υπαχθεί στη ρύθμιση αυτή, καθυστερήσουν να καταβάλλουν έως και τρία μηνιαία μισθώματα θα απειλούνται με έξωση. Μετά την δωδεκαετία θα μπορούν, εφόσον δύνανται, να αποκτήσουν ξανά την κυριότητα του ακινήτου καταβάλλοντας ως τίμημα επαναγοράς το ποσό που θα αντιστοιχεί τότε στην εμπορική αξία του ακινήτου τους. Δηλαδή θα αγοράζουν ξανά το ακίνητο στην πραγματική του αξία, χωρίς να λαμβάνονται υπόψη τα ποσά που έχουν καταβάλλει από την λήψη του αρχικού δανείου μέχρι την ημέρα που σταμάτησαν να καταβάλλουν. Επιπλέον, ούτε τα μισθώματα, που θα έχουν καταβάλλει στην δωδεκαετία, θα συμψηφίζονται με το τίμημα επαναγοράς. Επομένως, για να διατηρήσουν την κυριότητα του ακινήτου, θα έχουν συνολικά καταβάλλει τις μηνιαίες δόσεις που πλήρωναν μέχρι να «κοκκινίσουν», τα μισθώματα 12 ετών και την εμπορική αξία του ακινήτου στο τέλος της δωδεκαετίας. Προφανώς πολύ περισσότερα χρήματα, μπορεί και διπλάσια, από αυτά που δανείστηκαν.

Το εργασιακό στο επίκεντρο

Ο Διονύσης Τεμπονέρας γράφει σήμερα άρθρο με τίτλο «Οι 22 καινούργιες αλλαγές στο εργασιακό νομοσχέδιο».

Όπως τονίζει: «Οι νέες αλλαγές στις οποίες προχώρα το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων είναι παραμετρικού χαρακτήρα και δεν αλλάζουν την ουσία του νομοσχεδίου που παραμένει άκρως αντιδραστικό και αντεργατικό.

Το νομοσχέδιο για τα εργασιακά, κατατέθηκε στη βουλή και αναμένεται να έρθει στην Ολομέλεια προς ψήφιση, μέχρι τις 17 Ιουνίου. Η κυβέρνηση προχώρησε σε αρκετές αλλαγές στο σχέδιο νόμου, σε σύγκριση με το αρχικό κείμενο που είχε τεθεί σε διαβούλευση, πριν από μερικές ημέρες.

Οι σημαντικότερες εξ αυτών, αφορούν τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο, τις αλλαγές στις αποζημιώσεις απόλυσης και τους μισθολογικούς όρους που μπορούν να συνάπτονται με Εθνική Γενική Συλλογική Σύμβαση Εργασίας. Παράλληλα προωθούνται νομοτεχνικές βελτιώσεις, που ελάχιστα αλλάζουν τη γενική φιλοσοφία του νομοσχεδίου».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup