Οικονομία

Aκίνητα: Καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και παραδείγματα

Aκίνητα: Καταργείται ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ - Οι κερδισμένοι και παραδείγματα

Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο δίκαιη η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα στηριχθούν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταβάλλουν ετησίως διπλό φόρο ακινήτων

Τίτλους τέλους στον συμπληρωματικό φόρο ακινήτων εξετάζει να «ρίξει», σταδιακά από το 2022, η κυβέρνηση, εφόσον το επιτρέψουν τα δημοσιονομικά περιθώρια. «Κλειδί» για τις παρεμβάσεις θα είναι η ένταξη των νέων περιοχών στο σύστημα που θα «τρέξει» η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων και η δημιουργία του νέου ψηφιακού χάρτη αξιών ακινήτων. Ανάλογα με τα αποτελέσματα της «άσκησης» που θα ολοκληρωθεί τον προσεχή Νοέμβριο, θα διαφανούν τα περιθώρια παρεμβάσεων στον συμπληρωματικό φόρο από το επόμενο έτος, σε συνδυασμό με τη νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%.

Με την κατάργηση του φόρου θα καταστεί πιο δίκαιη η φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας και θα στηριχθούν περίπου 450.000 ιδιοκτήτες ακινήτων, που καταβάλλουν ετησίως διπλό φόρο ακινήτων.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών

Σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών, όπως αναφέρει το imerisia.gr, η μαζική ένταξη στο αντικειμενικό σύστημα αξιών των ακινήτων περιοχών που μέχρι τώρα παραμένουν στο απυρόβλητο της εφορίας μπορεί να δημιουργήσει τον δημοσιονομικό χώρο και να ανοίξει τον δρόμο για μείωση και κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ για τα νοικοκυριά που επιβαρύνονται υπέρμετρα για την ακίνητη περιουσία τους.

Πάγιο αίτημα των ιδιοκτητών ακινήτων τα τελευταία χρόνια αποτελεί η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου, ενώ και στους κόλπους των θεσμών έχει διατυπωθεί η άποψη ότι ο φόρος αυτός αποτελεί την απόλυτη στρέβλωση στην αγορά ακινήτων. Μάλιστα ειδικοί της αγοράς επισημαίνουν ότι η διατήρησή του στα νομικά πρόσωπα θα αποτελεί έναν αποτρεπτικό παράγοντα για τους επενδυτές που θα θελήσουν να επενδύσουν στο ελληνικό real estate, τη μετά covid εποχή.

Ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ υπολογίζεται με αφορολόγητο 250.000 ευρώ και με κλιμακωτούς συντελεστές από 0,15% για ακίνητα μέχρι 300.000 ευρώ, έως 1,10% για όσους έχουν ακίνητη περιουσία από 1 έως 2 εκατομμύρια ευρώ, ενώ με 1,15% υπολογίζεται το υπερβάλλον ποσό, πάνω από αυτό το όριο. O φόρος που βεβαιώθηκε πέρυσι ανήλθε σε 631,38 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 352,52 εκατ. ευρώ πληρώνουν τα φυσικά πρόσωπα και 272,38 εκατ. ευρώ οι επιχειρήσεις.

«Ανάσα» στη μεσαία τάξη

Όπως εκτιμάται, η κατάργηση του συμπληρωματικού φόρου θα δώσει ανάσες στους ιδιοκτήτες ακινήτων της μεσαίας τάξης, ήτοι όσους διαθέτουν ακίνητη περιουσία 400.000 ευρώ. Περισσότερο ωφελημένοι, όμως, θα είναι οι φορολογούμενοι με ακίνητη περιουσία άνω του 1 εκατ. ευρώ, τους οποίους ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβαρύνει με συντελεστές άνω του 1%.

Για περίπου 50.000 νομικά πρόσωπα ο συμπληρωματικός ΕΝΦΙΑ επιβάλλεται με συντελεστή 5,5‰, ενώ για τα ακίνητα τα οποία ιδιοχρησιμοποιούνται για την παραγωγή ή την άσκηση κάθε είδους επιχειρηματικής δραστηριότητας, ανεξαρτήτως αντικειμένου εργασιών, υπολογίζεται με 1‰.

Σημειώνεται ότι και η Επιτροπή Πισσαρίδη στην έκθεσή της για το σχέδιο ανάπτυξης της ελληνικής οικονομίας επεσήμανε ότι η κατάργηση του συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ θα έδινε ισχυρή ώθηση στην οικονομική ανάπτυξη.

Αντίστοιχη πρόταση είχε διατυπώσει και το ΙΟΒΕ, τονίζοντας την αναγκαιότητα ελάφρυνσης των βαρών στη μεγάλη περιουσία για να τονωθεί η οικοδομή.

Παραδείγματα

  • Ιδιοκτήτης διαμερίσματος αξίας 400.000 ευρώ καλείται να πληρώσει έξτρα συμπληρωματικό φόρο 375 ευρώ.
  • Ιδιοκτήτης με ακίνητα αξίας 500.000 ευρώ θα πληρώσει φέτος συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε 875 ευρώ.
  • Iδιοκτήτης που διαθέτει τέσσερα διαμερίσματα συνολικής αξίας 600.000 ευρώ πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε 1.475 ευρώ.
  • Ενας ιδιοκτήτης ακινήτων με συνολικά αξία λίγο πάνω από 1 εκατομμύριο ευρώ πρέπει να καταβάλει συμπληρωματικό φόρο που ανέρχεται σε περίπου 11.000 ευρώ.

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup