Οικονομία

ΕΦΚΑ: Αυξάνονται «ουρές» και ελλείμματα - Στο στόχαστρο 12 δισ. του ασφαλιστικού «κουμπαρά»

ΕΦΚΑ: Αυξάνονται «ουρές» και ελλείμματα - Στο στόχαστρο 12 δισ. του ασφαλιστικού «κουμπαρά»
Η κυβέρνηση αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες έχει αρχίσει και δίνει προκαταβολές σύνταξης, ενώ μέχρι στιγμής, δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα στην εξυπηρέτηση των πολιτών.
Επιμένει η «ουρά» των 370.000 εκκρεμών αιτήσεων συνταξιοδότησης και μάλιστα ελαφρώς αυξημένη τον περασμένο μήνα εν σχέσει με τον Απρίλιο του 2021, παρά τις κυβερνητικές διακηρύξεις περί επιτάχυνσης στις απονομές και τις δεσμεύσεις της χώρας έναντι των δανειστών (Ευρωπαϊκή Ένωση) για περιορισμό των οφειλών του κράτους προς τους πολίτες.

Συγκεκριμένα, με βάσει τα τελευταία στοιχεία στις 31/5/21 ήταν πρωτοκολλημένες 152.000 αιτήσεις στον ΕΦΚΑ, αυξημένες κατά 550 εν σχέσει με τον Απρίλιο. Αντί λοιπόν να βελτιώνεται η εικόνα, οι καθυστερήσεις αυξάνονται. Μόνο στο Γενικό Λογιστήριο (απονομές σύνταξαν δημοσίου) η κατάσταση φαίνεται να βελτιώνεται μήνα με τον μήνα.

Εκεί που τα πράγματα μοιάζουν να έχουν αφεθεί την τύχη τους είναι στο Επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ, όπου οι αιτήσεις έχουν εκτιναχτεί στις 126.000 καθώς η κυβέρνηση δεν δέχεται ανάλογες πιέσεις από τους δανειστές, όπως στην περίπτωση των κύριων που θεωρούνται οι «κανονιές» παροχές για τις οποίες έχει ευθύνη το κράτος και οι οποίες έχουν χαρακτηριστεί ζήτημα πρώτης προτεραιότητας.

Το θέμα της απονομής, δηλαδή των… καθυστερήσεων, στις συντάξεις απασχολεί κάθε (μεταμνημονιακή) αξιολόγηση της ελληνικής οικονομίας από τους δανειστές.

152.000 αιτήσεις μόνο για κύρια

Να σημειωθεί μάλιστα ότι πολλοί εκ των 152.000 εν αναμονή συνταξιούχων δεν έχουν καταθέσει καν αίτηση στο ΕΤΕΑΕΠ (Επικουρική και εφάπαξ), καθώς αποτελεί προϋπόθεση η έκδοση της κύριας σύνταξης (ΕΦΚΑ) προκειμένου να υποβληθεί αίτημα για την επικουρική και το εφάπαξ.

Στο εφάπαξ παρατηρούνται τα λιγότερα προβλήματα με περίπου 30.000 αιτήσεις σε αναμονή, ενώ αντίστοιχες καθυστερήσεις υπάρχουν για τα μερίσματα κ.α.

Η κυβέρνηση αντί να επιταχύνει τις διαδικασίες έχει αρχίσει και δίνει προκαταβολές σύνταξης (360-384 ευρώ το μήνα), ενώ μέχρι στιγμής, όπως δείχνουν τα διαθέσιμα στοιχεία με την αύξηση των εν αναμονή αιτήσεων συνταξιοδότησης, δεν έχει ληφθεί καμία ουσιαστική μέριμνα στην εξυπηρέτηση των πολιτών. Μάλιστα, 60.000 αιτήσεις διπλοασφαλισμένων εκκρεμούν από τον Μάιο του 2016 (αίτηση για δεύτερη σύνταξη), υποθέσεις που δεν έχουν καν αγγιχτεί…

Πρόβλημα νομιμότητας

Οι συνταξιούχου υπάλληλοι που επανήλθαν στον ΕΦΚΑ προκειμένου να επιταχύνουν την έκδοση των συντάξεων δεν έχουν αποδώσει, ενώ η εκπαίδευση των «εργατολόγων» δεν έχει καν ξεκινήσει. Πόσο μάλιστα όταν η όλη υπόθεση, να βγάζουν δηλαδή τις συντάξεις ιδιώτες, φαίνεται να καρκινοβατεί. Κυρίως λόγω και προβλημάτων νομιμότητας (ποιος υπάλληλος της Διοίκησης θα υπογράφει την συνταξιοδοτική δαπάνη αφού τον υπολογισμό θα κάνει ένας ιδιώτης…).

Την ίδια στιγμή ο ΕΦΚΑ παρουσιάζει άνω των 150 εκ. ευρώ το μήνα ταμειακό έλλειμμα (1,9 δις το 2021 και 2 δις το 2020, εκ των οποίων το 1 δις ήταν κρατική ενίσχυση), ενώ η κανονική απόδοση του συνόλου των συντάξεων (εκκαθάριση των αιτήσεων) θα σημάνει υψηλότερες ετήσιες δαπάνες έως και 1,5 δις ευρώ.

Το συνολικό (οργανικό) έλλειμμα των 3,4 δις ευρώ καλύπτεται εν μέρει από τον δημόσιο, αλλά κατ αυτόν τον τρόπο αυξάνει το δημοσιονομικό πρόβλημα της χώρας (κρατικά ελλείμματα). Ειδικά μετά την άρση των μέτρων για την πανδημία (αναστολή σύμβασης, πρόγραμμα ΣΥΝ-εργασία κ.α.) το δημόσιο θα σταματήσει να καλύπτει μέρος των ασφαλιστικών εισφορών των ιδιωτών, το οποίο περνά έτσι στις επιχειρήσεις και, πιθανότατα, θα μετατραπεί σε… οφειλές των επιχειρήσεων προς των ΕΦΚΑ.

Ο «κουμπαράς»

Από την άλλη πλευρά τα 12 δις ευρώ του ασφαλιστικού κουμπαρά (ΑΚΑΓΕ) προορίζονται από την κυβέρνηση να δοθούν για την κάλυψη των ελλειμμάτων του ΕΤΕΑΕΠ μετά την σχεδιαζόμενη εισαγωγή του κεφαλαιοπιητικού συστήματος στις επικουρικές για τους εργαζόμενους κάτω των 35 ετών (Σ.σ. Οι εισφορές τους θα τοποθετούνται σε ατομικούς λογαριασμούς και θα επενδύονται, άρα δεν θα πηγαίνουν για τις συντάξεις της προηγούμενης γενιάς. Με αποτέλεσμα ένα δυσθεώρητο έλλειμμα της τάξης των 60 δις ευρώ μέχρι το 2060).

Τα χρήματα αυτά του ΑΚΑΓΕ θα μπορούσαν να στηρίξουν το συνταξιοδοτικό σύστημα (κύριες) έως ότου πάρει μπρος η οικονομία και μειωθεί η ανεργία. Αλλά δυστυχώς θα έχουν άλλη κατάληξη σύμφωνα με τους κυβερνητικούς σχεδιασμούς. Καίτοι μόλις 500 εκ. εκ των 12 δις του «ασφαλιστικού κουμπαρά» προέρχονται από τις κρατήσεις των επικουρικών συντάξεων. Τα πιο πολλά προέρχονται από την Εισφορά Αλληλεγγύης των συνταξιούχων της κύριας σύνταξης.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup