Οικονομία

Αξιολόγηση οικονομίας: Έπαινοι και διεθνή εγκώμια στη χώρα μας από Εταίρους και ξένους Οίκους

Αξιολόγηση οικονομίας: Έπαινοι και διεθνή εγκώμια στη χώρα μας από Εταίρους και ξένους Οίκους

Τον Ιούλιο ο Ρέγκλινγκ και πάλι στην Ελλάδα για την επόμενη έκθεση Αξιολόγησης - Εμπιστοσύνη και προδοκίες από το Eurogroup - Υπέρ και η Κομισιόν

Θαυμασμό για όσα κατάφερε εδώ και ενάμιση χρόνο, αλλά και υψηλές προσδοκίες για το μέλλον, εκφράζουν ανοικτά πλέον για τη χώρα μας οι ευρωπαίοι εταίροι.
Μέσα σε μόνο 24 ώρες, στο Λουξεμβούργο όπου βρίσκονταν από την Πέμπτη οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης για το συμβούλιο Eurogroup, αλλά και η συνεδρίαση των διοικητών του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητος (ESM), η Ελλάδα εισέπραξε σωρεία θετικών σχολίων και επαίνων.

Τόσο καλά λόγια εγκώμια στήριξη και επαίνους από την εποχή Γιούνκερ είχε να ζήσει η χώρα. Αλλά σε αντίθεση με το παρελθόν, η Ελλάδα είναι πλέον δακτυλοδεικτούμενη διεθνώς για όσα θετικά καταφέρνει και ως μέρος της λύσης στα κοινά προβλήματα, αντί για πρόβλημα χωρίς λύση.
Η λέξη «Ελλάδα» κυριάρχησε μετά από χρόνια ξανά στις δημόσιες συζητήσεις και δηλώσεις. Ο Ιρλανδός υπουργός Οικονομικών Πασκάλ Ντόναχιου, πρόεδρος του Eurogroup αλλά και του Διοικητικού Συμβουλίου του ESM, προσερχόμενος στο Eurogroup δήλωσε: «Θα συζητήσουμε τις οικονομικές προοπτικές της Ελλάδας και την πρόοδό της με την εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων. Είναι πραγματικά εξαιρετική, ιδίως υπό το φως τέτοιων δύσκολων συνθηκών. Γι' αυτό είμαι σίγουρος ότι η Ευρωομάδα θα εγκρίνει την αποδέσμευση μιας επιπλέον δόσης ελάφρυνσης του χρέους υπέρ της Ελλάδας».
Και τόνισε: «Είναι η αναγνώριση της πραγματικά ισχυρής προόδου που έχει η ελληνική κυβέρνηση και ο λαός, αυτή τη στιγμή».

Και μετά τη συνεδρίαση, εκπροσωπώντας το Eurgroup ο Πασκάλ Ντόναχιου ανακοίνωσε: «Στην περίπτωση της Ελλάδας, συμφωνούμε ότι η θετική αξιολόγηση των θεσμικών μας οργάνων εγγυάται την έγκριση της επόμενης δόσης μέτρων και αυτό αξίζει 748 εκατομμύρια ευρώ».

Αποτελεσματικά τα μέτρα

«Τα έγκαιρα και προσωρινά μέτρα στήριξης που έλαβαν οι ελληνικές αρχές ως απάντηση στο Covid-19 έχουν μετριάσει τις επιπτώσεις της πανδημίας στις επιχειρήσεις, τους εργαζομένους και τον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης. Η Ελλάδα θα επωφεληθεί επίσης πολύ από τα εργαλεία της ΕΕ που στοχεύουν στη μείωση των επιπτώσεων της πανδημίας και θα υποστηρίξουν την οικονομική ανάκαμψη» τόνισε μετά τη συνεδρίαση του Eurogoup, ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ο φόβος όμως, στο Eurogroup και διεθνώς, είναι ο «λογαριασμός» της κρίσης, η επόμενη μέρα μετά τα μέτρα στήριξης, η κρίση υπερχρέωσης των κρατών ή αν και πότε θα επιστρέψει η σκληρή λιτότητα. Τι αναμένεται άραγε να συμβεί μετά το 2023 σχετικά με τις δημοσιονομικές δεσμεύσεις της Ελλάδας, όπως το πρωτογενές πλεόνασμα; Θ α μπορούσε να αποτελέσει πρόφαση για ενισχυμένη εποπτεία το Ταμείο Ανάκαμψης;
Σε αυτήν την ερώτηση ο Επικεφαλής του ESM Κλάους Ρέγκλινγκ ξεκαθάρισε τα εξής: "Όλοι συμφωνήσαμε ότι η γενική ρήτρα διαφυγής του Συμφώνου Σταθερότητας και Ανάπτυξης θα συνεχίσει να ισχύει και το 2022. Έχουμε καιρό λοιπόν για αυτά. Του χρόνου θα σκεφτούμε για τα επόμενα χρόνια. Αλλά σκέφτομαι όσα ακούω μέχρι στιγμής από την ελληνική κυβέρνηση (και είχα άλλη συνάντηση με τον υπουργό Οικονομικών κ. Σταϊκούρα χθες το απόγευμα στον ESM) ότι τα πράγματα φαίνεται να κινούνται προς τη σωστή κατεύθυνση".

Και ο Πασκάλ Ντόναχιου τόνισε επίσης: «Θα επιβεβαιώσουμε και σήμερα τα θετικά νέα σχετικά με την Ελλάδα, κάτι που αποτελεί αναγνώριση της συνεχούς προόδου που έχει σημειώσει η ελληνική κυβέρνηση και ο ελληνικός λαός, υπό τις πιο δύσκολες συνθήκες».

Εμπιστοσύνη και προδοκίες από το Eurogroup

Ταυτόχρονα όμως, ανεβαίνει έτσι και ο πήχης των προσδοκιών και απαιτήσεων των εταίρων για υψηλές επιδόσεις από τη χώρα μας.

Ο πρόεδρος Ντόναχιου τόνισε πως «ο υπουργός Χρήστος Σταϊκούρας θα μας παρουσιάσει την κατάσταση, ενημερώνοντάς μας για όσα έχει πετύχει η κυβέρνηση και για το περαιτέρω έργο που σκοπεύουν να κάνουν στο μέλλον»

Επιπλέον (…) «σημάδι της εμπιστοσύνης που έχουμε σε αυτές τις προσπάθειες αλλά και αναγνώριση της επιτυχίας των μέχρι σήμερα προσπαθειών τους, αποτελεί ότι θα προχωρήσει η διαδικασία για περαιτέρω ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας, με βάση το Σχέδιο Ανάκαμψης και την αλληλεπίδραση μεταξύ αυτού και της Ενισχυμένης Εποπτείας Δεν βλέπω ασυνέπειες. Στην πραγματικότητα, η Πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν βρίσκεται στην Ελλάδα σήμερα και θα αναγνωρίσει την περαιτέρω μεγάλη πρόοδο που έχει σημειωθεί με το σχέδιο Ανάκαμψης (…) Σήμερα γίνεται ένα ακόμη πολύ σημαντικό βήμα στην πολύ θετική πρόοδο που έχει σημειωθεί».

Και σε άλλη ερώτηση σχετικά με τις κύριες προκλήσεις για την Ελλάδα τους επόμενους μήνες, ο πρόεδρος του Eurogroup Πασκάλ Ντόναχιου παρείχε πλήρη στήριξη και αναγνώριση για τη χώρα μας: «Η ελληνική οικονομία, όπως και πολλές άλλες οικονομίες σε ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση, αντιμετωπίζει προκλήσεις σχετικά με το πώς μπορεί να ανακάμψει ο Τουρισμός και σε σχέση με το πώς μπορούν να ανακάμψουν τα ταξίδια (…) αλλά έχω πλήρη εμπιστοσύνη στην ικανότητα της ελληνικής οικονομίας να είναι σε θέση για να αντιμετωπίσουμε και να ξεπεράσουμε αυτές τις προκλήσεις».

Και υπογράμμισε: «Το έργο που έκαναν η ελληνική κυβέρνηση, ο υπουργός Σταϊκούρας και ο ελληνικός λαός σημαίνει ότι αφότου αυτή η φοβερή ασθένεια έπληξε την Ευρώπη και την Ελλάδα, έγιναν ήδη πολλές αλλαγές».

«Τεράστια βελτίωση συντελείται και στα δημόσιο οικονομικά» τόνισε ο πρόεδρος του Eurogroup, «με συνδυασμό των σχεδίων μεταρρύθμισης που εφαρμόζονται αφενός και, αφεέρου, του σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, το οποίο είναι ένα πραγματικά ισχυρό σχέδιο που αναπτύχθηκε από την ελληνική κυβέρνηση για την ελληνική οικονομία. Ο συνδυασμός των δύο, πιστεύω, θα οδηγήσει την ελληνική οικονομία στην αποκατάσταση της οικονομικής ανάπτυξης».

Υπέρ και η Κομισιόν

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Επιτρόπος Τζεντιλόνι ανέφερε στη συνέντευξη Τύπου: «Συζητήσαμε περαιτέρω καλά νέα για την Ελλάδα, επειδή η Ευρωομάδα συμφώνησε, με την ολοκλήρωση των εθνικών διαδικασιών, να προχωρήσει στον επόμενο γύρο μέτρων ελάφρυνσης του χρέους αξίας 748 εκατ. ευρώ για την Ελλάδα, με βάση τη θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή και τα θεσμικά όργανα στην ενισχυμένη έκθεση εποπτείας.

Οι ελληνικές αρχές διατήρησαν έντονο ρυθμό μεταρρύθμισης παρά τη δύσκολη κατάσταση της πανδημικής κρίσης.

Για να αναφέρουμε μόνο τρία:

· τη μεταρρύθμιση του Πτωχευτικού που τέθηκε σε ισχύ την 1η Ιουνίου.

· την επέκταση του συστήματος «Ηρακλής»

· την καλή πρόοδο στη μεταρρύθμιση της δημόσιας διοίκησης.

Φυσικά παραμένουν προκλήσεις, για παράδειγμα όσον αφορά τον χρηματοπιστωτικό τομέα και στην καθυστέρηση εκκαθάρισής του»

«Από κοντά» και ο ESM

Και ο Κλάους Ρέγκλινγκ εξήγησε ποιες είναι αυτές οι δυσκολίες: η χρηματοδότηση της οικονομίας και τα κόκκινα δάνεια.

Προανήγγειλε μάλιστα ότι θα έρθει ο ίδιος προσωπικά και πάλι στην Αθήνα (δεύτερη φορά μέσα σε 3 μήνες) για συμβάλει στην θετική ολοκλήρωση της 11ης Αξιολόγησης που θα «τρέχει» τότε.

«Η Ελλάδα βρίσκεται σε καλό δρόμο, αυτό είναι το κύριο συμπέρασμα αυτής της έκθεσης, αλλά δεν σημαίνει ότι όλα έχουν επιλυθεί. Το ελληνικό τραπεζικό σύστημα εξακολουθεί να έχει τις υψηλότερες αναλογίες μη εξυπηρετούμενων δανείων (NPL) από οποιοδήποτε τραπεζικό σύστημα στην Ευρώπη. Τα NPL έχουν μειωθεί, όπως συμφωνήθηκε και με την Ευρωπαϊκή Εποπτική Αρχή Τραπεζών, αλλά εξακολουθούν να είναι τα υψηλότερα στην Ευρώπη. Καλή πρόοδος, αλλά πρέπει να συνεχίσουμε να δουλεύουμε πάνω σε αυτό. Πρέπει να εφαρμοστούν διαδικασίες αφερεγγυότητας».

Και τόνισε: «Στο τραπεζικό σύστημα, υπάρχει το ερωτηματικό εάν οι ελληνικές τράπεζες είναι σε θέση να παρέχουν όλη την πίστωση που απαιτείται για τη χρηματοδότηση της ανάκαμψης. Υπάρχουν λοιπόν ζητήματα, αλλά η ελληνική κυβέρνηση το γνωρίζει πλήρως. Είμαστε σε στενή επαφή». Και πρόσθεσε: «τον επόμενο μήνα τον Ιούλιο, θα είμαι πάλι στην Ελλάδα για να συνεχίσω τον διάλογο με τις ελληνικές αρχές και θα προετοιμάσουμε την επόμενη θετική έκθεση παρακολούθησης».

Μιλώντας συνεχώς για την Ελλάδα, ο Κλάους Ρέγκλινγκ απαντούσε σε ερωτήσεις τονίζοντας ότι:

- "Η Ελλάδα συγκαταλέγεται στην πρώτη ομάδα –ο Επίτροπος Τζεντιλόνι το ανέφερε – των χωρών που ξεκίνησαν το πρόγραμμα που χρηματοδοτείται μέσω του μηχανισμού Ανάκαμψης και ανθεκτικότητας της ΕΕ. Και είμαι βέβαιος ότι αυτό θα προσφέρει μια επιπλέον ώθηση στην ανάπτυξη".

- «Υπάρχει καλή πρόοδος στην εφαρμογή των οικονομικών μεταρρυθμίσεων».

- «Η Ελλάδα θα λάβει νέα ελάφρυνση του χρέους, συνολικού ύψους 748 εκατ. ευρώ. Αυτό περιλαμβάνει τη μεταβίβαση στην Ελλάδα της 5ης δόσης των SMP’s και του αντίστοιχου εισοδήματος ANFA’s, δηλαδή 644 εκατομμύρια ευρώ και 103 εκατ. ευρώ την παραίτηση από το αυξημένο περιθώριο επιτοκίου του EFSF".

Όχι τυχαία ίσως, και ο Οίκος DBRS ανακοίνωσε χθες σαν βασικό σενάριο για την Ελλάδα 5%+5% Ανάπτυξη εφέτος και το 2021.

Πηγή: NewMoney.gr - Protothema.gr

TAGS:

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup

tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup