Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προβλέπει με σαφήνεια την φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων. Επί της ουσίας οι χρήστες των νομισμάτων κινούνται σε γκρίζα ζώνη.
Στον καθορισμό ενός σαφούς νομοθετικού πλαισίου φορολόγησης και ελεγχου κρυπτονομισμάτων και ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων προχωρά το Υπουργείο Eθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να αντιμετωπίσει σωρεία προβλημάτων από το κενό που υπάρχει στην φορολογική αντιμετώπιση των συγκεκριμένων συναλλαγών.
Το ζήτημα αφορά πολλές περιπτώσεις φορολογούμενων που έχουν αποκτήσει εισοδήματα κατά τον τρόπο αυτόν, αλλά δεν μπορούν να τα δηλώσουν, να καταβάλουν τον αντίστοιχο φόρο και να τα χρησιμοποιήσουν, αφού η εφορία δεν αναγνωρίζει τα κέρδη από τα κρυπτονομίσματα.
Παράλληλα, θα φορολογηθούν με ένα σταθερό φορολογική συντελεστή τεράστια ποσά που διακινούνται και επενδύονται από Έλληνες στα κρυπτονομίσματα και τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία και σε πολλές περιπτώσεις έρχονται αντιμετωποι με απρόσμενες χρεώσεις και επιβαρύνσεις από την επιβολή αυθαίρετων φόρων και προστίμων από τις αρμόδιες φορολογικές αρχές.
Για αυτό τον σκοπό, με εντολή του υπουργού Εθνικής Οικονομίας Κωστή Χατζηδάκη συστήνεται 16μελής επιτροπή που θα συνεδριάζει τουλάχιστον μία φορά το μήνα ,ώστε να καθοριστεί πλαίσιο φορολόγησης και ελέγχου των κρυπτονομισμάτων.
Σημειώνεται ότι το υφιστάμενο πλαίσιο δεν προβλέπει με σαφήνεια την φορολογική μεταχείριση των κρυπτονομισμάτων. Επί της ουσίας οι χρήστες των νομισμάτων κινούνται σε γκρίζα ζώνη.
Μέχρι σήμερα το bitcoin αντιμετωπίζεται ως μέσο πληρωμής και όχι επενδυτικό προϊόν, οπότε και η αγοραπωλησία του δεν εμπίπτει σε ΦΠΑ (σύμφωνα με τη νομολογία του ευρωπαϊκού δικαστηρίου), ούτε υπάρχει και σχετική πρόβλεψη ως προς τη φορολογία από πλευρά εισοδήματος.
Μια γενική παραδοχή είναι ότι τα εισοδήματα από κρυπτονομίσματα είναι κέρδη από από υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου.
Συνεπώς τα εισοδήματα που προέρχονται από πώληση Κρυπτονομισμάτων φορολογούνται σύμφωνα με το άρθρο 43 του Κώδικα Φορολογίας Εισοδήματος, ήτοι με φορολογικό συντελεστή 15%.
Παράλληλα και Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων εχει προχωρήσει συνεργασία με την αμερικανική εφορία για τον έλεγχο των κρυπτονομισμάτων.
Ο διοικητής της ΑΑΔΕ Γ. Πιτσιλής εχει συμφωνήσει με το IRS στην παροχή τεχνογνωσίας για τον καλύτερο έλεγχο των κρυπτονομισμάτων αλλά και για τη δημιουργία ενός κανονιστικού πλαισίου το οποίο θα βοηθήσει στη διαμόρφωση του πλαισίου για την φορολόγηση τους.
Η ΤτΕ
Σύμφωνα με την ΤτΕ, το εικονικό νόμισμα είναι ένα είδος μη ρυθμιζόμενου ψηφιακού χρήματος, το οποίο δεν εκδίδεται από κεντρική τράπεζα ούτε τελεί υπό την εγγύησή της και μπορεί να χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμής.
Τα εικονικά νομίσματα έχουν προσλάβει διάφορες μορφές, ξεκινώντας ως νομίσματα που ο καταναλωτής χρησιμοποιεί – ενόσω είναι συνδεδεμένος στο διαδίκτυο (online) – σε ηλεκτρονικά παιχνίδια και σε κοινωνικά δίκτυα, εξελίσσονται δε σε μέσα πληρωμής, τα οποία γίνονται αποδεκτά σε περιβάλλοντα εκτός διαδικτύου (offline) ή στην “πραγματική ζωή”.
Σήμερα αυξάνονται διαρκώς οι δυνατότητες χρήσης εικονικών νομισμάτων ως μέσων πληρωμής για την απόκτηση αγαθών ή υπηρεσιών από εμπόρους λιανικής, εστιατόρια ή χώρους ψυχαγωγίας.
Ο κανονισμός MiCA
Την ίδια ώρα πιο αυστηρή νομοθεσία προωθεί η ΕΕ καθώς θα προβλέπει την ονομαστικοποίηση των επενδύσεων σε κρυπτονομίσματα διότι σε πολλές περιπτώσεις χρησιμοποιούνται ως μέσα ξεπλύματος χρήματος, φοροδιαφυγής και χρηματοδότησης της τρομοκρατίας.
Η ετήσια έκθεση της Chainanalysis, εκτιμά ότι κρυπτονομίσματα αξίας 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων «ξεπλύθηκαν» κατά το 2021.
Η ΕΕ σχεδιάζει να επιβάλει στις εταιρείες που δραστηριοποιούνται στις αγορές κρυπτονομισμάτων και έχουν Ευρωπαίους χρήστες να κοινοποιούν τα φορολογικά στοιχεία των πελατών τους στις εθνικές φορολογικές αρχές των κρατών μελών.
Πως θα λειτουργεί
Πρόκειται για τον λεγόμενο κανονισμό MiCA ο οποίος θα τεθεί σε εφαρμογή από 1-1-2026 και θα απαιτεί από κάθε εταιρεία με πελάτες στην ΕΕ να εγγραφεί και να αναφέρει τις συναλλαγές στις εθνικές αρχές.
Η Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών θα επιφορτιστεί με την τήρηση δημόσιου μητρώου μη συμμορφούμενων παρόχων υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων.
Οι πάροχοι υπηρεσιών κρυπτοστοιχείων των οποίων η μητρική εταιρεία είναι εγκατεστημένη σε χώρες που περιλαμβάνονται στον ενωσιακό κατάλογο τρίτων χωρών που θεωρούνται υψηλού κινδύνου όσον αφορά τη νομιμοποίηση εσόδων από παράνομες δραστηριότητες, καθώς και στον ενωσιακό κατάλογο μη συνεργάσιμων περιοχών φορολογικής δικαιοδοσίας, θα υποχρεούνται να εφαρμόζουν ενισχυμένους ελέγχους σύμφωνα με το πλαίσιο της ΕΕ για την καταπολέμηση της νομιμοποίησης εσόδων από παράνομες δραστηριότητες.
Πηγή: imerisia.gr