Οικονομία

Πρώτη κατοικία: Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση δανείων σε ευάλωτα νοικοκυριά

Πρώτη κατοικία: Ανοίγει η πλατφόρμα για επιδότηση δανείων σε ευάλωτα νοικοκυριά

Η δυνατότητα επιδότησης για τους ευάλωτους –ενήμερους ή μη δανειολήπτες μπορεί να φτάσει έως και τα 210 ευρώ το μήνα

Την επόμενη εβδομάδα και ειδικότερα στις 15 Ιουλίου ξεκινάει, όπως προέβλεπε το χρονοδιάγραμμα, η λειτουργία της ηλεκτρονικής πλατφόρμας μέσω της οποίας οι δανειολήπτες θα μπορούν να εκδίδουν βεβαίωση που θα πιστοποιεί ότι ανήκουν στην κατηγορία των «ευάλωτων» προκειμένου να ζητήσουν πενταετή επιδότηση του στεγαστικού δανείου πρώτης κατοικίας.

Σύμφωνα με το imerisia.gr, η δυνατότητα επιδότησης για τους ευάλωτους –ενήμερους ή μη δανειολήπτες μπορεί να φτάσει τα 210 ευρώ το μήνα, ανάλογα με τη σύνθεση του νοικοκυριού.

Σημαντική ανάσα

Με δεδομένο ότι το μέσο στεγαστικό δάνειο κυμαίνεται κοντά στις 80.000 ευρώ και η μέση μηναία δόση περί τα 300 ευρώ, η επιδότηση μπορεί να δώσει σημαντική ανάσα σε ένα ευάλωτο νοικοκυριό καθώς μπορεί να καλύψει ακόμα και το 70%-80% της μηνιαίας δόσης, δημιουργώντας ισχυρό δίχτυ ασφαλείας για την πρώτη κατοικία. Από την πλευρά τον τραπεζών/servicers η επιδότηση των ευάλωτων δανειοληπτών θα αποτελέσει τροχοπέδη στη δημιουργία νέων «κόκκινων» δανείων.

Με αφορμή εξάλλου τις καταγγελίες του Πρόεδρος της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων κ. Δημήτρη Βερβεσού ότι έγιναν πλειστηριασμοί α’ κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών τράπεζες και servicers ζήτησαν σύμφωνα με πληροφορίες «ονόματα και διευθύνσεις» ώστε να εξετάσουν τις συγκεκριμένες καταγγελίες.

Μιλώντας στην Βουλή, ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας δεσμεύθηκε ότι θα εξετάσει καταγγελίες για περιπτώσεις πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας ευάλωτων δανειοληπτών, οι οποίες δεν καλύφθηκαν, ως όφειλαν από το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο.

Υπενθυμίζεται ότι μετά από συμφωνία του υπουργείου Οικονομικών με τράπεζες και servicers είχαν ανασταλεί οι πλειστηριασμοί μέχρι 30 Ιουνίου 2021 οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας για τους ευάλωτους και οι πολίτες θα έπρεπε να αποστείλουν στην τράπεζα/servicer το τελευταίο Ε1 και το Ε9 ώστε να αποδείξουν ότι είναι ευάλωτοι και να ανασταλεί ο πλειστηριασμός.

Αυτόματα η έκδοση

Με τη λειτουργία της πλατφόρμας η «απόδειξη ευλωτότητας» θα βγαίνει αυτοματοποιημένα, ενώ το «πάγωμα» πλειστηριασμούς για τους ευάλωτους παρατείνεται μέχρι την άνοιξη του 2022, όταν θα λειτουργήσει – βάσει του νέου χρονοδιαγράμματος – η λειτουργία του Φορέα που αποκτά και θα επαναμισθώνει στους πτωχευμένους, ευάλωτους δανειολήπτες την πρώτη κατοικία τους, επιδοτώντας το ενοίκιο που θα πρέπει να καταβάλουν για 12 χρόνια, ώστε να αποτραπούν οι εξώσεις.

Πάντως, η αβεβαιότητα που δημιουργεί η πανδημία για την πορεία της οικονομίας και τη δυνατότητα των νοικοκυριών να ανταποκριθούν στις δανειακές τους υποχρεώσεις ξανά ψηλά στην ατζέντα της πολιτικής συζήτησης λόγω και του νομοσχεδίου για την παράταση του «Ηρακλή» και των βελτιώσεων στον πτωχευτικό κώδικα (εξωδικαστικός μηχανισμός/2η ευκαιρία) «προς όφελος των οφειλετών, συμβάλλοντας ενεργά στην επίλυση του προβλήματος του ιδιωτικού χρέους» όπως είπε ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας.

Ειδικότερα δάνεια, σύμφωνα με την Τράπεζα της Ελλάδος το υπόλοιπο των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων (MEΔ/NPLs) στο τέλος Μαρτίου του 2021 ανήλθε σε 47,3 δισ. ευρώ, το οποίο κατανέμεται κατά περίπου 58% σε επιχειρηματικά δάνεια, 28% περίπου σε στεγαστικά και το υπόλοιπο σε καταναλωτικά δάνεια. Υπό καθεστώς νομικής προστασίας (κυρίως στον νόμο Κατσέλη) βρίσκονται δάνεια ύψους 5,2 δις ευρώ.

Επίσης, το ήμισυ σχεδόν του υπολοίπου των ΜΕΔ αφορά δανειακές συμβάσεις που έχουν ήδη καταγγελθεί από τις τράπεζες, ακολουθούμενο από τα δάνεια αβέβαιης είσπραξης (“unlikely to pay”) και τα δάνεια σε καθυστέρηση μεγαλύτερη των 90 ημερών τα οποία δεν έχουν ακόμη καταγγελθεί. Σημαντικό ποσοστό των ΜΕΔ (το 1/3 περίπου κατ’ αξία) συνδέεται με κάποιου είδους ρύθμιση, ενώ συνολικά σε καθεστώς ρύθμισης υπάγεται περίπου το 1/6 του συνολικού υπολοίπου των δανείων, εξυπηρετούμενων και μη. Επισημαίνεται ότι υψηλό ποσοστό των δανείων που είχαν τεθεί σε καθεστώς ρύθμισης εμφάνισε και πάλι καθυστέρηση και μάλιστα σε αρκετές περιπτώσεις η εξέλιξη αυτή παρατηρείται σε πολύ σύντομο χρονικό διάστημα μετά την εφαρμογή της ρύθμισης.

Πηγή: Εthnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup