Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο
Να ενισχύσει τα αντισώματα της οικονομίας επιδιώκει η κυβέρνηση, που ποντάρει στα ευρωπαϊκά κονδύλια αλλά και σε ένα πακέτο φοροελαφρύνσεων για να επουλώσει τις πληγές της πανδημίας. Η ανοδική πορεία των κρουσμάτων κορονοϊού έχει χτυπήσει «καμπανάκι» στο οικονομικό επιτελείο, καθώς μία δυναμική επιστροφή της πανδημίας το φθινόπωρο θα έφερνε νέα λουκέτα και απώλεια θέσεων εργασίας.
Στην εντατική η οικονομία με νέο lockdown
Στο κυβερνητικό στρατόπεδο δεν συζητούν ένα νέο καθολικό lockdown, καθώς κάτι τέτοιο θα οδηγούσε την οικονομία σε διασωλήνωση. Από εκεί και πέρα το «χαρτί» των τοπικών περιορισμών θα χρησιμοποιηθεί με φειδώ, ώστε να μην χτυπηθεί η βαριά βιομηχανία της χώρας που είναι ο τουρισμός.
Είναι χαρακτηριστικό πως στη Μύκονο οι περιορισμοί στη διασκέδαση κράτησαν λιγότερο από δέκα ημέρες, ενώ σε αυτή τη φάση το ενδιαφέρον εστιάζεται πρωτίστως στην Ίο (που «φλερτάρει» με το κλείσιμο) και ακολούθως στην Πάρο και στην Τήνο. Προτεραιότητα δίνεται στην εντατικοποίηση των ελέγχων στους τουριστικούς προορισμούς (με αύξηση της αστυνόμευσης και χρήση ακόμα και drones) ώστε να μην χρειαστεί η λήψη σκληρότερων μέτρων.
Μήνας «βαρόμετρο» ο Αύγουστος
O Αύγουστος θεωρείται μήνας «βαρόμετρο» για την πορεία της οικονομίας. Σε περίπτωση που αποφευχθεί μια ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων και δεν υπάρξουν δυσάρεστες εκπλήξεις στον τουρισμό η κυβέρνηση θα μπορέσει να «τρέξει» το φθινόπωρο το σχέδιο των φοροελαφρύνσεων.
Οι σχετικές ανακοινώσεις θα γίνουν από τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη στη ΔΕΘ, ενώ αναζητείται ένα μείγμα μέτρων που θα ενισχύει το επιχειρείν και παράλληλα θα δίνει «φορο-ανάσα» σε μισθωτούς και συνταξιούχους. Σε αυτή τη φάση κλειδωμένη είναι η παράταση του «παγώματος» της εισφοράς αλληλεγγύης και το 2022 για τους μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα και τους ελεύθερους επαγγελματίες, ενώ στόχος είναι σε δεύτερο χρόνο το μέτρο να επεκταθεί σε συνταξιούχους και δημοσίους υπαλλήλους. Στο τραπέζι είναι και κίνητρα για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν και γενικότερα μετασχηματιστούν, πιθανώς με χαμηλότερο εταιρικό φόρο για ένα διάστημα ή με κάποια μορφή βοήθειας στα έξοδα αυτής της προσπάθειας.
Στο μεταξύ σε σταυρόλεξο για δυνατούς λύτες εξελίσσεται ο τρόπος με τον οποίο σταδιακά θα περιοριστούν τα μέτρα στήριξης (που είχαν μπει σε εφαρμογή λόγω COVID) χωρίς να απειληθεί η βιωσιμότητα των επιχειρήσεων. Είναι χαρακτηριστικό πως καμπανάκι για την επόμενη ημέρα στην εστίαση χτύπησε ο πρόεδρος της ΓΣΕΒΕΕ Γιώργος Καββαθάς, που προειδοποίησε για εκατόμβη λουκέτων και πάνω από 200.000 χαμένες θέσεις εργασίας εάν δεν ληφθούν στοχευμένα μέτρα στον κλάδο.
Να σημειωθεί πως το δρόμο για τη Βουλή πήρε η ρύθμιση για τα κορoνο-χρέη, η οποία προβλέπει την εξόφληση τους σε 36 άτοκες ή σε 72 έντοκες δόσεις. Όσον αφορά στον κατώτατο μισθό η αύξηση 2% θα τρέξει από το 2022, με την κυβέρνηση να δέχεται πάντως σφοδρά πυρά από το ΣΥΡΙΖΑ που μιλά για «εμπαιγμό και προσβολή των εργαζόμενων».
Σε κάθε περίπτωση κλειδί για την επόμενη ημέρα της οικονομίας είναι η ταχεία απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων. Φέτος αναμένονται σχεδόν 7.8 δισεκατομμύρια από το Ταμείο Ανάκαμψης και ήδη έχουν «κλειδώσει» τα πρώτα δώδεκα έργα με συνολικό προϋπολογισμό 1,4 δισεκατομμυρίων ευρώ. Παράλληλα σήμερα ο πρωθυπουργός θα έχει τηλεδιάσκεψη εργασίας με την Επίτροπο Συνοχής και Μεταρρυθμίσεων της ΕΕ όπου θα γίνει η παρουσίαση του προγράμματος «ΕΣΠΑ 2021-2027» από τον αρμόδιο υπουργό Άδωνι Γεωργιάδη.
Πηγή: Ethnos.gr