Τέλος Αυγούστου έρχεται η σειρά 4.500 δικαιούχων συντάξεων χηρείας του δημοσίου τομέα -για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία- να υποστούν περικοπές
Μετά τον αρνητικό αντίκτυπο που είχε τον περασμένο Μάιο η αιφνιδιαστική περικοπή 5.500 συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα, η αντίστοιχη διαδικασία για τις συντάξεις του δημοσίου γίνεται σταδιακά και κατόπιν ενημέρωσης.
Σύμφωνα με το imerisia.gr, όπως προβλέπει ο νόμος του 2019 (Ν.4611/19) στον επιζώντα σύζυγο, και στις περιπτώσεις όπου ο θάνατος του συζύγου επήλθε μετά την 13/5/2016, καταβάλλεται η αναλογούσα σύνταξη του θανόντα σε ποσοστό 70% για μία τριετία. Μετά την πάροδο όμως της τριετίας, αν ο επιζών σύζυγος εργάζεται ή αυτοαπασχολείται ή λαμβάνει άλλη σύνταξη, η σύνταξη λόγω θανάτου μειώνεται κατά 50% (δηλαδή λαμβάνει το 35% της σύνταξης του θανόντα), το ποσό δε αυτής δεν μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων συντάξεων θανάτου (360 ευρώ).
Εξαιτίας της καθυστέρησης υλοποίησης του λογισμικού από την ανάδοχο εταιρία, η εφαρμογή των παραπάνω διατάξεων πραγματοποιήθηκε στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα με δύο χρόνια καθυστέρηση και χωρίς προειδοποίηση, με αποτέλεσμα να υπάρξουν έντονες αντιδράσεις.
Τέλος Αυγούστου έρχεται και η σειρά 4.500 δικαιούχων χηρείας του δημοσίου τομέα για τους οποίους έχει παρέλθει η τριετία να υποστούν περικοπές. Ωστόσο στις αρχές Αυγούστου εστάλη από τον ΕΦΚΑ ενημερωτικό σημείωμα με το οποίο τους ανακοινώνεται ότι εντός ενός μηνός (έως τέλος Αυγούστου 2021 δηλαδή) καλούνται να υποβάλλουν ένσταση, δηλώνοντας ότι δεν εργάζονται η ότι δεν λαμβάνουν άλλη σύνταξη εξ ιδίου δικαιώματος. Διαφορετικά θα υποστούν τις περικοπές που προβλέπει ο νόμος.
Σύμφωνα με πληροφορίες, ο ΕΦΚΑ μέσα από το σύστημα ΑΤΛΑΣ, καθώς και μέσω του συστήματος ΕΡΓΑΝΗ, μπορεί να ελέγξει αν ο δικαιούχος χηρείας δουλεύει ή λαμβάνει άλλη σύνταξη.
Οι περικοπές θα εφαρμοστούν τέλος Αυγούστου με τις συντάξεις του Σεπτεμβρίου, ενώ τα αναδρομικά θα παρακρατηθούν σε δόσεις αρχής γενομένης από τις συντάξεις του Οκτωβρίου που θα πιστωθούν τέλος Σεπτεμβρίου. Ο μέσος όρος των επιστροφών που θα παρακρατηθούν δεν υπερβαίνει τα 200-300 ευρώ. Ωστόσο σε κάποιες περιπτώσεις τα ποσά μπορεί να φτάνουν και τα 8.000 ευρώ.
Παράδειγμα:
- Έστω ότι το προ φόρου ποσό που καταβαλλόταν στον θανόντα στις 12.5.2016 ήταν 1.000,00 €.
- Η σύνταξη χηρείας που μεταβιβάζεται στον επιζώντα ανέρχεται για τρία χρόνια στα 700 ευρώ.
- Με την περικοπή κατά 50% η σύνταξη μειώνεται στα 350 ευρώ. Επειδή όμως η σύνταξη δε μπορεί να υπολείπεται των κατωτάτων ορίων, ο επιζών σύζυγος θα λάβει 360 ευρώ. Επομένως, η παρακράτηση συνολικά για τα δύο χρόνια θα ανέρχεται σε 8.160 ευρώ ( 340 ευρώ Χ24 μήνες)
- Σε κάθε περίπτωση, σύμφωνα με το νόμο, η παρακράτηση των αχρεωσθήτως καταβληθέντων ανέρχεται σε 1/10 το μήνα για σύνταξη έως 1.000 ευρώ.
Πάντως, εδώ και ενάμισι χρόνο εφαρμόζεται η περικοπή στις επικουρικές συντάξεις του δημοσίου και δεν έχουν συσσωρευτεί ποσά στον κλάδο της επικούρησης που πρέπει να επιστραφούν.
Συμψηφισμός στις συντάξεις χηρείας του ιδιωτικού τομέα
Όσον αφορά στις περικοπές των 5.500 συντάξεων του ιδιωτικού τομέα υπενθυμίζουμε ότι τα κομμένα ποσά επιστράφηκαν στους λογαριασμούς τον επόμενο μήνα και ο ΕΦΚΑ δεν έχει θίξει προς το παρόν το θέμα, δηλαδή δεν έχει αποφασίσει πότε θα εφαρμοστούν οι περικοπές.
Σύμφωνα με πληροφορίες ο ΕΦΚΑ αναμένεται να συμψηφίσει τις περικοπές σε περίπτωση που ο δικαιούχος περιμένει να πάρει αναδρομικά από την βελτίωση των ποσοστών αναπλήρωσης, ή εργάζεται και αναμένει αναδρομικά από τη μείωση του πέναλτι στο 30% από 60%.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι στις περίπου 27.000 δύσκολες περιπτώσεις του ιδιωτικού τομέα στις οποίες δε δόθηκαν αναδρομικά από το νόμο Βρούτση -καθώς απαιτείται περισσότερος χρόνος για τον επανυπολογισμό- συμπεριλαμβάνονται και οι εν λόγω περιπτώσεις συντάξεων χηρείας και εργαζόμενων συνταξιούχων, προκειμένου να γίνει συμψηφισμός.
Πηγή: Ethnos.gr