Οικονομία

Ακρίβεια στη λαϊκή αγορά: Άνοδος τιμών στα αγροτικά προϊόντα - Δυσαρέσκεια από τους καταναλωτές

Ακρίβεια στη λαϊκή αγορά: Άνοδος τιμών στα αγροτικά προϊόντα - Δυσαρέσκεια από τους καταναλωτές

Ακρίβεια είναι η λέξη που χαρακτηρίζει την εικόνα της λαϊκής αγοράς το τελευταίο διάστημα.
Το κόστος παραγωγής εν μέσω πανδημίας αυξήθηκε σημαντικά, τα καιρικά φαινόμενα πλήττουν την παραγωγή, οι καταναλωτές παραπονούνται για την άνοδο των τιμών αλλά και οι παραγωγοί δηλώνουν πως δεν μπορούν να βγάλουν μεροκάματο γιατί το κόστος ανέβηκε πάρα πολύ. Όσο και να γίνει προσπάθεια συγκράτησης των τιμών, η κατάσταση δεν μπορεί να αντιμετωπιστεί.

Στο ρεπορτάζ του ilialive.gr στη λαϊκή αγορά του Πύργου, οι παραγωγοί πρώτοι αυτοί περιγράφουν την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί και που δεν ευνοεί ούτε αυτούς, ούτε τους καταναλωτές. Μέσα σε όλα οι πυρκαγιές στην Ηλεία, περιόρισαν την κίνηση στη λαϊκή αγορά.

Thenopoulos

Ο πωλητής στη λαϊκή, Νεκτάριος Θανόπουλος σε δηλώσεις του τόνισε πως “… έχει πέσει πολύ η δουλειά, οι τιμές είναι στα ύψη. Για παράδειγμα νεκταρίνια και ροδάκινα πουλάμε 2,50 ευρώ ενώ πέρυσι τον Δεκαπενταύγουστο πουλάγαμε 1 ευρώ, είναι τεράστια η διαφορά. Ο κόσμος είναι δυσαρεστημένος και δεν ψωνίζει όπως ψώνιζε. Όλα τα προϊόντα είναι πανάκριβα ακόμα και τα καρπούζια, που η Ηλεία είναι πηγή του καρπουζιού, είναι στα ύψη. Είναι τεράστια η διαφορά από πέρυσι μέχρι φέτος. Έχει κατέβει πάρα πολύς κόσμος στην Ηλεία αλλά δεν ψωνίζει. Και οι φωτιές έπαιξαν σημαντικό ρόλο, πολλοί από τους πελάτες μου γι’ αυτό τον λόγο δεν μου ήρθαν”.

Vasilopoulos

Ο παραγωγός Σπύρος Βασιλόπουλος από την πλευρά του σημείωσε πως “… έτσι όπως έχουμε καταντήσει δεν μπορούμε να βγάλουμε μεροκάματο. Ξεκινάς με εμπόρευμα 500 € και δεν παίρνεις ούτε 50 €. Πιστεύω ότι δεν υπάρχουν λεφτά. Τα πετρέλαια είναι όλα πάνω, τα μεροκάματα είναι όλα πάνω, είναι δύσκολα τα πράγματα. Και τον Δεκαπενταύγουστο τα πράγματα ήταν μέτρια. Βέβαια μεσολάβησαν και οι φωτιές και πολλοί από αυτούς που είχαν έρθει κάτω έφυγαν άρον άρον. Με το ζόρι παλεύουμε να ζήσουμε. Αλλιώς ξέραμε κι αλλιώς τα βρήκαμε. Μας λένε να πληρώσουμε ΕΝΦΙΑ, το ένα, το άλλο. Που να τα βγάλουμε όμως αυτά τα λεφτά και να τα πληρώσουμε; Αφού δεν μπορούμε να καλλιεργήσουμε; Έρχεται η ΔΕΗ και κάνουμε διακανονισμό ακόμα και στη ΔΕΗ γιατί δεν μπορούμε να την πληρώσουμε”.

Alexopoulos

Ο παραγωγός Κώστας Αλεξόπουλος δήλωσε πως “… οι τιμές στα αγροτικά προϊόντα μπορεί να έχουν ανέβει λίγο και ο λόγος είναι ο καύσωνας που έγιναν τεράστιες ζημιές. Σε αυτό οφείλεται δηλαδή η αύξηση των τιμών. Τα μεροκάματα έχουν ανέβει, εργάτες δεν υπάρχουν, το πετρέλαιο ανεβαίνει και όλα αυτά μαζί ανεβάζουν το κόστος της καλλιέργειας”

Panagopoulos

Τέλος ο πρόεδρος του σωματείου παραγωγών νομού Ηλείας « η Αναγέννηση», Χρήστος Παναγόπουλος, αναφέρθηκε στα αίτια της ακρίβειας αλλά και την απροθυμία των καταναλωτών να προχωρήσουν σε αγορές. “Τα προϊόντα έχουν ανέβει στις αγορές λόγω του καύσωνα που καταστράφηκαν όλα τα χωράφια και λόγω του πετρελαίου που όταν ανεβαίνει το πετρέλαιο ανεβαίνουν όλα. Οι αγρότες έχουν έρθει σε αδιέξοδο. Διότι ο κόσμος δεν έχει λεφτά, τα καύσιμα ανέβηκαν, οι παραγωγές καταστράφηκαν και δεν ξέρει τι να κάνει. Οι λαϊκές αγορές κάνουν ό,τι είναι δυνατόν για να μπορέσουν να ανταπεξέλθουν όσο πιο φθηνά και πιο καλά γίνεται για να ταΐσουν τον κόσμο, γιατί ο πωλητής των λαϊκών αγορών αισθάνεται μεγάλη υποχρέωση απέναντι στον κόσμο γιατί από αυτόν ζει. Έμεις τώρα ετοιμαζόμαστε για τη νέα σπορά, τα καύσιμα είναι πανάκριβα, τα αγροτικά εφόδια αφού ανέβηκε το πετρέλαιο ανεβαίνουν και αυτά και έχουμε έρθει για μία ακόμα φορά σε αδιέξοδο. Οι πολιτικές ηγεσίες δήμων και βουλευτών δεν δίνουν καμία σημασία στις ανάγκες αυτές, δε στηρίζουν την αγορά και τον αγρότη, με αποτέλεσμα να υπάρχει και εκεί πρόβλημα. Πρέπει δήμαρχοι, βουλευτές και ο αντιπεριφερειάρχης ο κ. Βασιλόπουλος να βάλει πλάτη ώστε να μπορέσουμε να λειτουργήσουμε και ο αγρότης να φάει ψωμί αλλά και οι καταναλωτές να μπορέσουν να φάνε αγνά και φρέσκα προϊόντα γιατί η λαϊκή είναι αυτή που κρατά την ισορροπία στη διατροφικότητα του κάθε τόπου. Γιατί αν χαθεί η λαϊκή αγορά θα υπάρξει μεγάλη αισχροκέρδεια από τα μεγάλα καταστήματα των ξένων συμφερόντων” είπε ο κ. Παναγόπουλος.

Ο πρόεδρος της “Αναγέννησης” συνέχισε με αιχμηρό λόγο σημειώνοντας πως “… τον Δεκαπενταύγουστο δε δουλέψαμε, γιατί οι δήμαρχοι εδώ δεν έχουν φροντίσει να αναβαθμίσουν την λαική αγορά. Δεν υπάρχει τουαλέτα, δεν υπάρχει ένα πάρκινγκ, δεν υπάρχει ένας έλεγχος, δεν υπάρχει τίποτα. Εδώ στον Πύργο ειδικά έχουν πάει τα ρούχα στην άλλη άκρη του δήμου και στην άλλη άκρη τα αγροτικά. Ένας αγοραστής που πάει να πάρει ένα ρούχο δεν πάει στα αγροτικά. Να βγει ο κ. Αντωνακόπουλος να μας πει για ποιο λόγο διέλυσε την λαϊκή αγορά. Θα μας πει ότι έγινε λόγω COVID. Εδώ γίνονται πράγματα και θάματα μέσα στις λαϊκές αγορές. Ειδικά στον Πύργο. Έχει φτιάξει δικά του σωματεία και έχει την λαϊκή όπως την θέλει αυτός. Με αποτέλεσμα να έχει υποβαθμιστεί η λαϊκή του Πύργο που είναι και η πρωτεύουσα και να μην μπορούμε να πουλήσουμε τα προϊόντα μας. Το αποτέλεσμα είναι ο κόσμος όπως και ο αγρότης να έχει και οικονομική αλλά και ηθική βλάβη. Εγώ με δυσκολία θα ξανά καλλιεργήσω γιατί και οι καιρικές συνθήκες είναι δύσκολες αλλά και τα αγροτικά εφόδια είναι πανάκριβα.Πρέπει να κάνει κάτι πολιτεία έτσι ώστε να έχουμε ευρωπαϊκές τιμές στα αγροτικά εφόδια. Όπως είναι η Βουλγαρία, όπως είναι η Γιουγκοσλαβία, όπως είναι η Γερμανία με φτηνά αγροτικά εφόδια και όχι να υπάρχει αυτός ο πόλεμος αυτή η αισχροκέρδεια εις βάρος του αγρότη. Βλέπεις τώρα έναν αγρότη που καλλιεργεί καρπούζια ή πατάτες και σου λέει τουλάχιστον να βγάλω τα έξοδα. Και ο κόπος σου; Έχουμε φτάσει δηλαδή σε τέτοια σημεία… Αλίμονο αν χαθεί η αγροτική παραγωγή! Θα πεινάσει όλη η Ελλάδα και γι’ αυτό κάτι πρέπει να γίνει…” κατέληξε ο κ. Παναγόπουλος.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup