Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 13:37

Επιδότηση παγίων δαπανών: «Έσβησαν» φόροι 32 εκατ. ευρώ με τα κουπόνια

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Ξεκίνησαν οι συμψηφισμοί με την εφορία και ακολουθεί ο ΕΦΚΑ - Περίπου 31.000 επιχειρήσεις μπορούν να γλυτώσουν έως 210 εκατ. ευρώ από φόρους και 240 εκατ. ευρώ από εισφορές - Στα 14.000 η μέση ενίσχυση που φτάνει ακόμα και το 1,5 εκατ. ευρώ

Τις πρώτες «ανάσες ρευστότητας» παίρνουν δεκάδες επιχειρήσεις που βλέπουν τους συμψηφισμούς φόρου εισοδήματος με το πιστωτικό υπόλοιπο («κουπόνι») που δικαιούνται από την ένταξη τους στο πρόγραμμα επιδότησης παγίων δαπανών.

Το υπουργείο Οικονομικών έχει ήδη συμψηφίσει τα πρώτα 32 εκατ. ευρώ των εγκεκριμένων παγίων δαπανών με αντίστοιχο φόρο εισοδήματος των επιχειρήσεων. Συνολικά, έχει διαμορφωθεί ένα πιστωτικό υπόλοιπο 210 εκατ ευρώ το οποίο μπορούν να αξιοποιήσουν μέχρι το τέλος του χρόνου οι επιχειρήσεις - δικαιούχοι για να μειώσουν τις φορολογικές τους υποχρεώσεις. Προτεραιότητα στους συμψηφισμούς εχει ο φόρος εισοδήματος και ακολουθεί ο ΕΝΦΙΑ, ο ΦΠΑ και λοιποί φόροι.

Την επόμενη εβδομάδα αναμένεται να ξεκινήσουν και οι συμψηφισμοί «κουπονιών» με ασφαλιστικές εισφορές. Συνολικά ο ΕΦΚΑ έχει «κλειδώσει» ένα πιστωτικό υπόλοιπο 240 εκατ. ευρώ προκειμένου να γίνουν οι συμψηφισμοί παγίων δαπανών με μελλοντικές ασφαλιστικές εισφορές.
Μέσα στο προσεχές διάστημα θα φανεί στο ηλεκτρονικό σύστημα της Ανεξάρτητης Αρχής Δημόσιων εσόδων (ΑΑΔΕ) το πιστωτικό υπόλοιπο που δικαιούται κάθε επιχείρηση, το αν έχει ήδη γίνει κάποιος συμψηφισμός και το τι ποσό απομένει προς αξιοποίηση. Οι επιχειρήσεις θα δηλώσουν εκ νέου αν θα κάνουν συμψηφισμό των ποσών της επιδότησης με φόρους (εισοδήματος, ΦΠΑ, ΕΝΦΙΑ) ή με ασφαλιστικές εισφορές που πληρώνονται από 1η Ιουλίου 2021 έως 31 Δεκεμβρίου 2021, ή και με συνδυασμό των δύο. Για παράδειγμα, επιχείρηση χωρίς κέρδη και χωρίς χρέη στην Εφορία θα μπορεί να χρησιμοποιήσει την ενίσχυση για να απαλλαγεί πλήρως από τις ασφαλιστικές εισφορές των εργαζομένων τους για τους επόμενους μήνες.
Συνολικά θα διατεθούν 450 εκατ. ευρώ σε περισσότερες από 31.000 επιχειρήσεις. Από τα στοιχεία του υπουργείου Οικονομικών προκύπτουν 30.922 επιχειρήσεις δικαιούχοι με 253.360 εργαζόμενους. Από τις επιχειρήσεις αυτές, η συντριπτική πλειοψηφία (25.713 επιχειρήσεις) έχουν 1-10 εργαζόμενους. Μάλιστα οι 24 μεγαλύτερες εξ αυτών που διαθέτουν και το περισσότερο προσωπικό θα λάβουν κρατική ενίσχυση-μαμούθ αφού θα σβήσουν υποχρεώσεις ύψους 1,5 εκατ. ευρώ η καθεμία προς ΕΦΚΑ και εφορία

Συγκεκριμένα, τη μέγιστη δυνατή υποστήριξη (μέχρι το πλαφόν του 1,5 εκατ. ευρώ ανά επιχείρηση) θα λάβουν δραστηριότητες που περιλαμβάνουν κυρίως τα ξενοδοχεία και καταλύματα. Υπολογίζεται οτι 3.500 ξενοδοχειακές επιχειρήσεις θα μοιραστούν 140 εκατ. ευρώ ή από σχεδόν 40.000 ευρώ κατά μέσο όρο η καθεμία. Σημαντική ενίσχυση θα λαμβάνουν επίσης επιχειρήσεις του κλάδου του τουρισμού. Είναι ενδεικτικό ότι 519 ταξιδιωτικά γραφεία θα λάβουν κατά μέσο όρο από 26.000 ευρώ το καθένα ή 14 εκατ. συνολικά. Ιδιαίτερα μεγάλη είναι η ενίσχυση και σε βιομηχανίες- βιοτεχνίες, καθώς 600 εταιρείες θα λάβουν από 16.000 ευρώ κατά μέσο όρο – ορισμένες όμως έως και 1,5 εκατ. η καθεμία. Η μέση ενίσχυση διαμορφώνεται στα 14.000 ευρώ περίπου, ενώ οι μισές επιχειρήσεις λαμβάνουν ενίσχυση άνω των 3.720 ευρώ. Ενδεικτικά, οι ΚΑΔ με το μεγαλύτερο συνολικό ποσό ενίσχυσης περιλαμβάνουν:

3.475 επιχειρήσεις καταλυμάτων
10.356 επιχειρήσεις εστίασης
4.019 επιχειρήσεις λιανεμπορίου
1.272 επιχειρήσεις χονδρεμπορίου
1.488 επιχειρήσεις χερσαίων μεταφορών
1.008 επιχειρήσεις αθλητικών δραστηριοτήτων και δραστηριοτήτων διασκέδασης και ψυχαγωγία

Η ενίσχυση ισοδυναμεί με το 20% των παγίων δαπανών που έγιναν στο 9μηνο του 2020 ενώ θα αφαιρεθεί το 50% των ενισχύσεων που δόθηκαν μέσω των επιστρεπτέων προκαταβολών του 2020. Οι δικαιούχοι υποχρεούνται να διατηρήσουν κατά μέσο όρο τον αριθμό του προσωπικού που απασχολούν έως την 31η Δεκεμβρίου 2021.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 26 Αυγούστου 2021 11:49

Σχετικά Άρθρα

  • ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις
    ΑΑΔΕ: Έρχεται η αυτόματη είσπραξη ΦΠΑ - Τέλος οι περιοδικές δηλώσεις

    Την αυτόματη βεβαίωση και είσπραξη του ΦΠΑ κατά τη στιγμή της συναλλαγής, χωρίς να απαιτείται η υποβολή δηλώσεων από τους συναλλασσόμενου έχει ξεκινήσει να σχεδιάζει η ΑΑΔΕ. Πρόκειται για το επόμενο βήμα το οποίο δρομολογείται στα πλαίσια της νέας ψηφιακής εποχής της εφορίας με στόχο η εισπραξιμότητα του ΦΠΑ να φτάσει στο 100%.

    Διαβάστε περισσότερα στο imerisia.gr

  • Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών
    Στο ΦΕΚ ο νέος Κώδικας ΦΠΑ – Τι αναφέρει για ειδικό και κανονικό καθεστώς αγροτών

    Δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ ο νέος νόμος 5144/2024 με τίτλο: «Κώδικας Φόρου Προστιθέμενης Αξίας», όπου επί των άρθρων 48 και 49 έχει συγκεκριμένες προβλέψεις για τους αγρότες.

    Άρθρο 48

    Ειδικό καθεστώς αγροτών

    1. Οι αγρότες, οι οποίοι κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος πραγματοποίησαν προς οποιοδήποτε πρόσωπο παραδόσεις αγροτικών προϊόντων καθώς και παροχές αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με το άρθρο 49, των οποίων η αξία αθροιστικά ήταν κατώτερη των δεκαπέντε χιλιάδων (15.000) ευρώ και έλαβαν επιδοτήσεις των οποία η αξία ήταν κατώτερη των πέντε χιλιάδων (5.000) ευρώ, δύνανται, αντί της εφαρμογής του κανονικού καθεστώτος, να εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου με την επιφύλαξη της παρ. 2.

    Για την εφαρμογή του παρόντος άρθρου ως αξία για τις παραδόσεις αγροτικών προϊόντων και τις παροχές αγροτικών υπηρεσιών λαμβάνεται αυτή που προκύπτει από τα οικεία νόμιμα λογιστικά στοιχεία (παραστατικά), εφόσον η παραγωγή προϊόντων και η παροχή υπηρεσιών προέρχονται από εκμετάλλευση περιουσιακών στοιχείων που είτε ανήκουν στον αγρότη κατά κυριότητα είτε ο αγρότης έχει το δικαίωμα εκμετάλλευσης με οποιαδήποτε έννομη σχέση. Σε περίπτωση παράδοσης αγροτικών προϊόντων από τρίτους υποκείμενους στον φόρο, για λογαριασμό των παραγωγών αγροτών, η παραπάνω αξία λαμβάνεται χωρίς φόρο και προμήθεια. Για τον προσδιορισμό της αξίας λαμβάνεται υπόψη και αυτή που αναγράφεται στο ειδικό στοιχείο της παρ. 5.

    2. Δεν εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, αλλά στο κανονικό καθεστώς, οι αγρότες που:

    α) ασκούν τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και παρέχουν τις αγροτικές υπηρεσίες του άρθρου 49, με τη μορφή εταιρείας οποιουδήποτε τύπου ή αγροτικών συνεταιρισμών,
    β) πωλούν αγροτικά προϊόντα παραγωγής τους ύστερα από επεξεργασία που μπορεί να προσδώσει σε αυτά χαρακτήρα βιομηχανικών ή βιοτεχνικών προϊόντων,
    γ) ασκούν παράλληλα και άλλη οικονομική δραστηριότητα, για την οποία έχουν υποχρέωση να τηρούν λογιστικά αρχεία (βιβλία),
    δ) παραδίδουν προϊόντα παραγωγής τους από λαϊκές αγορές ή από δικό τους κατάστημα ή πραγματοποιούν εξαγωγές ή παραδόσεις των προϊόντων τους προς άλλο κράτος μέλος, κατ’ εφαρμογή των άρθρων 29 και 33 αντίστοιχα.

    3. Οι αγρότες που εντάσσονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου δεν επιβαρύνουν με ΦΠΑ τις παραδόσεις των αγαθών και τις παροχές των υπηρεσιών της παρ. 1 και δικαιούνται επιστροφής του ΦΠΑ που επιβάρυνε τις αγορές αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών, τις οποίες πραγματοποίησαν για την άσκηση της αγροτικής τους εκμετάλλευσης ή την παροχή αγροτικών υπηρεσιών, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5.

    4. Το ποσό της επιστροφής προκύπτει με την εφαρμογή κατ’ αποκοπή συντελεστή έξι τοις εκατό (6%) στην αξία των παραδιδόμενων αγαθών και των παρεχόμενων υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους υποκείμενους στον φόρο. Για την επιστροφή υποβάλλεται δήλωση – αίτηση επιστροφής.

    5. Η παρ. 4 δεν εφαρμόζεται για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 προς άλλους αγρότες ενταγμένους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, ή προς μη υποκείμενα στον φόρο πρόσωπα. Για τις πράξεις του πρώτου εδαφίου εκδίδεται ειδικό στοιχείο που περιλαμβάνει το είδος, την ποσότητα και την αξία των παραδιδόμενων αγαθών, ή το είδος και την αξία των παρεχόμενων υπηρεσιών.

    6. Οι αγρότες που επιθυμούν την ένταξή τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου, κατά την έναρξη αγροτικών εκμεταλλεύσεων και υπηρεσιών του άρθρου 49, υποβάλλουν δήλωση ένταξης σύμφωνα με τον Κώδικα Φορολογικής Διαδικασίας (ΚΦΔ, ν. 5104/2024, Α’ 58).

    Οι αγρότες του κανονικού καθεστώτος που επιθυμούν την υπαγωγή στο καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ αποκλειστικά από την έναρξη του φορολογικού έτους, με την προϋπόθεση ότι πληρούνται τα κριτήρια της παρ. 1 και δεν υφίστανται οι περιορισμοί της παρ. 2.

    Η υποχρέωση των προηγούμενων εδαφίων καταλαμβάνει και τους αγρότες που πραγματοποιούν αποκλειστικά τις πράξεις της παρ. 5.
    Η δήλωση ένταξης στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου υποβάλλεται πριν από την υποβολή της δήλωσης – αίτησης επιστροφής της παρ. 4. Προκειμένου να παρέχεται δικαίωμα επιστροφής για παραδόσεις αγαθών και παροχές υπηρεσιών της παρ. 1 που πραγματοποιήθηκαν κατά το προηγούμενο φορολογικό έτος η δήλωση ένταξης στο καθεστώς υποβάλλεται με δηλούμενη ημερομηνία τουλάχιστον την 31η Δεκεμβρίου του προηγούμενου φορολογικού έτους.

    Οι αγρότες του ειδικού καθεστώτος του παρόντος άρθρου υποβάλλουν δήλωση για την απένταξή τους από αυτό, η οποία μπορεί να έχει και αναδρομική ισχύ, με την επιφύλαξη της διακοπής της αγροτικής εκμετάλλευσης κατά τον χρόνο απένταξης.

    7. Κατά τη μετάταξη από το κανονικό καθεστώς στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου οι μετατασσόμενοι έχουν υποχρέωση:

    α) Να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, που να περιλαμβάνει:
    αα) τα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, στα οποία περιλαμβάνονται όσα έχουν συλλεχθεί, οι ηρτημένοι καρποί και οι καλλιέργειες που βρίσκονται σε εξέλιξη,
    αβ) τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, όπως σπόρων, λιπασμάτων, φυτοφαρμάκων, ζωοτροφών και λοιπών συναφών, κατά συντελεστή φόρου,
    αγ) τα αγαθά επένδυσης, εφόσον χρησιμοποιούνται για τους σκοπούς της επιχείρησης και δεν παρήλθε η πενταετής περίοδος του διακανονισμού του άρθρου 38.
    Τα αποθέματα της υποπερ. αα) απογράφονται σε τιμές πώλησης κατά τον χρόνο της μετάταξης και τα αποθέματα των υποπερ. αβ) και αγ) απογράφονται σε τιμές κόστους.
    β) Να καταβάλλουν τον φόρο:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως παραδόσεις αγαθών κατά τον χρόνο της μετάταξης, υποκείμενων στον φόρο με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού.
    γ) Να υποβάλλουν έκτακτη δήλωση ΦΠΑ για την καταβολή του φόρου που προκύπτει σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. β), μέχρι την τελευταία εργάσιμη για τις δημόσιες υπηρεσίες ημέρα του επόμενου μήνα από αυτόν που υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    8. Τα άρθρα 35, 36 και 37 δεν εφαρμόζονται για τους αγρότες που υπάγονται στο καθεστώς του παρόντος άρθρου. Το ίδιο ισχύει και για τα άρθρα 41 και 43, με εξαίρεση τις υποχρεώσεις που αφορούν σε ενδοκοινοτικές αποκτήσεις αγαθών ή λήψεις υπηρεσιών.

    9. Οι αγρότες που αρχίζουν για πρώτη φορά τις εργασίες τους και επιθυμούν να υπαχθούν στο κανονικό καθεστώς υποβάλλουν δήλωση έναρξης σύμφωνα με τα οριζόμενα στον ΚΦΔ. Οι αγρότες που εντάσσονται στο ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου μετατάσσονται στο κανονικό καθεστώς, προαιρετικά ή υποχρεωτικά, με υποβολή δήλωσης μεταβολών σύμφωνα με τον ΚΦΔ. Η μη υποβολή της δήλωσης μεταβολών δεν επηρεάζει την υποχρεωτική μετάταξη στο κανονικό καθεστώς. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται υποχρεωτικά, από την έναρξη του επόμενου φορολογικού έτους σε περίπτωση μη πλήρωσης των προϋποθέσεων που αναφέρονται στην παρ. 1 εντός του τρέχοντος φορολογικού έτους, ή από τον χρόνο που συντρέχει μία από τις προϋποθέσεις που ορίζονται στις περ. α) έως δ) της παρ. 2. Η μετάταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται προαιρετικά σε οποιοδήποτε χρόνο. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται από την έναρξη του φορολογικού έτους, η δήλωση υποβάλλεται εντός της προθεσμίας που ορίζεται στον ΚΦΔ και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας. Σε περίπτωση που η προαιρετική μετάταξη πραγματοποιείται κατά τη διάρκεια του φορολογικού έτους ισχύει αποκλειστικά από την ημερομηνία υποβολής της ανωτέρω δήλωσης και δεν δύναται να ανακληθεί πριν από την πάροδο τριετίας, η οποία αρχίζει από την έναρξη του επόμενου από τη μετάταξη φορολογικού έτους.

    10. Αν η ένταξη στο κανονικό καθεστώς πραγματοποιείται εντός του φορολογικού έτους, οι αγρότες έχουν δικαίωμα επιστροφής, σύμφωνα με τις παρ. 4 και 5, για πράξεις που πραγματοποιούνται από τον χρόνο ένταξής τους στο καθεστώς του παρόντος άρθρου και έως την ένταξή τους στο κανονικό καθεστώς.

    11. Κατά τη μετάταξη από το ειδικό καθεστώς του παρόντος άρθρου στο κανονικό καθεστώς οι μετατασσόμενοι έχουν:

    α) Υποχρέωση να υποβάλλουν, μέσα σε δύο (2) μήνες από τη μετάταξη, δήλωση αποθεμάτων μετάταξης, σύμφωνα με τα οριζόμενα στην περ. α) της παρ. 7.
    β) Δικαίωμα έκπτωσης του φόρου:
    βα) που αναλογεί στα αποθέματα των αγροτικών προϊόντων, τα οποία θεωρούνται ως αγορές του κανονικού καθεστώτος, κατά τον χρόνο της μετάταξης, με την εφαρμογή του κατ’ αποκοπή συντελεστή,
    ββ) που έχουν επιβαρυνθεί τα αποθέματα των πρώτων υλών της αγροτικής παραγωγής, καθώς και τα αγαθά επένδυσης κατά το μέρος του φόρου που αναλογεί στα υπόλοιπα έτη του διακανονισμού. Ο φόρος αυτός εκπίπτει με τη δήλωση ΦΠΑ που αφορά στη φορολογική περίοδο εντός της οποίας υποβάλλεται η δήλωση αποθεμάτων μετάταξης.

    12. Με απόφαση του Υπουργού Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών μπορεί να ορίζεται ότι:

    α) η επιστροφή του φόρου ενεργείται από τον αγοραστή των αγροτικών προϊόντων ή τον λήπτη των αγροτικών υπηρεσιών, και

    β) οι αγροτικοί συνεταιρισμοί συνιστούν φορείς που μεσολαβούν στην υποβολή των δηλώσεων – αιτήσεων επιστροφής και γενικά στη διαδικασία επιστροφής του φόρου.

    13. Με απόφαση του Διοικητή της ΑΑΔΕ ορίζονται:

    α) Ο τρόπος και ο χρόνος υποβολής της δήλωσης – αίτησης επιστροφής, ο τύπος και το περιεχόμενο αυτής, τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς και κάθε σχετικό θέμα για την εκκαθάριση και την απόδοση του επιστρεπτέου φόρου.
    β) Ο τύπος και το περιεχόμενο του ειδικού στοιχείου που προβλέπει η παρ. 5, καθώς και κάθε άλλο διαδικαστικό θέμα.
    γ) Ο τύπος και το περιεχόμενο της δήλωσης αποθεμάτων που προβλέπει το παρόν άρθρο, καθώς επίσης τα συνυποβαλλόμενα με αυτές στοιχεία.

    Άρθρο 49

    Αγρότες, αγροτικά προϊόντα, αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες

    Για την εφαρμογή του άρθρου 48 θεωρούνται:

    1. Ως αγρότες, αυτοί που ασκούν προσωπικά ή με τα μέλη της οικογένειάς τους ή με μισθωτούς ή εργάτες τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και υπηρεσίες των παρ. 3 και 4.

    2. Ως αγροτικά προϊόντα, τα αγαθά που παράγονται από τους αγρότες στο πλαίσιο των αγροτικών τους εκμεταλλεύσεων.

    3. Ως αγροτικές εκμεταλλεύσεις:

    α) η γεωργία γενικά και ιδίως η καλλιέργεια δημητριακών, κηπευτικών, καπνού, βαμβακιού, οπωροφόρων και καρποφόρων δέντρων, αρωματικών και διακοσμητικών φυτών, η αμπελουργία, η ανθοκομία, η παραγωγή μανιταριών, μπαχαρικών, σπόρων και φυτών,
    β) η εκτροφή ζώων γενικά, στην οποία περιλαμβάνονται ιδίως η κτηνοτροφία, η πτηνοτροφία, η κονικλοτροφία, η μελισσοκομία, η σηροτροφία και η σαλιγκαροτροφία,
    γ) η δασοκομία γενικά,
    δ) η αλιεία σε γλυκά νερά, η ιχθυοτροφία, η βατραχοτροφία, η καλλιέργεια μυδιών, στρειδιών και η εκτροφή μαλακίων και μαλακοστράκων,
    ε) οι μεταποιητικές δραστηριότητες του αγρότη, που πραγματοποιούνται με συνήθη μέσα, στο πλαίσιο των αγροτικών εκμεταλλεύσεων, σε προϊόντα τα οποία προέρχονται κατά κύριο λόγο από την αγροτική του παραγωγή.

    4. Ως αγροτικές υπηρεσίες, οι παρεχόμενες από τους αγρότες με χειρωνακτική εργασία ή με το συνήθη εξοπλισμό της εκμετάλλευσής τους, οι οποίες συμβάλλουν στην παραγωγή αγροτικών προϊόντων. Στις υπηρεσίες αυτές περιλαμβάνονται κυρίως:
    α) οι εργασίες σποράς και φύτευσης, καλλιέργειας, θερισμού, αλωνίσματος, δεματοποίησης, περισυλλογής και συγκομιδής,
    β) οι εργασίες προπαρασκευής για την πώληση προϊόντων, όπως η διαλογή, η ξήρανση, ο καθαρισμός, η άλεση, η έκθλιψη, η απολύμανση, η συσκευασία και η αποθήκευση,
    γ) η φύλαξη, η πάχυνση και η εκτροφή ζώων,
    δ) η μίσθωση μηχανικών μέσων και εξοπλισμού γενικά, που χρησιμοποιούνται στις αγροτικές εκμεταλλεύσεις,
    ε) η τεχνική βοήθεια,
    στ) η καταπολέμηση επιβλαβών φυτών και ζώων, καθώς και ο ψεκασμός φυτών και εδάφους,
    ζ) η χρησιμοποίηση αρδευτικών, αποξηραντικών μέσων και εξοπλισμού,
    η) η υλοτομία, η κοπή ξύλων, καθώς και άλλες δασοκομικές υπηρεσίες.

    5. Σε κάθε περίπτωση ως αγροτικά προϊόντα και αγροτικές υπηρεσίες νοούνται τα αγαθά και οι υπηρεσίες του Παραρτήματος IV.

    Διαβάστε το ΦΕΚ εδώ

    Πηγή: Etheas.gr

  • Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ
    Οι συντελεστές ΦΠΑ πλήττουν την ανταγωνιστικότητα της Ελλάδας – 27η μεταξύ των 38 χωρών του ΟΟΣΑ

    Σύμφωνα με το ΚΕΦιΜ, η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ, με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις

    Την 27η θέση ανάμεσα στις 38 χώρες του ΟΟΣΑ καταλαμβάνει η Ελλάδα στον φετινό Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας που δημοσιεύει σήμερα το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦΙΜ) στη χώρα μας σε συνεργασία με το Tax Foundation. Η κατάταξη της Ελλάδας παραμένει αμετάβλητη ως προς το 2023.
    Συγκεκριμένα, για το 2023 η Ελλάδα συγκεντρώνει συνολική βαθμολογία 60,9 στον Δείκτη. Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται:

    - στη 17η θέση στην εταιρική φορολόγηση,
    - στην 9η θέση στη φορολόγηση φυσικών προσώπων,
    - στην 34η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης,
    - στην 27η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας,
    και στην 21η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

    Οι συγγραφείς του φετινού Δείκτη, υπογραμμίζουν τις παρακάτω αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

    - Οι εταιρείες στην Ελλάδα αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
    - Η Ελλάδα έχει ένα σχετικά περιορισμένο δείκτη φορολογικών συμβάσεων (58 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
    - Η Ελλάδα έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις, καθώς καλύπτει μόλις το 37% της τελικής κατανάλωσης.

    Διαβάστε περισσότερα στο newmoney
    Πηγή: Protothema.gr
  • e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις
    e-ΕΦΚΑ: Πότε θα δοθούν τα αναδρομικά στους συνταξιούχους - Τι ισχύει για τις εκκρεμείς συντάξεις

    Μέσα στο Νοέμβριο θα πραγματοποιηθεί η καταβολή των αναδρομικών στους συνταξιούχους καθώς το επόμενο διάστημα θα έχει ολοκληρωθεί ο επανυπολογισμός τους σύμφωνα με το νόμο 4670, δήλωσε ο διοικητής του e-FKA, Αλέξανδρος Βαρβέρης.

    «Είμαστε πολύ κοντά στο να ολοκληρώσουμε τους επανυπολογισμούς των αναδρομικών. Σε αυτή την φάση που βρισκόμαστε τώρα κάνουμε επανυπολογισμούς με το νόμο 4670, δηλαδή συντάξεις για συμπολίτες μας οι οποίοι έχουν κάποιο διπλό δικαίωμα, είτε σύνταξη χηρείας και μία σύνταξη γήρατος ή από δύο διαφορετικά δικαιώματα», δήλωσε ο κ. Βαρβέρης μιλώντας στην ΕΡΤNEWS.

    Παράλληλα ο διοικητής του e - EFKA, είπε ότι δεν αποκλείεται να είναι συντομότερα η καταβολή των αναδρομικών: «Μπορεί να είναι πολύ πιο σύντομα, αλλά το αργότερο μέσα σε διάστημα ενός μήνα, μέσα στον Νοέμβριο, οι δικαιούχοι θα πάρουν τα λεφτά τους όλα.

    Σε ότι αφορά τις εκκρεμείς συντάξεις, κύριες και επικουρικές, διευκρίνισε ότι, «σήμερα στις κύριες συντάξεις οι εκκρεμότητες μας είναι 19.500 περίπου, όταν το 2021 ήταν περίπου στις 250.000 αυτές οι εκκρεμότητες.

    Τόνισε ακόμη ότι οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του κράτους προς τους πολίτεςτα τελευταία 3 – 4 χρόνια ήταν πάνω από μισό δισεκ. ευρώ, δηλαδή το κράτος όφειλε στους πολίτες σε συντάξεις πολύ πάνω από μισό δισεκατομμύριο ευρώ. Σήμερα ο αριθμός αυτός είναι αρνητικός» είπε χαρακτηριστικά για να διευκρινίσει:

    «Αυτές οι 19.500 είναι ιδιαίτερα προβληματικές περιπτώσεις, είτε γιατί έχουν μεγάλες οφειλές, είτε γιατί υπάρχει κάποια δικαστική διαμάχη, είτε γιατί είναι ιδιαιτέρως δύσκολες περιπτώσεις.

    Αυτές οι 19.500 έχουν αρνητικό πρόσημο, δηλαδή οι οφειλές που έχουν προς τον ΕΦΚΑ είναι περισσότερες από αυτά που οφείλει ο ΕΦΚΑ σε αυτές».

    Ιστορικό χαμηλό στις επικουρικές

    Σε ότι αφορά στις επικουρικές συντάξεις ο διοικητής του οργανισμού είπε ότι «Και στις επικουρικές συντάξεις επίσης είμαστε σε ιστορικό χαμηλό. Αυτή τη στιγμή οι επικουρικές, οι οποίες μπορούν να εκδοθούν και είναι ληξιπρόθεσμες, είναι 32.500 συντάξεις. Άρα λοιπόν, έχει γίνει μια θεαματική πρόοδος.

    Όταν μιλάμε για ληξιπρόθεσμες εκκρεμότητες του φορέα, πάντα πρέπει να ξέρουμε ότι μιλάμε για εκκρεμότητες οι οποίες έχουν ξεπεράσει τις 90 ημέρες.

    Σήμερα ο μέσος χρόνος για την έκδοση μιας συνταξιοδοτικής απόφασης για την κύρια σύνταξη είναι λίγο λιγότερο από 60 ημέρες.

    Άρα οι επικουρικές προφανώς για να εκδοθούν χρειάζεται να έχει εκδοθεί η κύρια απόφαση».

    Αιτιολογώντας τις καθυστερήσεις είπε ότι «Το πρόβλημα είναι σχετικά απλό να το κατανοήσει κανείς γιατί έχουμε μια μεγαλύτερη καθυστέρηση στις επικουρικές. Ο ΕΦΚΑ, όπως πολύ καλά γνωρίζετε, είναι η συνένωση πολλών Ταμείων.

    Στον κύριο φορέα δεν είχαμε πάρα πολλά Ταμεία στη χώρα μας, είχαμε το ΙΚΑ, είχαμε τον ΟΑΕΕ, υπήρχαν και κάποια άλλα Ταμεία, αλλά ήταν μετρημένα.

    Όμως ο κάθε επαγγελματικός κλάδος είχε και ένα Ταμείο Επικουρικής Ασφάλισης. Από αυτά, άλλο ήταν μηχανογραφημένο, άλλο χειρόγραφο, άλλο με καρτέλες, η κατάστασή τους ήταν πολύ κακή.

    Όλα αυτά έχουν έρθει κάποια στιγμή στον ΕΦΚΑ, κι είναι περίπου 100 Ταμεία. Όπως αντιλαμβάνεστε λοιπόν, η ιστορία του καθενός είναι εντελώς διαφορετική.

    Έπρεπε λοιπόν να διαχειριστούμε ένα χάος σε όλη αυτή τη διαδικασία, μέχρι να ενοποιηθούν τα συστήματα κλπ. και τα περισσότερα από αυτά τα αρχεία είναι χειρόγραφα.

    Έρχονται οι εργαζόμενοι στον ΕΦΚΑ, οι οποίοι, να πω ότι έχουν καταβάλει μια τεράστια προσπάθεια για να φτάσουμε στο σημείο που έχουμε φτάσει, έρχονται λοιπόν οι εργαζόμενοι και πρέπει να ανακαλύψουν τον τροχό μέσα από το αρχείο. Αυτό δημιουργεί καθυστερήσεις, όπως αντιλαμβάνεστε.

    Φανταστείτε δε, όταν έχουμε διαδοχική ασφάλιση, δηλαδή έχουμε διαφορετικά επικουρικά Ταμεία, εκεί το πρόβλημα μεγαλώνει συνεχώς.

    Αν δει κανείς τα στοιχεία, θα δει 30% μείωση και των επικουρικών, αλλά θεαματική βελτίωση θα έχουμε όταν ολοκληρωθούν τα μεγάλα έργα που έχουμε σε εξέλιξη στον οργανισμό, που είναι η ψηφιοποίηση του χαρτώου αρχείου, στο οποίο είμαστε σε πολύ καλό δρόμο, και βέβαια η δημιουργία του νέου Ολοκληρωμένου Πληροφοριακού Συστήματος του φορέα που θα ενοποιήσει επί της ουσίας όλες αυτές τις διαδικασίες σε μία ενιαία διαδικασία.

    Πηγή: Cnn.gr
  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ξεκινούν από σήμερα οι πληρωμές συντάξεων και επιδομάτων

    Από σήμερα, Δευτέρα (21/10) μέχρι και την Παρασκευή (25/10) θα καταβληθούν 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης.

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ
    E-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ποιοι πάνε «ταμείο» από Δευτέρα - Καταβολές πάνω από 1,1 δισ. ευρώ

    «Μπαράζ» πληρωμών θα πραγματοποιηθεί στους δικαιούχους συντάξεων, επιδομάτων και επιδοτούμενων προγραμμάτων από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).

    Αναλυτικότητα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του θα καταβληθούν συνολικά 1.194.550.000 ευρώ σε 2.474.880 δικαιούχους.

    Από τον e-ΕΦΚΑ, στις 24 Οκτωβρίου, θα ξεκινήσει η καταβολή 1.135.000.000 ευρώ σε 2.429.000 δικαιούχους για την πληρωμή κύριων και επικουρικών συντάξεων μηνός Νοεμβρίου 2024.

    Επίσης, από τις 21 έως τις 25 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 18.800.000 σε 750 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    • 16.000.000 ευρώ σε 26.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,
    • 700.000 ευρώ σε 1.000 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,
    • 19.000.000 ευρώ σε 18.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,
    • 50.000 ευρώ σε 70 δικαιούχους στο πλαίσιο υλοποίησης προγραμμάτων κοινωφελούς χαρακτήρα και
    • 5.000.000 ευρώ σε 60 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Cnn.gr
  • Συντάξεις Νοεμβρίου: Στις 25 και 30 Οκτωβρίου οι πληρωμές
    Συντάξεις Νοεμβρίου: Στις 25 και 30 Οκτωβρίου οι πληρωμές

    Πότε θα γίνουν οι πληρωμές από τον e-ΕΦΚΑ

    Αντίστροφα μετρά ο χρόνος για τις πληρωμές συντάξεων του Νοεμβρίου, οι οποίες, όπως ανακοίνωσε ο e-ΕΦΚΑ θα ξεκινήσουν να καταβάλλονται από τις 25 Οκτώβρη.
    Συγκεκριμένα, οι ημερομηνίες πληρωμής ακολουθούν τον κανόνα του διαχωρισμού μεταξύ μισθωτών και μη μισθωτών και διαμορφώνονται ως ακολούθως:
    - Την Παρασκευή, 25 Οκτωβρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις από τα τέως Ταμεία μη μισθωτών ΟΑΕΕ, ΟΓΑ και ΕΤΑΑ, οι κύριες συντάξεις που απονεμήθηκαν από τη σύσταση του ΕΦΚΑ και μετά, με τον ν. 4387/2016, μέσω του ΟΠΣ-ΕΦΚΑ (συνταξιούχοι μισθωτοί & μη μισθωτοί από 1/1/2017 και έπειτα) και όλες οι επικουρικές συντάξεις του ιδιωτικού τομέα (μη μισθωτών και μισθωτών).
    - Την Τετάρτη, 30 Οκτωβρίου 2024, θα καταβληθούν οι κύριες συντάξεις των τέως Ταμείων μισθωτών (ΙΚΑ-ΕΤΑΜ, τραπεζών, ΟΤΕ, ΔΕΗ, ΛΟΙΠΩΝ ΕΝΤΑΣΣΟΜΕΝΩΝ (ΤΣΕΑΠΓΣΟ, ΤΣΠ-ΗΣΑΠ), ΝΑΤ, ΕΤΑΤ και ΕΤΑΠ-ΜΜΕ), καθώς και οι κύριες και οι επικουρικές συντάξεις του Δημοσίου.
    Πηγή: Protothema.gr
  • e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ολες οι πληρωμές έως τις 18 Οκτωβρίου
    e-ΕΦΚΑ - ΔΥΠΑ: Ολες οι πληρωμές έως τις 18 Οκτωβρίου

    Τι αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του

    Συνολικά 81.898.634 ευρώ θα καταβληθούν σε 88.834 δικαιούχους έως τις 18 Οκτωβρίου 2024, στο πλαίσιο των προγραμματισμένων καταβολών του e-ΕΦΚΑ και της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ).
    Ειδικότερα, όπως αναφέρει το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης σε ανακοίνωσή του:
    Από τον e-ΕΦΚΑ:

    – στις 14 Οκτωβρίου, καταβλήθηκαν 218.634 ευρώ σε 176 δικαιούχους για παροχές σε χρήμα του τ. ΟΑΕΕ,

    – στις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 13.380.000 σε 27.980 δικαιούχους για λοιπές παροχές σε χρήμα (μητρότητας, κυοφορίας, ασθενείας, ατυχήματος και έξοδα κηδείας) και

    – από τις 14 μέχρι τις 18 Οκτωβρίου, θα καταβληθούν 17.300.000 ευρώ σε 800 δικαιούχους σε συνέχεια έκδοσης αποφάσεων για εφάπαξ.

    Από τη ΔΥΠΑ θα καταβληθούν:

    – 18.000.000 ευρώ σε 30.000 δικαιούχους για επιδόματα ανεργίας και λοιπά επιδόματα,

    – 2.000.000 ευρώ σε 2.800 μητέρες για επιδοτούμενη άδεια μητρότητας,

    – 20.000.000 ευρώ σε 19.000 δικαιούχους στο πλαίσιο επιδοτούμενων προγραμμάτων απασχόλησης,

    – 4.500.000 ευρώ σε 8.000 δικαιούχους για προγράμματα κοινωφελούς χαρακτήρα και

    – 6.500.000 ευρώ σε 78 δικαιούχους του προγράμματος «Σπίτι μου».
    Πηγή: Protothema.gr
Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο