Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 08:24

Άδεια και απολύσεις: Όλα όσα αλλάζουν στην εργασία - Για πρώτη φορά στον ιδιωτικό τομέα άδεια άνευ αποδοχών

Γράφτηκε από την

Πότε θεωρείται άκυρη μία απόλυση - Τριπλάσια αποζημίωση αντί για επαναπρόσληψη

Αλλαγές στις ημερομηνίες λήψης της θερινής άδειας και θεσμοθέτηση για πρώτη φορά ετήσιας άδειας άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα προβλέπει η εγκύκλιος του υπουργείου Εργασίας σε εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργασίας. Παράλληλα υιοθετούνται νέες πρακτικές στο δίκαιο των απολύσεων ενώ διευρύνεται η λίστα των κλάδων οι οποίοι επιτρέπεται να λειτουργούν τις Κυριακές.

Συγκεκριμένα, έως τις 31 Μαρτίου του επόμενου ημερολογιακού έτους ,αντί της 31ης Δεκεμβρίου θα έχουν το περιθώριο οι μισθωτοί να εξαντλούν την ετήσια κανονική τους άδεια.

Υπενθυμίζεται ότι κατ΄εξαίρεση εξαιτίας της πανδημίας και των αλλεπάλληλων lockdown, την τρέχουσα χρονιά προβλέπεται η δυνατότητα μεταφοράς του υπολοίπου αδείας για όσους τελούσαν σε αναστολή τμηματικά εντός του 2021 και του 2022, έως την 31η Δεκεμβρίου 2022, ώστε να ασκηθεί το δικαίωμα σύμφωνα με τον προγραμματισμό που ταιριάζει σε κάθε περίπτωση.

Επίσης θεσμοθετείται για πρώτη φορά άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, διάρκειας έως 1 έτους με δυνατότητα παράτασης ύστερα από συμφωνία.
Προστίθενται για λόγους σαφήνειας στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).

Ανοιχτά τις Κυριακές: Στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό κατά τις Κυριακές προστίθενται ορισμένοι νέοι κλάδοι όπως: ταχυδρομικές υπηρεσίες, παραγωγή-διανομή υγειονομικού υλικού, φαρμακοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers, έτοιμο σκυρόδεμα κ.α.

Ποιο θα είναι το νέο καθεστώς με τις απολύσεις;

Νέες πρακτικές υιοθετούνται στο δίκαιο των απολύσεων με βάση την εγκύκλιο που εξέδωσε το υπουργείο εργασίας σε εφαρμογή του νόμου για την προστασία της εργασίας.

Συγκεκριμένα διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης ενώ παράλληλα θεσπίζεται η δυνατότητα επιπλέον (τριπλάσιας) αποζημίωσης, αντί επαναπρόσληψης του απολυμένου.

Αναλυτικά, άκυρες θωρούνται οι απολύσεις :

● Για άσκηση των δικαιωμάτων σε περίπτωση βίας και παρενόχλησης.

● Του πατέρα τέκνου για 6 μήνες από τη γέννηση του τέκνου.

● Εργαζομένων που έλαβαν ή ζήτησαν οποιαδήποτε άδεια.

● Εργαζομένων που δεν υπέκυψαν σε πίεση του εργοδότη να υποβάλουν αίτημα για διευθέτηση.

● Τηλεργαζομένων που άσκησαν το δικαίωμα αποσύνδεσης.

● Απαγορεύονται επίσης οι απολύσεις λόγω ενάσκησης δικαιώματος, π.χ. λήψη άδειας

Παραμένουν οι υφιστάμενες περιπτώσεις ακυρότητας (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών ,απόλυση που οφείλεται σε δυσμενή διάκριση λόγω φύλου, πεποιθήσεων, σεξουαλικού προσανατολισμού, αναπηρίας κα.)

Η άκυρη απόλυση οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση.

Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η προσθήκη της αντίδρασης σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος ως λόγου που καθιστά μια απόλυση άκυρη προσφέρει προστασία πιο διευρυμένη για τους εργαζομένους σε σχέση με τη δυνατότητα που είχαν να αναγνωρίζεται η ακυρότητα μιας απόλυσης βάσει του άρθρου 281 ΑΚ. Συγκεκριμένα, η απόλυση που γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος είναι σε κάθε περίπτωση άκυρη, χωρίς να απαιτείται να ελέγχεται εάν η καταγγελία τυχόν υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.

Επιπλέον αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης στο δικαστήριο, δηλαδή εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για κάποιον άλλο λόγο που επιτρέπεται.

Τριπλάσια αποζημίωση αντί για επαναπρόσληψη

Η σχετική διάταξη προβλέπει έξτρα αποζημίωση ως εναλλακτική λύση αντί της υποχρεωτικής επαναπρόσληψης για τους μισθωτούς σε περίπτωση που η απόλυσή τους κρίνεται άκυρη από τα δικαστήρια.

Η δυνατότητα χορήγησης τριπλάσιας αποζημίωσης αντί για επαναπρόσληψη προβλέπεται σε δυο κυρίως περιπτώσεις, όταν υπάρχει ένταση στις σχέσεις εργοδότη-εργαζόμενου ή η εταιρεία αντιμετωπίζει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα . Αντίστοιχη ρύθμιση ισχύει στην Γαλλία, την Ιταλία , τη Γερμανία και στην Ισπανία.

Tι αλλάζει στο καθεστώς απόλυσης με προειδοποίηση

Στις περιπτώσεις τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δηλαδή μετά από προειδοποίηση, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά το χρόνο της προμήνυσης, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του τελευταίου και χωρίς ο εργοδότης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών μέχρι την λήξη του χρόνου προειδοποίησης. Επιπλέον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.

Υπενθυμίζουμε ότι η απόλυση με προειδοποίηση και μικρότερη αποζημίωση προβλέπεται από την περίοδο των μνημονίων. Η προειδοποίηση της απόλυσης φτάνει έως και τους 4 μήνες, ανάλογα με τα χρόνια απασχόλησης του εργαζόμενου, ενώ μετά την προειδοποίηση, η αποζημίωση της απόλυσης μειώνεται κατά 50%.

Το μέτρο εφαρμόστηκε αρχικά αλλά στη συνέχεια οι επιχειρηματίες απέφευγαν να χρησιμοποιήσουν την προειδοποίηση απόλυσης. Ο λόγος είναι προφανής. Οι σχέσεις ήταν τεταμένες και το κλίμα εχθρικό με αποτέλεσμα να επηρεάζεται και η απόδοση των άλλων υπαλλήλων. Σύμφωνα με παράγοντες της αγοράς , στόχος της διάταξης είναι να καταστεί πιο ευέλικτη η απόλυση με προειδοποίηση, χωρίς τα προβλήματα που δημιουργεί η ισχύουσα διάταξη.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 04 Σεπτεμβρίου 2021 09:34

Σχετικά Άρθρα

  • Νέο εργασιακό - Εγκύκλιος: To πλαίσιο για υπερωρίες, διαλείμματα, αργίες, προστασία από απολύσεις
    Νέο εργασιακό- Εγκύκλιος: To πλαίσιο για υπερωρίες, διαλείμματα, αργίες, προστασία από απολύσεις

    Τίθενται σε εφαρμογή οι νέες ρυθμίσεις του νόμου (4808/2021) για την Προστασία της Εργασίας αναφορικά με το χρόνο εργασίας, τις υπερωρίες, τη δυνατότητα τετραήμερης εργασίας, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου στο πλαίσιο της διευθέτησης του χρόνου εργασίας, τα διαλείμματα, αλλά και την κατοχύρωση του 8ωρου / 40ωρου.
    Το υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων εξέδωσε, σήμερα, εγκύκλιο για την εφαρμογή των διατάξεων του Ατομικού Εργατικού Δικαίου που περιλαμβάνονται στον νόμο, με την οποία προβλέπονται δικλείδες ασφαλείας για την προστασία των εργαζομένων και τον έλεγχο εφαρμογής της εργατικής νομοθεσίας.

    Με την εγκύκλιο μεταξύ άλλων διευκρινίζονται τα εξής:

    -Επιβεβαιώνεται με τρόπο γενικευμένο και σαφή για όλους ανεξαιρέτως τους κλάδους εργασίας και όλους τους τομείς οικονομικής δραστηριότητας, το πλήρες συμβατικό ωράριο εργασίας των 40 ωρών εβδομαδιαίως για κάθε εργαζόμενο με εξαρτημένη σχέση εργασίας. Για 5θήμερη εβδομάδα εργασίας το πλήρες συμβατικό ωράριο είναι το 8ωρο ημερησίως και για 6ήμερη εβδομάδα το πλήρες ωράριο είναι έξι ώρες και σαράντα λεπτά ημερησίως.

    -Στο πλαίσιο διευθέτησης του χρόνου εργασίας παρέχεται η δυνατότητα 4ημερης πλήρους απασχόλησης διάρκειας 40 ωρών εβδομαδιαίως και 10 ωρών ημερησίως, ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου. Δεν είναι επιτρεπτή η απασχόληση πέραν των 10 ωρών ημερησίως και των 40 ωρών εβδομαδιαίως που κατανέμεται σε 4ήμερη βάση.

    -Εφόσον δεν υπάρχει συνδικαλιστική οργάνωση στην επιχείρηση ή δεν έχει επιτευχθεί συμφωνία με συλλογική σύμβαση, η διευθέτηση του χρόνου εργασίας που προβλέπεται στο νόμο 1892/1990, μπορεί να εφαρμοστεί κατόπιν αιτήματος του εργαζόμενου, με ατομική συμφωνία. Στην περίπτωση αυτή, ο εργοδότης εξετάζει υποχρεωτικά τα αιτήματα εργαζομένων για σύναψη ατομικής συμφωνίας και προς διευκόλυνση των μερών, μπορεί να γνωστοποιεί στους εργαζόμενους αφενός τη δυνατότητα να υποβάλλουν αίτηση και αφετέρου τα πεδία των κατά περίπτωση επιχειρησιακών του αναγκών για την εφαρμογή συστήματος διευθέτησης του χρόνου εργασίας. Ο εργοδότης υποχρεώνεται να υποβάλει τη συμφωνία για διευθέτηση του χρόνου εργασίας στο Π.Σ. «ΕΡΓΑΝΗ», προκειμένου να διευκολύνονται οι έλεγχοι που θα αποτρέπουν τυχόν καταστρατήγηση της νομοθεσίας. Από την έναρξη λειτουργίας του αναβαθμισμένου ΠΣ ΕΡΓΑΝΗ ΙΙ και μετά, το πρόγραμμα εργασίας που αποτυπώνει το σύστημα διευθέτησης του χρόνου εργασίας μετά από αίτηση του εργαζόμενου, θα καταγράφεται και θα παρακολουθείται σε πραγματικό χρόνο στο ηλεκτρονικό σύστημα μέτρησης του χρόνου εργασίας. Σημειώνεται επίσης ότι ενδεχόμενη καταγγελία της σύμβασης εκ μέρους του εργοδότη λόγω μη υποβολής αιτήματος του εργαζόμενου για διευθέτηση, θεωρείται άκυρη. Εξάλλου, σε περίπτωση απόλυσης ή παραίτησης του εργαζόμενου πριν την έναρξη της περιόδου μειωμένης απασχόλησης, ο εργαζόμενος θα αποζημιωθεί για τις επιπλέον ώρες που εργάστηκε με τα ωρομίσθια που ισχύουν για υπερεργασία και υπερωρία (δηλαδή προσαύξηση 20% για υπερεργασία, 40% για υπερωρία, 120% για παράνομη υπερωρία).

    -Το διάλειμμα θα χορηγείται μετά από 4 ώρες εργασίας (αντί για 6 που ίσχυε πριν) και θα έχει ανώτατο όριο τα 30 λεπτά την ημέρα. Με τον τρόπο αυτό όπως επισημαίνεται στην εγκύκλιο αφενός καθίστανται ευνοϊκότερες οι προϋποθέσεις για την χορήγηση του διαλείμματος στους εργαζόμενους και αφετέρου αποφεύγονται καταχρηστικές πρακτικές όπως η χορήγηση μεγάλης διάρκειας διαλείμματος (π.χ. 1 ώρα ημερησίως), με αντίστοιχη επιμήκυνση του χρόνου εργασίας με τις ίδιες απολαβές. Παράλληλα, αποσαφηνίζεται ότι ο χρόνος του διαλείμματος δεν αποτελεί χρόνο εργασίας. Σε επιχειρήσεις στις οποίες λόγω της φύσης και της έντασης της εργασίας απαιτείται η χορήγηση διαλείμματος μεγαλύτερης διάρκειας των 30 λεπτών, αυτή είναι δυνατή στο πλαίσιο της διαβούλευσης, μεταξύ του εργοδότη και των εκπροσώπων των εργαζομένων.

    -Καθιερώνεται ενιαία διακοπή χρονικής διάρκειας τουλάχιστον 3 ωρών για τους εργαζόμενους που απασχολούνται κατά πλήρες ημερήσιο, αλλά διακεκομμένο ωράριο.

    -Επιτρέπεται στους εργαζόμενους μερικής απασχόλησης να παρέχουν, εφόσον συμφωνούν, εργασία πέρα από τη συμφωνημένη και σε ώρες που δεν είναι συνεχόμενες με το ωράριό τους, με προσαύξηση 12% επί της αμοιβής για κάθε επιπλέον ώρα, όπως ίσχυε άλλωστε και μέχρι σήμερα. Η ισχύουσα νομοθεσία προβλέπει ήδη ότι σε περίπτωση που η επιπλέον εργασία ζητείται να παρασχεθεί σε ωράριο συνεχόμενο του μερικού ωραρίου, ο εργαζόμενος είναι υποχρεωμένος να την παράσχει την επιπλέον εργασία, εκτός εάν η άρνησή του δεν αντίκειται στην καλή πίστη. Σε κάθε περίπτωση ισχύει ανώτατο όριο που είναι μέχρι τη συμπλήρωση του πλήρους ημερήσιου ωραρίου του συγκρίσιμου εργαζόμενου.

    -Το όριο των επιτρεπόμενων υπερωριών αυξάνεται στις 150 ώρες το χρόνο και μέχρι 3 ώρες ημερησίως σε όλους τους κλάδους της οικονομίας ενώ παράλληλα ισχύει η διάταξη (άρθρο 6 του Π.Δ. 88/1999) σύμφωνα με την οποία ο χρόνος εβδομαδιαίας εργασίας των μισθωτών δεν μπορεί να υπερβαίνει ανά περίοδο το πολύ 4 μηνών, τις 48 ώρες κατά μέσο όρο, συμπεριλαμβανομένων των υπερωριών και της υπερεργασίας. Οι υπερωρίες αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 40 %. Για το 2021, οι ώρες υπερωριακής απασχόλησης που έχουν ήδη πραγματοποιηθεί σε όλους τους κλάδους οικονομικής δραστηριότητας, θα αφαιρεθούν από το νέο όριο των 150 ωρών ετησίως.

    -Σε περιπτώσεις επείγουσας φύσης εργασίας μπορεί να χορηγείται, όπως προβλέπεται από το νόμο, άδεια από τον Γενικό Διευθυντή Εργασιακών Σχέσεων (αντί για τον Υπουργό Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που ίσχυε ως τώρα) για υπέρβαση του ορίου των 150 ωρών ετησίως. Οι υπερωρίες αυτές αμείβονται με το ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 60 %.

    -Χαρακτηρίζεται ως παράνομη υπερωρία, αντί του όρου κατ΄εξαίρεση υπερωρία που ίσχυε ως τώρα, η υπερωριακή απασχόληση που πραγματοποιείται χωρίς την τήρηση των προβλεπόμενων διατυπώσεων. Η αμοιβή για τις παράνομες υπερωρίες αυξάνεται και ορίζεται στο καταβαλλόμενο ωρομίσθιο προσαυξημένο κατά 120% (από 80% που ήταν πριν).

    -Συμπεριλαμβάνονται για λόγους σαφήνειας στις υποχρεωτικές αργίες η 1η Ιανουαρίου και η εορτή των Θεοφανείων (6η Ιανουαρίου).

    -Δίνεται η δυνατότητα εξάντλησης της ετήσιας κανονικής άδειας έως και το πρώτο τρίμηνου του επόμενου ημερολογιακού έτους.

    -Θεσμοθετείται για πρώτη φορά άδεια άνευ αποδοχών στον ιδιωτικό τομέα ύστερα από αίτηση του εργαζόμενου, διάρκειας έως 1 έτους με δυνατότητα παράτασης ύστερα από συμφωνία.

    -Προστίθενται στις επιχειρήσεις που επιτρέπεται να απασχολούν προσωπικό κατά τις Κυριακές ορισμένοι κλάδοι που προβλέπονται από το νόμο όπως: ταχυδρομικές υπηρεσίες, παραγωγή-διανομή υγειονομικού υλικού, φαρμακοβιομηχανία, εφοδιαστική αλυσίδα, data centers, έτοιμο σκυρόδεμα κ.α.

    -Καταργείται από 1-1-2022 η διάκριση μεταξύ υπαλλήλων και εργατοτεχνιτών ως προς τις αποζημιώσεις απόλυσης οι οποίες σήμερα είναι πολύ χαμηλότερες για τους εργατοτεχνίτες. Για τον υπολογισμό της αποζημίωσης, ως μηνιαίος μισθός του εργατοτεχνίτη λογίζονται τα 22 ημερομίσθια, εκτός εάν ήδη αυτός αμείβεται με μηνιαίο μισθό.

    -Στις περιπτώσεις τακτικής καταγγελίας της σύμβασης εργασίας, δηλαδή μετά από προειδοποίηση, δίνεται η δυνατότητα στον εργοδότη να απαλλάξει τον εργαζόμενο από την υποχρέωση παροχής εργασίας κατά το χρόνο της προμήνυσης, χωρίς να θίγονται τα δικαιώματα του τελευταίου και χωρίς ο εργοδότης να απαλλάσσεται από την υποχρέωση καταβολής των αποδοχών μέχρι την λήξη του χρόνου προειδοποίησης. Επιπλέον ο εργαζόμενος έχει τη δυνατότητα να βρει νέα απασχόληση, σε άλλον εργοδότη, κατά τον χρόνο της προμήνυσης, χωρίς πάλι να θίγονται τα δικαιώματά του.

    -Διευρύνεται η λίστα των περιπτώσεων της άκυρης απόλυσης, η οποία οδηγεί σε επιστροφή του εργαζόμενου στην εργασία του και καταβολή των μισθών υπερημερίας για την περίοδο από την απόλυση μέχρι την επαναπασχόληση. Συγκεκριμένα άκυρες είναι οι απολύσεις που οφείλονται σε δυσμενή διάκριση σε βάρος του εργαζομένου, σε ενάσκηση νόμιμων δικαιωμάτων του, ή όταν αντίκεινται σε ειδική διάταξη νόμου (π.χ. απολύσεις εγκύων, στρατευμένων, συνδικαλιστών, κ.α.) Όπως σημειώνεται στην εγκύκλιο, η προσθήκη της αντίδρασης σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος ως λόγου που καθιστά μια απόλυση άκυρη προσφέρει προστασία πιο διευρυμένη για τους εργαζομένους σε σχέση με τη δυνατότητα που είχαν να αναγνωρίζεται η ακυρότητα μιας απόλυσης βάσει του άρθρου 281 ΑΚ. Συγκεκριμένα, η απόλυση που γίνεται ως αντίδραση σε ενάσκηση νομίμου δικαιώματος είναι σε κάθε περίπτωση άκυρη, χωρίς να απαιτείται να ελέγχεται εάν η καταγγελία τυχόν υπερέβη τα όρια που επιβάλλουν η καλή πίστη και τα χρηστά ήθη.

    Επιπλέον, αντιστρέφεται το βάρος της απόδειξης στο δικαστήριο, δηλαδή εναπόκειται στον εργοδότη να αποδείξει ότι η απόλυση έγινε για κάποιον άλλο λόγο που επιτρέπεται. Προβλέπεται τέλος ότι μετά από αίτηση του εργαζόμενου ή του εργοδότη το δικαστήριο μπορεί να επιδικάσει επιπλέον (τριπλάσια) αποζημίωση στον εργαζόμενο, αντί της επαναπρόσληψης.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

  • ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα αρχίζει η Συνδιάσκεψη – Οι δύο προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας
    ΣΥΡΙΖΑ: Σήμερα αρχίζει η Συνδιάσκεψη – Οι δύο προτάσεις που θα παρουσιάσει ο Τσίπρας

    Οι προγραμματικές δεσμεύσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιορίζονται μόνο στα εργασιακά

    Ηδιπλή δέσμευση Τσίπρα για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ και για εφαρμογή -πιλοτική στην αρχή-του 35ωρου στην εργασία χωρίς μειώσεις μισθών αποτελούν τις βασικές αρχές του προγράμματος του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που πρόκειται να συζητηθεί ενδελεχώς κατά την τριήμερη Συνδιάσκεψη του κόμματος που ξεκινά απόψε με ομιλία του.

    Στόχος ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αριστερό πρόγραμμα

    Οι δύο αυτές παρεμβάσεις κατά την Κουμουνδούρου «κουμπώνουν» σε ένα σύγχρονο, ευρωπαϊκό και αριστερό πρόγραμμα που ανταποκρίνεται στις απαιτήσεις της μεγάλης κοινωνικής πλειοψηφίας.

    Ο κατώτατος μισθός βρίσκεται σήμερα στα 650 ευρώ, καθώς όπως επισημαίνουν πηγές της Κουμουνδούρου επί δύο χρόνια παραμένει παγωμένος παρά τις περί του αντιθέτου προεκλογικές υποσχέσεις της Νέας Δημοκρατίας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ κατά την πρόσφατη παρουσίαση των θέσεων του κόμματος για τα εργασιακά κατέθεσε την πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ λέγοντας ότι συνιστά μία παρέμβαση που έχει μελετηθεί και έχει ως στόχο την ενίσχυση του εισοδήματος αλλά και της παραγωγικότητας με την τόνωση της ενεργούς ζήτησης. Επίσης, ανέφερε ότι η υιοθέτηση του 35ωρου χωρίς μείωση μισθού, μπορεί να εφαρμοστεί έστω και πιλοτικά στην αρχή σε επιχειρήσεις υψηλής τεχνολογίας και ακολούθως να διευρυνθεί κατόπιν διαβούλευσης με τους αρμόδιους φορείς. Κύκλοι του ΣΥΡΙΖΑ επισημαίνουν άλλωστε ότι το 35ωρο αποτελούσε αίτημα της Αριστεράς και των συνδικάτων ήδη από την περίοδο προ των μνημονίων. Η σύγκριση δε των μισθών στην χώρα μας με τους αντίστοιχους της Ευρώπης είναι καταλυτική, καθώς έχουμε την 5η χειρότερη αγοραστική δύναμη εργαζομένων σε επίπεδο ΕΕ.
    Σημειωτέον πως τις δύο αυτές σημαντικές πρωτοβουλίες παρουσίασε ο Αλέξης Τσίπρας και ενώπιον των εκπροσώπων του ΣΕΒ που επί της ουσίας είναι ο μεγάλος ωφελημένος από το νομοθέτημα Μητσοτάκη -Χατζηδάκη. Οι δύο αυτές παρεμβάσεις αποτελούν τους κεντρικούς άξονες του προγράμματος για τα εργασιακά και πλαισιώνονται από μέτρα όπως η ενίσχυση των συλλογικών συμβάσεων, η ενίσχυση του ΣΕΠΕ για ελέγχους και εργασιακά δικαιώματα, θέσεις που καταθέτει ο Αλέξης Τσίπρας στον δημόσιο διάλογο καθώς συντονίζεται με τις προτάσεις και ανησυχίες της παγκόσμιας νέας Αριστεράς (πχ αλλαγές στο εργασιακό και αυξήσεις μισθών σε Ισπανία και Πορτογαλία που υπάρχουν προοδευτικές κυβερνήσεις συνεργασίας, όπως επίσης και προτάσεις Κορτέζ στις ΗΠΑ).

    Οι προγραμματικές δεσμεύσεις όμως του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία δεν περιορίζονται μόνο στα εργασιακά. Ο πρόεδρος του κόμματος έχει μιλήσει και θα το επαναλάβει και απόψε ότι στόχος μίας προοδευτικής διακυβέρνησης είναι η ολική επαναφορά του κοινωνικού κράτους με σημαντική αύξηση των δαπανών για την Υγεία ώστε να φθάσει σταδιακά στο μέσο όρο της Ευρώπης στο 7% του ΑΕΠ. Αυτό σημαίνει 15.000 προσλήψεις στο ΕΣΥ και μάλιστα την ώρα που η κυβέρνηση ανοίγει εκ νέου την συζήτηση για ιδιωτικοποίηση υπηρεσιών του ΕΣΥ. Αντιστοίχως θα υπάρξει ενίσχυση της δημόσιας παιδείας με πρώτη κίνηση την κατάργηση του νόμου Κεραμέως που κόβει τουλάχιστον 25.000 υποψηφίους από τα ΑΕΙ. Αυτό θα συνοδευτεί από την επαναφορά του σχεδιασμού για τη δημιουργία νέων πανεπιστημιακών τμημάτων για την προοπτική ελεύθερης πρόσβαση σε σχολές που δεν συγκεντρώνουν υψηλή ζήτηση.

    Επίσης, το πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία περιλαμβάνει ρύθμιση και πρόβλεψη για διαγραφή του ιδιωτικού χρέους προς το δημόσιο που δημιουργήθηκε στην πανδημία, όπως επίσης και ρύθμιση του ιδιωτικού χρέους προς τις τράπεζες. Συνολικά το χρέος αυτό έχει υπερβεί τα 17 δις μόνο κατά τη περίοδο της πανδημίας κι ως εκ τούτου στον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ λένε πως η συζήτηση για να υπάρξει ουσιαστική επανεκκίνηση της οικονομίας χωρίς μέτρα για το ιδιωτικό χρέος είναι ουτοπική. Επίσης, ο ΣΥΡΙΖΑ κατέθεσε και σχέδιο για παρέμβαση στον τραπεζικό τομέα με άσκηση των δικαιωμάτων που διατηρεί το δημόσιο λόγω των ανακεφαλαιοποιήσεων, ώστε να μπορέσει να επιτελέσει το ρόλο του στην χρηματοδότηση της οικονομίας κάτι που έως τώρα δεν γίνεται καθώς οι τράπεζες κρατούν κλειστές τις κάνουλες για το 95% των μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων και των επαγγελματιών. Επιπλέον στους κεντρικούς άξονες του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης βρίσκεται το σχέδιο μίας πράσινης επανάστασης για την αντιμετώπιση της κλιματικής κρίσης, τα καταστροφικά αποτελέσματα της οποίας φαίνονται άλλωστε ακόμη και τις τελευταίες ημέρες. Το «πράσινο» πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ, λένε στην Κουμουνδούρου, δεν χαρίζει απλά πόρους στους ιδιωτικούς κολοσσούς της ενέργειας αλλά ανατρέπει τα κακώς κείμενα του ελληνικού παραγωγικού μοντέλου.

    Πηγή: ethnos.gr

  • «Λιγότερος χρόνος εργασίας χωρίς μέιωση μισθού»: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά
    «Λιγότερος χρόνος εργασίας χωρίς μέιωση μισθού»: Η πρόταση ΣΥΡΙΖΑ για τα εργασιακά

    Ο ΣΥΡΙΖΑ - Προοδευτική Συμμαχία παρουσιάζει την πρότασή του για τα εργασιακά

    Τη μείωση του χρόνου εργασίας χωρίς αυτή να συνοδεύεται και από μείωση μισθών προβλέπει μεταξύ άλλων η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία για τα εργασιακά που θα παρουσιαστεί το βράδυ της Δευτέρας από τον Αλέξη Τσίπρα.

    Η εκδήλωση για την παρουσίαση των προτάσεων του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για τα εργασιακά θα πραγματοποιηθεί για συμβολικούς λόγους στο θέατρο Λιπασμάτων Δραπετσώνας.

    Κεντρικός άξονας του προγράμματος για την εργασία είναι η δημιουργία ενός πλαισίου που θα παρέχει ασφάλεια στους εργαζόμενους και θα καταπολεμήσει την ανεργία με τη δημιουργία θέσεων εργασίας με αξιοπρεπείς μισθούς και εργασιακές συνθήκες.

    Η καθιέρωση του 35ωρου αρχικά πιλοτικά σε συγκεκριμένους κλάδους μπορεί κατά τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ να αποτελέσει ισχυρή αναπτυξιακή πρόταση και να υποστηριχθεί από τους πόρους του Ταμείου Ανάκαμψης. Η μείωση του χρόνου εργασίας μπορεί να γίνει εφικτή στο σύγχρονο εργασιακό περιβάλλον με τις αυξανόμενες δυνατότητες που παρέχουν οι νέες τεχνολογίες.

    Ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεσμεύεται για την άμεση κατάργηση του νόμου Χατζηδάκη και όλων των αντικοινωνικών και αντεργατικών όπως τις χαρακτηρίζει ρυθμίσεων της κυβέρνησης της ΝΔ για την οποία άλλωστε έχει δεσμευτεί και ο πρόεδρός του δημόσια. Το σχέδιο που θα παρουσιάσει η αξιωματική αντιπολίτευση περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    • αύξηση του κατώτατου μισθού στα 751 ευρώ
    • δημιουργία ενός νέου πλαισίου που θα ενισχύει τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας
    • αναβάθμιση της Επιθεώρησης Εργασίας με στόχο την καταπολέμηση της αδήλωτης και υποδηλωμένης εργασίας με στόχο : ούτε μία ώρα απλήρωτης εργασίας
    • επαναφορά του βιώσιμου λόγου απόλυσης και αναθεώρηση του πλαισίου περί ομαδικών απολύσεων
    • μείωση του νόμιμου ορίου των υπερωριών με ταυτόχρονη αύξηση της προσαύξησης του ωρομισθίου τους
    • στήριξη της συμμετοχής των γυναικών στην αγορά εργασίας με ίσα δικαιώματα όσον αφορά τους μισθούς και την εργασιακή τους εξέλιξη
    • αποτελεσματική αντιμετώπιση των φαινομένων βίας και παρενόχλησης στον κόσμο της εργασίας
    • καθιέρωση Εθνικού Συστήματος Υγείας και Ασφάλειας στην Εργασία
    • ριζικές τομές για τους εργαζόμενους σε επισφαλείς μορφές απασχόλησης όπως πχ εργολαβικοί εργαζόμενοι, ενοικιαζόμενοι εργαζόμενοι, εργαζόμενοι με καταχρηστικές συμβάσεις ορισμένου χρόνου
    • θέσπιση αυστηρού θεσμικού πλαισίου για τις εργολαβίες με στόχο την κατάργηση της εικονικής εργολαβίας
    • μετατροπή σε αορίστου χρόνου των συμβάσεων όσων εργάζονται με μπλοκάκια και διαρκώς ανανεούμενες συμβάσεις ορισμένου χρόνου
    • αναγνώριση των εργαζομένων σε πλατφόρμες ως μισθωτών και όχι αυτοαπασχολούμενων,
    • ρύθμιση της τηλεργασίας με διασφάλιση του θεσμικού πλαισίου που τη ρυθμίζει ως μισθωτή εργασία με σεβασμό στις συμβάσεις εργασίας.

    Στην εκδήλωση πέραν του προέδρου του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία που θα παρουσιάσει την πρόταση του κόμματος θα συμμετέχουν οι: Χορέν Βοσκεριτσιάν, λέκτορας εργασιακών σχέσεων στο πανεπιστήμιο Birckbeck του Λονδίνου, Γιώργος Καββαθάς Πρόεδρος ΓΣΕΒΕΕ, Άρης Καζάκος ομότιμος καθηγητής Εργατικού Δικαίου Νομικής ΑΠΘ, Γρηγόρης Μισκεδάκης δικηγόρος, Εργατολόγος, Πέτρος Παπακωνσταντίνου, δημοσιογράφος και Μαριλίζα Ξενογιαννακοπούλου τομεάρχης Εργασίας και κοινωνικών υποθέσεων του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία

    Πηγή: ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ