Καταργούνται εισφορά αλληλεγγύης και τέλος επιτηδεύματος εντός 2ετίας - Ολα τα σενάρια της ΔΕΘ
Εκτός των εξαγγελιών που έχουν «κλειδώσει» για το 2022 και αφορούν την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και του εταιρικού συντελεστή στο 22% αλλά και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εξετάζονται μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις
Eναν ευρύτερο κύκλο μειώσεων φόρων που θα ελαφρύνουν τη μεσαία τάξη και θα έχουν ορίζοντα διετίας αναμένεται να ανακοινώσει από το βήμα της Διεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης.
Η κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης για ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, αλλά και συνταξιούχους, και του τέλους επιτηδεύματος σε δύο φάσεις, φαίνεται να έχουν κεντρική θέση ανάμεσα στις εξαγγελίες στις οποίες θα προχωρήσει ο πρωθυπουργός εν μέσω του κύματος ανατιμήσεων σε βασικά προϊόντα και υπηρεσίες. Για την αντιμετώπιση των κλυδωνισμών που προκαλούν στα νοικοκυριά οι πληθωριστικές πιέσεις, θα ανακοινωθούν μέτρα που θα «αντισταθμίσουν» την ακρίβεια, με αιχμή τα τιμολόγια ρεύματος.
Ο αναπληρωτής υπουργός Εσωτερικών, Στέλιος Πέτσας σε τηλεοπτική του συνέντευξη στον Σκάι προανήγγειλε κατάργηση των έκτακτων εισφορών και μειώσεις στα τιμολόγια ρεύματος. «Η πανδημία μάς έφερε κάπως πίσω. Παρά το γεγονός ότι ξεκινήσαμε με σημαντικές μειώσεις φόρων, θα συνεχίσουμε και το επόμενο χρονικό διάστημα να το κάνουμε αυτό λελογισμένα. Η κατεύθυνση που δίνει ο πρωθυπουργός είναι να απαλλαγούμε από τέτοιες έκτακτες επιβαρύνσεις, όπως η εισφορά αλληλεγγύης, αλλά και το τέλος επιτηδεύματος», τόνισε. Ταυτόχρονα, άφησε ανοιχτό «παράθυρο» για μείωση στον ΕΝΦΙΑ αλλά και στον ΦΠΑ, κυρίως στο τουριστικό πακέτο και την εστίαση .
Ποιες προτάσεις υπάρχουν στο τραπέζι
Εκτός των εξαγγελιών που έχουν «κλειδώσει» για το 2022 και αφορούν την επέκταση του παγώματος της εισφοράς αλληλεγγύης στον ιδιωτικό τομέα, τη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες και του εταιρικού συντελεστή στο 22% αλλά και τη μεσοσταθμική μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, εξετάζονται μια σειρά από πρόσθετες παρεμβάσεις.
Ειδικότερα, η κυβερνητική ατζέντα περιλαμβάνει:
- Tην επέκταση και το 2022 του μειωμένου ΦΠΑ 13% στην εστίαση και τον τουρισμό με στόχο την μονιμοποίηση του από το 2023 . Με αυτή την κίνηση θα ενισχυθεί ευθέως η εστίαση, αλλά και το τουριστικό πακέτο σε μια κρίσιμη συγκυρία. Συγκεκριμένα, εξετάζεται η προσωρινή παράταση του μέτρου στο τουριστικό πακέτο, τις μεταφορές, τον καφέ, τα μη αλκοολούχα ποτά, τον κινηματογράφο, τα θέατρα κ.λπ.
- Ελαφρύνσεις στα τιμολόγια ρεύματος των ευάλωτων νοικοκυριών και της μεσαίας τάξης.
- Αν και θεωρείται εξαιρετικά δύσκολη η αναστολή της εισφοράς αλληλεγγύης για δημόσιους υπαλλήλους και συνταξιούχους, το ζήτημα δεν έχει λήξει οριστικά και φαίνεται να υπάρχει σε εξέλιξη μια νέα διαπραγμάτευση με τους θεσμούς. Σε διαφορετική περίπτωση από το 2023 η κυβέρνηση θα προχωρήσει σε πλήρη κατάργησή της για τον ιδιωτικό τομέα, το δημόσιο και τους συνταξιούχους που έχουν εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.
- Μια πρώτη παρέμβαση για τη μείωση του τέλους επιτηδεύματος από 30% έως 50%. Eπαγγελματίες, επιτηδευματίες και επιχειρήσεις καταβάλουν ποσά από 400 έως 1.000 ευρώ για τέλος επιτηδεύματος και θα ωφεληθούν.
- Πρόσθετη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα
- Νέα μείωση της προκαταβολής φόρου από το 2023.
- Μείωση των συντελεστών ΦΠΑ. Σημειώνεται ότι προεκλογική δέσμευση της κυβέρνησης είναι δύο συντελεστές ΦΠΑ στο 22% και στο 11%, σε βάθος τετραετίας. Επίσης, συνολικά η φορολόγηση στο τουριστικό πακέτο να διαμορφωθεί στο 11%.
- Πληροφορίες αναφέρουν ότι εξετάζεται και το ενδεχόμενο μια μιας νέας μείωσης στους συντελεστές φορολόγησης φυσικών προσώπων ενδεχομένως από το 2023.
- Μείωση των φορολογικών συντελεστών κατά 50% για τις επιχειρήσεις που θα συγχωνευθούν ή γενικότερα μετασχηματισθούν, ώστε η ελληνική οικονομία να γίνει ανταγωνιστική. Σχεδιάζεται η μείωση του φορολογικού συντελεστή από το 22% στο 11% για μια πενταετία.
πηγή: Ethnos.gr