Οικονομία

Αναδρομικά: Πώς «χάνονται» οι μικρές αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους

Αναδρομικά: Πώς «χάνονται» οι μικρές αυξήσεις στους παλαιούς συνταξιούχους
Για όσους έχουν βγει μετά τις 12/5/2016 (νέοι συνταξιούχοι) τα αναδρομικά έχουν δοθεί, εκτός από 29.000 ασφαλισμένων που έγιναν λάθη και οι υποθέσεις τους θα ξεδιαλύνουν μετά 3-4 μήνες.

Όσο καθυστερεί η απονομή των αναδρομικών, τόσο αποκαλύπτεται ότι πρόκειται για… παχυλές υποσχέσεις αναιμικού αντικρίσματος. Τουλάχιστον για τους παλαιούς συνταξιούχους. Υπόθεση που διαρκεί από το τέλος της περασμένης άνοιξης και πάει από μήνα σε μήνα κα, εν τέλει, παραπέμπεται από το τέλος Οκτωβρίου, αλλά φτάνει μέχρι τις συντάξεις του Ιανουαρίου2022 (γα τις δύσκολες περιπτώσεις),

Για όσους έχουν βγει μετά τις 12/5/2016 (νέοι συνταξιούχοι) τα αναδρομικά έχουν δοθεί, εκτός από 29.000 ασφαλισμένων που έγιναν λάθη και οι υποθέσεις τους θα ξεδιαλύνουν μετά 3-4 μήνες. Μεταξύ αυτών (των νέων συνταξιούχο) που πήραν αναδρομικά λόγω της βελτίωσης της ανταποδοτικής σύνταξης για πάνω από 30 έτη ασφάλισης με τον νόμο 4670/20, ωφελημένοι είναι, κυρίως, όσοι κατέθεσαν αίτηση μετά την 1/1/2019. (Όσες τέτοιες αιτήσεις έχουν, εν τω μεταξύ, εκκαθαριστεί λόγω της τεράστιας αναμονής στην απονομή συντάξεων, κυρίως στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης, όπου η «ουρά» ξεπερνά ακόμη και τα 2-2,5 έτη).

Αυτό συμβαίνει γιατί μέχρι τις 31/12/2018 υπήρχε διπλός υπολογισμός της σύνταξης (με τον παλαιό τρόπο που ίσχυε μέχρι το 2016 και με τον νόμο 4387/16-Νόμο Κατρούγκαλου). Και εάν υπήρχε απόκλιση πάνω από 20%: α/δινόταν το 50% της διαφοράς για αιτήσεις εντός του 2016, β/το 33% της διαφοράς για αιτήσεις συνταξιοδότησης του 2017 και το 25% της διαφοράς για αιτήσεις του 2018. Και ακριβώς αυτές οι (προσωπικές) διαφορές απορροφούν τυχόν αναπροσαρμογές με τον νέο-βελτιωμένο τρόπο υπολογισμού που ισχύει αναδρομικά από 1/10/2019 και δίνει καλύτερες παροχές για πάνω από 30 χρόνια ασφάλισης.

Οι παλαιοί συνταξιούχοι (που κατέθεσαν αίτηση μέχρι 12/5/2016) ακόμη δεν πήραν τα αναδρομικά, ούτε αναπροσαρμόστηκαν οι συντάξεις τους (επανακαθορισμός). Ωστόσο πρόκειται για αναμονή, η μάλλον για προσμονή με μικρό αντίκρισμα:

1.Τα αναδρομικά δίνονται για έτη ασφάλισης πάνω από τα 30. Και παλαιά, ήταν μετρημένοι στα δάκτυλα οι συνταξιούχοι που κάθε χρόνο έβγαιναν με περισσότερα από 35-37 χρόνια ασφάλισης. Εξάλλου η 40ετία καθιερώθηκε ακριβώς το 2016, ενώ παλαιότερα ελάμβανες πλήρη σύνταξη με 35ετία ενώ, συνήθως, έβγαινες στη σύνταξη χωρίς όριο ηλικίας με 35ετία στο δημόσιο και τα ειδικά ταμεία ή με 37 έτη στον ιδιωτικό τομέα. Άρα, αυτοί οι άνθρωποι, που έχουν 35 ή 37 έτη ασφάλισης, δικαιούνται προσωπικής διαφοράς 5-7% παραπάνω στην ανταποδοτική σύνταξη, δηλαδή έως 4%-5% στο σύνολο της συνταξιοδοτικής παροχής. Ωστόσο, επειδή έχουν εξέλθει με το παλαιό σύστημα (καλύτερα ποσοστά ανταπόδοσης εν σχέσει με τον νέο νόμο Κατρούγκαλου), διατηρούν προσωπική διαφορά. Με τον επανακαθορισμό ναι μεν θα πριονιστεί το «κουτάκι» της προσωπικής διαφοράς, αλλά δεν θα προκύψει μεγαλύτερη-καταβλητέα στη σύναξη. (Η μείωση της προσωπικής διαφοράς είναι χρήσιμη για μελλοντικές αναπροσαρμογές, καθώς πρέπει πρώτα αυτή να επαλειφθεί και, ακολούθως, να δοθούν πραγματικές αυξήσεις, όποτε δοθούν, σίγουρα όχι προ του 2023).

2.Αν πάρα ταύτα με τον επανακαθορισμό και τα νέα αυξημένα ποσοστά αναπλήρωσης (ν.4670/20) προκύψει θετική προσωπική διαφορά, άρα πρέπει ο συνταξιούχος να λάβει αύξηση (συν τα αναδρομικά της διετίας-από το Οκτώβριο του 20219), οι εν λόγω αναπροσαρμογές θα δοθούν σε βάθος 5ετίας. Αρχής γενομένης από 1/1/2019 που θα καταβληθεί το 20% της διαφοράς, συν 20% για τον Οκτώβριο του 2020 (αναδρομικά και στις δύο περιπτώσεις), ενώ τα υπόλοιπα τρία μερίδια αναπροσαρμογής θα εφαρμοστούν από φέτος μέχρι και το 2023.

Κατά συνέπια, για τους παλαιούς συνταξιούχους προκύπτουν σε λίγες περίπτωσης αναπροσαρμογές στις συντάξεις (και αναδρομικά). Κυρίως γιατί είχαν λιγότερα των 40 ετών ασφάλιση, είτε λόγω προσωπικής διαφοράς (συνεχίζουν να λαμβάνουν καλύτερες παροχές εν σχέσει με τον μεταγενέστερο νόμο Κατρούγκαλου). Άλλα και σε αυτές τις λίγες περιπτώσεις, οι αυξήσεις δίνονται σταδιακά σε βάθος 5ετίας. Και έτσι εξαϋλώνονται…

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις


tsoukalas popup mobile
tsoukalas popup