Οικονομία

Ημερίδα της ΠΕ Ηλείας για την ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας

Ημερίδα της ΠΕ Ηλείας για την ρύθμιση οφειλών και την παροχή 2ης ευκαιρίας

Το θεσμικό πλαίσιο για τη δυνατότητα υπαγωγής στη νέα ρύθμιση οφειλών, σε έως και 240 δόσεις προς το Δημόσιο και σε 420 δόσεις προς τις Τράπεζες, αναλύθηκε κατά τη διάρκεια της διαδικτυακής ημερίδας που πραγματοποιήθηκε σήμερα, Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου 2021, με πρωτοβουλία του Αντιπεριφερειάρχη Π.Ε Ηλείας Βασίλη Γιαννόπουλου και τη συμμετοχή σημαντικών ομιλητών από το Υπουργείο Οικονομικών, καθώς επίσης από Επιστημονικούς, Οικονομικούς και Παραγωγικούς Συλλόγους και Οργανισμούς της Ηλείας και της Αττικής.

Στον χαιρετισμό του, κατά την έναρξη της ημερίδας, ο Αντιπεριφερειάρχης Π.Ε Ηλείας κ.Γιαννόπουλος αναφέρθηκε στην «συσσωρευμένη» οικονομική πίεση των νοικοκυριών και των επιχειρήσεων, καθώς η χώρα, μετά την πολυετή οικονομική κρίση βρέθηκε αντιμέτωπη και με τις συνέπειες της πανδημίας. Επισήμανε το πολύ σημαντικό έργο που επιτελεί το Γραφείο Ενημέρωσης και Υποστήριξης Δανειοληπτών (ΓΕΥΔ) Ηλείας, το οποίο φιλοξενείται στο Διοικητήριο της Π.Ε Ηλείας, ενώ ιδιαίτερη μνεία έκανε στις προσπάθειες που καταβάλλονται από τους εκπροσώπους του Επιμελητηρίου Ηλείας για την επίλυση της δύσκολης «εξίσωσης» που αφορά στην ρύθμιση των πυρόπληκτων δανείων. Αναφερόμενος δε στο Νόμο 4738/20, σχολίασε χαρακτηριστικά

«Πρόκειται πραγματικά για μια πολύ σημαντική νομοθετική πρωτοβουλία της Κυβέρνησης, η οποία επέφερε ριζικές αλλαγές στο προϋφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο, εισάγοντας καινοτόμες παρεμβάσεις. Κατ’ αυτό τον τρόπο, εκσυγχρονίζεται το ελληνικό πτωχευτικό δίκαιο, καθώς απλοποιούνται χρονοβόρες διαδικασίες χωρίς να επιβαρύνεται επιπλέον η Δικαιοσύνη, ενώ παράλληλα παρέχεται η δυνατότητα εξυγιάνσεως σε επιχειρήσεις αλλά και πραγματική δεύτερη ευκαιρία σε ευάλωτες κοινωνικές ομάδες».

Ο Ειδικός Γραμματέας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών Φώτης Κουρμούσης, παρουσίασε τα βασικά χαρακτηριστικά της νέας ευνοϊκής ρύθμισης, που κάνει τον στόχο της εξυπηρέτησης και αποπληρωμής του χρέους, εφικτό. Συνοψίζοντας, μεταξύ άλλων:

-Για χρέη προς το Δημόσιο προβλέπονται ως και 240 δόσεις με εξόφληση ως 20 χρόνια

-Για χρέη προς Τράπεζες προβλέπεται εξόφληση ως και σε 35 χρόνια με ανώτατο όριο δόσεων τις 420

-Οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ειδική πλατφόρμα μέσω αυτόματου αλγόριθμου

-Με τη ρύθμιση σταματούν όλα τα μέτρα των πιστωτών εναντίον του οφειλέτη (κατασχετήρια και πλειστηριασμοί)

-Αν κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη ή δεν πληρώσει για δόση ρύθμισης υπάρχει η διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας - διευκρίνισε ο κ. Κουρμούσης -επισημαίνοντας ότι, μέσω πτώχευσης διαγράφονται όλα τα χρέη, αλλά παράλληλα γίνεται απώλεια περιουσίας.

151 giannopoulos

Επισημάνσεις και απορίες

Ενδιαφέρουσες ήταν οι τοποθετήσεις των Προέδρων των Δικηγορικών Συλλόγων Πύργου και Αμαλιάδας, Δημήτρη Δημητρουλόπουλου και Αθανασίου Θεοδόση, οι οποίοι αναγνώρισαν μεν τα θετικά στοιχεία της νέας ρύθμισης, σημείωσαν ωστόσο τις δυνατότητες βελτίωσης κάποιων διαδικασιών και λειτουργιών, προκειμένου να γίνουν πιο ευέλικτες – έναντι των προηγούμενων ρυθμίσεων - ώστε να μπορέσει ο οφειλέτης να υπαχθεί και τελικά να αποπληρώσει το όποιο χρέος του.

Κάτι που επεσήμαναν επίσης ο πρόεδρος του Συλλόγου Λογιστών Ηλείας Διονύσιος Χαμεζόπουλος και ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εμπορικών Συλλόγων Ηλείας Νίκος Καρυώτης. Από την πλευρά του, ο Δικηγόρος Αθηνών, ειδικός στην εξυγίανση των επιχειρήσεων, Φώτιος Χατζής στάθηκε ιδιαίτερα στα θετικά της καινοτόμου ρύθμισης, και στις εξαιρετικά σημαντικές ειδικές διαδικασίες που προβλέπει για τα φυσικά και νομικά πρόσωπα τα οποία ασκούν εμπορικές πράξεις. Αναφερόμενος στην διαδικασία της εξυγίανσης, εξήγησε πως, ουσιαστικά αποτρέπει τον αναχρονιστικό θεσμό της πτώχευσης και εφαρμόζει μια συναινετική διαδικασία, κατά την οποία δίνεται μια ακόμα ευκαιρία στους ασκούντες εμπορική επιχείρηση - πάντα βέβαια υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις - να συνεχίσουν την δραστηριότητά τους. Έκανε μάλιστα και μια ενδιαφέρουσα πρόταση, στην συναινετική διαδικασία, να υποβάλλεται και επιχειρηματικό σχέδιο από τον εκάστοτε ενδιαφερόμενο. Ιδιαίτερη αναφορά από όλους τους παραπάνω, έγινε στην περίπτωση των δανείων που έχουν την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου.

Αυτή την ανάγκη, για ουσιαστικό διάλογο των χρηματοπιστωτικών ιδρυμάτων με τους οφειλέτες, τόνισε με ιδιαίτερα εμφαντικό τρόπο ο Αντιπρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας Κώστας Λεβέντης, υπερθεματίζοντας για τα πυρόπληκτα δάνεια των πολιτών – ιδιωτών και επιχειρηματιών- της Ηλείας, που μετά από 17 χρόνια κρατούν δεσμευμένους πρωτοφειλέτες και εγγυητές,. Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες που έχει λάβει το Επιμελητήριο όλα τα προηγούμενα χρόνια για τη διευθέτηση του εν λόγω ζητήματος, σημειώνοντας πως, η λύση, είναι η ειδική νομοθετική ρύθμιση για την Ηλεία. Δεν παρέλειψε πάντως να αναγνωρίσει τις προσπάθειες που καταβάλει ο κ.Κουρμούσης και οι συνεργάτες του για το ζήτημα αυτό.

152 giannopoulos

Ακολούθησε ουσιαστική συζήτηση – την οποία συντόνισε στο σύνολο της ημερίδας ο δημοσιογράφος Παναγιώτης Παυλόπουλος – με κατάθεση ερωτήσεων και αποριών που έλαβαν απαντήσεις από τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας, και συγκεκριμένα από την Προϊσταμένη του Νομικού Τμήματος Θεώνη Αλαμπάση, τη Νομικό του ιδίου τμήματος Μαρία Βαμβακά, και τις Ευαγγελία Ντάκουλα και Μαρία Βυζιργιαννάκη από τα Τμήματα Παροχής Οικονομικών Συμβουλών και Στρατηγικού Σχεδιασμού αντίστοιχα. Απάντησαν έτσι ταυτόχρονα και στις ερωτήσεις που είχαν κατατεθεί ηλεκτρονικά, από πολίτες οι οποίοι παρακολουθούσαν ζωντανά την διαδικτυακή ημερίδα, στο κανάλι της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας στο Youtube (www.youtube.com/user/RegionWesternGreece) η οποία παραμένει διαθέσιμη, για όποιον επιθυμεί να την παρακολουθήσει.

(Δελτίο Τύπου)

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα