Μπορεί η κυβέρνηση να τάζει ότι «φτιάχνει το ασφαλιστικό των νέων» δηλαδή το ιδιωτικό κεφαλαιοποιητικό επικουρικό, ο υπουργός Εργασίας να τάζει την έκδοση 30.000 συντάξεων το μήνα, αλλά οι ασφαλισμένοι βιώνουν μόνο την καθυστέρηση και την ταλαιπωρία.
Η ενημέρωση από τον ΕΦΚΑ βρίσκεται στο σημείο μηδέν, το 65%-75% των συντάξεων που βγαίνουν είναι λάθος, οι αδικίες μεταξύ παλαιών και νέων ασφαλισμένων συνεχίζονται.
Ειδικά σε δύο θέματα η κατάσταση έχει φτάσει στο απροχώρητο: α/τις καθυστερήσεις στην έκδοση των συντάξεων και β/ στην απονομή των αναδρομικών (για πάνω από 30 χρονιά ασφάλισης). Είναι, ωστόσο, οι δύο αυτές εκκρεμότητες ζήτημα γραφειοκρατίας, ανικανότητας, ωχαδερφισμού, ή έχουν και… οικονομική βάση;
Η κυβέρνηση προσπαθεί να μας πείσει ότι οικονομικά η χώρα έχει επιτύχει θαύματα. Αναφερόμενη, κυρίως, στην οικονομική μεγέθυνση του β’ τριμήνου φέτος, πάντα εν σχέσει με το περσινό καταστροφικό διάστημα Απριλίου-Μάιου-Ιουνίου. Αποκρύβει ωστόσο ότι είχαμε έκρηξη στο έλλειμμα του εμπορικού ισοζυγίου και υστέρηση στα φορολογικά έσοδα.
Τι αποκαλύπτουν τα στοιχεία
Ας δούμε τι λένε τα στοιχεία για την πορεία των εσόδων του ΕΦΚΑ και την επεξεργασία των αιτήσεων συνταξιοδότησης.
1. Ακριβώς εκεί λοιπόν βρίσκεται και το πρόβλημα του ΕΦΚΑ. Τα διαθέσιμα του στις 31/12/20 ήταν 2.990 εκ. ευρώ και στα τέλη Αυγούστου είχαν περιοριστεί λύγο πάνω από τα 2 δις. Δηλαδή το 8μηνο φέτος ο ΕΦΚΑ καταγράφει ταμειακό έλλειμμα σχεδόν 1 δις ευρώ. Την ίδια στιγμή, και προκειμένου να μην… χαλάσει έτι περαιτέρω την έτσι κι αλλιώς κακή δημοσιονομική εικόνα της κυβέρνησης, ο κ. Σκυλακάκης δεν έχει υπογράψει την μεταβίβαση των πόρων που αναλογούν στις αναστολές σύμβασης κ.λπ. λόγω πανδημίας.
2. Με δεδομένη λοιπόν την άθλια οικονομική εικόνα του ΕΦΚΑ, το υπουργείο Εργασίας επιχειρεί να ωραιοποιήσει τον ρυθμό απονομής των συντάξεων, καθώς μία… πραγματική απονομή σημαίνει μεγαλύτερη εκταμίευση κονδυλίων που δεν υφίστανται. Άρα μεγαλύτερο έλλειμμα. Το οποίο έλλειμμα, τώρα απλώς είναι… πρόβλημα των οικογενειακών προϋπολογισμών… Έτσι με την τακτική του «μαγειρέματος» των στοιχείων από τις 160.000, συνολικά, αίτησης (κύρια σύνταξη), αφαιρούνται 12.000 που αφορούν σε εργασία και στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, καθώς και 15.000 είναι τροποποιητικές. Με αποτέλεσμα, ω! του θαύματος, να περιοριστεί ο αριθμός των εν αναμονή συνταξιούχων σε 130.000. Όταν η κυβέρνηση τσε ΝΔ είχε δηλώσει ότι «από 1/7/2020 θα βγαίνει ψηφιακά η σύνταξη σε μια ημέρα» (Γ. Βρούτσης).
3. Αντιθέτως στο επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ δεν χωράει η «δημιουργική λογιστική». Ίσως γιατί στο επικουρικό δεν εστιάζει η τρόικα, που έρχεται την άλλη εβδομάδας για έλεγχο ως προς την απόδοση των οφειλών στους πιστωτές (εν αναμονή συνταξιούχους). Έτσι στο ΕΤΕΑΕΠ οι αίτησης από 84.000 έφτασαν αισίως τις 127.000.
4. Στο ΕΤΕΑΕΠ που στο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα που έστειλε η κυβέρνηση στους θεσμούς (δανειστές) αναφέρει επιπλέον έλλειμμα 36 δις το 2022, 165 το 2023 και συνολικά 650 δις μέχρι το 2025 λόγω του ιδιωτικοί κεφαλαιοποιητικού και την στέρησή του επικουρικού ταμείου από τις εισφορές των νέων ασφαλισμένων.
5. «Μέσα σε δύο μήνες θα εκδίδουμε 30.000 συντάξεις το μήνα» δήλωσε πρόσφατα ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης. Αλλά, όπως πληροφορούμαστε προς πληρωμή αυτό τον μήνα (συντάξεις Οκτωβρίου) έφυγαν μόλις 10.000 φάκελοι. Από 20.000-25.000 εκκαθαρίσεις ανά μήνα μέχρι τις αρχές του καλοκαιριού. Είναι προφανές ότι υπάρχει αλλαγή, αλλά επί το δυσμενέστερον…
Πηγή: iEidiseis.gr