Με επιτυχία στέφθηκε η ενημερωτική ημερίδα του Επιμελητηρίου Ηλείας με θέμα «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες
Με την ενεργό συμμετοχή εκπροσώπων επιχειρήσεων διαφόρων κλάδων, πραγματοποιήθηκε από το Επιμελητήριο Ηλείας, διαδικτυακή ενημερωτική εκδήλωση, τη Δευτέρα 27 Σεπτεμβρίου 2021, με θέμα «Νέα ρύθμιση οφειλών σε 240 δόσεις προς το δημόσιο και 420 δόσεις προς τράπεζες» και κεντρικό ομιλητή τον Ειδικό Γραμματέα Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους του Υπουργείου Οικονομικών, κ. Φώτη Κουρμούση.
Ο Ειδικός Γραμματέας κ. Κουρμούσης και ο κ. Βάρδας, η κα. Βιζιργιαννάκη και ο κ. Κώστογλου, στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Ιδιωτικού Χρέους , ανέπτυξαν θέματα και απάντησαν ερωτήσεις σχετικά με το θεσμικό πλαίσιο για τη ρύθμιση και την απαλλαγή οφειλών – παροχή 2ης ευκαιρίας, τον εξωδικαστικό μηχανισμό ρύθμισης οφειλών για νοικοκυριά και επιχειρήσεις, όπου προβλέπεται και αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών προς το Δημόσιο και τα Ασφαλιστικά Ταμεία σε έως 240 δόσεις καθώς και τη ρύθμιση οφειλών μέσω της διαδικασίας της εξυγίανσης επιχειρήσεων.
Κατά την ομιλία του ο κ. Κουρμούσης ανέλυσε τα κύρια χαρακτηριστικά και τις στρατηγικές κατευθύνσεις που έχει η νέα ευνοϊκή ρύθμιση, αναφέροντας, μεταξύ άλλων, πως η ρύθμιση αφορά χρέη προς το Δημόσιο, όπου προβλέπονται ως και 240 δόσεις με εξόφληση ως και 20 χρόνια, αλλά και χρέη προς Τράπεζες, με πρόβλεψη για εξόφληση έως και σε 35 χρόνια με ανώτατο όριο δόσεων τις 420, ενώ επιτρέπει τη ρύθμιση και των δανείων με την εγγύηση του Ελληνικού Δημοσίου, παρέχοντας έτσι στις Ηλειακές επιχειρήσεις την ευκαιρία να απαλλαγούν από το βάρος των «πυροδανείων», που καθιστούσε απαγορευτική την πρόσβαση στον τραπεζικό τομέα και τα μέτρα που είχαν θεσπιστεί μέσω τραπεζών για την ανακούφιση από τις συνέπειες της πανδημίας.
Επισημάνθηκε επίσης, πως οι αιτήσεις αξιολογούνται στην ειδική πλατφόρμα μέσω αυτόματου αλγόριθμου και πως με τη ρύθμιση σταματούν όλα τα μέτρα των πιστωτών εναντίον του οφειλέτη (κατασχετήρια και πλειστηριασμοί), σε περίπτωση δε που κάποιος δεν ρυθμίσει τα χρέη ή δεν πληρώσει για δόση ρύθμισης υπάρχει η διαδικασία της δεύτερης ευκαιρίας. Επισημάνθηκε επίσης πως μέσω πτώχευσης διαγράφονται όλα τα χρέη, αλλά παράλληλα γίνεται απώλεια περιουσίας, η δε πτώχευση δεν συνιστά λόγο παύσης άσκησης επαγγέλματος.
Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ηλείας, κ. Κωνσταντίνος Νικολούτσος ανέφερε, κατά την ομιλία του, πως το νέο θεσμικό πλαίσιο συνιστά, επί της ουσίας, μια δεύτερη ευκαιρία για τους βιοτέχνες, επαγγελματίες και επιχειρηματίες, προκειμένου να ρυθμίσουν τα χρέη τους προς το Δημόσιο ή/και τις τράπεζες, τόνισε δε πως το νέο θεσμικό πλαίσιο έχει ιδιαίτερη σημασία για την Ηλεία και θα κριθεί από την εφαρμογή του, απευθύνοντας παράλληλα κάλεσμα προς τον Γ.Γ. και τα στελέχη της Ειδικής Γραμματείας Διαχείρισης Χρέους, ούτως ώστε να αναζητηθούν διαδικασίες λειτουργίας των επιχειρήσεων, προκειμένου να ανοίξουν τα φτερά τους και να ατενίσουν το μέλλον με περισσότερη αισιοδοξία.
Το Επιμελητήριο Ηλείας θα παρακολουθεί επιστάμενα τις εξελίξεις όσον αφορά τις ρυθμίσεις οφειλών, προκειμένου να ενημερώνει τις επιχειρήσεις-μέλη του, πάντοτε με γνώμονα την ανάπτυξη και προαγωγή του Ηλειακού επιχειρείν
(Δελτίο Τύπου)