Παράταση των προθεσμιών για την αναγνώριση των πλασματικών ετών και το 2022 ανακοίνωσε η κυβέρνηση, ωστόσο ούτε ανέλαβε σχετική νομοθετική πρωτοβουλία, ούτε διευκρίνισε «τι συνεπάγεται αυτό»;
Γιατί το δικαίωμα για την αναγνώριση πλασματικών ετών ουδέποτε λήγει, απλώς τέλος του έτους λήγει η μεταβατική περίοδος ισχύος των ευνοϊκών ηλικιακών ορίων. Όπως: 35ετία με έξοδο στο 61ο έτος και 6 μήνες, συνταξιοδότηση με 25ετία και ανήλικο ή, ακόμη, και 18,4 έτη ασφάλισης και ανήλικο τέκνο την τριετία 2010-12 (στο ιδιωτικό τομέα).
Το υπουργείο Εργασίας προκειμένου να ανακόψει το μαζικό κύμα φυγής από την εργασία, το οποίο επιτείνεται τόσο από την φημολογία ότι δεν ισχύουν τα πλασματικά από το νέο έτος, καθώς επίσης και από τον φόβο της πανδημίας, προχώρησε σε μια εξαγγελία χωρίς σαφείς δεσμεύσεις και χωρίς προσδιορισμό πεδίου. Γιατί, εάν πρόκειται μόνο για την αναγνώριση των πλασματικών , είναι κάτι που (νομικά) θα ισχύει στο διηνεκές. Το μείζον είναι η συνταξιοδότηση προ του 62ο έτους και με λιγότερα από 40 έτη ασφάλισης.
Κατά συνέπεια, απαιτείται νομοθετική ρύθμιση εις τρόπον ώστε όποιος/α αναγνωρίσει (και) το 2022 πλασματικά έτη αφενός να συνταξιοδοτηθεί με 35ετία ή 25ετία και 5.500 ένσημα (ανήλικο) στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και αφετέρου, προ του 62ου έτους (ή του 67ο, αναλόγως, για λιγότερα από 35 έτη). Δηλαδή, όποιος/α αναγνωρίσει πλασματικά το νέο χρόνο, αυτά ουσιαστικά να «κουμπώνουν» το 2022 με όλες τις συνέπειες (πρόωρης εξόδου με λιγότερη έτη ασφαλίσεις).
Να σημειωθεί ότι όποιος αναγνωρίσει πλασματικά έτη φέτος (μέχρι 31/12/2021) θα έχει κέρδος έξι μηνών (πρόωρης εξόδου). Αντί να συνταξιοδοτηθεί με 40ετία στο 62ο έτος, μπορεί να πετύχει την «έξοδό» του στο 61ο και 6 μήνες, ακόμη και με 35 χρόνια ασφάλισης. Από το νέο έτος (2022) για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος θα απαιτείται 40ετή περίοδος ασφάλισης. Διαφορετικά στα 67 έτη με όσα έτη θα έχει συμπληρώσει μέχρι τότε ο κάθε απασχολούμενος (μισθωτός, επιχειρηματίας, επιτηδευματίες ή επιστήμονας).
Μοναδική εξαίρεση οι αγρότες (ΟΓΑ) οι οποίοι ακόμη και 40 ή 45 έτη ασφάλισης, δεν συνταξιοδοτούνται προ του 67ου έτους. Όσοι όμως είχαν πριν ασφάλιση του αστικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια της διαδοχικής ασφάλισης και να βγουν στο 62ο έτος με 40ετία
Ποιοι έχουν θεμελιώσει
Όμως τι γίνεται με όσους ναι μεν φέτος (ή τα προηγούμενα έτη) συμπλήρωσαν ή συμπληρώνουν τις προϋποθέσεις για πρόωρη έξοδο (π.χ. 35ετία για τους παλαιούς ασφαλισμένους), αλλά δεν έχουν φτάσει στην… κατάλληλη ηλικία. Για παράδειγμα συνταξιοδότηση στο 61ο έτος εάν συμπλήρωσαν την 35ετία το 2020 ή το 61ο και 6 μήνες εάν συμπληρώσουν φέτος τις ασφαλιστικές προϋποθέσεις. Αακόμη και με αναγνώριση πλασματικών από τον στρατό ή τα τέκνα και το πτυχίο (στις περιπτώσεις θεμελίωσης την περίοδο 2011-12);
Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης, αλλά απλώς δεν έχουν την κατάλληλη ηλικία μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε συμπληρώσουν την προβλεπόμενη ηλικία. Σαφώς προ του 62ου έτους. Δεν χάνουν λοιπόν το «προνόμιό» τους από την στιγμή που μέχρι 31/12/21 έχουν τα έτη ασφάλισης.
Η «αρχή» αυτή ισχύει μετά το γ’ μνημόνιο (Αύγουστος 2015), καθώς φέτος ολοκληρώνεται ο χρόνος των μεταβατικών διατάξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος/α δεν κάνει φέτος αίτηση συνταξιοδότησης για συνταξιοδότηση, θα χάσει αυτά τα ευνοϊκά όρια. Αντιθέτως, μπορεί να κάνει χρήση των μεταβατικών ορίων όποτε το επιθυμεί.
Αυτή είναι η αληθής ερμηνεία των ασφαλιστικών διατάξεων καθώς πολλοί ασφαλισμένοι από την αρχή του έτους σπεύδουν να παραιτηθούν και υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης (υπάλληλοι ΕΦΚΑ, εκπαιδευτικού, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.)
Πηγή: iEidiseis.gr