Στην χειρότερη θέση βρίσκονται οι περίπου 160.000 ασφαλισμένοι που αναμένουν τη λήψη της παροχής (σ.σ. και άλλες τόσες αιτήσεις για επικουρική), ενώ αναμένετε να «πέσουν» άλλοι 200.000 ασφαλισμένοι αναμένεται να καταθέσουν αιτήσεις φέτος. Παράλληλα ο ασφαλιστικός φορέας παρουσιάζει τεράστια ελλείμματα, δεν έχει μηχανοργανωθεί, δεν επικοινωνούν μεταξύ τους τα επιμέρους τιμήματα καθώς διαθέτουν διαφορετικό λογισμικό που δεν «κουμπώνουν» μεταξύ τους, από τις διαδοχικές μετακομίσεις έχουν χωθεί φάκελοι, οι υπηρεσίες δεν γνωρίζουν σε ποιους έδωσαν και εάν έπρεπε να πάρουν προκαταβολή σύναξης, δεν ξέρουν ποιες επιχειρήσεις οφείλουν και τι ποσά (κυρίως οι ναυτιλιακές), ενώ η πλειονότητα των συντάξεων που εκδίδονται είναι λάθος (με βάση δειγματοληπτικός ελέγχους) και απαιτείται επανυπολογισμός…
Έτσι, με βάσει τα στοιχεία αυτά από τον ΕΦΚΑ «δεν βγαίνει τίποτα στον Χατζηδάκη» με αποτέλεσμα ο υπουργός να μετάθετε τις ευθύνες στους υπαλλήλους. Και αυτό γιατί οι υπηρεσίες του υπουργείου του δεν εξέδωσαν μια εγκύκλιο για το πώς θα υπολογίζονται οι συντάξεις χηρείας (αφορά 444 γυναίκες-ασφαλισμένων του ΝΑΤ). Η επίθεση στους υπαλλήλους, όταν το ΝΑΤ είχε 4.000 εκκρεμότητες και τις περιόρισε στις 1.600 μέσα σε ένα χρόνο, δημιούργησε αίσθηση αφού χωρίς εγκύκλιο δεν μπορεί να εφαρμοστεί ο νόμος. Γιατί, ως γνωστόν οι δικαστές απονέμουν δικαιοσύνη με βάση τον νόμο και οι υπάλληλοι της Διοίκησης αποφαίνονται με βάση τις εγκύκλιους. Και εγκύκλιο δεν εξέδωσε, ούτε ο υπουργός, αλλά ούτε καν η διοίκηση του ΕΦΚΑ.
Ταυτόχρονα αποκαλύπτεται ότι πολλοί συνταξιοδοτικοί φάκελοι παραμένουν στο υπουργείο… Ναυτιλίας, ενώ και ορισμένοι πλοιοκτήτες δεν έχουν αποδώσει τις εισφορές, χωρίς να υπάρχει δυνατότητα καταλογισμού…
Και ενώ ο υπουργός Εργασίας καταγγέλλει τους υπαλλήλους οι οποίοι δεν εκδίδουν συντάξεις, εδώ και 5,5 χρόνια δεν έχει εκδοθεί η ή εγκύκλιος, ούτε από τον ΕΦΚΑ ούτε το υπουργείο, για τον υπολογισμό της δεύτερης σύνταξης όσων έχουν παράλληλη ασφάλιση στο Δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα (κυρίως γιατροί του ΕΣΥ, Δικηγόροι, Μηχανικοί κ.α.)
Την ίδια στιγμή οι αιτήσεις συνταξιοδότησης «πέφτουν σωρηδόν» λόγω πανδημίας (ανεμβολίαστοι από Νοσοκομεία, ευάλωτοι, εργαζόμενοι στην καθαριότητα. εκπαιδευτικοί κ.α.), αλλά και όσοι κακώς φοβούνται ότι θα καταργηθούν τα μεταβατικά-πιο ευνοϊκά ηλικιακά όρια. Ήδη μέχρι τον Σεπτέμβριου έχουν κατατεθεί πάνω από 150.000 αιτήσεις συνταξιοδότησης προκαλώντας οικονομικό και γραφειοκρατικό έμφραγμα στον ΕΦΚΑ.
Τέλος, το έλλειμμα χρήσης το 8μηνο φέτος ξεπέρασε το 1,050 δις ευρύ, ενώ κάθε μήνα τα έσοδα από τον ιδιωτικό τομέα είναι μειωμένο κατά 50 εκ. εύρο. Μάλιστα οι επιχειρήσεις ζητούν οι εισφορές να συμψηφιστούν με την επιδότηση παγίων δαπανώ (α’ και β’ επιστρεπτέα) ύψους 240 εκ. Ποσά που πρέπει να μεταβιβαστούν από το Γενικό Λογιστήριο στον ΕΦΚΑ, τον ΕΟΠΥΥ, τον ΟΑΕΔ κ.α.
Πηγή: iEidiseis.gr