Μόνο το 1 στα 5 ευρώ τα οποία αναλογούν στο υπουργείο Εργασίας από το Ταμείο Ανάκαμψης (2,6 δις) θα δοθούν απ ευθείας για την δημιουργία νέων θέσεων απασχόλησης (κίνητρα και επιδοτήσεις) και, τελικά, μόλις το 1,7% από τα 31 δις θα πάνε σε ενεργητικές πολιτικές απασχόλησης. Και αυτό παρά το γεγονός ότι η χώρα μας διάτοροι τα… σκήπτρα στην ανεργία!
Όπως προκύπτει από την κατανομή των κονδυλίων του υπουργείου Εργασίας την περόδο 2021-23 θα δοθούν 541 εκ. ευρώ για την δημιουργία μόλις 74.000 Νέων Θέσεων Εργασίας.
Βεβαίως, και άλλες δράσεις τόσο του υπουργείου Εργασίας (π.χ. νέο ΕΣΠΑ, Κοινωνικό Ταμέιο κ.α.) όσο και συνολικά του Ταμείου Ανάκαμψης αναμένεται να δημιουργήσουν νέες θέσεις εργασίας, ωστόσο αυτές θα προκύψουν είτε κατά την φάση της κατασκευής των έργων και των υποδομών, της ολοκλήρωσης των επενδύσεων ή, δευτερογενώς, μέσα από την γενικότερη ανάπτυξη. Όχι όμως ως απ ευθείας δράσεις ως πρώτη-άμεση προτεραιότητα προκείμενου να μειωθεί το πλήθος των ανέργων και υποαπασχολουμένων.
Να σημειωθεί ότι τα περισσότερα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης θα κατευθυνθούν στον Ψηφιακό Μετασχηματισμό (σ.σ. όπου προβλέποντας και δράσεις για την κατάρτιση των ήδη εργαζομένων, κυρίως δημοσίων υπαλλήλων) και στην Πράσινη Ενέργεια (επενδύσεις σε ανεμογεννήτριες και φωτοβολταϊκά).
Επίσης, ως προς την «παραδοσιακή» οικονομία δεν υπάρχει πρόβλεψη για κλαδικές πολιτικές στη βιομηχανία, τομέας στον οποίο υστερεί η χώρα μας, ενώ για τις συγχωνεύσεις των μικρομεσαίων επιχειρήσεων προβλέπονται μόνο φορολογικά κίνητρα.
1.Τούτων δοθέντων τη μερίδα του λέοντος θα λάβουν τα Κέντρα Επαγγελματικής Κατάρτισης και οι εταιρείες που θα επενδύσουν στην πράσινη ενέργεια (φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες). Στην κατάρτιση και επανακατάρτιση λοιπόν θα επενδυθεί 1 δισ. ευρώ για την κατάρτιση 500.000 πολιτών στις βασικές ψηφιακές δεξιότητες και σε αντικείμενα που αφορούν στην πράσινη οικονομία, με στόχο να μπορέσουν να ανταποκριθούν στις νέες απαιτήσεις της αγοράς εργασίας.
2.Πάνω από 190 εκ. θα δοθούν σαν voucher γα την απορρόφηση 50.000 νηπίων και βρεφών, καθώς επίσης και για την δημιουργική απασχόληση παιδιών 12-15 ετών, συν 16 εκ. για Βρεφονηπιακούς Σταθμούς μέσα σε120 μεγάλες επιχειρήσεις.
3.Άλλα 47 δις θα δοθούν για την στηρίξει της διαφορετικότητας στην εργασία. Πρόκειται για πολιτικές στήριξης, κατάρτισης και άλλες δράσεις ευαισθητοποίησης για την ισότητα και τη διαφορετικότητα στους χώρους εργασίας.
4.Για την Κάρτα Αναπηρίας, η οποία θα κάνει λιγότερο δύσκολη την καθημερινότητα των αναπήρων ιδιαίτερα σε σχέση με τις συναλλαγές τους με το Δημόσιο, θα δαπανηθούν 2,5 εκατ. ευρώ και θα ωφεληθούν τουλάχιστον 180.000 ΑμΕΑ.
5.Με 42 εκ. θα ενισχυθούν οι Προσωπικοί Βοηθοί. Σύμφωνα με το νόμο για την ενίσχυση της κοινωνικής προστασίας που ψηφίστηκε πρόσφατα, ο Προσωπικός Βοηθός υποστηρίζει τα άτομα με αναπηρία, για τη διευκόλυνση ιδίως των καθημερινών δραστηριοτήτων τους, για την ενίσχυση της ανεξάρτητης διαβίωσής τους και την ισότιμη συμμετοχή τους στην κοινωνία.
6.Σχεδόν 8 εκ. θα δοθούν απλώς για την… πιλοτική εφαρμογή της ψηφιακής κάρτας εργασίας.
Πηγή: iEidiseis.gr