Οικονομία

Μαζική φυγή 200.000 ασφαλισμένων - Αυξήθηκαν πάλι οι αναμονές για σύνταξη

Μαζική φυγή 200.000 ασφαλισμένων - Αυξήθηκαν πάλι οι αναμονές για σύνταξη
Με τρικ προσπαθούν να μειώσουν τις αιτήσεις, ενώ οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται έως και πάνω από τρία χρόνια για την έκδοση σύνταξης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης.
Τελικά, για τον ΕΦΚΑ κανονικότητα είναι οι μεγάλες αναμονές, οι προσβολές στους ασφαλισμένους, τα λάθη στις συντάξεις.

Μετά από μια περίοδο σχετικής επιτάχυνσης στην απονομή των συντάξεων, κυρίως στο Γενικό Λογιστήριο (δημόσιο), η «ουρά» για την εκκαθάριση των αιτήσεων χορήγησης κύριας σύνταξης τον περασμένο μήνα ξεπέρασε και πάλι τις 160.000.

Σύμφωνα με τα τελευταία στοιχεία στον ΕΦΚΑ στις 30/9/21 εκκρεμούσαν 161.300 αίτησης.

Όμως, οι 7.800 εξ αυτών μεταφέρθηκαν στον κωδικό «τροποποιητικές», άρα δεν καταχωρίζονται στο σύστημα «Άτλας», ώστε το υπουργείο Εργασίας να εμφανίζει λιγότερες από 160.000 (σ.σ.: 152.500 αίτησης εν προκειμένω) σε αναμονή. Με τρικ λοιπόν προσπαθούν να μειώσουν τις αιτήσεις, ενώ οι ασφαλισμένοι εξακολουθούν να ταλαιπωρούνται έως και πάνω από τρία χρόνια για την έκδοση σύνταξης στις περιπτώσεις διαδοχικής ασφάλισης (δύο ή περισσότερα ταμεία).

Αιτίες και φόβοι…

Βεβαίως για την μεγάλη καθυστέρηση, εκτός από την πρωτοφανή κυβερνητική απάθεια, τις λάθος αποφάσεις και την γραφειοκρατική αβελτηρία που ενδημεί στη Δημόσια Διοίκηση, ευθύνονται τόσο οι πολλές συνταξιοδοτήσεις, όσοι και η αποψίλωση του ΕΦΚΑ από υπαλλήλους.

1.Τον Σεπτέμβριο κατατέθηκαν άλλες 18.862 αιτήσεις συνταξιοδότησης, ενώ ο ίδιος ρυθμός διατηρείται και κατά τις πρώτες ημέρες του Οκτώβρη. Κατά συνέπεια, μέχρι τέλους του έτους αναμένεται οι αίτησης συνταξιοδότησης να ξεπεράσουν τις 200.000 άτομα. Έναν πρωτοφανή αριθμό αν σκεφτεί κανείς ότι κάθε χρόνο εισέρχονται στην αγορά εργασίες περίπου οι μισοί απασχολούμενοι…

Αιτία της μαζικής «εξόδου» είναι:

α) η παραπληροφόρηση και η λάθος εικόνα ότι από το 2021 θα αλλάξουν οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης και θα χάσουν δικαιώματα,

β) οι μειωμένοι μισθοί, κάτι που συμπιέζει τον συντάξιμο μισθό (σ.σ. βγαίνει ως μέσος όρος από το 2002 μέχρι την ημέρα συνταξιοδότησης και επ αυτού εφαρμοζονται τα ποσοστά της ανταποδοτικής σύνταξης),

γ) η πανδημία και οι φόβοι ασθενειών λόγω συνωστισμού στη δουλειά και τις συγκοινωνίες και

δ) η λήψη τυχόν εφάπαξ για την κάλυψη χρεών και υποχρεώσεων.

2.Στον ΕΦΚΑ μέχρι χθες κατέθεσαν αίτηση συνταξιοδότησης 490 άτομα, ενώ αναμένεται να φτάσουν τις 700 οι αίτησης μέχρι τέλους του έτους. Να σημειωθεί ότι αντίστοιχη χρονιά σημαντικής «εξόδου» ήταν το 2017, με τους μισούς (390 άτομα) αποχωρήσαντες. Αντιθέτως όλα τα προηγούμενα χρόνια οι αιτήσεις κυμαίνονταν από 221 (2018) έως 270 άτομα (2019 και 2020).

Επεισόδια στον ΕΦΚΑ

Για την φυγή των υπαλλήλων του ΕΦΚΑ, εκτός των περιγραφέντων παραπάνω αίτιων, αναφέρονται επίσης και οι «επίθεση» που δέχονται από τον υπουργό Εργασίας. Ότι δεν εκκαθαρίζουν ασφαλιστικούς φακέλους ή για την υπόθεση των 444 συντάξεων χηρείας του ΝΑΤ. Μάλιστα έχουν σημειωθεί και επεισόδια σε διάφορα καταστήματα του ΕΦΚΑ με ασφαλισμένους να εκτονώνουν την δικαιολογημένη οργή τους για τις καθυστερήσεις στους «ανθρώπους του γκισέ»…

Η μαζική έξοδος προς τη σύνταξη, η πανδημία και η υποχώρηση της οικονομικής δραστηριότητας, αλλά και οι μερικής απασχόλησης θέσεις εργασίας που δημιουργούνται έχουν προκαλέσει τεράστια οικονομικά προβλήματα στο Ταμείο Ασφάλισης. Για φέτος προϋπολογιζόταν πλεόνασμα 670 εκ. ευρώ και τελικά η χρήση αναμένεται να κλείσει με έλλειμμα άνω των 600 εκ. Μια απόκλιση κοντά στο 1,3 δις και ενώ το Δημόσιο (οι φορολογούμενοι δηλαδή) θα εισφέρει τα αναλογούντα ποσά από τις επιδοτήσεις και τις αναστολές εργασίας λόγω πανδημίας.

Σε αυτό το περιβάλλον η διοίκηση του ΕΦΚΑ ετοιμάζει σχέδιο πλεονασματικού προϋπολογισμού ύψους 1 δις ευρώ, πιθανότατα με την ίδια… αξιοπιστία που συντάχθηκε και ο φετινός.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις