Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 17:06

Ασφαλιστικό: 10 SOS για τη μαζική φυγή - Πίνακες

Γράφτηκε από την

Όσα πρέπει να ξέρουν και να έχουν κατά νου οι ασφαλισμένοι.

Με «κοπάδι πουλιών» που όταν ένα σηκώνεται, φεύγουν όλα, μοιάζει η πορεία εξόδου των ασφαλιζόμενων προς τη σύνταξη.

Με βάσει τα έως τώρα δεδομένα υπολογίζεται ότι φέτος θα βγει στη σύνταξη διπλάσιος αριθμός εργαζομένων (πάνω από 200.000 αιτήσεις) από τις γεννήσεις (ίσως λίγο πάνω από 90.000 μωρά). Και από μόνο του αυτό το στοιχεί αποκαλύπτει το τεράστιο πρόβλημα του Δημογραφικού και το δυσεπίλυτο πρόβλημα των οικονομικών της ασφάλισης.

Πέραν όμως από τα «μάκρο-οικονομικά», οι ασφαλισμένοι που ετοιμάζονται να απέλθουν ενδιαφέρονται για τα «βραχυπρόθεσμα» και κυρίως να διασφαλίσουν τα δικαιώματά τους. Γιατί, όπως έδειξε η υπόθεση της προκαταβολής σύνταξης που δόθηκε σε κάθε αιτούντα σύνταξη προκειμένου να εκτονωθεί η λαϊκή αντίδραση για τις τεράστιες καθυστερήσεις στην… κανονική απονομή των συντάξεων, σε πολλές περιπτώσεις υπάρχουν λάθη και αστοχίες. Μάλιστα ένα μεγάλο ποσοστό των αιτούντων δεν διακινούνται σύνταξη από λάθη κατά την αίτηση. Για παράδειγμα, υπάρχουν αιτήσεις για σύνταξη στα 62 από ασφαλισμένους διαδοχικής ασφάλισης με λιγότερα από 12.000 ένσημα, χωρίς να έχει κατατεθεί και αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών…

Με αυτά τα δεδομένα, όσοι σχεδιάζουν να καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης μέχρι τέλους του έτους πρέπει να προσέξουν:

1. Ο ΟΓΑ δεν χορηγεί σύνταξη προ του 67ου έτους. Εάν υπάρχει διαδοχική ασφάλιση (ΙΚΑ-ΟΓΑ ή ΟΑΕΕ-ΟΓΑ κ.α.) τότε θα δοθεί σύνταξη στο 62ο έτος, αλλά με 40 έτη ασφάλισης. Εάν δεν τα έχετε συμπληρώσει, κατάθετε αίτηση για πλασματικά έτη.

2. Για τους παλαιούς ασφαλισμένους (προ του 1983 κ.λπ.) των Ειδικών Ταμείων, προϋπόθεση εξόδου είναι η 25ετία το 2010.

3. Για την διασφάλιση ευνοϊκότερης ηλικίας εξόδου από το δημόσιο και τα Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ-τραπεζών-Δημοσιογράφωνν κ.α.) απαιτείται η συμπλήρωση της 35ετιας. Για την συμπλήρωση του απαραίτητου χρόνου αναγνωρίζονται και τα πλασματικό από τον στρατό. Με 35ετία φέτος βγαίνετε στο 61ο και 6 μήνες. Αν όμως είχατε καταθέσει αίτηση για αναγνώριση δύο ετών στρατού το 2019, συνταξιοδοτείστε στο 60ο και 6 μήνες.

4. Έχει καταργηθεί η «έξοδος» με 34 έτη 6 μήνες και μία (1) ημέρα!

5. Με 25ετία και ανήλικο το 2010 οι μητέρες στο δημόσιο και τα Ειδικά Ταμεία συνταξιοδοτούνται στο 50ό έτος. Με τις ίδιες προϋποθέσεις το 2011 οι μητέρες στα Ειδικά Ταμεία και οι γονείς στο δημόσιο εξέρχονται στο 52ο και το 2012 στο 55ο έτος. Μετά τις 18/8/2016 τα εν λόγω όρια αυξήθηκαν. Ανατρέξτε σχετικά στο πίνακα στο τέλος του κειμένου.

6. Στον ιδιωτικό τομέα οι μητέρες με 18 έτη και 4 μήνες το 2010 βγαίνουν στο 50ο έτος με μειωμένη και 55ο με πλήρη, το 2011 στο 52ο(57ο) και το 20212 στο 55ο (60ο).

7. Για έξοδο με μειωμένησύνταξη στο 62ο έτος απαιτούνται 100 ένσημα το χρόνο κατά την τελευταία 5ετία (750 εν συνόλων για τους αντασφαλισμένους μετά την 1/1/1993 και τους ασφαλισμένους στα Ειδικά Ταμεία)

8. Στα Βαρέα απαιτούντα 1.000 ΒΑΕ ένσημα τα τελευταία 17 έτη (όχι πλασματικά).

9. Οι Οικοδόμοι βγαίνουν με 4.500 ένσημα (εκ τω οποίων 3.600 οικοδομικά) στο 60ό έτος με 1.000 οικοδομικά ένσημα τα τελευταία 17 έτη (στα 55 οι γυναίκες).

10. Εναλλακτικά, με 4.500 οικοδομικά απαιτούνται μόνο 500 οικοδομικά κατά τα τελευταία 17 χρόνια.

ASFALISTIKO 1

ASFALISTIKO 2

ASFALISTIKO 3

ASFALISTIKO 4

ASFALISTIKO 5

ASFALISTIKO 6

ASFALISTIKO 7

ASFALISTIKO 8

ASFALISTIKO 9

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Δευτέρα, 18 Οκτωβρίου 2021 09:28

Σχετικά Άρθρα

  • Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές
    Σημαντικά συμπεράσματα σε ημερίδα στον Πύργο: Ζοφερό το μέλλον για τους μισθούς και τα συνταξιοδοτικά όρια - Προβληματισμός για τις νέες γενιές

    Ημερίδα για τα νέα δεδομένα στο ασφαλιστικό/συνταξιοδοτικό διοργάνωσε με επιτυχία ο Σύλλογος Εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου - Ζαχάρως - Αρχαίας Ολυμπίας

    Της Βίκυς Γκουγκουστάμου

    Με μεγάλη επιτυχία και αθρόα ανταπόκριση εργαζομένων στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, πραγματοποιήθηκε η ημερίδα που διοργάνωσε ο Σύλλογος εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχαίας Ολυμπίας με θέμα «Αγορά εργασίας και ασφαλιστικό-Το παρόν και το μέλλον των συντάξεων» στο Θεματικό Πάρκο Ξυστρή, με τη συμμετοχή καταξιωμένων επιστημόνων στο χώρο.

    Ο Σύλλογος αλλά και οι παρευρισκόμενοι, άκουσαν προσεκτικά τις ομιλίες των συμμετεχόντων, έθεσαν ερωτήσεις και έλαβαν καίριες απαντήσεις σε φλέγοντα εργασιακά ζητήματα. Την ημερίδα «άνοιξε» με σύντομο χαιρετισμό ο πρόεδρος του Συλλόγου εργαζομένων ΟΤΑ Πύργου-Ζαχάρως-Αρχ. Ολυμπίας Χρήστος Γαρύφαλλος, ο οποίος καλωσόρισε τους ομιλητές και το κοινό, προετοίμασε το έδαφος για τις ομιλίες που θα ακολουθήσουν και ευχαρίστησε τον Δήμο Πύργου για την στήριξή του στην διοργάνωση.

    Βασικός ομιλητής της ημερίδας ήταν ο Ηλείας Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, ο οποίος ανέλυσε εκτενώς τα σημερινά δεδομένα για να δώσει το λόγο στον πρόεδρο του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών & της Ολομέλειας των Δικηγορικών Συλλόγων Ελλάδας, Δημήτρη Βερβεσό, ο οποίος παρουσίασε τα νομικά «όπλα» των εργαζομένων προς υπεράσπιση των δικαιωμάτων τους και ο Νομικός Αριστοτέλης Κολοβός, με εξειδίκευση στα ασφαλιστικά θέματα ενημέρωσε το κοινό για το συγκεκριμένο θέμα.

    Χρ. Γαρύφαλλος: Θα έχουμε μεγάλο κύμα συνταξιοδοτήσεων

    Η ημερίδα, όπως τόνισε σε δηλώσεις του ο κ. Γαρύφαλλος, διοργανώθηκε μετά από επιθυμία πολλών εργαζομένων στον ιδιωτικό και δημόσιο τομέα, με την εύλογη ανησυχία για το εργασιακό τους μέλλον σε μια εποχή που τα δεδομένα διαρκώς αλλάζουν. «Όπως διαμορφώνεται το εργασιακό και ασφαλιστικό καθεστώς, καλό είναι να ενημερωθούμε για κάποια πράγματα γιατί όπως μαθαίνουμε τα όρια συνταξιοδοτήσεως θα αυξηθούν και γι’ αυτό φέτος θα υπάρξει το μεγαλύτερο κύμα φυγής/συντάξεων που θα φτάσει τις 200.000» δήλωσε ο κ. Γαρύφαλλος, υπογραμμίζοντας ότι λόγω των διαρκών αλλαγών, των συνταξιοδοτήσεων αλλά και της μη κάλυψης των θέσεων από την κεντρική εξουσία, οι δήμοι υπολειτουργούν σε επικίνδυνο βαθμό. «Από το 2010 και μετά έχουμε μια μείωση προσωπικού στον Δήμο Πύργου κατά 40% με αποτέλεσμα να υπολειτουργούμε. Στο Δήμο Πύργου από 420 θέσεις είμαστε μόλις 220 εργαζόμενοι. Υπάρχει ένα κενό 200 θέσεων και όπως μαθαίνουμε την επόμενη πενταετία θα φύγουν τουλάχιστον άλλοι 20 συνάδελφοι. Και δυστυχώς αυτές οι θέσεις δεν καλύπτονται οι θέσεις. Ζητάμε δέκα υπαλλήλους, και μας εγκρίνουν μόνο μία θέση. Αυτό ισχύει και για τους τρεις δήμους του συλλόγου αλλά ταυτόχρονα είναι πανελλαδικό φαινόμενο».

    Αλ. Μητρόπουλος: « Η χώρα μας ζει πληθυσμιακή κατάρρευση»

    «Οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα» τόνισε ο Καθηγητής Εργατικού Δικαίου, Αλέξης Μητρόπουλος, αναλύοντας τα σημερινά δεδομένα, τον «απόηχο» των μνημονίων αλλά και τους ήδη ψηφισμένους νόμους που προσανατολίζονται στην αύξηση των ορίων ηλικίας για συνταξιοδότηση.

    «Μπαίνουμε σε μία δύσκολη φάση και δημιουργείται το λεγόμενο κοινωνικό ζήτημα. Η ακρίβεια και κυρίως ο πληθωρισμός των τροφίμων δημιουργεί δυσκολία στα ευρύτερα λαϊκά στρώματα. Η λεηλασία των συντάξεων τα μνημονιακά χρόνια οι χαμηλοί μισθοί και το πάγωμα των τριετιών έχουν δημιουργήσει μεγάλη ανησυχία του κόσμου για το μέλλον των μισθών και των συντάξεων. Θεωρώ ότι το μέλλον δυσκολεύει καθώς οι κοινωνίες και οι οικονομίες στην Ευρώπη, έχουν μπει στη λεγόμενη «δημοσιονομική εγκράτεια» και θα κληθούν να πληρώσουν οι λαοί των χωρών που περάσει από τις μνημονιακές πολιτικές…. Θεωρώ ότι εκείνοι οι νέες γενιές θα πρέπει να προβληματιστούν έντονα. Κανένα από τα υφιστάμενα κόμματα εκτός από το ΚΚΕ που έχει συγκεκριμένες θέσεις δεν έχει εναλλακτική πρόταση εξωμνημονιακή. Είμαστε δεσμευμένοι κυρίως από τις διατάξεις του 2ου και 3ου μνημονίου, και για να καλύψουμε ανάγκες, εάν δεν αλλάξει η ισχύουσα σύμβαση για το χρέος, οι λαοί θα ζουν μία συρρίκνωση των εισοδημάτων τους» τόνισε ο κ. Μητρόπουλος.

    Ο γνωστός Εργατολόγος, τόνισε ότι κρίσιμη χρονιά είναι το 2027, επειδή –όπως τόνισε- υπάρχει ψηφισμένος νόμος για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης, υπό τον όρο να αυξηθεί το προσδόκιμο ζωής του γενικού πληθυσμού. «Τα χρόνια των μνημονίων, έπεσε το προσδόκιμο και γι αυτό η κυβέρνηση δεν αύξησε τα όρια που προέβλεπε ο νόμος από το 2024. Μετετέθη για το ‘27 και το ζητούμενο τώρα είναι να δούμε πώς θα το εφαρμόσει η κυβέρνηση. Εύχομαι να μην το εφαρμόσει, γιατί η χώρα μας ζει μία πληθυσμιακή κατάρρευση. Το 2022-23 έχουμε τις λιγότερες γεννήσεις στην μεταπολεμική Ελλάδα και το 2023 είχαμε υπερδιπλάσιους θανάτους των γεννήσεων. Άρα το δημογραφικό μαζί με το Εθνικό είναι τα πιο σημαντικά ζητήματα που θα αντιμετωπίσουμε ως κοινωνία και ως έθνος» κατέληξε.

    Δημ. Βερβεσός «Ο πιο αδύναμος χρειάζεται τη δικαιοσύνη»

    Ο κ. Βερβεσός αναφέρθηκε στη συμβολή της δικαιοσύνης σε εργασιακά θέματα καθώς πληθώρα αποφάσεων έχουν προστατέψει τα δικαίωμα των εργαζομένων. «Αν δεν υπήρχαν οι δικαστικές αποφάσεις ούτε όλοι οι συμβασιούχοι θα δούλευαν-για όσο διάστημα δούλεψαν-στους Δήμους, ούτε τα συνταξιοδοτικά ζητήματα θα είχαν λυθεί μόνο με την πάλη του κινήματος. Δυστυχώς ή ευτυχώς η ύπαρξη της δικαστικής επιστήμης και των αποφάσεων είναι εκείνη που έχει αναπληρώσει το υφιστάμενο πολιτικό κενό, απέναντι στην υφιστάμενη πολιτική που ζει ο τόπος τα τελευταία χρόνια, αλλά και απέναντι στην απουσία διεκδικήσεων και μαχητικότητας του εργατικού κινήματος. Και εκείνος που χρειάζεται την δικαιοσύνη είναι ο πιο αδύναμος» τόνισε σε δηλώσεις του.

    Αναφορικά για το πώς διαμορφώνεται το εργασιακό μέλλον, ο πρόεδρος του Δικηγορικού Συλλόγου Αθηνών, είπε: «Θεωρώ ότι έχουμε φτάσει στον πάτο της εργασιακής απαρίθμησης και της πλήρους συνταξιοδοτικής υποβάθμισης. Οι τελευταίοι νόμοι στο εργασιακό και μια σειρά από διατάξεις νόμων και δικαστικών αποφάσεων του ΣτΕ, έχουν φέρει τους συνταξιούχους σήμερα και τους εργαζόμενους στο σημείο ώστε την 20η μέρα του μήνα να έχει τελειώσει ο μισθός ή η σύνταξη και να ψάχνουν πόρους για να επιβιώσουν τον υπόλοιπο μήνα. Θεωρώ ότι δεν μπορεί να πάει παρακάτω, στο πλαίσιο μια ολοένα πληθωριστικότερης καθημερινότητας που η ακρίβεια εξανεμίζει γρήγορα τον μισθό και τις συντάξεις. Ζούμε την εποχή της επιβίωσης».

    imerida ergasiako 2

    imerida ergasiako 3

    imerida ergasiako 4

    imerida ergasiako 5

    imerida ergasiako 6

    imerida ergasiako 7

    imerida ergasiako 9

  • Οι 7 αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό το Φθινόπωρο: Όσα αλλάζουν
    Οι 7 αλλαγές που φέρνει το μίνι ασφαλιστικό το Φθινόπωρο: Όσα αλλάζουν

    Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.

    Mε κεντρικό άξονα την ελάφρυνση της επιβάρυνσης της εισφοράς αλληλεγγύης και τις αλλαγές στις συντάξεις χηρείας θα προωθηθεί το φθινόπωρο το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο. Την ίδια ώρα, από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός αναμένεται να αναφερθεί στις αυξήσεις συντάξεων και βασικών επιδομάτων, όπως το επίδομα παιδιού καθώς και στο επίδομα προσωπικής διαφοράς που θα χορηγηθεί τα Χριστούγεννα.

    Ειδικότερα, οι βασικές αλλαγές στο ασφαλιστικό που αναμένονται το Φθινόπωρο είναι οι εξής:

    1. Εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων : Προς ..διόρθωση οδεύει ένα από τα ελάχιστα εναπομείναντα μέτρα της μνημονικής περιόδου, η εισφορά αλληλεγγύης συνταξιούχων (ΕΑΣ) που αφορά περισσότερους από 500.000 συνταξιούχους με εισόδημα άνω των 1.400 ευρώ. Η βελτιωμένη εκδοχή της ΕΑΣ θα ενταχθεί στο μίνι ασφαλιστικό και θα εφαρμοστεί από το 2025 .

    Στόχος του υπουργείου εργασίας που επεξεργάζεται εδώ και μήνες σενάρια για τη μείωση της επιβάρυνσης είναι να ωφεληθούν οι συνταξιούχοι χωρίς να χαθούν πολύτιμοι για τον προϋπολογισμό πόροι καθώς τα ετήσια έσοδα από την ΕΑΣ που τροφοδοτούν τον ΑΚΑΓΕ ανέρχονται σε 730 εκ. ευρώ.

    Υπενθυμίζουμε ότι μηνιαίες παρακρατήσεις για την εισφορά αλληλεγγύης για τις κύριες συντάξεις, διαμορφώνονται κλιμακωτά από 3% έως 14% ενώ παρακράτηση εφαρμόζεται και στις επικουρικές συντάξεις άνω των 300 ευρώ. Το « ψαλίδι» μηδενίζει σε πολλές περιπτώσεις την αύξηση των συντάξεων με αποτέλεσμα το καθαρό ποσό μετά την αύξηση και την παρακράτηση να είναι μικρότερο από το αρχικό. Για παράδειγμα, συνταξιούχος με σύνταξη 1.699 ,λαμβάνοντας την αύξηση 3% για το 2024 ,έλαβε σύνταξη 1.751 ευρώ και υπέστη την κράτηση ΕΑΣ της δεύτερης κλίμακας με 6 %.Πρακτικά η αύξηση του μηδενίστηκε λόγω ΕΑΣ.

    Αυτή είναι η πρώτη στρέβλωση που θα «θεραπευτεί» με στόχο το καθαρό ποσό μετά την όποια αύξηση να μην «πέφτει» κάτω από το προηγούμενο, διόρθωση που έχει χαμηλή επιβάρυνση ύψους 10-20 εκ. ευρώ. Ο Υφυπουργός Εργασίας Πάνος Τσακλόγλου ξεκαθάρισε πρόσφατα ότι στις περιπτώσεις αρνητικής διαφοράς – όταν δηλαδή η εισφορά αλληλεγγύης «τρώει» ένα κομμάτι της αύξησης ή προκαλεί μείωση της σύνταξης – ο ΕΦΚΑ θα την καλύπτει και ο συνταξιούχος θα απολαμβάνει ολόκληρη την αύξηση.

    Από εκεί και πέρα , εξετάζονται εναλλακτικά σενάρια για την ελάφρυνση της επιβάρυνσης όπως:

    1. Μείωση των συντελεστών κατά 50%
    2. Κατάργηση της εισφοράς για τις επικουρικές συντάξεις (με όφελος από 10€ έως 71€ το μήνα)
    3. Αλλαγή της αρχιτεκτονικής της ΕΑΣ, ώστε αυτή να μην επιβάλλεται από το «πρώτο ευρώ» αλλά μόνο στο ποσό που υπερβαίνει το πλαφόν κάθε κλιμακίου, όπως δηλαδή ακριβώς συμβαίνει και με τους φορολογικούς συντελεστές στην φορολογία εισοδήματος .

    2.Συντάξεις χηρείας. Το θέμα που εκκρεμεί εδώ και 4 χρόνια έχει ήδη τεθεί επί τάπητος καθώς οι συντάξεις χηρείας στον ιδιωτικό τομέα δεν έχουν περικοπεί σε αντίθεση με το δημόσιο τομέα και τον ΟΓΑ στους οποίους το «ψαλίδι» εφαρμόζεται από το 2020.

    Τα σενάρια που εξετάζονται είναι διαφορετικά ώστε οι χήρες/οι να ..πέσουν στα μαλακά .

    Η περικοπή εκτιμάται ότι αφορά πάνω από 60.000 δικαιούχους συντάξεων χηρείας του ιδιωτικού τομέα μετά το 2016 στους οποίους δεν έχει εφαρμοστεί η διάταξη που προβλέπει ότι η σύνταξη χηρείας μειώνεται από το 70% της αρχικής στο 35% αν μετά την πρώτη τριετία από την καταβολή της, η χήρα, ή ο χήρος εργάζονται ή λαμβάνουν δική τους σύνταξη.

    Σύμφωνα με πληροφορίες , η πρώτη παρέμβαση θα έχει σχέση με τις αναδρομικές μειώσεις ώστε οι χήρες/οι να μην επιβαρυνθούν υπέρμετρα και να διευκολυνθούν με την επιστροφή των αχρεωστήτως καταβληθέντων σε πολλές δόσεις.

    Επίσης στο τραπέζι βρίσκονται τα εξής σενάρια :

    -Επαναφορά της διάταξης που προβλέπει ότι σε περίπτωση που ο δικαιούχος σύνταξης χηρείας παίρνει και δική του σύνταξη, να έχει το δικαίωμα να επιλέξει η περικοπή να γίνει στη μικρότερη σύνταξη.

    - Να μην εφαρμοστεί η μείωση σε όσους εξακολουθούν να απασχολούνται από το 2024 και μετά ώστε να επικρατήσει ισονομία με τους υπόλοιπους συνταξιούχους που εργάζονται και δεν υφίστανται πλέον περικοπή της σύνταξης.

    -Η περικοπή να αφορά μόνο την εθνική σύνταξη (426,17€) κι όχι το σύνολο της. μετά την 3ετία.

    -Η συγχώνευση των δύο εθνικών συντάξεων σε μία. Σήμερα οι δικαιούχοι σύνταξης χηρείας που έχουν ταυτόχρονα και δική τους σύνταξη παίρνουν δύο ανταποδοτικές και δύο εθνικές συντάξεις. Αυτό που θα εξεταστεί με το νέο καθεστώς είναι να μην καταργηθεί η δεύτερη εθνική σύνταξη αλλά να μετατραπεί σε ποσό προσωπικής διαφοράς ώστε να ισχύσει ο νόμος που προβλέπει τη χορήγηση μιας εθνικής σύνταξης, ανεξαρτήτως αριθμού συνταξιοδοτικών δικαιωμάτων.

    Επίσης στο πλαίσιο της προωθούμενης διάταξης αναμένεται να θεραπευτούν δύο αδικίες.

    Α) Σήμερα οι συνταξιούχοι χηρείας με παιδιά δε θεωρούνται μονογονεική οικογένεια με αποτέλεσμα να μην έχουν φορολογικές απαλλαγές και να μη λαμβάνουν επιδόματα η παροχές με τα ίδια εισοδηματικά κριτήρια όπως οι λοιπές μονογονεικές οικογένειες. Αυτή η αδικία αναμένεται να διορθωθεί.

    Β) Αδικη μεταχείριση θεωρείται και η περίπτωση συνταξιούχων του ΟΓΑ με σύνταξη χηρείας από άλλο Ταμείο. Σε αυτές τις περιπτώσεις οι συνταξιούχοι έχουν διπλή περικοπή, καθώς χάνουν άμεσα το προνοιακό κομμάτι της σύνταξης του ΟΓΑ και το 50% της σύνταξης χηρείας μετά την πρώτη τριετία, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να καταλήγουν με μικρότερη σύνταξη από αυτή που θα είχαν αν αποποιούνταν εξαρχής τη σύνταξη χηρείας.

    Ωστόσο οι τελικές αποφάσεις θα ληφθούν σε ανώτατο κυβερνητικό επίπεδο καθώς τίθεται θέμα κοινωνικής ευαισθησίας και στο ..βάθος πολιτικό κόστος.

    3.Εργαζόμενοι συνταξιούχοι με αναπηρία: Εν αναμονή της διάταξης που θα καταργεί τα εμπόδια για τη συνέχιση της απασχόλησή τους βρίσκονται εδώ και μήνες οι συνταξιούχοι αναπηρίας.

    Υπενθυμίζουμε ότι η ισχύουσα διάταξη απαιτεί τη διακοπή της εργασίας του εργαζόμενου με αναπηρία προκειμένου πρώτα να συνταξιοδοτηθεί και στη συνέχεια να αναλάβει εργασία χωρίς να περικόπτεται η σύνταξή του και χωρίς να έχει την υποχρέωση της καταβολής του πόρου 10% επί του εισοδήματός τους από την εργασία υπέρ ΕΦΚΑ.

    Η προωθούμενη διάταξη θα επιλύσει το πρόβλημα και έτσι η συνταξιοδότηση λόγω αναπηρίας θα προχωρεί χωρίς διακοπή της εργασίας και οι συνταξιούχοι αναπηρίας θα προστατεύονται από αυτήν την ταλαιπωρία.

    4. Εξαγορά πλασματικών ετών για την επικουρική

    Το μέτρο της fast track έκδοσης των επικουρικών με τουλάχιστον 15 έτη ασφάλισης , δε φαίνεται να αποδίδει όσο προσδοκούσε ο ΕΦΚΑ με αποτέλεσμα οι εκκρεμείς επικουρικές να φθάνουν σήμερα τις 43.000 . Για να πάρουν μια ανάσα οι υποψήφιοι συνταξιούχοι επικουρικών , το υπουργείο εργασίας εξετάζει το ενδεχόμενο χορήγησης προκαταβολής επικουρικής σύνταξης κατόπιν αίτησης των ίδιων των συνταξιούχων καθώς και την εεξαγορά πλασματικών ετών για την συμπλήρωση του ελάχιστου ορίου των 15 ετών, ώστε να απονέμεται σε συντομότερο χρονικό διάστημα η επικουρική. Σημειώνουμε ότι η δυνατότητα αυτή δεν υπάρχει σήμερα στον πρώην ΙΚΑ-ΕΤΑΜ που καλύπτει τους περισσότερους ασφαλισμένους.

    5. Αυξήσεις στις συντάξεις: Aύξηση που θα κυμαίνεται γύρω στο 2.5% , ίσως και λίγο παραπάνω , αναμένεται ότι θα λάβουν για το 2025 περίπου 2,5 εκατ. συνταξιούχοι τα Χριστούγεννα με τις συντάξεις του Ιανουαρίου. Οι αυξήσεις θα ακολουθήσουν όπως κάθε χρόνο το μαθηματικό τύπο πληθωρισμός +ΑΕΠ δια 2.

    Για τα επόμενα χρόνια το πρόγραμμα σταθερότητας προβλέπει ανάπτυξη 2.4 % ( το 2024) και 2,6% (2025) ενώ ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει από 2.6% το 2024 σε 2,3% το 2025.

    Με βάση αυτές τις εκτιμήσεις η αύξηση των συντάξεων για το 2025, θα κινηθεί γύρω από το 2.5% , δηλαδή κατά μέσο όρο 25 ευρώ το μήνα.

    Οι χαμηλές συντάξεις των 500 ευρώ ως 600 ευρώ θα αυξηθούν κατά μέσο όρο 15 ευρώ ενώ οι μεσαίες συντάξεις των 1.000 ευρώ ως 1.400 ευρώ θα αυξηθούν 25 έως 35 ευρώ.

    Το ποσοστό της αύξησης θα ανακοινωθεί προς το τέλος του φθινοπώρου όταν θα υπάρχει η τελική εκτίμηση για τα δυο βασικά οικονομικά μεγέθη.

    6.Επίδομα προσωπικής διαφοράς. Οι συνταξιούχοι που δε λάβουν αύξηση επειδή διατηρούν ακόμα προσωπική διαφορά , θα ενισχυθούν με το επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ.

    Απαραίτητη προϋπόθεση η μηνιαία σύνταξή τους να μην υπερβαίνει τα 1600 ευρώ. Το πλήθος των δικαιούχων του επιδόματος θα είναι σαφώς μικρότερο από πέρυσι που ήταν 742. 772 άτομα καθώς κάθε χρόνο όλο και περισσότεροι συνταξιούχοι μειώνουν η μηδενίζουν την προσωπική τους διαφορά και ανοίγουν το δρόμο για μελλοντικές αυξήσεις στο χέρι.

    Υπενθυμίζουμε ότι πέρυσι το επίδομα ανερχόταν σε 200 ευρώ για συντάξεις έως 700 ευρώ , σε 150 ευρώ για συντάξεις από 701 έως 1.100 ευρώ και σε 100 ευρώ για συντάξεις από 1101 έως 1600 ευρώ. Συντάξεις άνω των 1.600 ευρώ δεν πήραν επίδομα.

    7.Εφάπαξ ενίσχυση των ευάλωτων. Το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς θα προέλθει από τη φορολόγηση των υπερκερδών των διυλιστηρίων που κυμαίνεται μεταξύ 250 εκ και 300 εκ ευρώ. Κατ΄εκτίμηση το κονδύλι για το επίδομα προσωπικής διαφοράς ανέρχεται σε 100 εκ. ευρώ.

    Επομένως απομένουν άλλα 150- 200 εκ τα οποία είτε θα διατεθούν για να δοθεί υψηλότερο επίδομα προσωπικής διαφοράς είτε θα κατευθυνθούν σε ευάλωτες ομάδες πολιτών ,με τη μορφή εφάπαξ οικονομικής ενίσχυσης ( επιταγή ακρίβειας) δηλαδή σε χαμηλοσυνταξιούχους , άτομα με αναπηρία, οικογένειες με παιδιά , ανασφάλιστους υπερήλικες και άλλες κατηγορίες πολιτών και καθώς και σε εκείνους που εισπράττουν σε μηνιαία βάση το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα.

    Πέρυσι η οικονομική ενίσχυση ύψους 150 ευρώ είχε δοθεί σε χαμηλοσυνταξιούχους με εισόδημα από κύριες συντάξεις έως 700 ευρώ το μήνα (8.400 το χρόνο) οι οποίοι δεν είχαν προσωπική διαφορά ή αν είχαν ήταν μικρότερη των 10 ευρώ.

    Τα άτομα με αναπηρία έλαβαν πέρυσι το υψηλότερο επίδομα που ήταν 200 ευρώ.

    Προσαυξημένο κατά το ήμισυ της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης δόθηκε τα Χριστούγεννα στους δικαιούχους το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα ενώ οι ανασφάλιστοι υπερήλικες έλαβαν οικονομική ενίσχυση ύφους εκατό πενήντα (150) ευρώ .

    Στους δικαιούχους του επιδόματος παιδιού καταβλήθηκε πρόσθετη έκτακτη δόση , η οποία αντιστοιχεί στο μηνιαίως χορηγούμενο ποσό του επιδόματος προσαυξημένο κατά το ήμισυ.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Συντάξεις: Αυξήσεις 220 ευρώ σε 550.000 συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Αυξήσεις 220 ευρώ σε 550.000 συνταξιούχους - Οι δικαιούχοι

    Έως 220 ευρώ τον μήνα από τη μείωση εισφοράς αλληλεγγύης στις κύριες και την κατάργησή της στις χαμηλές επικουρικές

    Διπλή αύξηση στις μέσες και μεγάλες συντάξεις θα φέρουν από το 2025 οι αλλαγές που «κλείδωσαν» και αναμένεται να ανακοινωθούν από τον πρωθυπουργό στη ΔΕΘ, με την Ελάφρυνση της Ειδικής Εισφοράς Αλληλεγγύης στις κύριες συντάξεις και την πλήρη κατάργησή της στις επικουρικές, όπως αναφέρει η Απογευματινή.

    Συνολικά, η διπλή αύξηση μπορεί να δώσει αυξήσεις 40 έως 220 ευρώ τον μήνα για τους 550.000 συνταξιούχους που λαμβάνουν συντάξεις άνω των 1.400 ευρώ.

    Νέο ασφαλιστικό

    Οι αλλαγές θα κατατεθούν στο νέο ασφαλιστικό νομοσχέδιο μέσα στο φθινόπωρο και περιλαμβάνουν:

    • Ελάφρυνση των κρατήσεων
    • Μείωση των συντελεστών της ΕΑΣ από το δεύτερο κλιμάκιο και πάνω.
    • Για την ΕΑΣ που επιβάλλεται στα εισοδήματα άνω των 2.600 ευρώ δεν φαίνεται να προβλέπεται κάποια αλλαγή.

    Τα σενάρια

    Στις επικουρικές συντάξεις εξετάζεται η πλήρης κατάργηση της εισφοράς για ποσά συντάξεων έως 350 ευρώ και αναλογικότερη αντιμετώπιση στις μεγαλύτερες με κράτηση στο υπερβαίνον του πλαφόν ποσό. Δηλαδή, όπως αναφέρει η Απογευματινή, αν η επικουρική είναι 450 ευρώ η κράτηση θα επιβάλλεται στα 150 ευρώ.

    Πηγή: newsbomb.gr

  • Ασφαλιστικό: Οριστικές αποφάσεις για συνταξιούχους που εργάζονται και έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ
    Ασφαλιστικό: Οριστικές αποφάσεις για συνταξιούχους που εργάζονται και έχουν χρέη προς τον ΕΦΚΑ

    Οριστικοποιούνται δυο κρίσιμες ασφαλιστικές διατάξεις και ενσωματώνονται σε νομοσχέδιο τον Σεπτέμβριο

    Η οριστικοποίηση του ύψους της ειδικής ασφαλιστικής εισφοράς για τους συνταξιούχους που εργάζονται και η διαδικασία συνταξιοδότησης όσων ασφαλισμένων έχουν υψηλά χρέη προς τον ΕΦΚΑ, αποτελούν τη δεύτερη φάση του νομοσχεδίου του υπουργείου Εργασίας, η οποία τοποθετείται στις αρχές Σεπτεμβρίου.

    Οι δυο αυτές κρίσιμες διατάξεις θα λάβουν την οριστική τους μορφή στο τέλος του τρέχοντος μηνός και θα ενσωματωθούν στο εργασιακό νομοσχέδιο, έτσι ώστε να ψηφισθούν – το αργότερο – στις αρχές Οκτωβρίου.

    Η νέα διάταξη για τους εργαζόμενους συνταξιούχους θα μπει σε ισχύ από το νέο έτος, ενώ η ειδική εισφορά που θα αντικαταστήσει τη – σημερινή – μείωση της σύνταξης κατά 30%, εκτιμάται ότι θα κυμαίνεται από 10% έως 15% επι των αμοιβών τις οποίες θα λαμβάνει ο συνταξιούχος από την εργασία του.

    Σύμφωνα με τις μέχρι τώρα αποφάσεις έχει οριστικοποιηθεί ότι το πέναλτι -30% στις συντάξεις θα καταργηθεί. Αντ’ αυτού, θα επιβληθεί μια ειδική εισφορά, που θα κρατείται από το πρόσθετο εισόδημα που θα έχει ο συνταξιούχος μέσω της απασχόλησής του.

    Το ύψος της εισφοράς δεν θα οδηγεί σε παρακράτηση μεγαλύτερη από αυτήν που ισχύσει σήμερα, μέσω της μειωμένης σύνταξης (δηλαδή του 30%). Αυτό θα επιτευχθεί με την θέσπιση ανώτατου ορίου το οποίο δεν θα ξεπερνά η παρακράτηση της εισφοράς, οποιοδήποτε και αν είναι το εισόδημα του εργαζόμενου συνταξιούχου.

    Αντιστοίχως, το επικρατέστερο σενάριο των αλλαγών για τους ελεύθερους επαγγελματίες προβλέπει παρακράτηση ίση με το 50% της ασφαλιστικής κλάσης που έχουν επιλέξει.

    Ένα επιπλέον πρόβλημα που δεν έχει ακόμη λυθεί αφορά στον τρόπο παρακράτηση της ειδικής εισφοράς. Και αυτό, γιατί εφόσον το μέτρο ισχύσει από το 2024 και μετά, και η παρακράτηση γίνει μέσω της ΑΑΔΕ, τότε θα υπάρξει ένα δημοσιονομικό κενό κατά τον πρώτο ενάμιση χρόνο, έως ότου η φορολογική διοίκηση εισπράξει τον φόρο και τον αποδώσει στον ΕΦΚΑ. Για να ξεπεραστεί το συγκεκριμένο πρόβλημα εξετάζεται το σενάριο αντί για «ειδικό φόρο» να επιβληθεί «ειδική ασφαλιστική εισφορά» για τους συγκεκριμένους εργαζόμενους, η οποία θα εισπράττεται από τον εργοδότη.

    Συνταξιοδότηση με χρέη

    Υπό επεξεργασία είναι και η ρύθμιση τους ασφαλισμένους με υψηλές οφειλές που – με το σημερινό καθεστώς – δεν μπορούν να λάβουν σύνταξη.

    Σύμφωνα με τη νέα διάταξη το όριο των οφειλών με το οποίο ένας ασφαλισμένος θα μπορεί να λάβει την σύνταξή του εξοφλώντας ταυτόχρονα και την οφειλή του προς τον ΕΦΚΑ, έχει οριστικοποιηθεί στα 30.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και στα 8.000 ευρώ για τους αγρότες.

    Το «παράθυρο» για την συνταξιοδότηση οφειλετών προς το ταμείο αφορά περισσότερους από 150.000 ασφαλισμένους με υψηλά χρέη (άνω των 20.000 ευρώ) και ως 30.000 ευρώ.

    Μέχρι σήμερα το όριο των οφειλών με το οποίο μπορούσε κανείς να ρυθμίσει ώστε να βγει στη σύνταξη είναι τα 20.000 ευρώ για ελεύθερους επαγγελματίες και τα 6.000 για αγρότες. Το ποσό αυτό αυξάνεται στα 30.000 ευρώ και στα 8.000 για τους ασφαλισμένους στον ΟΓΑ.

    Η προωθούμενη ρύθμιση θα προβλέπει:

    1. Δικαίωμα έκδοσης σύνταξης με οφειλές άνω των 20.000 ευρώ με παρακράτηση όλου του ποσού σύνταξης για το ποσό της οφειλής που υπερβαίνει τις 20.000 ευρώ. Στην περίπτωση αυτή ο οφειλέτης συνταξιούχος θα έχει μεν σύνταξη, αλλά θα είναι «στα χαρτιά», γιατί θα παρακρατείται όλο το ποσό μέχρι το χρέος να περιοριστεί κάτω από τις 20.000 ευρώ.

    2. Ο συμψηφισμός του τμήματος της οφειλής κάτω των 20.000 ευρώ, θα γίνεται σε 60 δόσεις και θα παρακρατείται από την σύνταξη που δικαιούται ο ασφαλισμένος οφειλέτης.

    3. Για τους αγρότες το ύψος της οφειλής (με την οποία θα έχουν δικαίωμα να διεκδικήσουν την απονομή σύνταξης) θα αυξηθεί από τις 6.000 ευρώ σε 8.000 ευρώ.

    Πηγή: in.gr

  • Καλάκος: Δέκα μέτρα που εξορθολογίζουν το ασφαλιστικό
    Καλάκος: Δέκα μέτρα που εξορθολογίζουν το ασφαλιστικό

    Του Νίκου Καλάκου*

    H κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας δρομολογεί με σχέδιο νόμου τον εξορθολογισμό του ασφαλιστικού συστήματος, με στόχο να αποκαταστήσει τις αδικίες και τις αστοχίες της προηγούμενης κυβέρνησης, να βελτιώσει την καθημερινότητα των ασφαλισμένων και να τους διευκολύνει σε σειρά σημαντικών ζητημάτων που αφορούν την κοινωνική τους ασφάλιση.

    Στόχος είναι να διασφαλιστεί η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού σε βάθος χρόνου, με ρεαλιστικές και κοινωνικά δίκαιες ρυθμίσεις, που θα προστατεύουν τη μητρότητα, θα στηρίζουν τους μισθούς και τις επιχειρήσεις και θα βελτιώνουν την εισπραξιμότητα του οργανισμού.

    Τα δέκα μέτρα είναι τα εξής:

    1. Θεσπίζεται πλαφόν σε προκλητικά υψηλές επικουρικές συντάξεις (1382€ μηνιαίως, ίσο με το πλαφόν της κύριας σύνταξης)
    2. Επεκτείνεται το δικαίωμα της «μάχιμης πενταετίας» σε όλους τους ένστολους. Ανεξάρτητα από το αν είναι παλαιοί ή νέοι ασφαλισμένοι –πριν ή μετά το 2011- και ανεξαρτήτως της σχέσης εργασίας με την οποία υπηρετούν (μόνιμοι ή μη), καταβάλλονται οι αντίστοιχες εισφορές.
    3. Αυξάνονται τα όρια ηλικίας στις μειωμένες συντάξεις του Δημοσίου, όμως αυτό δεν αφορά τους γονείς με ανήλικα τέκνα.
    4. Καταργείται η ειδική εισφορά των ασφαλισμένων του τέως ΤΠΔΥ. Ο κλάδος πρόνοιας είναι πλέον βιώσιμος και δεν υφίσταται λόγος συνέχισης της συγκεκριμένης εισφοράς.
    5. Μονιμοποιείται η κατά 3% μείωση των ασφαλιστικών εισφορών. Με αυτό το μέτρο αυξάνεται το διαθέσιμο εισόδημα για 2,2 εκατ. εργαζόμενους και ταυτόχρονα μειώνεται το μισθολογικό κόστος στις επιχειρήσεις.
    6. Με τον νόμο εξισώνονται οι όροι για τη συνταξιοδότηση των ασφαλισμένων ως συνάρτηση των ποσοστών αναπηρίας. Μειώνεται το ποσοστό αναπηρίας από 67% σε 50% για συγκεκριμένες ομάδες ασφαλισμένων και ωφελούνται κυρίως παλαιοί –προ 1993- ασφαλισμένοι ΟΑΕΕ, ΝΑΤ, ΟΓΑ.
    7. Αυξάνεται ο αριθμός των δόσεων πάγιας ρύθμισης των ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ, από 12 σε 24 μηνιαίες δόσεις για τις υπό ρύθμιση εισφορές.
    8. Θεσπίζεται η δεκαετής παραγραφή οφειλών στον e-ΕΦΚΑ. Από 20 χρόνια που είναι σήμερα, θα μειωθεί πλέον ο χρόνος που θα έχει ο e-ΕΦΚΑ για να βεβαιώσει και να εισπράξει απαιτήσεις, σύμφωνα με σχετική απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.
    9. Επεκτείνεται κατά τρεις μήνες –από έξι σε εννέα– η άδεια μητρότητας και για τις εργαζόμενες στον ιδιωτικό τομέα, με επίδομα που καταβάλλεται από τον ΟΑΕΔ.
    10. Παύεται υφ’ όρων η ποινική δίωξη των οφειλετών ρυθμίσεων ασφαλιστικών εισφορών για όσο διάστημα εξυπηρετούν τη ρύθμιση.

    *Ο Νίκος Καλάκος είναι οικονομολόγος και τ. Γενικός Διευθυντής Επικουρικής Ασφάλισης & Εφάπαξ Παροχών

  • Ασφαλιστικό: Διπλό παράθυρο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη
    Ασφαλιστικό: Διπλό παράθυρο για ταχύτερη έξοδο στη σύνταξη

    «Τα ΝΕΑ» παρουσιάζουν όλα τα δεδομένα για όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη - Οι προϋποθέσεις για την εξαγορά του πλασματικού χρόνου και τα μυστικά για τη συνέχιση της ασφάλισης

    Η πρόσθετη εξαγορά πλασματικού χρόνου και η προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης αποτελούν δύο «όπλα» για όσους επιθυμούν να βγουν στη σύνταξη.

    Πρόκειται για ένα διπλό παράθυρο για ταχύτερη συνταξιοδότηση.

    Εξαγορά πλασματικών ετών

    Οσοι ασφαλισμένοι έως 31 Δεκεμβρίου 2022 συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους, έχουν δικαίωμα να αναγνωρίσουν μέχρι 150 ημέρες ασφάλισης ή 6 μήνες, προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα πλήρους συνταξιοδότησης λόγω γήρατος.

    Η εξαγορά πλασματικού χρόνου γίνεται με εφάπαξ καταβολή των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη, με βάση το ισχύον ημερομίσθιο του ανειδίκευτου εργάτη. Δικαιούχοι είναι όλοι οι ασφαλισμένοι σε πρώην Φορείς Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

    Σωρευτικά θα πρέπει για τους δικαιούχους να ισχύουν οι εξής προϋποθέσεις:

    • Να έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι την 31/12/2022.

    • Να έχουν πραγματοποιήσει συνολικά από 4.350 έως 4.499 ημέρες πραγματικής ασφάλισης, αθροιστικά σε έναν ή περισσότερους πρώην φορείς που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

    • Να έχουν διακόψει οριστικά την απασχόλησή τους και την πραγματική ή προαιρετική ασφάλιση.

    • Να μην έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

    • Να μην έχουν συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό.

    • Να μην δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο, ή στην Τράπεζα της Ελλάδος, ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού.

    • Να μην έχουν αναγνωρίσει πάνω από πέντε έτη πλασματικού χρόνου ασφάλισης.

    Δεν προβλέπεται έκπτωση ούτε άλλος τρόπος καταβολής των εισφορών και προκειμένου να καταστεί ισχυρός ο χρόνος θα πρέπει να έχουν καταβληθεί οι εισφορές.

    Συμπλήρωση χρόνου με προαιρετική ασφάλιση

    Η νομοθεσία προσφέρει εφεξής τη δυνατότητα της προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης, για χρονικό διάστημα έως 3 έτη, μετά την υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης.

    Το μέτρο αυτό αφορά μόνο όσους έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας, ή για 20 μήνες εντός ημερολογιακής περιόδου 5 ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

    Επίσης, ισχύει για ασφαλισμένους πρώην Φορέων Κοινωνικής Ασφάλισης (ΦΚΑ) που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ.

    Οι προϋποθέσεις υπαγωγής για τους δικαιούχους είναι:

    • Να έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης.

    • Να έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ημέρες εργασίας όσον αφορά τους μισθωτούς ή 20 μήνες όσον αφορά τους μη μισθωτούς εντός ημερολογιακής περιόδου πέντε ετών πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης.

    • Να έχουν διακόψει την ασφάλιση στον e-ΕΦΚΑ.

    Για την υπαγωγή στην εν λόγω προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης δεν θα παραπέμπονται οι ασφαλισμένοι σε Υγειονομικές Επιτροπές. Επίσης, οι ασφαλισμένοι θα πρέπει να προέρχονται από υποχρεωτική ασφάλιση.

    Η σχετική αίτηση για υπαγωγή στις διατάξεις προαιρετικής συνέχισης της ασφάλισης μπορεί να υποβληθεί ακόμα και αν κατά την εξέταση της αίτησης συνταξιοδότησης διαπιστωθεί ότι υπολείπονται έως 3 έτη για τη συμπλήρωση των προϋποθέσεων συνταξιοδότησης γήρατος. Η σχετική διάταξη μπορεί να εφαρμοστεί και επί αιτήσεων συνταξιοδότησης.

    Πηγή: in.gr

  • Ερχεται το μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για ρύθμιση οφειλών, διαδοχική σύνταξη και εισφορές
    Ερχεται το μίνι ασφαλιστικό: Τι προβλέπει για ρύθμιση οφειλών, διαδοχική σύνταξη και εισφορές

    Τον Σεπτέμβριο θα προωθηθεί στη Βουλή από το υπουργείο Εργασίας - Η 10ετής παραγραφή χρεών προς τον ΕΦΚΑ και ποιοι μπορούν να ωφεληθούν.

    Mε βασικό άξονα τη νέα ρύθμιση οφειλών προς τα ταμεία και τη δεκαετή παραγραφή που θα δώσει «ανάσα» σε χιλιάδες οφειλέτες θα προωθηθεί τον Σεπτέμβριο στη Βουλή το μίνι ασφαλιστικό νομοσχέδιο του υπουργείου Εργασίας.

    Στο σχέδιο νόμου εξετάζεται ακόμη να ενταχθεί διάταξη για την κράτηση 1% από τους μισθούς του Δημοσίου, που πηγαίνει στο Ταμείο Πρόνοιας Δημοσίων Υπαλλήλων. Αυτό που εξετάζεται από τα συναρμόδια υπουργεία Εργασίας, Εσωτερικών και κυρίως Οικονομικών είναι είτε αυτή η εισφορά να καταργηθεί, είτε να προσμετράται στις τακτικές εισφορές προς το ΤΠΔΥ και να έχει έτσι ανταποδοτικότητα στο εφάπαξ που λαμβάνουν οι δημόσιοι υπάλληλοι. Στην περίπτωση που καταργηθεί η εισφορά, θα αυξηθεί κατά τι το καθαρό εισόδημα των δημοσίων υπαλλήλων, το οποίο έτσι κι αλλιώς θα ενισχυθεί με την κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης ύστερα από 11 χρόνια.

    Οι υπόλοιπες διατάξεις θα αφορούν οργανωτικά θέματα των πρώην ταμείων του ΕΦΚΑ καθώς και του ΤΕΚΑ (Ταμείο Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης).

    Τι θα προβλέπει το νομοσχέδιο

    Συγκεκριμένα, θα προβλέπονται ενιαίοι όροι για την αίτηση διαδοχικής σύνταξης μεταξύ του ΕΦΚΑ και των φορέων εκτός αυτού, όπως είναι η ΤτΕΕΛΛ -1,29%, ο ΕΔΟΕΑΠ, τα 4 ταμεία υποχρεωτικής επαγγελματικής ασφάλισης και τα ταμεία αλληλοβοήθειας. Δηλαδή θα ορίζεται ότι για την υποβολή της αίτησης θα πρέπει να υπάρχουν 1.000 ένσημα στον τελευταίο φορέα, εκ των οποίων τα 500 στα 2 τελευταία χρόνια, αντί 1.500 και 600 αντίστοιχα.

    Επίσης θα προβλέπεται η υποχρέωση υποβολής ηλεκτρονικής Αναλυτικής Περιοδικής Δήλωσης (ΑΠΔ) από τους ξεναγούς, οι οποίοι έως σήμερα, ως ελεύθεροι επαγγελματίες-αυτοαπασχολούμενοι, δεν υπάγονταν σε αυτή τη διαδικασία.

    Ακόμη, στο μίνι ασφαλιστικό αναμένεται να περιληφθούν θετικές παρεμβάσεις στο ασφαλιστικό καθεστώς που διέπει τους ένστολους και τα σώματα ασφαλείας όσον αφορά τη μάχιμη 5ετία.

    Η 10ετής παραγραφή

    Η νέα ρύθμιση θα ορίζει τη 10ετία ως χρονικό όριο παραγραφής των απαιτήσεων του ΕΦΚΑ (από 20 χρόνια που είναι σήμερα στα περισσότερα πρώην ταμεία) κυρίως για την περίοδο 2006-2011 με 2012. Δηλαδή από τη στιγμή που ένα χρέος παράγεται και έως ότου ο ΕΦΚΑ βγάλει πράξη βεβαίωσης της οφειλής αυτής παρέλθει διάστημα μεγαλύτερο των 10 ετών, ο επιπλέον της 10ετίας χρόνος παραγράφεται.

    Το «κλειδί» είναι να έχει παρέλθει 10ετία πριν από τη βεβαίωση της οφειλής ή στη συνέχεια μέχρι την ενεργοποίηση των αναγκαστικών μέτρων. Η 10ετία παραγραφής ξαναρχίζει και μετρά μετά από κάθε διακοπτική κίνηση της Διοίκησης (βεβαίωση, αναγκαστικά μέτρα κ.λπ.).

    Για παράδειγμα, μια οφειλή ύψους 5.000 ευρώ μπορεί να δημιουργήθηκε το 2006 αλλά δεν έχει βεβαιωθεί έως το 2012, οπότε και διαγράφεται.

    Η απόφαση του ΣτΕ

    Η διάταξη έρχεται σε συνέχεια απόφασης του ΣτΕ, που έκρινε πως ο κανόνας της 20ετούς παραγραφής, όπως όριζε ο νόμος Κατρούγκαλου, είναι αντισυνταγματικός. Μάλιστα, από το 2027 και εφεξής, εξετάζεται η παραγραφή να προκύπτει μετά την 5ετία.

    Η διαδικασία αντανακλά τις καθυστερήσεις των περασμένων ετών, καθώς σήμερα ο καταλογισμός των οφειλών στα περισσότερα πρώην Ταμεία που εντάχθηκαν στον ΕΦΚΑ γίνεται μέσα σε λίγους μήνες από τη δημιουργία τους και σε καμία περίπτωση δεν ξεπερνά τη 10ετία.

    Ποιοι ωφελούνται από την παραγραφή και ποιοι όχι

    Η αξιοποίηση της παραγραφής αποτελεί χρυσή ευκαιρία για τους ελεύθερους επαγγελματίες προκειμένου να περιοριστεί η οφειλή τους. Την ίδια ώρα όμως θα μειωθεί και ο χρόνος ασφάλισής τους, με αποτέλεσμα σε πολλές περιπτώσεις να μη συγκεντρώνουν τον απαραίτητο χρόνο ασφάλισης για τη συνταξιοδότησή τους. Ετσι, οι ελεύθεροι επαγγελματίες που θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στα 62 με 40ετία θα είναι δύσκολο να συμπληρώσουν τον απαιτούμενο χρόνο, αν διαγράψουν 10 χρόνια ασφάλισης.

    Αντίθετα, όσοι θέλουν να συνταξιοδοτηθούν στα 67 που ο απαιτούμενος ελάχιστος χρόνος ασφάλισης για συνταξιοδότηση είναι 15 έως 20 έτη, μπορούν σε σημαντικό βαθμό να αξιοποιήσουν τη νέα νομοθετική ρύθμιση.

    Για παράδειγμα, ελεύθερος επαγγελματίας που οφείλει 58.000 ευρώ πριν από το 2011, αξιοποιεί την παραγραφή της οφειλής 6 ετών (που αντιστοιχεί σε 36.000 ευρώ), με αποτέλεσμα το χρέος του να μειωθεί στα 22.000 ευρώ. Αν πληρώσει εφάπαξ 2.000 ευρώ και το χρέος μειωθεί στα 20.000, θα μπορέσει να προχωρήσει η διαδικασία συνταξιοδότησής του. Υπενθυμίζουμε ότι σύμφωνα με τον νόμο οι αιτήσεις συνταξιοδότησης «παγώνουν» όταν οι οφειλές υπερβαίνουν τα 20.000 ευρώ για τους ελεύθερους επαγγελματίες και τα 6.000 ευρώ για τους αγρότες.

    Ρύθμιση οφειλών σε 24 δόσεις

    Με στόχο την εναρμόνιση των όσων ισχύουν στο ΚΕΑΟ με αυτά που εφαρμόζονται από την ΑΑΔΕ, στο νομοσχέδιο θα υπάρχει επίσης διάταξη με την οποία οι 12 δόσεις της πάγιας ρύθμισης οφειλών θα γίνονται 24.

    Εκτός από τις 24 δόσεις θα προβλέπονται και 48 δόσεις μόνο στην περίπτωση που η οφειλή-πρόστιμο καταλογίστηκε από τη διοίκηση μετά από καταγγελία ή επιτόπιο έλεγχο.

    Ο διπλασιασμός των δόσεων θα ωφελήσει:

    • περίπου 95.000 οφειλέτες, οι οποίοι, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΚΕΑΟ στο α’ τρίμηνο του 2022, ήταν ενταγμένοι στις 12 δόσεις καθώς θα τους μειώσει το ποσό της μηνιαίας δόσης,
    • περίπου 90.000 οι οποίοι έχασαν την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων το α' τρίμηνο του 2022.

    Για παράδειγμα, ένας ελεύθερος επαγγελματίας που έχει χρέη ύψους 10.000 ευρώ, με την πάγια ρύθμιση των 12 δόσεων θα πρέπει να πληρώνει μηνιαίως 833 ευρώ, επιβάρυνση που θεωρείται μεγάλη αν αναλογιστεί κανείς ότι για να παραμείνει ενεργή η ρύθμισή του θα πρέπει να καταβάλλει ανελλιπώς και την τρέχουσα μηνιαία εισφορά.

    Με την ευνοϊκότερη ρύθμιση των 24 δόσεων η μηνιαία δόση του θα μειωθεί στα 414 ευρώ.

    Βεβαίως στη ρύθμιση μπορούν να ενταχθούν και οι υπόλοιποι «αρρύθμιστοι» οφειλέτες των ταμείων.

    Πηγή: imerisia.gr

  • Εξαγορά έως και 36 μηνών ασφάλισης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης
    Εξαγορά έως και 36 μηνών ασφάλισης για όσους δεν έχουν θεμελιώσει δικαίωμα συνταξιοδότησης

    Τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένοι αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν επειδή τους έλειπαν τα ένσημα ορισμένων μηνών ή ακόμα και ημερών

    Δύο ευκαιρίες παρέχονται στους ασφαλισμένους για σύνταξη με 15 έτη ασφάλισης, αφού για πρώτη φορά μπορούν να εξαγοραστούν από 6 έως 36 μήνες.

    Αυτό προβλέπεται με τον πρόσφατο νόμο 4921/2022, μέσω του οποίου δίδεται η δυνατότητα σε όσους δεν έχουν εξασφαλίσει τη «θεμελιωτική» 15ετία (4.500 ημέρες ασφάλισης - ΗΑ) για να τύχουν σύνταξης να μπορούν να εξαγοράσουν μέχρι 6 μήνες (150 ένσημα) ή να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση έως 36 μήνες (3 χρόνια).

    Σύμφωνα με έρευνα της ΕΝΥΠΕΚΚ, τα τελευταία χρόνια χιλιάδες ασφαλισμένοι αδυνατούσαν να συνταξιοδοτηθούν επειδή τους έλειπαν τα ένσημα ορισμένων μηνών ή ακόμα και ημερών. Επισημαίνεται ότι για τη θεμελίωση του συνταξιοδοτικού δικαιώματος από όσους δεν έχουν συμπληρώσει 15ετία o νέος νόμος προσφέρει τις εξής δύο δυνατότητες-διευκολύνσεις:

    Συμπλήρωση χρόνου ασφάλισης μέχρι 6 μήνες (150 ΗΑ) με καταβολή εισφορών. Στην πρώτη αυτή κατηγορία υπάγονται όσοι ασφαλισμένοι έχουν 14 χρόνια και 6 μήνες ασφαλιστικού βίου (4.350 ΗΑ). Σε αυτούς παρέχεται η δυνατότητα να εξαγοράσουν έως 6 μήνες (150 ΗΑ) για να φτάσουν στον θεμελιωτικό χρόνο συνταξιοδότησης των 15 ετών ή 4.500 ενσήμων. Η εξαγορά των 150 ενσήμων κοστίζει 20% του νέου κατώτατου μισθού (713 ευρώ μεικτά), ήτοι 142,6 ευρώ για κάθε μήνα ή 855,60 ευρώ για 6 μήνες. Στην περίπτωση αυτή, η σύνταξη θα ανέρχεται σε 466,35 ευρώ. Τονίζεται ότι ο νόμος καλύπτει περιπτώσεις ασφαλισμένων σε φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, πλην του Οργανισμού Γεωργικών Ασφαλίσεων (ΟΓΑ), οι οποίοι:

    • συμπληρώνουν το 67ο έτος της ηλικίας τους μέχρι 31-12-2022,
    • έχουν διακόψει οριστικά την απασχόληση και την πραγματική ή προαιρετική τους ασφάλιση,
    • δεν έχουν υποβάλει αίτηση συνταξιοδότησης,
    • δεν έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί από καμία πηγή στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό,
    • δεν δικαιούνται σύνταξη από οποιαδήποτε άλλη αιτία σύμφωνα με τις καταστατικές διατάξεις των φορέων που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ ή με διατάξεις που εφαρμόζονται στο Δημόσιο ή την Τράπεζα της Ελλάδος ή από ασφαλιστικούς φορείς του εξωτερικού,
    • χρειάζονται 150 ή λιγότερες ημέρες ασφάλισης για να συμπληρώσουν τις ελάχιστες απαιτούμενες 4.500 ημέρες. Στους ασφαλισμένους που πληρούν σωρευτικά όλες τις παραπάνω προϋποθέσεις, παρέχεται η δυνατότητα εφάπαξ καταβολής των εισφορών ασφαλισμένου και εργοδότη που αντιστοιχούν στις αναγνωριζόμενες ημέρες ασφάλισης με βάση το ισχύον κατά την αναγνώριση ημερομίσθιο ανειδίκευτου εργάτη.

    Υπαγωγή στην προαιρετική ασφάλιση για διάστημα μέχρι 3 έτη (9.000 ΗΑ). Ο νόμος καλύπτει περιπτώσεις ασφαλισμένων σε όλους τους φορείς κοινωνικής ασφάλισης που εντάχθηκαν στον e-ΕΦΚΑ, οι οποίοι έχουν ασφαλιστεί για τουλάχιστον 500 ΗΑ εντός της πενταετίας πριν από την ημερομηνία υποβολής της αίτησης συνταξιοδότησης και χρειάζονται μέχρι 3 έτη ασφάλισης προκειμένου να θεμελιώσουν δικαίωμα συνταξιοδότησης. Σύμφωνα με τα Νέα, στους ασφαλισμένους που πληρούν σωρευτικά τις ανωτέρω προϋποθέσεις παρέχεται η δυνατότητα να υποβάλουν, μαζί με την αίτηση συνταξιοδότησης, αίτημα να υπαχθούν στην προαιρετική ασφάλιση ή να τη συνεχίσουν για χρονικό διάστημα μέχρι 3 έτη που είναι απαραίτητο ώστε να συμπληρώσουν τον ελάχιστο χρόνο που απαιτείται για να θεμελιώσουν δικαίωμα σύνταξης.

    Επομένως, η επιλογή αυτή ενδείκνυται για ασφαλισμένους όλων των φορέων κοινωνικής ασφάλισης (συμπεριλαμβανομένου και του ΟΓΑ) που χρειάζονται περισσότερες από 150 ΗΑ ή δεν μπορούν να προχωρήσουν σε άμεση καταβολή των υπολειπομένων ασφαλιστικών εισφορών.

    Αν συντρέχουν όλες οι ανωτέρω προϋποθέσεις για την απονομή σύνταξης, εκδίδεται προσωρινή πράξη απονομής σύνταξης, που περιλαμβάνει:

    • την αποδοχή της αίτησης για προαιρετική συνέχιση της ασφάλισης,
    • τον χρόνο της προαιρετικής συνέχισης,
    • το καταβλητέο ποσό,
    • την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος,
    • την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης (πρώτη ημέρα του επόμενου μήνα από την ημερομηνία συμπλήρωσης των προϋποθέσεων για τη λήψη σύνταξης γήρατος), χωρίς να απαιτείται εκ νέου υποβολή αίτησης συνταξιοδότησης. Μέχρι την ημερομηνία έναρξης της συνταξιοδότησης ο αιτών δεν είναι συνταξιούχος αλλά προαιρετικά ασφαλισμένος του e-ΕΦΚΑ.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ