Οικονομία

Φορολογική ανταγωνιστικότητα: Στους πρώτους από το τέλος κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Φορολογική ανταγωνιστικότητα: Στους πρώτους από το τέλος κατατάσσεται από τον ΟΟΣΑ η Ελλάδα

Στις τελευταίες θέσεις, μεταξύ των χωρών του Οργανισμού Συνεργασίας και Ανάπτυξης (ΟΟΣΑ), συνεχίζει να βρίσκεται η Ελλάδα, όσον αφορά τη φορολογική ανταγωνιστικότητα, στοιχείο το οποίο αποτελεί «βαρόμετρο» για βασικούς τομείς της οικονομίας όπως είναι οι επενδύσεις και η κατανάλωση.

Στη σχετική κατάταξη του ΟΟΣΑ, την οποία στη χώρα μας παρουσιάζει το Κέντρο Φιλελεύθερων Μελετών (ΚΕΦίΜ), η Ελλάδα είναι 29η μεταξύ 37 κρατών, έχοντας διατηρήσει τη θέση που είχε και τον περασμένο χρόνο.

Η θέση αυτή αφορά στη φορολογία των επιχειρήσεων, τους φόρους φυσικών προσώπων, τους φόρους κατανάλωσης, τους φόρους ιδιοκτησίας, και τους φόρους κερδών που παράγονται στο εξωτερικό (κανόνες διεθνούς φορολόγησης).

Η χώρα μας συγκέντρωσε 57,5 βαθμούς στο συνολικό σκορ του Δείκτη για το 2021, σημειώνοντας μικρή βελτίωση από το περσινό συνολικό σκορ του 57,2.

Ως προς τις επιμέρους κατηγορίες του Δείκτη, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 22η θέση σε ό,τι αφορά τους εταιρικούς φόρους, στη 10η θέση ως προς τη φορολόγηση φυσικών προσώπων, στην 32η θέση στη φορολόγηση της κατανάλωσης, στην 29η θέση στους φόρους επί της ιδιοκτησίας, και στην 25η θέση ως προς τη φορολόγηση των κερδών στο εξωτερικό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Συγκεκριμένα, στο φετινό Δείκτη, επισημαίνονται οι εξής αδυναμίες του φορολογικού συστήματος της Ελλάδας:

  • Οι εταιρείες αντιμετωπίζουν αυστηρούς περιορισμούς ως προς τα ποσά των καθαρών ζημιών χρήσης με τα οποία μπορούν να αντισταθμίσουν μελλοντικά κέρδη. Επίσης, δεν μπορούν να χρησιμοποιήσουν ζημιές για να μειώσουν προηγούμενο φορολογητέο εισόδημα.
  • Η Ελλάδα έχει έναν σχετικά περιορισμένο αριθμό φορολογικών συμβάσεων (57 συμβάσεις έναντι 75 του μέσου όρου του ΟΟΣΑ).
  • Η χώρα μας έχει έναν από τους υψηλότερους συντελεστές ΦΠΑ στον ΟΟΣΑ (24%) με μία από τις πιο περιορισμένες φορολογικές βάσεις.

Στον αντίποδα τα θετικά είναι τα εξής:

  • Ο καθαρός φορολογικός συντελεστής φυσικών προσώπων επί μερισμάτων, στο 5% είναι σημαντικά κάτω από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ (24,1%).
  • Η πολυπλοκότητα του φόρου επί της εργασίας είναι χαμηλότερη από τον μέσο όρο του ΟΟΣΑ.
  • Οι κανονισμοί Ελεγχόμενων Αλλοδαπών Εταιρειών στην Ελλάδα είναι μετριοπαθείς και εφαρμόζονται μόνο στο παθητικό εισόδημα.

Ανάμεσα σε άλλες αξιοσημείωτες αλλαγές σε σχέση με την περσινή χρονιά η Ελλάδα μείωσε τον φορολογικό συντελεστή εταιρικού εισοδήματος από το 24% το 2020 στο 22% το 2021, επεκτείνοντας τις φορολογικές επιδοτήσεις για έρευνα και ανάπτυξη και μειώνοντας ελάχιστα τον ανώτατο θεσμοθετημένο φορολογικό συντελεστή ατομικού εισοδήματος.

Για έβδομη συνεχόμενη χρονιά, η χώρα με τον υψηλότερα βαθμολογούμενο φορολογικό κώδικα στον ΟΟΣΑ είναι η Εσθονία (1η). Οι χώρες ανάμεσα στις οποίες βρέθηκε η χώρα μας στη φετινή κατάταξη είναι η Δανία (28η) και η Ισπανία (30η), με την Πορτογαλία στην 34η θέση και τελευταία χώρα του Δείκτη την Ιταλία (37η).

Σχολιάζοντας τα αποτελέσματα της έρευνας, ο Εκτελεστικός Διευθυντής του ΚΕΦίΜ Νίκος Ρώμπαπας, δήλωσε μεταξύ των άλλων:

«Παρά τη σημαντική μείωση των φορολογικών βαρών, η χώρα μας δεν σημείωσε αντίστοιχη βελτίωση στον Δείκτη Διεθνούς Φορολογικής Ανταγωνιστικότητας. Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι πολλές χώρες του ΟΟΣΑ προχώρησαν σε αντίστοιχα μέτρα για την αντιμετώπιση των οικονομικών επιπτώσεων της πανδημίας, στο ότι ο Δείκτης αντιμετωπίζει αρνητικά την παροχή στοχευμένων φορολογικών κινήτρων υπό τη λογική ότι περιορίζουν την ουδετερότητα και αυξάνουν την πολυπλοκότητα του φορολογικού συστήματος, αλλά και στο ότι ένα τμήμα των δεδομένων, όπως το ύψος του ΕΝΦΙΑ, με βάση τα οποία υπολογίζεται ο Δείκτης συλλέγονται από δευτερογενείς πηγές και συνεπώς αφορούν προηγούμενα έτη».

«Ο ανταγωνισμός είναι αυτός που καθοδηγεί την καινοτομία, τις επενδύσεις και τελικά τους μισθούς. Είναι ζωτικής σημασίας λοιπόν να γνωρίζουμε πού βρίσκονται οι χώρες σήμερα καθώς οι συζητήσεις στην παγκόσμια σκηνή προχωρούν» σημείωσε από τη δική του πλευρά ο Αντιπρόεδρος Διεθνών Προγραμμάτων του Tax Foundation και βασικός συγγραφέας του Δείκτη, Daniel Bunn.

Το Tax Foundation είναι κορυφαίος οργανισμός έρευνας σε θέματα φορολογικής πολιτικής. Από το 1937, οι έρευνες, οι αναλύσεις και οι ειδικοί του συμβάλλουν στην εφαρμογή αποτελεσματικότερων φορολογικών πολιτικών σε όλο τον κόσμο.

Πηγή: ErtNews.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup