Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 11:45

Έρχεται διπλή δέσμη κινήτρων για να ζητάμε «e-αποδείξεις»

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Με φορολογικό νομοσχέδιο οι «φορο-εκπτώσεις» (έως 2.200 ευρώ) για ηλεκτρονικές συναλλαγές με επαγγελματίες, τεχνίτες κλπ. Ανοίγει και άλλο η βεντάλια των δώρων της «φορολοταριας»

Μέσα στο προσεχές διάστημα θα κατατεθεί στη Βουλή το σχέδιο νόμου του υπουργείου Οικονομικών ου θα παρέχει κίνητρα στους φορολογούμενους για να ζητούν αποδείξεις, κυρίως από κλάδους που βρίσκονται ψηλά στη λίστα της φοροδιαφυγής.

Υδραυλικοί ηλεκτρολόγοι, συνεργία αυτοκινήτων, γιατροί και πολλές κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών θα ενταχθούν στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών και όσοι πελάτες επιμένουν σε συναλλαγές μέσω κάρτας ή e-banking (από αυτές τις κατηγορίες) θα έχουν σημαντική έκπτωση από το εισόδημα. Συγκεκριμένα το 30% των ποσών που θα έχει πληρώσει ο φορολογούμενος ετησίως με ηλεκτρονικό χρήμα για αγορές αγαθών ή αμοιβές παροχής υπηρεσιών σε συγκεκριμένες κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών θα αφαιρείται από το φορολογητέο εισόδημά του και κατ’ επέκταση θα μειώνεται ο τελικός φόρος. Η λίστα του υπουργείου οικονομικών θα περιλαμβάνει κατηγορίες επιχειρήσεων και ελευθέρων επαγγελματιών όπως:

· συνεργεία αυτοκινήτων,
· ενοικιαζόμενα δωμάτια,
· μπαρ,
· υδραυλικοί,
· ηλεκτρολόγοι,
· ελαιοχρωματιστές,
· κομμωτήρια,
· γυμναστήρια,
· κέντρα αισθητικής,
· ιδιαίτερα μαθήματα,
· δικηγόροι,
· γιατροί,
· τεχνικά γραφεία κ.α.

Με τη νέα ρύθμιση οι φορολογούμενοι που θα ζητούν και θα παίρνουν e-αποδείξεις από τους συγκεκριμένους επαγγελματίες θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

Για παράδειγμα φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 15.000 ευρώ πληρώνει με κάρτα ή μέσω e-banking αμοιβή ύψους 5.000 ευρώ σε ελεύθερο επαγγελματία. Το 30% της δαπάνης των 5.000 ευρώ, δηλαδή 1.500 ευρώ. θα αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του το οποίο περιορίζεται σε 13.500 ευρώ. Για το εισόδημα των 15.000 ευρώ θα πλήρωνε φόρο 2.000 ευρώ ενώ για το εισόδημα των 13.500 ευρώ μετά την αφαίρεση του 30% των δαπανών θα πληρώσει 1.670 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει φόρο 330 ευρώ.

Για παράδειγμα: Φορολογούμενος με ετήσιο φορολογητέο εισόδημα 20.000 ευρώ καταβάλλει με ηλεκτρονικό τρόπο σε επαγγελματίες συνολικά 8.000 ευρώ. Το 30% της δαπάνης δηλαδή 2.400 ευρώ αφαιρούνται από το φορολογητέο εισόδημά του με αποτέλεσμα να μειωθεί στα 17.600 ευρώ. Ο φόρος που θα πληρώσει ανέρχεται σε 2.572 ευρώ ενώ χωρίς την έκπτωση θα πλήρωνε 3.100 ευρώ δηλαδή το κέρδος ανέρχεται σε 528 ευρώ.

Η νέα φορολοταρία

Παράλληλα το σχέδιο νόμου θα προβλέπει και λίφτινγκ στα έπαθλα της φορολοταριας που, φέτος, φθάνουν έως και τις 50.000 κάθε μήνα και 100.000 ευρώ τα Χριστούγεννα. Ειδικότερα ο σχεδιασμός για την νέα φορολοταρία προβλέπει τα εξής:
Κάθε μήνα η φορολοταρία θα μοιράζει 1 εκατ. ευρώ. Σήμερα σε κάθε κλήρωση 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ, με κόστος 12 εκατ. ευρώ ετησίως. Από τον Ιανουάριο και κάθε μήνα:

- 500 τυχεροί θα κερδίζουν από 1.000 ευρώ,
- 70 από 5.000 ευρώ,
- 5 από 20.000 ευρώ και
- 1 υπερτυχερός θα κερδίζει 50.000 ευρώ.

Επίσης θα δημιουργηθεί μια ειδική πλατφόρμα μέσω της οποίας όσοι συμμετέχουν στην κλήρωση θα μπορούν εύκολα και γρήγορα να διαπιστώνουν εάν έχουν κερδίσει.

Στη νέα φορολοταρία τα ευάλωτα νοικοκυριά θα έχουν περισσότερες ευκαιρίες συγκριτικά με το ισχύον καθεστώς. Συγκεκριμένα φορολογούμενοι με χαμηλό οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα αναμένεται να έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και συνεπώς περισσότερες πιθανότητες να κερδίσουν. Σύμφωνα με το σενάριο που εξετάζεται οι λαχνοί για τα ευάλωτα νοικοκυριά και τις πολύτεκνες οικογένειες να τριπλασιάζονται.

Επισης Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται. Σε αυτό το πλαίσιο εξετάζεται να λαμβάνουν περισσότερους λαχνούς όσοι δαπανούν με κάρτες ή μέσω e-banking το μεγαλύτερο μέρος των εισοδημάτων τους. Για παράδειγμα εάν κάποιος κάνει ηλεκτρονικές συναλλαγές που θα ανέρχονται στο 50% του εισοδήματός του οι λαχνοί θα διπλασιάζονται ενώ εάν κάνει περισσότερες ηλεκτρονικές δαπάνες θα τριπλασιάζονται.
Πηγή: Protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Πέμπτη, 04 Νοεμβρίου 2021 09:27

Σχετικά Άρθρα

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται ανατροπές στα φορολογικά κίνητρα
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Έρχονται ανατροπές στα φορολογικά κίνητρα

    Αναμόρφωση κινήτρων για ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Λίφτινγκ στα φορο-κίνητρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις με στόχο τον περιορισμό της φοροδιαφυγής έρχονται φθινόπωρο.

    Μια από τις βασικές προτεραιότητες του νέου οικονομικού επιτελείου αναμένεται να είναι η επανεξέταση των φορολογικών κινήτρων για τις e-συναλλαγές και η επέκτασή τους στο σύνολο της οικονομικής δραστηριότητας.

    Στόχος είναι να περιοριστεί δραστικά η χρήση μετρητών στις καθημερινές οικονομικές συναλλαγές των φορολογουμένων και οι επιχειρήσεις να «περνούν» μεγαλύτερο μέρος του ημερήσιου τζίρου τους μέσα από τα μηχανήματα POS ή από άλλα μέσα ηλεκτρονικής πληρωμής, ώστε να υποχρεώνονται να εμφανίζουν μεγαλύτερα ποσά φορολογητέας ύλης στις υποβαλλόμενες δηλώσεις φορολογίας εισοδήματος και ΦΠΑ και να αντιμετωπιστεί η φοροδιαφυγή.

    Οι ηλεκτρονικές αποδείξεις

    Είναι χαρακτηριστικό ότι από το 2021 έχει δοθεί κίνητρο για δήλωση δαπανών από 19 κατηγορίες ελευθέρων επαγγελματιών, με αντάλλαγμα την μείωση του 20% των δαπανών έως και 5.000 ευρώ από το φορολογητέο εισόδημα. Ένα μέτρο που θα οδηγούσε σε μείωση φόρου έως και 2.200 ευρώ.

    Τα υφιστάμενα κίνητρα δεν έφεραν τα προσδοκώμενα αποτελέσματα στην πάταξη της φοροδιαφυγής των 20 κατηγοριών ελευθέρων επαγγελματιών, καθώς όπως έδειξαν τα στοιχεία οι δαπάνες που πληρώθηκαν προς αυτούς με ηλεκτρονικά μέσα το 2022 ήταν ελάχιστες και κατώτερες των προσδοκιών.

    Ένας από τους λόγους για τους οποίους φαίνεται ότι δεν απέδωσε είναι το γεγονός ότι η μείωση του φόρου εισοδήματος που κερδίζει ο φορολογούμενος που ζητά και λαμβάνει απόδειξη από συγκεκριμένες κατηγορίες επαγγελματιών είναι πολύ μικρότερη από την έκπτωση που του κάνει ο επαγγελματίας στην τελική τιμή αν δεν πάρει απόδειξη.

    Για παράδειγμα, για παροχή υπηρεσιών ύψους 1.300 ευρώ εάν δεν κοπεί απόδειξη ο καταναλωτής θα πληρώσει 988 ευρώ. Δηλαδή θα γλιτώσει 312 ευρώ τα οποία θα χάσει το Δημόσιο μόνο από τον ΦΠΑ, καθώς οι απώλειες εσόδων είναι μεγαλύτερες εάν συνυπολογιστεί και ο φόρος που δεν εισπράττεται λόγω απόκρυψης εισοδήματος από τον επαγγελματία που δεν έκοψε απόδειξη.

    Επίσης δεν είναι λίγες οι περιπτώσεις που οι ίδιοι οι καταναλωτές αποφεύγουν να ζητήσουν απόδειξη στις συναλλαγές τους επειδή γνωρίζονται με τους επαγγελματίες και είναι σταθεροί πελάτες τους.

    Πηγή: in.gr

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πρόστιμα για όσους δεν έπιασαν τον στόχο του 30%
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Πρόστιμα για όσους δεν έπιασαν τον στόχο του 30%

    Από τις δαπάνες που υπολογίζονται εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου

    Ηλεκτρονικές αγορές αξίας ίσες με το 30% του εισοδήματός τους θα πρέπει να έχουν πραγματοποιήσει οι φορολογούμενοι και να ελέγξουν αν έχουν συγκεντρώσει τις σχετικές ηλεκτρονικές αποδείξεις.

    Συγκεκριμένα, σύμφωνα με τη νομοθεσία, για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος αποκλειστικά και μόνο από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες από συγκεκριμένα επαγγέλματα.

    Αντιμέτωποι με το ενδεχόμενο να πληρώσουν περισσότερο φόρο κινδυνεύουν όσοι δεν αγγίξουν τον στόχο του 30%. Συγκεκριμένα οι φορολογούμενοι που δεν καταφέρουν το 2022 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών, κινδυνεύουν με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν, στις φορολογικές δηλώσεις που θα γίνουν για τα εισοδήματα του 2022.

    Για παράδειγμα, αν κάποιος φορολογούμενος έχει εισόδημα 15.000 ευρώ οι ελάχιστες ηλεκτρονικές δαπάνες που θα πρέπει να εμφανίσει είναι 4.500 ευρώ. Αν συγκεντρώσει 3.500 τότε θα πληρώσει πρόστιμο 22% επί των 1.000 ευρώ της διαφοράς, κάτι που συνεπάγεται σε επιπλέον φόρο 220 ευρώ.

    Πώς γίνεται ο έλεγχος

    Οι φορολογούμενοι μπορούν να διαπιστώσουν μέσα από τους τραπεζικούς λογαριασμούς τους τις συναλλαγές που έχουν κάνει και εάν καλύπτουν τον στόχο του 30%.

    Συγκεκριμένα, η λίστα περιλαμβάνει μεταξύ άλλων:

    Εργασίες υδραυλικού, ψυκτικού, συντηρητή θέρμανσης, ηλεκτρολόγου, μόνωσης, τοιχοποιίας, σοβατίσματος, τοποθέτησης πλακιδίων, ταξί, κομμωτήρια, κουρεία και καταστήματα ομορφιάς, σχολές χορού.

    Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον/στη διαζευγμένο/η σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ή/και σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Σημειώνεται πως στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

    Ποιες δαπάνες εξαιρούνται

    Από τις δαπάνες που υπολογίζονται εξαιρούνται οι πληρωμές για ενοίκια, δάνεια, φόρους και τέλη υπέρ του δημοσίου, καθώς και οι δαπάνες για αγορές ακινήτων, αυτοκινήτων, δικύκλων (πλην ποδηλάτων), σκαφών, αεροπλάνων, αεροσκαφών, αποταμιευτικών και επενδυτικών προϊόντων (μετοχών, ομολόγων κ.α.).

    Στο εισόδημα που λαμβάνεται υπ’ όψιν για τον υπολογισμό του 30% δεν περιλαμβάνεται η ειδική εισφορά αλληλεγγύης για όσους εξακολουθούν να την πληρώνουν, δηλαδή, για τους δημοσίους υπαλλήλους, τους δημοσίους λειτουργούς (στρατιωτικούς, αστυνομικούς, λιμενικούς πυροσβέστες, δικαστικούς, ιατρούς του ΕΣΥ, πανεπιστημιακούς κ.λπ.) και τους συνταξιούχους, εφόσον έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 12.000 ευρώ.

    Σημειώνεται πως το ανώτατο όριο του ποσού των δαπανών που πρέπει να έχουν εξοφληθεί έως το τέλος του τρέχοντος έτους με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ανέρχεται σε 20.000 ευρώ.

    Ποιοι φορολογούμενοι απαλλάσσονται

    Από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων απαλλάσσονται οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων:

    • Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.
    • Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.
    • Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα
    • Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.
    • Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.
    • Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.
    • Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.
    • Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).
    • Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φοροεκπτώσεις: «Χρυσάφι» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους
    Φοροεκπτώσεις: «Χρυσάφι» οι ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένους κλάδους

    Τα «αποκαλυπτήρια» της λίστας με τα επαγγέλματα που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον θέμα χρόνου

    «Χρυσές» θα αποδειχθούν οι ηλεκτρονικές αποδείξεις που συγκεντρώνουν οι φορολογούμενοι από συγκεκριμένους επαγγελματικούς κλάδους από την αρχή της χρονιάς.

    Οσοι πληρώνουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, κομμώτριες, κουρείς, ταξί, καθαριστήρια, φωτογράφους, γυμναστήρια, σχολές χορού και άλλους επαγγελματίες που βρίσκονται στην «κόκκινη ζώνη» της φοροδιαφυγής θα διαπιστώσουν ότι θα έχουν γλιτώσει φόρο έως 450 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους δεν ξεπερνά τις 10.000 ευρώ, ενώ αν το εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ η έκπτωση φόρου φτάνει έως 2.200 ευρώ.

    Τα «αποκαλυπτήρια» της λίστας με τα επαγγέλματα που θα δίνουν έξτρα έκπτωση φόρου έως 2.200 ευρώ στους φορολογουμένους που πραγματοποιούν ηλεκτρονικές πληρωμές είναι πλέον θέμα χρόνου. Το υπουργείο Οικονομικών και η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων έχουν έτοιμη τη σχετική υπουργική απόφαση με τις αλλαγές στο καθεστώς των ηλεκτρονικών αποδείξεων που ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2022.

    Η νέα ρύθμιση ισχύει, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και την 31η Δεκεμβρίου 2025, και προβλέπει ότι από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου από μισθωτή εργασία και συντάξεις, επιχειρηματική δραστηριότητα και ακίνητη περιουσία, αποκλειστικά και μόνο για τον υπολογισμό του φόρου εισοδήματος, αφαιρείται αναλογικά ποσό ίσο με 30% των δαπανών λήψης υπηρεσιών, για ορισμένες δαπάνες που αφορούν τη στέγαση, τις υπηρεσίες, τις μεταφορές, την εκπαίδευση, την αναψυχή, τις πολιτιστικές δραστηριότητες. Το ποσό εισοδήματος που αφαιρείται δεν υπερβαίνει το ποσό των 5.000 ευρώ ετησίως.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη λίστα περιλαμβάνονται μεταξύ άλλων δικηγόροι, αρχιτέκτονες, κομμωτήρια, κουρεία, ψυκτικοί, γραφεία τελετών, υπηρεσίες προσωπικής φροντίδας και νοσηλείας, υπηρεσίες καθαρισμού και συντήρησης, παιδικής φροντίδας, λιμουζίνες και ταξί, καθαριστήρια, υπηρεσίες ενοικίασης σκαφών αναψυχής, υπηρεσίες συμβουλευτικής, φωτογράφοι, οικοδομικές εργασίες, καθώς και γυμναστήρια και σχολές χορού. Οι φορολογούμενοι με ηλεκτρονικές αποδείξεις για τις υπηρεσίες από τους επαγγελματίες που θα περιλαμβάνονται στη λίστα του υπουργείου Οικονομικών θα έχουν έκπτωση φόρου έως 450 ευρώ εφόσον το ετήσιο εισόδημά τους είναι μέχρι 10.000 ευρώ, έως 1.100 ευρώ για ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ, έως 1.400 ευρώ για εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ, έως 1.800 ευρώ για εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ και έως 2.200 ευρώ αν το ετήσιο εισόδημά τους υπερβαίνει τις 40.000 ευρώ.

    Πηγή: Cnn.gr

  • Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αυτοί εξαιρούνται από την υποχρέωση των αποδείξεων
    Φορολογικές δηλώσεις 2022: Αυτοί εξαιρούνται από την υποχρέωση των αποδείξεων

    Τι ισχύει για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις και τις φορολογικές δηλώσεις.

    Η ΑΑΔΕ ετοιμάζεται για την πρεμιέρα των φορολογικών δηλώσεων του 2022, η οποία, σύμφωνα με τις πληροφορίες, προγραμματίζεται στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Μαρτίου.

    Αναμένοντας τις βεβαιώσεις αποδοχών, συντάξεων, αμοιβών από επιχειρηματική δραστηριότητα και μερισμάτων για το φορολογικό έτος 2021, που θα αποστείλουν οι επιχειρήσεις και οι φορείς του Δημοσίου, η ΑΑΔΕ ετοιμάζει τα νέα έντυπα της φορολογικής δήλωσης του 2022.

    Υπενθυμίζεται ότι ισχύει η υποχρέωση κάλυψης του 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματος με ηλεκτρονικές αποδείξεις, που σημαίνει ότι οι φορολογούμενοι που δεν κατάφεραν το 2021 να καλύψουν το 30% του εισοδήματος τους με ηλεκτρονικές πληρωμές για αγορές αγαθών και λήψη υπηρεσιών θα βρεθούν αντιμέτωποι με την επιβολή πέναλτι φόρου 22% για το ποσό των αποδείξεων που θα λείπουν.

    Ποιοι εξαιρούνται

    Σημειώνεται ότι για τα εισοδήματα του 2020 είχαν απαλλαγεί πλήρως από το μέτρο των ηλεκτρονικών αποδείξεων συγκεκριμένες κατηγορίες φορολογουμένων που είχαν πληγεί από την πανδημία.

    Ποιοι γλιτώνουν από το μέτρο των e-αποδείξεων:

    - Φορολογούμενοι που έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

    - Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

    - Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

    - Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

    - Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

    - Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    - Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

    - Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

    - Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    - Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι 6 μηνών).

    - Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

    - Οι φυλακισμένοι.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι 18 e-αποδείξεις που θα κόβουν φόρους και η νέα φορολοταρία για περισσότερους
    Ηλεκτρονικές αποδείξεις: Οι 18 e-αποδείξεις που θα κόβουν φόρους και η νέα φορολοταρία για περισσότερους

    Έξτρα έκπτωση φόρου για όσους πληρώνουν με κάρτες και ηλεκτρονικά μέσα - Οι μειώσεις φόρων και τα... έπαθλα! - Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά - Το όφελος για τα νοικοκυριά από τα μέτρα για τους λογαριασμούς ρεύματος

    Επιπλέον μείωση στον φόρο εισοδήματος έως και 2.200 το χρόνο θα μπορούν να κερδίσουν όσοι επιλέγουν να πληρώσουν με ηλεκτρονικό χρήμα δικηγόρους, αρχιτέκτονες, υδραυλικούς, φωτογράφους και άλλες κατηγορίες επαγγελματιών.

    Συμφωνα με όσα ανακοίνωσε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κατά την ομιλία του στην ΔΕΘ οι πληρωμές σε 18 συγκεκριμένες κατηγορίες ελεύθερων επαγγελματιών και επιτηδευματιών, εφόσον πραγματοποιούνται μέσω πιστωτικών ή χρεωστικών ή προπληρωμένων καρτών ή μέσω e-banking ή άλλων ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, θα εκπίπτουν σε ποσοστό 30% από το φορολογητέο εισόδημα και μέχρι ποσού 5.000 ευρώ.

    Πρακτικά. από την έκπτωση αυτή, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν από την πληρωμή φόρου εισοδήματος έως και 2.200 ευρώ κάθε χρόνο. Επιπλέον, τα έξοδα για ιατρικές επισκέψεις και εξετάσεις, εφόσον πληρώνονται με ηλεκτρονικά μέσα, θα υπολογίζονται εις διπλούν.

    Οι κατηγορίες επαγγελματιών για τους οποίους θα ισχύει το κίνητρο αυτό είναι οι εξης:

    Δικηγόροι
    Αρχιτέκτονες
    Ιδιωτικοί ερευνητές
    Εργολάβοι κηδειών και καύσης νεκρών
    Εργολάβοι κλιματισμού, θέρμανσης και υδραυλικών
    Νοσηλευτές, νοσηλεύτριες-αποκλειστικές
    Ξυλουργοί
    Εργολάβοι καθαρισμού και συντήρησης κτιρίων
    Επαγγελματίες που παρέχουν υπηρεσίες φροντίδας παιδιών
    Επαγγελματίες εκμίσθωσης πολυτελών αυτοκινήτων (λιμουζινών)
    Ταξιτζήδες
    Εργολάβοι μεταλλικών κατασκευών-αλουμινάδες (κατασκευαστές στέγης, μεταλλικών πλαισίων και τεμαχίων λαμαρίνας)
    Ράφτες, μοδίστρες, επιδιορθωτές ρούχων και άλλων υφασμάτων
    Επιχειρήσεις ενοικίασης οχημάτων αναψυχής (αυτοκινήτων, σκαφών κ.λπ.)
    Ψυκτικοί, επισκευαστές αιρκοντίσιον, ψυγείων και άλλων εγκαταστάσεων ψύξης.
    Επαγγελματίες που παρέχουν συμβουλευτικές υπηρεσίες
    Φωτογράφοι
    Εργολάβοι σκυροδέματος

    Από την εφαρμογή του παραπάνω μέτρου, οι φορολογούμενοι θα μπορούν να γλιτώνουν φόρο:

    έως 450 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα μέχρι 10.000 ευρώ,
    έως 1.100 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 10.000 έως 20.000 ευρώ,
    έως 1.400 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 20.000 έως 30.000 ευρώ,
    έως 1.800 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα από 30.000 έως 40.000 ευρώ,
    έως 2.000 ευρώ αν έχουν ετήσιο εισόδημα άνω των 40.000 ευρώ.

    Οι e-αποδειξεις που θα μετρούν διπλά

    Παράλληλα, ιατρικά έξοδα τα οποία επίσης θα εξοφλούνται με κάρτες ή άλλα ηλεκτρονικά μέσα θα μετρούν διπλά στον υπολογισμό του ορίου 30% του εισοδήματος που θα πρέπει να καλύπτει ο φορολογούμενος με e-αποδείξεις.

    Π.χ. μια δαπάνη ύψους 50 ευρώ για πληρωμή αμοιβής σε ιατρό, λόγω επίσκεψης το ιατρείο του, εφόσον εξοφλείται μέσω πιστωτικής ή χρεωστικής κάρτας, θα λαμβάνεται υπ’ όψιν ως δαπάνη 100 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά εξοφληθείσες δαπάνες.

    Οι ηλεκτρονικές πληρωμές που θα υπολογίζονται στο διπλάσιο θα αφορούν, ειδικότερα, έξοδα για παροχή υπηρεσιών από:

    ιατρούς
    οδοντιάτρους
    ορθοδοντικούς
    κτηνιάτρους
    διαγνωστικά κέντρα (εξετάσεις και λοιπές διαδικασίες διάγνωσης)

    Για παράδειγμα, μια αμοιβή 100 ευρώ σε γιατρό λόγω επίσκεψης στο ιατρείο του, εάν πληρωθεί με κάρτα, θα υπολογίζεται ως δαπάνη 200 ευρώ για την κάλυψη του 30% του εισοδήματος με ηλεκτρονικά μέσα.

    Η νέα φορολοταρία

    Λίφτινγκ στη φορολοταρία σχεδιάζει να κάνει το υπουργείο Οικονομικών για να γίνει πιο ελκυστική στους φορολογουμένους και να αποτελέσει ένα ακόμη όπλο για την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών. 13. Σήμερα σε κάθε φορολοταρία 1.000 τυχεροί κερδίζουν από 1.000 ευρώ. Με τις αλλαγές που επεξεργάζεται η κυβέρνηση:
    Θα δίνεται διαφορετική στάθμιση ανάλογα με το ποσοστό του εισοδήματος που καταναλώνεται.

    Πολίτες με χαμηλότερο οικογενειακό εισόδημα και με περισσότερα τέκνα θα έχουν προσαύξηση στον αριθμό των λαχνών και στην πιθανότητα να κερδίσουν.
    Τα βραβεία της λοταρίας κάθε μήνα θα κλιμακώνονται και θα φτάνουν έως και τις 50.000 ευρώ. Επιπλέον τα Χριστούγεννα θα υπάρχει ιδιαίτερη λοταρία με βραβεία έως και 100.000 ευρώ.

    Ενα από τα σενάρια για τις αλλαγές που εξετάζονται είναι να δίδονται μέσα από την κλήρωση πιο μεγάλα σε αξία ποσά, αλλά σε πιο λίγους.
    Επίσης εξετάζονται πιο συχνές κληρώσεις αλλά και τρόποι για τη μεγαλύτερη προβολή τους στο κοινό.


    ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ ΓΙΑ ΤΑ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΜΕΤΡΑ

    - Γονικές παροχές: Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακινήτων και δωρεές χρημάτων από γονείς σε παιδιά

    Αφορολόγητες μεταβιβάσεις ακίνητων ή ακόμα και χρηματικών ποσών μπορεί να κάνει ο κάθε γονέας προς τα παιδιά του από την 1η Οκτωβρίου 2021.

    Από το βήμα της ΔΕΘ ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκη ανακοίνωσε πως κάθε γονιός που σχεδιάζει να γράψει στα παιδιά τους ακίνητη περιουσία εως 800.000 θα απαλλάσσεται από τον φόρο γονικών παροχών και δωρεών. Το ίδιο αναμένεται να ισχύσει και για την δωρεά ποσού έως 800.000 ευρώ ανά γονέα προς τα τέκνα του. Οι εξαγγελίες αυτές μάλιστα έρχονται σε μια καίρια στιγμή καθώς, σε 3,5 μήνες, δηλαδή από την 1/1/2022, τίθενται σε εφαρμογή οι νέες και αυξημένες αντικειμενικές αξίες. Η συνέχεια εδώ

    Λογαριασμοί ρεύματος: Το όφελος για τα νοικοκυριά από τα νέα μέτρα

    Από 1ης Οκτωβρίου θα ξεκινήσει η επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος για το σύνολο των νοικοκυριών και τις επιχειρήσεις που ηλεκτροδοτούνται από το δίκτυο χαμηλής τάσης και θα διαρκέσει τουλάχιστον έως το τέλος του έτους, διάστημα κατά το οποίο οι διεθνείς τιμές των καυσίμων πιέζουν προς τα πάνω το κόστος του ηλεκτρικού. Αναλυτικά τα μέτρα

    Μέτρα 2 δισ. για τις επιχειρήσεις

    Την οικονομική «συνταγή» που συγκράτησε την ύφεση σε μονοψήφιο ποσοστό πέρυσι και οδηγεί την οικονομία σε ανάπτυξη 16,2% στο β΄τρίμηνο φέτος και 5,9% για ολόκληρο το 2021, όπως προανήγγειλε από τη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός, συνεχίζει η κυβέρνηση. Νέα μείωση έως 50% στο ποσό επιστροφής από τις "επιστρεπτέες", επιπλέον μείωση έως 35% στον φόρο εισοδήματος, μειώσεις φόρων, επιδοτήσεις κόστους λειτουργίας και άλλα οικονομικά μέτρα «αιμοδοτούν» κατά σχεδόν 2 δισ. ευρώ επιπλέον την λειτουργία των επιχειρήσεων έως το 2022, ενώ δίνουν και κίνητρα για μεγάλες συγχωνεύσεις και εξαγορές στην προσεχή διετία.

    Ο χάρτης των νέων μέτρων για επιχειρήσεις περιλαμβάνει:

    1. «Κούρεμα» στις Επιστρεπτέες προκαταβολές έως και 79% της επιδότησης: μειώνεται το ποσοστό επιστροφής όλων των επιστρεπτέων προκαταβολών που έχουν δοθεί ως τώρα, ανάλογα με την πτώση τζίρου, από 25% έως 50%. Αυτή ενίσχυση «μεταφράζεται» σε δώρο 660 εκατ. ευρώ για τις επιχειρήσεις που επιδοτήθηκαν. Η συνέχεια εδώ

    Επίδομα πρώτης πρόσληψης: Στα 658 ευρώ ο πρώτος μισθός για τους νέους που θα προσληφθούν

    Στα 658 ευρώ διαμορφώνεται ο πρώτος μισθός των νεοπροσλαμβανόμενων στις επιχειρήσεις του ιδιωτικού τομέα που θα κάνουν χρήση του κινήτρου το οποίου εξήγγειλε ο πρωθυπουργός από το βήμα της ΔΕΘ, προκειμένου να στηριχθούν οι άνεργοι νέοι από 18 έως 29 ετών χωρίς προηγούμενη εργασιακή εμπειρία.

    Το νέο επίδομα πρώτης πρόσληψης για περίοδο 6 μηνών ανέρχεται στο ποσό των 600 ευρώ για τους εργοδότες και 600 ευρώ για τους νέους ανέργους που θα προσληφθούν. Το επίδομα θα χορηγηθεί από το κράτος για να το ξοδέψουν όπως θέλουν οι νέοι και είναι ανεξάρτητο από το μισθό που θα καταβάλλει ο εργοδότης. Διαβάστε τη συνέχεια
    Πηγή: Protothema.gr
  • Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα
     Φορολογικές δηλώσεις: Έκπτωση 30% για ηλεκτρονικές αποδείξεις από συγκεκριμένα επαγγέλματα

    Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, θα έχουν οι φορολογούμενοι.

    Έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα που θα ανέρχεται στο 30% των δαπανών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή, θα έχουν οι φορολογούμενοι από το 2021 έως και το 2025.

    Ένα μέτρο το οποίο έχουμε ακούσει πολλές φορές τα τελευταία χρόνια σε διάφορες παραλλαγές, ωστόσο μέχρι σήμερα δεν έχει εφαρμοστεί.

    Στόχος να αυξηθούν τα εισοδήματα που δηλώνουν συγκεκριμένοι επαγγελματικοί κλάδοι.

    Η σχετική πρόβλεψη υπάρχει στον απολογισμό διετίας και τις μεταρρυθμιστικές δράσεις που προετοιμάζονται,που δημοσιοποίησε ο Υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταικούρας όπου αναφέρεται η διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

    Αυτό σημαίνει ότι οι ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών και υπηρεσιών από συγκεκριμένους τομείς, τους οποίους θα προσδιορίσει το υπουργείο Οικονομικών, θα οδηγούν σε μεγαλύτερη μείωση φόρου ως κίνητρο για την περιστολή της φοροδιαφυγής. Προβλέπεται ακόμη η διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με την Εφορία και με συστήματος POS.

    Oι μεταρρυθμιστικές δράσεις της φορολογικής πολιτικής για την επόμενη διετία καταγράφονται στον απολογισμό έργου τη διετία που έδωσε στη δημοσιότητα το υπουργείο Οικονομικών. Αναλυτικότερα αυτές είναι οι εξής:

    - Περαιτέρω διεύρυνση της φορολογικής βάσης, με ενίσχυση των ηλεκτρονικών συναλλαγών, μέσω της παροχής κινήτρων για συγκεκριμένα φορολογικά έτη (2021 έως και 2025), όπως έκπτωση από το φορολογητέο εισόδημα του φυσικού προσώπου του 30% των δαπανών απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών που πραγματοποιούνται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής σε ορισμένους τομείς της οικονομίας όπου παρατηρείται υψηλή φοροδιαφυγή.

    - Ενίσχυση της πράσινης οικονομίας και ψηφιοποίησης, μέσω της παροχής κινήτρων προσαυξημένης έκπτωσης για δαπάνες που αφορούν σε αυτούς τους τομείς της οικονομίας.

    - Απλοποίηση του φορολογικού συστήματος, όπως κωδικοποίηση της φορολογικής νομοθεσίας, που σκοπό έχει την ενίσχυση της διαφάνειας και της ασφάλειας δικαίου, με την ενίσχυση της φορολογικής συμμόρφωσης μέσα από την αντιμετώπιση της πολυνομίας.

    - Ψηφιοποίηση των φορολογικών ελέγχων και διασύνδεση των ταμειακών μηχανών με τη φορολογική αρχή και με συστήματα POS, με στόχο τη μείωση της φοροδιαφυγής και τη δημιουργία δημοσιονομικού χώρου.

    Πηγή: iEidiseis.gr

  • Εφορία: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τις e–αποδείξεις
    Εφορία: Ποιοι απαλλάσσονται φέτος από τις e–αποδείξεις

    Οι 5+1 κατηγορίες φορολογούμενων που γλιτώνουν (ειδικά για το 2021) από το πρόστιμο - Κλιμακωτές οι ποινές για όσους δεν εξαιρούνται - Αναλυτικά παραδείγματα - Τι προβλέπει η εγκύκλιος Πιτσιλή

    Πέντε κατηγορίες πληγέντων από την πανδημία καθώς επίσης και όσοι είχαν συμπληρωμένο το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31-12-2019, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ποσού που δεν κατάφεραν να καλύψουν μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, δηλαδή με τις λεγόμενες «e-αποδείξεις». Για τους φορολογούμενους που δεν εξαιρούνται από το μέτρο και κατά τη διάρκεια του 2020 δεν κατάφεραν να πραγματοποιήσουν το αναγκαίο ποσοστό ηλεκτρονικών συναλλαγών προβλέπεται, ανάλογα με την περίπτωση, μερική απαλλαγή από τις ποινές του νόμου.
    Σε εγκύκλιο που εξέδωσε ο διοικητής της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) Γ. Πιτσιλής εξειδικεύονται οι όροι για την πλήρη ή μερική απαλλαγή από το πρόστιμο του 22% που επιβάλλεται σε περίπτωση μη κάλυψης του 30% του εισοδήματος του 2020 με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών. Συγκεκριμένα, κατά την εκκαθάριση των φετινών φορολογικών δηλώσεων, όσοι υπάγονται στις παρακάτω 6 κατηγορίες φορολογούμενων, εαν δεν έχουν καταφέρει να καλύψουν ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 μέσω ηλεκτρονικών μεθόδων πληρωμής, δεν θα επιβαρυνθούν με επιπλέον φόρο εισοδήματος 22% επί του ακάλυπτου ποσού.

    Ειδικότερα, οι ευνοϊκές διατάξεις για τις e-αποδείξεις εξαιρούν:
    - Τους φορολογούμενους που ασκούν ατομικές εμπορικές και βιοτεχνικές επιχειρήσεις, ατομικές επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών και ελευθέρια επαγγέλματα που κατά τη διάρκεια του 2020 είτε αναγκάστηκαν να αναστείλουν τη λειτουργία τους είτε θεωρούνται απλά «πληττόμενοι» από τον κορωνοϊό.
    - Τους εργαζόμενους στις επιχειρήσεις και τους ελεύθερους επαγγελματίες των παραπάνω περιπτώσεων, εφόσον οι συμβάσεις εργασίας τους τέθηκαν σε αναστολή για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα κατά τη διάρκεια του 2020.

    - Τους εργαζόμενους που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα «Συν-Εργασία», ανεξαρτήτως χρονικού διαστήματος

    - Τους φορολογούμενους που είχαν συμπληρώσει το 60ό έτος της ηλικίας τους στις 31 Δεκεμβρίου 2019.
    - Τους ναυτικούς των οποίων η σύμβαση ναυτολόγησης ανεστάλη για οποιοδήποτε χρονικό διάστημα μέσα στο 2020.

    - Τους ιδιοκτήτες εκμισθούμενων ακινήτων που υποχρεώθηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα κατά 40% έστω και για έναν από τους μήνες Μάιο έως Αύγουστο 2020 ή και Νοέμβριο-Δεκέμβριο 2020, καθώς και όσοι εξαναγκάστηκαν να εισπράξουν ενοίκια μειωμένα τουλάχιστον κατά 30% έστω και σε έναν από τους μήνες Σεπτέμβριο και Οκτώβριο του 2020.

    Κλιμακωτά πρόστιμα για τους «μη πληττόμενους»

    Οι ποινές για όσους δεν κατάφεραν να καλύψουν το ποσοστό 30% του ατομικού ετήσιου εισοδήματος του 2020 με e-αποδείξεις, διαφέρουν ανάλογα το ποσοστό του εισοδήματος που έμεινε ακάλυπτο. Ειδικότερα:

    Κάλυψη μεταξύ 20% - 30%: Για όσους φορολογουμένους που δεν εμπίπτουν στις παραπάνω πρόσθετες εξαιρέσεις και κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μεταξύ 20% και 30% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος με τον οποίο θα επιβαρυνθούν θα υπολογιστεί με συντελεστή μειωμένο κατά 50%, δηλαδή με 11% αντί με 22%, επί του ποσού που παρέμεινε ακάλυπτο. Για παράδειγμα, φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα από μισθωτή εργασία, συντάξεις και επιχειρηματική δραστηριότητα ίσο με 15.000€, απαιτείται να δηλώσει πραγματοποιηθείσες εντός του φορολογικού έτους 2020 δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής ποσού τουλάχιστον 4.500€ (15.000*30%=4.500). Εάν αυτός δηλώσει δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής που ανέρχονται στο 25% (ανώτερο του 20%, αλλά υπολειπόμενου του απαιτούμενου 30%) του πραγματικού τους εισοδήματος (15.000*25%=3.750€), τότε η προσαύξηση του φόρου θα είναι ίση με 82,5€ [(4.500-3.750)*11%=82,5].

    Κάλυψη μικρότερη του 20%: Για όσους φορολογουμένους δεν εξαιρούνται από το μέτρο της υποχρεωτικής κάλυψης του 30% του ετήσιου εισοδήματος με ηλεκτρονικές πληρωμές δαπανών, αλλά κατά τη διάρκεια του 2020 εξόφλησαν, με ηλεκτρονικές πληρωμές, δαπάνες που αντιστοιχούν σε ποσοστό μικρότερο του 20% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος του 2020, ο επιπλέον φόρος θα υπολογιστεί κλιμακωτά ως εξής:

    - με συντελεστή 22% επί του ποσού της θετικής διαφοράς μεταξύ δαπανών που εξοφλήθηκαν με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και του ποσού που αντιστοιχεί στο 20% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος
    - με συντελεστή 11% επί του ποσού της θετικής διαφοράς μεταξύ του 20% και του 30% του ατομικού ετήσιου πραγματικού εισοδήματος.

    Για παράδειγμα, φορολογούμενος με πραγματικό εισόδημα ίσο με 19.000 ευρώ και δηλωθείσες δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής έτους 2020 ίσες με 1.850 ευρώ (οι απαιτούμενες δαπάνες είναι 19.000*30% = 5.700€), θα επιβαρυνθεί με προσαύξηση του φόρου ίση με 638€ (429€+209€). Το πρώτο μέρος της προσαύξησης των 429€ αντιστοιχεί στο 22% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του 20% του πραγματικού εισοδήματος και του δηλωθέντος ποσού δαπανών {[(20%*19.000)-1850]*22% = 429€}. Το δεύτερο μέρος της προσαύξησης των 209€ αντιστοιχεί στο 11% της διαφοράς που προκύπτει μεταξύ του απαιτούμενου ποσού δαπανών και του 20% του πραγματικού εισοδήματος {[(30%*19.000)-(20%*19.000)]*11%=209€}.

    Ποια εισοδήματα εξαιρούνται από τον υπολογισμό

    Η ίδια εγκύκλιος προσδιορίζει και τα «έκτακτα» εισοδήματα που δεν θα συνυπολογιστούν φέτος για τον προσδιορισμό των e-αποδείξεων. Ως τέτοια εισοδήματα θεωρούνται οι αποζημιώσεις για απολύσεις, το ασφάλισμα των ομαδικών ασφαλιστηρίων, το επίδομα εκπαίδευσης και επαγγελματικής κατάρτισης ανέργων, η αγροτική επιδότηση πρόωρης συνταξιοδότησης, η είσπραξη ασφαλιστικής αποζημίωσης ή οικονομικής ενίσχυσης, λόγω διάλυσης αλιευτικού σκάφους, καθώς επίσης και όλες οι έκτακτες αποζημιώσεις, αμοιβές, επιχορηγήσεις και οικονομικές ενισχύσεις που καταβλήθηκαν στους φορολογουμένους αυτούς στο πλαίσιο της εφαρμογής μέτρων αντιμετώπισης του κινδύνου διασποράς του κορωνοϊού.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο λόγω ηλεκτρονικών αποδείξεων
    Ποιοι κινδυνεύουν με πρόσθετο φόρο λόγω ηλεκτρονικών αποδείξεων

    Αδειάζει η κλεψύδρα για τις ηλεκτρονικές αποδείξεις στην εφορία, καθώς στο διάστημα των επόμενων 24 ημερών, μέχρι το τέλος του μήνα, θα κριθεί εάν οι φορολογούμενοι θα μπορέσουν να καλύψουν το 30% του ετήσιου πραγματικού εισοδήματός τους με δαπάνες που θα έχουν πραγματοποιηθεί με ηλεκτρονικό χρήμα. Οσοι δεν θα καταφέρουν να συγκεντρώσουν τις ηλεκτρονικές αποδείξεις που απαιτεί η ΑΑΔΕ θα κληθούν το επόμενο έτος να πληρώσουν έξτρα φόρο που υπολογίζεται με συντελεστή 22% επί του ποσού των αποδείξεων που θα λείπουν.

    Ως ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής νοούνται οι κάρτες και μέσα πληρωμής με χρεωστικές ή πιστωτικές κάρτες ή προπληρωμένες κάρτες (prepaid cards), η πληρωμή μέσω λογαριασμού πληρωμών (μεταφορά πίστωσης, εντολές άμεσης χρέωσης, πάγιες εντολές, τραπεζικές ή ταχυδρομικές επιταγές), η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικής τραπεζικής (e-banking), η πληρωμή μέσω ηλεκτρονικού πορτοφολιού (e-wallet), paypal κ.λπ., καθώς και η καταβολή μετρητών σε γκισέ ή σε μηχάνημα easy-pay.

    Το απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής για κάθε φορολογικό έτος ορίζεται σε ποσοστό 30% του πραγματικού εισοδήματος, που προκύπτει στην ημεδαπή ή και στην αλλοδαπή και προέρχεται από μισθωτή εργασία και συντάξεις, από επιχειρηματική δραστηριότητα και από ακίνητη περιουσία και μέχρι 20.000 ευρώ δαπανών.

    Στον υπολογισμό του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνονται το ποσό της ειδικής εισφοράς αλληλεγγύης, όπως αυτό προκύπτει κατά την έκδοση της πράξης διοικητικού προσδιορισμού φόρου του οικείου φορολογικού έτους, το ποσό της διατροφής που δίδεται από τον φορολογούμενο στον ή στην διαζευγμένο σύζυγο ή σε μέρος συμφώνου συμβίωσης ήκαι σε εξαρτώμενο τέκνο του, εφόσον αυτό καταβάλλεται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής. Επιπλέον, στην έννοια του πραγματικού εισοδήματος δεν περιλαμβάνεται το εισόδημα που προκύπτει από την προστιθέμενη διαφορά τεκμηρίων.

    Για τον φορολογούμενο του οποίου είναι κατασχεμένοι ένας ή περισσότεροι λογαριασμοί, πλην του ακατάσχετου λογαριασμού του ν. 4254/2014 (Α΄ 85), οποτεδήποτε μέχρι την 31η Δεκεμβρίου του οικείου φορολογικού έτους, το όριο των δαπανών που πρέπει να καταβληθούν με τη χρήση ηλεκτρονικών μέσων πληρωμής εντός του φορολογικού έτους περιορίζεται στις 5.000 ευρώ.

    Επίσης, στην περίπτωση που οι δαπάνες, που έχουν πραγματοποιηθεί εντός του εκάστοτε φορολογικού έτους και αφορούν σε καταβολές φόρου εισοδήματος φυσικών προσώπων και ΕΝΦΙΑ, ανεξαρτήτως του χρόνου βεβαίωσης αυτών, δανειακές υποχρεώσεις προσωπικές ή επαγγελματικές προς χρηματοπιστωτικά ιδρύματα (στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό) και για ενοίκια, υπερβαίνουν το 60% του πραγματικού εισοδήματος, τότε το απαιτούμενο ποσοστό δαπανών περιορίζεται στο 20%, υπό την προϋπόθεση ότι οι ανωτέρω δαπάνες έχουν καταβληθεί με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής.

    Στα ενοίκια περιλαμβάνεται το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κύριας ή και δευτερεύουσας κατοικίας του φορολογούμενου, επαγγελματικής στέγης, καθώς και το ποσό που καταβάλλεται για ενοίκιο κατοικίας των εξαρτώμενων τέκνων του που φοιτούν σε άλλη πόλη.

    Ποιοι απαλλάσσονται

    Οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογουμένων απαλλάσσονται από την υποχρέωση πραγματοποίησης δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και δεν απαιτείται να προσκομίσουν αποδείξεις:

    - Φορολογούμενοι που ως το τέλος του εκάστοτε φορολογικού έτους έχουν συμπληρώσει το 70ο έτος της ηλικίας τους.

    - Άτομα με ποσοστό αναπηρίας 80% και άνω.

    - Όσοι βρίσκονται σε δικαστική συμπαράσταση.

    - Οι φορολογικοί κάτοικοι αλλοδαπής, που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης στην Ελλάδα.

    - Δημόσιοι λειτουργοί και δημόσιοι υπάλληλοι που υπηρετούν στην αλλοδαπή, καθώς και φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας που διαβιούν ή εργάζονται στην αλλοδαπή. Στην έννοια της αλλοδαπής περιλαμβάνονται τόσο οι χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ., όσο και οι τρίτες χώρες.

    - Ανήλικοι που υποχρεούνται σε υποβολή δήλωσης φορολογίας εισοδήματος.

    - Οι υπηρετούντες την υποχρεωτική στρατιωτική τους θητεία.

    - Φορολογούμενοι που κατοικούν μόνιμα σε χωριά με πληθυσμό έως 500 κατοίκους και σε νησιά με πληθυσμό κάτω των 3.100 κατοίκων, σύμφωνα με την τελευταία απογραφή, εκτός αν πρόκειται για τουριστικούς τόπους.

    - Οι φορολογούμενοι που είναι δικαιούχοι Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης (ΚΕΑ).

    - Οι φορολογούμενοι που βρίσκονται σε κατάσταση μακροχρόνιας νοσηλείας (πέραν των έξι μηνών.

    - Όσοι διαμένουν σε οίκο ευγηρίας και σε ψυχιατρικό κατάστημα.

    - Οι φυλακισμένοι.

    Κατηγορίες δαπανών

    Σύμφωνα με απόφαση οι δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής λαμβάνονται υπόψη για το όριο δαπανών, εφόσον πραγματοποιούνται στην ημεδαπή ή σε κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή του Ε.Ο.Χ. και περιλαμβάνονται στις ακόλουθες ομάδες του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.:

    Ομάδα 1 (Διατροφή και μη αλκοολούχα ποτά).

    Ομάδα 2 (Αλκοολούχα ποτά και καπνός).

    Ομάδα 3 (Ένδυση και υπόδηση).

    Ομάδα 4 (Στέγαση), εξαιρουμένων των ενοικίων.

    Ομάδα 5 (Διαρκή αγαθά, είδη νοικοκυριού και υπηρεσίες).

    Ομάδα 6 (Υγεία).

    Ομάδα 7 (Μεταφορές), εξαιρουμένης της δαπάνης για τέλη κυκλοφορίας και της αγοράς οχημάτων, πλην των ποδηλάτων.

    Ομάδα 8 (Επικοινωνίες).

    Ομάδα 9 (Αναψυχή, πολιτιστικές δραστηριότητες), εξαιρουμένης της αγοράς σκαφών, αεροπλάνων και αεροσκαφών.

    Ομάδα 10 (Εκπαίδευση).

    Ομάδα 11 (Ξενοδοχεία, καφέ, εστιατόρια).

    Ομάδα 12 (Άλλα αγαθά και υπηρεσίες).

    Εφόσον οι ως άνω δαπάνες απόκτησης αγαθών και λήψης υπηρεσιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής καταβάλλονται σε δόσεις, για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών λαμβάνεται υπόψη το συνολικό ποσό των δόσεων που εκκαθαρίζονται στο οικείο φορολογικό έτος.

    Ειδικά, για τους λογαριασμούς ΔΕΚΟ, που είναι στο όνομα προσώπου διαφορετικού από εκείνο που τους εξοφλεί, οι εν λόγω δαπάνες γίνονται δεκτές, εφόσον το πρόσωπο που τις καταβάλλει είναι και ο πραγματικός χρήστης του ακινήτου.

    Στην περίπτωση δαπανών των κοινόχρηστων χώρων, οι οποίες εξοφλούνται από τον διαχειριστή πολυκατοικίας/συγκροτήματος ιδιοκτησιών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, αυτές θα λαμβάνονται υπόψη για τους ενοίκους ή ιδιοκτήτες ανάλογα με το ποσό που τους αντιστοιχεί.

    Για τους ασκούντες επιχειρηματική δραστηριότητα λαμβάνονται υπόψη και εκείνες οι δαπάνες που πραγματοποιούνται από τον επαγγελματικό τους τραπεζικό λογαριασμό, εφόσον αυτές αφορούν σε ατομικές ιδιωτικές τους δαπάνες και όχι στην επιχειρηματική τους δραστηριότητα.

    Για τον υπολογισμό του απαιτούμενου ποσού δαπανών που καταβάλλονται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής κάθε φορολογικό έτος λαμβάνονται υπόψη και οι δαπάνες που σχετίζονται με τη λήψη υπηρεσιών και αφορούν στην ενεργειακή, λειτουργική και αισθητική αναβάθμιση κτιρίων, καθώς οι εν λόγω δαπάνες εντάσσονται στην υποομάδα 432 (υπηρεσίες επισκευής και συντήρησης κατοικίας) της ομάδας 4 του δείκτη τιμών καταναλωτή της ΕΛ.ΣΤΑΤ.

    Επίσης, στις περιπτώσεις κοινών τραπεζικών λογαριασμών σε χρηματοπιστωτικά ιδρύματα στην Ελλάδα ή στο εξωτερικό, οι πραγματικοί δικαιούχοι, οι οποίοι καθορίζονται με βάση τις πραγματικές περιστάσεις, μπορούν να χρησιμοποιούν τους εν λόγω λογαριασμούς ανάλογα με τις δαπάνες που πραγματοποιούν μέσω αυτών. Το ίδιο ισχύει και για πιστωτικές κάρτες με δικαιούχους κύρια και πρόσθετα μέλη.

    Απόδειξη καταβολής με ηλεκτρονικά μέσα

    Για την απόδειξη της εξόφλησης με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής των εν λόγω δαπανών, γίνεται δεκτό κάθε πρόσφορο μέσο όπως ενδεικτικά, κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού (bank statement) ή αντίγραφο κίνησης τραπεζικού λογαριασμού, αναλυτική εικόνα καρτών, αποδεικτικά κατάθεσης ή εξόφλησης, αντίγραφο εκτύπωσης της συναλλαγής από το τερματικό μηχάνημα (POS) κ.λπ. χωρίς να απαιτείται η συλλογή αποδείξεων.

    Τα έγγραφα (π.χ. κατάσταση κίνησης τραπεζικού λογαριασμού) που αποδεικνύουν την εξόφληση της δαπάνης για απόκτηση αγαθών και λήψη υπηρεσιών, φυλάσσονται από τους φορολογούμενους μέχρι την παραγραφή του δικαιώματος της φορολογικής διοίκησης για έλεγχο της αρχικής δήλωσης.

    Το ποσό των δαπανών, που πραγματοποιείται με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, δηλώνεται ατομικά από κάθε σύζυγο ή από κάθε μέρος συμφώνου συμβίωσης. Σε περίπτωση κοινής δήλωσης φορολογίας εισοδήματος, όπου καλύπτεται το απαιτούμενο ποσό δαπανών από οποιονδήποτε εκ των δύο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης, το τυχόν πλεονάζον ποσό δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου εισοδήματος να μεταφερθεί στον άλλον σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του απαιτούμενου ποσού δαπανών.

    Στην κοινή δήλωση όταν ένας εκ των δυο συζύγων ή μερών συμφώνου συμβίωσης ανήκει στα πρόσωπα των περιπτώσεων για τα οποία δεν απαιτείται η πραγματοποίηση δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής και εφόσον πραγματοποιεί δαπάνες με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, τότε το δηλωθέν ποσό των δαπανών του δύναται κατά τον προσδιορισμό του φόρου να μεταφερθεί στον άλλο σύζυγο ή στο άλλο μέρος συμφώνου συμβίωσης για τυχόν κάλυψη του ελάχιστα απαιτούμενου ποσού δαπανών.

    Σε περίπτωση που δεν καλύπτεται το ελάχιστο απαιτούμενο ποσό δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής τότε ο φόρος που προκύπτει κατά την εφαρμογή της κλίμακας προσαυξάνεται κατά το ποσό που προκύπτει από τη θετική διαφορά μεταξύ του απαιτούμενου και του δηλωθέντος ποσού δαπανών με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμής, πολλαπλασιαζόμενης με συντελεστή 22%.

    Πηγή: Cnn.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς