Σήμα ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) θα διατηρήσει ισχυρή νομισματική στήριξη της οικονομίας και μετά τη λήξη του έκτακτου προγράμματός της (PEPP), αυξάνοντας το ύψος των αγορών ομολόγων στο πλαίσιο του τακτικού προγράμματος (APP) έστειλε η πρόεδρος της ΕΚΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.
Οι δηλώσεις αυτές ήταν πιο εμφατικές σε σχέση με αυτές που έκανε η Λαγκάρντ την περασμένη Πέμπτη στη συνέντευξη Τύπου που έδωσε, οι οποίες δεν έπεισαν τους επενδυτές που στοιχηματίζουν σε αυξήσεις των επιτοκίων από το επόμενο έτος.
Οι αγορές αναμένουν αύξηση επιτοκίων στο τέλος του 2022
Πάντως, σήμερα οι επενδυτές περιόρισαν τα στοιχήματά τους για σύσφιξη της πολιτικής της ΕΚΤ, ποντάροντας σε μία μόνο αύξηση των επιτοκίων το 2022 κατά 10 μονάδες βάσης (0,1 της ποσοστιαίας μονάδας) αντί των δύο αυξήσεων που προεξοφλούσαν στις αρχές της εβδομάδας.
Η Λαγκάρντ έχει αφήσει στο παρελθόν ανοικτό το ενδεχόμενο να συνεχίσει να αγοράζει η ΕΚΤ ελληνικά ομόλογα και μετά τη λήξη του APP, ακόμη και αν αυτά δεν θα έχουν επενδυτική διαβάθμιση.
Ο πληθωρισμός θα υποχωρήσει μεσοπρόθεσμα
«Για τη μελλοντική κατεύθυνση των επιτοκίων, έχουμε εκφράσει ξεκάθαρα τις τρεις συνθήκες που πρέπει να ικανοποιούνται για να αρχίσει η αύξηση των επιτοκίων, δήλωσε η Λαγκάρντ, προσθέτοντας: «Παρά την τρέχουσα αύξηση του πληθωρισμού, οι προοπτικές του μεσοπρόθεσμα παραμένουν υποτονικές και συνεπώς οι τρεις αυτές συνθήκες είναι πολύ απίθανο να ικανοποιηθούν τον επόμενο χρόνο».
«Τα επιτόκια στην αγορά», είπε, «αυξήθηκαν τις τελευταίες εβδομάδες, κυρίως ως αποτέλεσμα της μεγαλύτερης αβεβαιότητας της αγοράς σχετικά με τις προοπτικές του πληθωρισμού, των επιπτώσεων από το εξωτερικό στις προσδοκίες για την πολιτική επιτοκίων στην Ευρωζώνη και ορισμένων ερωτημάτων για τη διαμόρφωση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία», είπε η επικεφαλής της ΕΚΤ».
Τον Δεκέμβριο οι αποφάσεις για τις αγορές ομολόγων μετά το PEPP
«Αναφορικά με τη ρύθμιση των αγορών ομολόγων μετά την πανδημία, θα ανακοινώσουμε τις προθέσεις μας τον Δεκέμβριο», σημείωσε η επικεφαλής της ΕΚΤ, προσθέτοντας: «Ακόμη και μετά το αναμενόμενο τέλος της έκτακτης ανάγκης λόγω της πανδημίας, θα παραμείνει σημαντικό η νομισματική πολιτική – περιλαμβανομένης της κατάλληλης προσαρμογής των αγορών τίτλων - να στηρίξει την ανάκαμψη και τη βιώσιμη επάνοδο του πληθωρισμού στον στόχο μας του 2%».
Με ακόμη πιο ξεκάθαρο τρόπο, η Λαγκάρντ σημείωσε ότι «μία αδικαιολόγητη σύσφιξη των χρηματοπιστωτικών συνθηκών δεν είναι επιθυμητή σε μία περίοδο που η αγοραστική δύναμη ήδη συμπιέζεται από τους υψηλότερους λογαριασμούς για την ενέργεια και τα καύσιμα και θα αποτελούσε έναν αδικαιολόγητο μετωπικό άνεμο για την ανάκαμψη».
Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΑΠΕ-EPA/JIM LOSCALZO