Οικονομία

Αδιέξοδο στις εκκρεμείς συντάξεις- Μόλις το 15% των «εργατολόγων» πέρασε τις εξετάσεις για την έκδοση από ιδιώτες

Αδιέξοδο στις εκκρεμείς συντάξεις- Μόλις το 15% των «εργατολόγων» πέρασε τις εξετάσεις για την έκδοση από ιδιώτες
Ορκίζονται στους ασφαλισμένους - Κανείς δεν πιάνει τους συνταξιοδοτικούς φακέλους…
Μετεξεταστέοι έμειναν ΕΦΚΑ και «εργατολόγοι» κατά την διαδικασία πιστοποίησης των ιδιωτών οι οποίοι θα αναλάμβαναν να ξεφρακάρουν τις εκκρεμείς συντάξεις.

Μπροστά στα αδιέξοδα από την συσσώρευση των συνταξιοδοτικών φακέλων, κάτι που προκαλούσε συνεχείς τριβές με τους ασφαλισμένους και αποτελεί μόνιμη εστία δυσαρέσκειας προς την κυβέρνησης, το υπουργείο Εργασίας σχεδίασε να «αντιμετωπίσει» το πρόβλημα με ιδιώτες Δικηγόρους, Οικονομολόγους, Λογιστές. Οι οποίοι, έναντι αμοιβής, θα έβγαζαν τις συντάξεις και θα διευκόλυναν τις υπηρεσίες του ΕΦΚΑ που μαστίζεται από έλλειψη προσωπικού, αλλά και τις αλλεπάλληλες αλλαγές στην ασφαλιστική νομοθεσία.

Πλην, εις μάτην!

Από τους περίπου 1.200 που επιμορφωθήκαν στις «εξετάσεις» του ΕΦΚΑ (σ.σ. μια άκρως απαιτητική διαδικασία είναι αλήθεια) στις εξετάσεις προσήλθαν οι μισοί. Και από αυτούς, τελικά στη… μάχη των συντάξεων θα «πέσουν» μόλις οι 179. Ήτοι ποσοστό μόλις 15%!

Είναι αλήθευα ότι οι Δικηγορικοί Σύλλογοι είχαν εντάσεις για το ύψος της αμοιβής, το οποίο σε μέσα επίπεδα ξεπερνά τα 100 ευρώ ανά φάκελο (περίπου 30-50 ευρώ ανά πράξη, όπως ανακεφαλαίωση κ.λπ.), όπως αλήθεια είναι ότι το εν λόγω κόστος ήταν υψηλό και για τον ΕΦΚΑ.

Μια δεύτερη σημείωση αφορά στην πολυπλοκότητα των ασφαλιστικών διατάξεων, κάτι που προϋποθέτει πολυετή ενασχόληση με το ζήτημα ώστε κάποιος να αντιμετωπίσει τις περίπλοκες συνταξιοδοτικές περιπτώσεις. Πόσο μάλιστα όταν δεν υπάρχει κωδικοποίηση της υπερογδοηκονταετούς νομοθεσίας, η οποία μεταβάλλεται ανά ημερομηνία, ηλικία, χρονολογία και κάθε.. περιπτωσιολογία!

Πρόσθετα, η διοίκηση του ΕΦΚΑ εκ των υστέρων και αναλογιζόμενη τυχόν προβλήματα που θα δημιουργηθούν στην πορεία, αναμένεται να αναθέσει στους «εξωτερικούς» συνεργάτες (Δικηγόρους, Λογιστές, Οικονομολόγους κ.λπ.) τις πιο… βατές (εύκολες) υποθέσεις. Για παράδειγμα τις περιπτώσεις ασφάλισης σε ένα ταμείο. Ενώ τις πιο σύνθετες ασφαλιστικές διαδρομές (διαδοχική ασφάλιση, παράλληλη ασφάλιση σε δύο ή τρία ταμεία κ.α.), θα συνεχίσουν να τις διεκπεραιώνουν οι λιγοστοί και συνεχώς… φυλλοροούντες υπάλληλοι του ΕΦΚΑ.

Δεν είναι ευκαιριακή δουλειά…

«Η πενιχρή αυτή συμμετοχή, είναι περισσότερο απόδειξη αυτογνωσίας των ενδιαφερόμενων ιδιωτών, διότι δείχνει να έχουν αντιληφθεί, ότι η εμπλοκή στην έκδοση των συντάξεων, ούτε κάτι εύκολο κι απλό είναι, αλλά ούτε μπορεί να αποτελέσει κι ευκαιριακή επιλογή» σημειώνει η ομοσπονδία Εργαζομένων στο ΙΚΑ (ΠΟΣΕ/ΙΚΑ). «Τουναντίον, τονίζει, δημιουργεί μεγάλες ευθύνες (ποινικές κι αστικές), γι’ αυτό κι απαιτεί πλήρης αφοσίωση, πάρα πολύ μελέτη και γνώση του αντικειμένου και κυρίως αποκλειστικότητα στην συγκεκριμένη ενασχόληση». Και προτείνει:

1. Ο εκσυγχρονισμός των πληροφοριακών συστημάτων του e-ΕΦΚΑ και η επιτάχυνση των διαδικασιών ολοκλήρωσης του συστήματος ΑΤΛΑΣ,

2. Η κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων εργασίας με μόνιμο προσωπικό, ώστε να αυξηθεί ακόμα περαιτέρω ο ρυθμός έκδοσης των συντάξεων,

3. Η συνέχιση της προσπάθειας για την απλοποίηση των διαδικασιών και την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας.

Το Δίκτυο

Κάντε κάτι «Για τους 122.000 υποψήφιους συνταξιούχους που (εσείς λέτε), ότι έχουν υποβάλλει αίτηση για χορήγηση κύριας σύνταξης και βρίσκονται στην αναμονή» αναφέρει το Ενιαίο Δίκτυο Συνταξιούχων (ΕΝΔΙΣΥ) και σημειώνει: «Ξεχάσατε τις 80.000 συνταξιούχους κ. Χατζηδάκη με την παράλληλη σύνταξη; Ακόμα αυτό το λογισμικό για την προσαύξηση στην κύρια σύνταξη;; Ήμουνα νιος και γέρασα!»

Πηγή: Ethnos.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup