Οικονομία

Ασφαλιστικό: 300.000 εκκρεμότητες και σύνταξη με 2 χρόνια καθυστέρηση

Ασφαλιστικό: 300.000 εκκρεμότητες και σύνταξη με 2 χρόνια καθυστέρηση

Η εικόνα των καθυστερήσεων και του εμπαιγμού των συνταξιούχων δεν βελτιώθηκε από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες και απόπειρες επιτάχυνσης, όπως: ψηφιακή σύνταξη ή εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων.

Επί δυόμισι χρόνια η κυβέρνηση της ΝΔ «βουλιάζει» στο θέμα της έγκαιρης απονομής των συντάξεων. Και ενώ έχει μετέλθει διάφορους τρόπους και τεχνικές, οι καθυστερήσεις… αυξάνονται! Ξεπερνώντας κατά πολύ το αρνητικό ρεκόρ της προκατόχου της…

Για να χρυσώσει δε το «χάπι της επικοινωνιακής διαχείρισης», υπουργοί και υφυπουργοί, αρμόδιοι για το συνταξιοδοτικό, είτε υποκύπτουν σε ωραιοποιημένες «αλήθειες» επιτηδείων συμβούλων και διοικητών, είτε απλώς καταφεύγουν σε… ασύγγνωστες ανακρίβειες. Αυτή την στιγμή στον ΕΦΚΑ και το επικουρικό ΕΤΕΑΕΠ βρίσκονται σε εκκρεμότητα περισσότερες από 300.000 αιτήσεις, σχεδόν 100.000 περισσότερες απ ότι το 2019, έστω και εάν για ένα ορισμένο αριθμό «ορφανών» αιτήσεων εκείνης της περιόδου έχει δίκαιο η σημερινή κυβέρνηση που λέει ότι δεν είχαν καταχωρηθεί τότε στο σύστημα…

Οι σημερινές εκκρεμότητες αναλύονται ως ακολούθως: α) 151.096 αφορούν στις κύριες συντάξεις, β) 10.000 αφορούν σε επιδόματα απολύτου αναπηρίας και το υπουργείο Εργασίας ζήτησε να μην προσμετρούνται ώστε να… μειωθεί ο αριθμός των εκκρεμουσών αιτήσεων, έτσι μεταφέρθηκαν στις… τροποποιητικές και γ) 125.500 αιτήσεις αφορούν σε επικουρική σύνταξη.

Η εικόνα αυτή των καθυστερήσεων και του εμπαιγμού των συνταξιούχων δεν βελτιώθηκε από τις αλλεπάλληλες εξαγγελίες και απόπειρες επιτάχυνσης, όπως: ψηφιακή σύνταξη, μεγαλύτερη προσωρινή σύνταξη, προκαταβολή σύνταξης, «επιστράτευση» συνταξιούχων υπαλλήλων του ΙΚΑ, εμπλοκή ιδιωτών στην έκδοση συντάξεων (σ.σ. στην οποία επέτυχαν μόλις 179 «εργατολόγοι» σε μια μάλλον απλοϊκή διαγωνιστική διαδικασία, και οι οποίοι θα ασχολούνται αποκλειστικά με αιτήσεις χαμηλής… δυσκολίας, όπως οι περιπτώσεις αποκλειστικής ασφάλισες σε ένα ταμείο).

Δυο χρόνια πίσω…

Αλλά και πάλι το κυβερνητικό σχέδιο για το μέλλον προβλέπει «εκκαθάριση όλων των αιτήσεων του 2019 μέχρι τον Φεβρουάριο του 2022» (Κ.Χατζηδάκης στο www.ieidiseis.gr). Δηλαδή, και πάλι θα μείνουν σαν εκκρεμότητες περίπου οι μισές εκ των 370.000 αιτήσεων –οι υπόλοιπες εκκαθαρίστηκαν- που κατατέθηκαν την διετία 2020-21!

Η αλήθεια είναι ότι η απονομή των συντάξεων έχει βελτιωθεί κάπως τους τελευταίους μήνες (σ.σ. από το 2020 είναι εμφανής η βελτίωση στο δημόσιο), ωστόσο αυτή η μικρή προσπάθεια δεν αποδίδει λόγω του αυξημένου αριθμού νέων αιτήσεων (π.χ. 20.948 νέες αιτήσεις τον περασμένο Οκτώβριο και εκκαθάριση 21.948 υποθέσεων).

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υφυπουργός Π.Τσακλόγλου ο οποίος ανέφερε χθες ότι (οι εκκρεμείς συντάξεις είναι) «…λίγο πάνω από 120 χιλιάδες σήμερα. Δηλαδή είχαμε μείωση του στοκ των εκκρεμών συντάξεων κατά περίπου 45-50 χιλιάδες (σε σχέση με το 2019)… εκτός των διεθνών». Να σημειώσει πάντως ότι οι «διεθνείς» (σ.σ. ασφάλιση στην Ελλάδι και στο εξωτερικό) είναι περί τις 20.000 αίτησης, οπότε ο υφυπουργός παραδέχεται ότι είναι πάνω από 140.000 οι εκκρεμείς αιτήσεις. Συν περίπου 10.000 που αφορούν σε αναπήρους και η κυβέρνηση δεν αθροίζει στις καθυστερήσεις! Αλλά αυτά τα νούμερα δεν είναι λόγος… υπερηφάνειας για την κυβέρνηση αναφορικά με την εξυπηρέτηση των ασφαλισμένων…

Μεγάλες εκταμιεύσεις-πρόβλημα στις αξιολογήσεις

Το πρόβλημα των καθυστερήσεων στην απονομή των συντάξεων θα παρέμενε σαν χαίνουσα πληγή του ασφαλιστικού και της Δημόσιας Διοικήσεις μέχρι να συνταξιοδοτηθούν όσοι έχουν ασφαλιστέο χρόνο ακόμη και προ εικοσαετίας, το 2001. Καθώς η μηχανοργάνωση (σ.σ. αν και μόνο στο ΙΚΑ) ξεκίνησε από το 2002. Εκτός και εάν γίνουν προσλήψεις προσωπικού στην έκδοση των συντάξεων, ή ακόμη καλύτερα, εάν μηχανογραφηθεί ολόκληρη η ασφαλιστική ιστορία των απασχολουμένων ώστε «πατώντας ένα κουμπί» να βαίνει η σύνταξη.

Οι μεγάλες καθυστερήσεις στην απονομή των συντάξεων προκαλούν και δημοσιονομικό έμφραγμα. Ο ΕΦΚΑ αναμένεται να εκταμιεύσει φέτος για καθυστερούμενες οφειλές (αναδρομικά σύνταξης) σχεδόν 1.450.000.000 ευρώ, έναντι προϋπολογισμού 600.000.000. Κάτι που όταν αποκαλυφθεί στους δανειστές-επιτηρητές ίσως προκαλέσει και νέα κρίση αναφορικά με την απόδοση των κερδών των κεντρικών τραπεζών (από τα ελληνικά ομόλογα) προς την χώρα μας και γενικότερα την πορεία των αξιολογήσεων…

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις