Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 11:45

Επίδομα 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους: Κατατέθηκε η τροπολογία – Τι περιλαμβάνει

Γράφτηκε από την

Κατατέθηκε η τροπολογία για την καταβολή του έκτακτου βοηθήματος των 250 ευρώ σε χαμηλοσυνταξιούχους, δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και ανασφάλιστους υπερήλικες

Οι όροι και η διαδικασία για την καταβολή της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης των 250 ευρώ στους χαμηλοσυνταξιούχους, τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος ΟΠΕΚΑ και τους ανασφάλιστους υπερήλικες, πριν από το τέλος του έτους, σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη, την περασμένη εβδομάδα, καθορίζονται με τροπολογία του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων που κατατέθηκε στο σχέδιο νόμου του υπουργείου Υγείας «Σύσταση και οργάνωση ΝΠΙΔ, με την επωνυμία "Εθνική Κεντρική Αρχή Προμηθειών Υγείας", στρατηγική κεντρικών προμηθειών προϊόντων και υπηρεσιών υγείας».

Συγκεκριμένα, όσον αφορά στην έκτακτη οικονομική ενίσχυση προς τους χαμηλοσυνταξιούχους προβλέπεται ότι:

1. Δυνητικοί δικαιούχοι του βοηθήματος είναι όσοι κατά τον Νοέμβριο 2021 έλαβαν:

- οριστική ή προσωρινή σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,

- προσυνταξιοδοτική παροχή,

- αναπηρικά συνταξιοδοτικά επιδόματα (όσα καταβάλλονται από τον e-ΕΦΚΑ),

- καταλαμβάνονται επίσης και οι συνταξιούχοι εκείνοι που λαμβάνουν σύνταξη από το Γενικό Λογιστήριο του Κράτους, σύμφωνα με τις διατάξεις της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (ανάπηροι πολέμου, καλλιτέχνες, κλπ).

2. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι, θα εξεταστεί ότι συντρέχουν σωρευτικά οι εξής προϋποθέσεις:

- Το ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα για το φορολογικό έτος 2021 δεν υπερβαίνει τις 7.200 ευρώ.

- Το ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημά τους (το άθροισμα των φορολογητέων εισοδημάτων του υπόχρεου και του/της συζύγου/μέρους συμφώνου συμβίωσης) δεν υπερβαίνει τις 14.400 ευρώ.

- Η συνολική αξία της ακίνητης περιουσίας του νοικοκυριού, η οποία προκύπτει από την πράξη διοικητικού προσδιορισμού ΕΝΦΙΑ έτους 2021 (φορολογικού έτους 2020), δεν υπερβαίνει το ποσό των 200.000 ευρώ.

- Είναι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας και έχουν υποβάλει δήλωση φορολογίας εισοδήματος για το φορολογικό έτος 2020.3. Το ύψος της ενίσχυσης ανά δικαιούχο είναι 250 ευρώ, προσαυξημένο κατά 50 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο μέλος του φορολογούμενου, σύμφωνα με τη δήλωση φορολογίας εισοδήματος φορολογικού έτους 2020. Εάν σε ένα νοικοκυριό είναι και οι δύο συνταξιούχοι και δικαιούχοι της ενίσχυσης, τότε η προσαύξηση για τα εξαρτώμενα μέλη μοιράζεται ισόποσα.

4. Εάν ένας συνταξιούχος καταστεί δικαιούχος από τον ΕΦΚΑ και ταυτόχρονα λαμβάνει κάποια αναπηρική παροχή του ΟΠΕΚΑ και άρα καταστεί δικαιούχος της προσαύξησης των 250 ευρώ από αυτήν την αιτία, θα λάβει μόνο την ενίσχυση των χαμηλοσυνταξιούχων.

5. Η ενίσχυση θα καταβληθεί στους δικαιούχους έως τις 31.12.2021. Θα είναι αφορολόγητη, ακατάσχετη και δεν συμψηφίζεται με τυχόν χρέη του συνταξιούχου. Ο τρόπος καταβολής, (αν θα γίνει σε μία καταβολή μαζί με τη σύνταξη Ιανουαρίου ή με εμβόλιμη πληρωμή), θα ανακοινωθεί στις επόμενες ημέρες.

6. Προκειμένου να προσδιοριστούν οι τελικοί δικαιούχοι της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, ο e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ θα αποστείλουν στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) αρχείο με τους ΑΦΜ και τους ΑΜΚΑ του συνόλου των δυνητικών δικαιούχων, ώστε να πραγματοποιηθούν διασταυρώσεις με τα στοιχεία που τηρεί η ΑΑΔΕ και να βεβαιωθεί ότι πληρούνται σωρευτικά όλες οι προϋποθέσεις που έχουν τεθεί. Η ΑΑΔΕ θα παράξει το αρχείο με τους τελικούς δικαιούχους, το οποίο θα αποσταλεί στον e-ΕΦΚΑ και το ΓΛΚ, που θα προβούν στην καταβολή.

Όσον αφορά στη χορήγηση έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης προς τους δικαιούχους αναπηρικού επιδόματος του ΟΠΕΚΑ, προβλέπεται ότι για τον Δεκέμβριο οι προνοιακές παροχές σε χρήμα σε άτομα με αναπηρία προσαυξάνονται κατά 250 ευρώ. Η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ και θα πραγματοποιηθεί κατά την τακτική καταβολή της μηνιαίας προνοιακής παροχής του Δεκεμβρίου 2021.

Τέλος, προβλέπεται ότι η μηνιαία σύνταξη ανασφάλιστων υπερηλίκων και το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης ανασφάλιστων υπερήλικων χορηγούνται προσαυξημένα κατά 250 ευρώ στους δικαιούχους πληρωμής του Δεκεμβρίου 2021. Και σε αυτή την περίπτωση η προσαύξηση καταβάλλεται άπαξ, κατά την τακτική καταβολή της σύνταξης και του επιδόματος Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων, τα μέτρα εντάσσονται σε ένα πλέγμα ενεργειών που προβλέπουν την ενίσχυση ευάλωτων πληθυσμιακών ομάδων (χαμηλοσυνταξιούχων, ΑΜΕΑ, ανασφάλιστων υπερηλίκων, δικαιούχων ΚΕΑ) και τη στήριξη του διαθέσιμου εισοδήματός τους. Στο πλαίσιο αυτό, υπενθυμίζεται ότι έχει ήδη νομοθετηθεί η προσαύξηση στο διπλάσιο για τον Δεκέμβριο της μηνιαίας εισοδηματικής ενίσχυσης για τους δικαιούχους του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος (ΕΕΕ). Η καταβολή της προσαύξησης θα πραγματοποιηθεί στις 15 Δεκεμβρίου 2021.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ ΑΡΧΕΙΟΥ

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 01 Δεκεμβρίου 2021 09:49

Σχετικά Άρθρα

  • Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα ποσά
    Έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων: Αυτοί είναι οι δικαιούχοι - Αναλυτικά τα ποσά

    Το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων ή αλλιώς «επιταγή ακριβείας» θα δοθεί και φέτος στους δικαιούχους και αναμένεται να κυμαίνεται μεταξύ 100 έως 200 ευρώ

    Με 243 εκατ. ευρώ θα ενισχυθεί το Δημόσιο από την έκτακτη εισφορά στα πλεονάζοντα κέρδη των διυλιστηρίων προκειμένου να χρηματοδοτήσει το έκτακτο επίδομα σε πέντε κατηγορίες δικαιούχων.
    Έτσι, έως και τη Δευτέρα 30 Σεπτεμβρίου καλούνται τα διυλιστήρια να υποβάλλουν ηλεκτρονικά τη δήλωση Προσωρινής Συνεισφοράς Αλληλεγγύης, όπως ορίζει απόφαση του υφυπουργού Οικονομικών, Χρήστου Δήμα, η οποία δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ.
    Σύμφωνα με την υπουργική απόφαση, και όπως αναφέρει ο Ο.Τ. , ενώ οι δηλώσεις από τα διυλιστήρια θα πρέπει να υποβληθούν έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ο φόρος θα καταβληθεί έως τις 28 Φεβρουαρίου 2025 και δημοσιονομικά λογίζεται στη χρήση του έτους 2024.

    Τι ισχύει με την έκτακτη επιδότηση τα Χριστούγεννα - Ποιοι οι δικαιούχοι - Ο δημοσιογράφος Θοδωρής Βγενής αναλύει
    Το επίδομα

    Η απόφαση για τον έκτακτο φόρο στα διυλιστήρια ύψους 243 εκατ. ευρώ, ανοίγει το δρόμο για τη χορήγηση του έκτακτου επιδόματος, σε πέντε κατηγορίες δικαιούχων, λίγο πριν τα Χριστούγεννα.

    Το βοήθημα πρόκειται να χορηγηθεί σε χιλιάδες ευάλωτες οικονομικά κοινωνικές ομάδες.

    Ειδικότερα:

    1. Οι 700.000 συνταξιούχοι με προσωπική διαφορά θα λάβουν έκτακτη οικονομική ενίσχυση 100 – 200 ευρώ ως εξής:

    Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 200 ευρώ.
    Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 150 ευρώ.
    Για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, θα δοθεί ενίσχυση 100 ευρώ.

    2. Οι 767.000 δικαιούχοι του επιδόματος παιδιού του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν επιπλέον μία δόση επιδόματος παιδιού.

    3. Οι 220.000 δικαιούχοι του επιδόματος ΑΜΕΑ του ΟΠΕΚΑ και οι δικαιούχοι του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ θα λάβουν ενίσχυση ύψους 200 ευρώ.

    4. Οι 35.000 ανασφάλιστοι υπερήλικες δικαιούχοι του αντίστοιχου επιδόματος του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ.

    5. Οι 205.000 δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος θα λάβουν επιπλέον 50% του μηνιαίου επιδόματος κατά τον μήνα Δεκέμβριο.

    Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης είχε αποκαλύψει ότι οι συνταξιούχοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα από τη φορολόγηση στα κέρδη των διυλιστηρίων για τη χρήση του 2023. Σύμφωνα με τα στοιχεία, υπολογίζεται ότι περί τους 750.000 συνταξιούχους πήραν το επίδομα προσωπικής διαφοράς τον Δεκέμβριο του 2023.
    Πηγή: Protothema.gr
  • Επιδόματα από 100 έως και 200 ευρώ: Ποιοι και πότε θα τα λάβουν
    Επιδόματα από 100 έως και 200 ευρώ: Ποιοι και πότε θα τα λάβουν

    Διευρύνεται -όπως όλα δείχνουν- ο αριθμός των δικαιούχων του έκτακτου επιδόματος, το οποίο προγραμματίζει να καταβάλει η Κυβέρνηση την περίοδο των Χριστουγέννων: Πέρα από τους χαμηλοσυνταξιούχους και όσους έχουν προσωπική διαφορά, την έκτακτη ενίσχυση θα λάβουν και άλλες ευάλωτες ομάδες του πληθυσμού. Ο σχεδιασμός αναμένεται να συμπεριλάβει και τις οικογένειες με παιδιά, ΑμεΑ, ανασφάλιστους υπερήλικες και εκείνους που εμφανίζουν εξαιρετικά χαμηλό εισόδημα.

    Έως τώρα πάντως το μόνο που έχει «κλειδώσει» οριστικά είναι η καταβολή της έκτακτης ενίσχυσης σε όσους συνταξιούχους έχουν προσωπική διαφορά και κατά συνέπεια δεν θα δουν στην … τσέπη τους την καθιερωμένη αύξηση.

    Εντούτοις, φαίνεται πως στον κατάλογο των δικαιούχων θα προστεθούν και όσοι λαμβάνουν επίδομα παιδιού Α21, το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, τα ΑμεΑ, όπως και οι ανασφάλιστοι υπερήλικες.

    Τι ποσά θα λάβουν οι συνταξιούχοι ως έκτακτο επίδομα

    Το εν λόγω έκτακτο επίδομα θα δοθεί στους δικαιούχους στα τέλη της τρέχουσας χρονιάς και συγκεκριμένα λίγο πριν από τα Χριστούγεννα του ‘24.

    Η έκτακτη ενίσχυση θεωρείται δεδομένο πως θα καταβληθεί σε εκείνους τους απόμαχους της εργασίας που δεν θα δουν πραγματική αύξηση στις συντάξεις τους, λόγω της προσωπικής διαφοράς και σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις το «μοντέλο» θα είναι ανάλογο με εκείνο το οποίο είχε υιοθετηθεί πέρυσι.

    Ποια ήταν όμως τα ποσά που χορηγήθηκαν ως έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους την περασμένη χρονιά και πιθανότατα θα ακολουθήσουν το ίδιο μοτίβο και φέτος;

    Η καταβολή επιδόματος προσωπικής διαφοράς, αφορούσε σε 750.000 συνταξιούχους (δηλαδή το 1/3 των απόμαχων της εργασίας) και το έλαβαν όσοι είχαν συντάξεις έως 1.600 ευρώ και προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ.

    Συγκεκριμένα το επίδομα προσωπικής διαφοράς κυμαινόταν από 100 έως και 200 ευρώ και χορηγήθηκε ως εξής:

    • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων έως 700 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 200 ευρώ,
    • για όσους λάμβαναν άθροισμα κύριων συντάξεων από 700,1 έως 1.100 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 150 ευρώ,
    • για όσους λαμβάνουν άθροισμα κύριων συντάξεων από 1.100,1 έως 1.600 ευρώ, δόθηκε ενίσχυση 100 ευρώ.

    Τι ποσά θα λάβουν οι υπόλοιπες ευπαθείς ομάδες

    Εάν και εφόσον τα χρήματα που θα εισπραχθούν από την Συνεισφορά Αλληλεγγύης των διυλιστηρίων επαρκούν θα χορηγηθεί έκτακτη ενίσχυση και σε μια σειρά από ευάλωτες ομάδες, αντίστοιχες με αυτές που είχαν εισπράξει έκτακτη ενίσχυση και την προηγούμενη χρονιά.

    Συγκεκριμένα:

    • ποσό 150 ευρώ έλαβαν 33.000 δικαιούχοι του επιδόματος ανασφάλιστου υπερήλικα, του ΟΠΕΚΑ.
    • Στα 200 ευρώ ανέβηκε η ενίσχυση με την μορφή επιδόματος Κοινωνικής Αλληλεγγύης για τους 225.000 δικαιούχους του επιδόματος ΑμεΑ του ΟΠΕΚΑ, όπως και του εξω-ιδρυματικού επιδόματος και λοιπών επιδομάτων αναπηρίας του e-ΕΦΚΑ.
    • Έκτακτη ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του επιδόματος τέκνων Α21: Οι δικαιούχοι ήταν περίπου 800.000 και εισέπραξαν επιπλέον μιάμιση δόση του επιδόματος που λαμβάνουν.
    • Ενίσχυση έλαβαν και οι δικαιούχοι του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος: Τους χορηγήθηκε εκτάκτως ποσό το οποίο αντιστοιχούσε στο ήμισυ του μηνιαίου επιδόματος που τους αναλογεί.

    Πηγή: enikos.gr

  • Δήλωση της Διονυσίας Αυγερινοπούλου για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος
    Δήλωση της Διονυσίας Αυγερινοπούλου για τη χορήγηση έκτακτου επιδόματος

    «Η κυβέρνηση και προσωπικά ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης έχει δεσμευτεί πως, όταν προκύπτουν αυξημένα κρατικά έσοδα από την οικονομική ανάπτυξη, θα αναδιανέμονται με όρους κοινωνικής δικαιοσύνης και με προτεραιότητα στους πιο ευάλωτους συμπολίτες μας. Στο πλαίσιο αυτό, θα διατεθούν 350 εκατ. ευρώ σε 2,3 εκατ. πολίτες που ανήκουν στις πιο ευπαθείς ομάδες, όπως τα άτομα με αναπηρία, οι χαμηλοσυνταξιούχοι που δεν έχουν προσωπική διαφορά, οι ανασφάλιστοι υπερήλικες, όσοι λαμβάνουν Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και όσοι λαμβάνουν το επίδομα παιδιού από τον ΟΠΕΚΑ. Με αυτό το μέτρο, η Νέα Δημοκρατία αποδεικνύει ότι είναι η μοναδική σοβαρή και υπεύθυνη πολιτική δύναμη της χώρας, που συνδυάζει την οικονομική ανάπτυξη με τη δημοσιονομική ισορροπία και το κράτος πρόνοιας».

    (Δελτίο Τύπου)

  • Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα - Ποσά και δικαιούχοι
    Δώρο Χριστουγέννων: Ποιοι θα λάβουν το έκτακτο επίδομα - Ποσά και δικαιούχοι

    Έκτακτο δώρο «Χριστουγέννων» θα λάβουν τον Δεκέμβριο, πριν τις γιορτές, χαμηλοσυνταξιούχοι, άτομα με ειδικές ανάγκες, δικαιούχοι του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος καθώς και παιδιά με οικογένειες που λαμβάνουν επίδομα από τον ΟΠΕΚΑ.

    Το επίδομα κοινωνικής αλληλεγγύης που ανακοίνωσε σήμερα, Πέμπτη, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης κοστολογείται στα 350 εκατ. ευρώ από την υπεραπόδοση στα έσοδα.

    Σύμφωνα με την Ημερησία, ο πήχης του εισοδηματικού κριτηρίου μπαίνει φέτος στα 700 ευρώ μηνιαίο εισόδημα από 800 ευρώ πέρσι, δηλαδή στα 8.400 ετήσιο εισόδημα ως κριτήριο για να λάβει κάποιος τον «μποναμά» των 150 ευρώ. Επίσης δεν θα πρέπει να είναι δικαιούχος του επιδόματος προσωπικής διαφοράς. Επίσης και το ποσό είναι χαμηλότερο (πέρσι ήταν 250 ευρώ) - αφού είναι χαμηλότερος και ο πληθωρισμός.

    Οι δικαιούχοι

    Οι δικαιούχοι αναμένεται να είναι όσοι δεν λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς. Το επικρατέστερο σενάριο προβλέπει πως οι συνταξιούχοι που θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς 100-200 ευρώ (επειδή θα χάσουν την αύξηση λόγω προσωπικής διαφοράς) δεν θα μπορούν να λάβουν και επιταγή ακρίβειας, καθώς αν έπαιρναν συνδυαστικά και τις δυο ενισχύσεις στο τέλος θα έφταναν να λάβουν περισσότερα από άλλους συνταξιούχους που θα πάρουν μόνο την αύξηση 3%.

    Έτσι εκτός από τα εισοδηματικά κριτήρια εξετάζεται να οριστεί και ως προϋπόθεση για την φετινή επιταγή ακρίβειας να ληφθεί μόνο από τους συνταξιούχους που δεν θα λάβουν επίδομα προσωπικής διαφοράς, τουλάχιστον στο μέγιστο ποσό της, δηλαδή 200 ευρώ.

    Δεδομένου ότι τα 200 ευρώ του επιδόματος θα δοθούν σε συνταξιούχους με συντάξεις έως 700 ευρώ και το εισοδηματικό όριο που εξετάζεται για το έκτακτο επίδομα Χριστουγέννων είναι επίσης τα 700 ευρώ, οι δυο πληθυσμοί δικαιούχων θα έχουν σίγουρα κοινά άτομα και αλληλεπικαλύψεις.

    Για το επίδομα προσωπικής διαφοράς όμως υπάρχει πρόσθετο κριτήριο: ποσό προσωπικής διαφοράς άνω των 10 ευρώ.

    Συνεπώς οι κερδισμένοι της επιταγής ακρίβειας αναμένεται να είναι συνταξιούχοι με εισόδημα έως 700 (ή 800 ευρώ) το μήνα (από συντάξεις ή άλλες πηγές):

    • χωρίς προσωπική διαφορά ή
    • με προσωπική διαφορά μικρότερη των 10 ευρώ

    Δηλαδή είναι συνταξιούχοι που θα λάβουν την αύξηση 3% και επειδή είναι χαμηλοσυνταξιούχοι - σε συντάξεις 700 ευρώ η αύξηση θα είναι μόλις 21 ευρώ το μήνα - θα πάρουν και την επιταγή ακρίβειας τα Χριστούγεννα.

    Οι άλλες κατηγορίες δικαιούχων

    Οι οικογένειες με παιδιά που εισπράττουν το επίδομα τέκνων του ΟΠΕΚΑ θα λάβουν αύξηση 150% στο ποσό του μηνιαίου επιδόματος για τον Δεκέμβριο. Δηλαδή θα πάρουν ενάμιση επίδομα επιπλέον όπως και πέρυσι.

    Η μιάμιση δόση του επιδόματος παιδιού ανέρχεται σε 105 ή 63 ή 42 ευρώ για κάθε παιδί για το πρώτο και δεύτερο, ανάλογα με το ύψος του εισοδήματος, και σε 210 ή 126 ή 84 από το τρίτο και για κάθε επόμενο παιδί. Ειδικότερα:

    • Οικογένεια με 1 παιδί που δικαιούται επίδομα τέκνου 140 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει από το έξτρα επίδομα άλλα 105 ευρώ τον Δεκέμβριο.
    • Οικογένεια με 2 παιδιά που παίρνει 280 ευρώ το δίμηνο, θα πάρει επίσης 105 ευρώ από την επιταγή ακρίβειας.
    • Οικογένεια με 3 παιδιά που λαμβάνει τακτικό επίδομα διμήνου 560 ευρώ, θα πάρει την επιταγή των 210 ευρώ.
    • Όσοι έχουν μεγαλύτερα εισοδήματα με 1, 2, 3 και άνω παιδιά, και παίρνουν μικρότερα ποσά από το επίδομα, θα λάβουν και τις επιταγές των 63 ή 42 ευρώ αν έχουν 1 ή 2 παιδιά και των 126, ή 84 ευρώ με 3 παιδιά και άνω.

    Τα ποσά

    Για παράδειγμα, τα ποσά επιδόματος και επιταγής ανάλογα με το εισόδημα του 2021 (που δηλώθηκε το 2022) διαμορφώνονται ως εξής:

    • Οικογένεια με 1 παιδί και με ετήσιο εισόδημα ως 26.250 ευρώ θα πάρει 56 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και 42 ευρώ επιταγή τον Δεκέμβριο.
    • Οικογένεια με 2 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 15.250 ευρώ θα πληρωθεί 168 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και επιταγή ακρίβειας 63 ευρώ τον Δεκέμβριο.
    • Οικογένεια με 3 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 18.000 ευρώ θα πληρωθεί 336 ευρώ επίδομα τον Νοέμβριο και 126 ευρώ επιταγή τον Δεκέμβριο.
    • Οικογένεια με 4 παιδιά και με ετήσιο εισόδημα 13.500 ευρώ θα πληρωθεί 840 ευρώ επίδομα και 210 ευρώ επιταγή ακρίβειας.

    Επίσης θα δοθούν:

    • 200 ευρώ σε 225.000 δικαιούχους επιδομάτων ΑμΕΑ του ΟΠΕΚΑ
    • Έκτακτη ενίσχυση στους δικαιούχους Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος
    Πηγή: Ethnos.gr
  • Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς ως 200 ευρώ τα Χριστούγεννα – Οι δικαιούχοι
    Συντάξεις: Έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς ως 200 ευρώ τα Χριστούγεννα – Οι δικαιούχοι

    Τι ισχύει για τις συντάξεις, αλλά και τους ασφαλισμένους, στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εργασίας που δημοσιοποιήθηκε.

    Το Υπουργείο Εργασίας παρουσίασε, την Τετάρτη (18/10), στο υπουργικό συμβούλιο το νομοσχέδιο για την αναμόρφωση της επαγγελματικής ασφάλισης και τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας. Μάλιστα, σε αυτό περιλαμβάνεται και η αναδιάρθρωση των συντάξεων, αφού δικαιούχοι θα λάβουν έκτακτο επίδομα προσωπικής διαφοράς ως 200 ευρώ τα Χριστούγεννα.

    Ειδικότερα, όπως ανακοινώθηκε, το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης, με σταθερό στόχο τη βελτίωση του βιοτικού επιπέδου των ασφαλισμένων και των συνταξιούχων, συνεχίζει τις μεταρρυθμιστικές δράσεις μακροπρόθεσμου χαρακτήρα και τον εξορθολογισμό και την ενιαιοποίηση των κανόνων της υφιστάμενης ασφαλιστικής νομοθεσίας, με άμεσο θετικό αντίκτυπο στο επίπεδο παροχών που λαμβάνουν οι πολίτες.

    Στο ανωτέρω πλαίσιο και σε συνέχεια της μείωσης των ασφαλιστικών εισφορών κατά 4,4 ποσοστιαίες μονάδες την περασμένη τετραετία και της εμβληματικής μεταρρύθμισης του νέου Ταμείου Επικουρικής Κεφαλαιοποιητικής Ασφάλισης (ΤΕΚΑ), σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, έχουν δημιουργηθεί οι προϋποθέσεις για την ανάπτυξη του δεύτερου προαιρετικού πυλώνα ασφάλισης, δηλαδή των Ταμείων Επαγγελματικής Ασφάλισης. Μάλιστα, στόχος είναι η προώθηση του θεσμού της προαιρετικής συμπληρωματικής σύνταξης ή/και εφάπαξ και η δημιουργία κεφαλαίων συνταξιοδοτικής αποταμίευσης στα πρότυπα των υπόλοιπων χωρών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

    Παράλληλα, σε συνέχεια των πρωτοβουλιών της προηγούμενης τετραετίας για την ενίσχυση του εισοδήματος των συνταξιούχων και την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού, το Υπουργείο Εργασίας προχωράει, μεταξύ άλλων, με τη δεύτερη - για εφέτος - έκτακτη ενίσχυση των συνταξιούχων με προσωπική διαφορά, την ενθάρρυνση της νόμιμης απασχόλησης συνταξιούχων, με την κατάργηση της περικοπής του 30% της σύνταξης του εργαζόμενου συνταξιούχου και τη θέσπιση μη ανταποδοτικού πόρου υπέρ e-ΕΦΚΑ, υπολογιζόμενου επί του εισοδήματος από την ασφαλιστέα εργασία, που ευνοεί τη συντριπτική πλειονότητα των εργαζόμενων συνταξιούχων, τη δυνατότητα - για πρώτη φορά - συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες οφειλές ασφαλιστικών εισφορών στον e-ΕΦΚΑ έως 30.000 ευρώ από 20.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα (έως 10.000 ευρώ για αγρότες από 6.000 ευρώ, που ισχύει σήμερα), με αυστηρά κριτήρια διαπίστωσης πραγματικής αδυναμίας πληρωμής, την ενιαιοποίηση των προϋποθέσεων θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης και την επιτάχυνση της απονομής των εκκρεμών επικουρικών συντάξεων, την επέκταση του επιδόματος μητρότητας της Δημόσιας Υπηρεσίας Απασχόλησης (ΔΥΠΑ) για 9 μήνες και στις μη μισθωτές (αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες) μητέρες, ολοκληρώνοντας την ενιαιοποίηση κανόνων, που είχε ξεκινήσει με την εξίσωση μισθωτών μητέρων ιδιωτικού και δημόσιου τομέα, την καθιέρωση προπληρωμένης κάρτας για την καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του Οργανισμού Προνοιακών Επιδομάτων και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), με στόχο την απλοποίηση και την ενιαιοποίηση της διαδικασίας πληρωμής και την αύξηση των ηλεκτρονικών συναλλαγών προς όφελος των δημοσίων εσόδων και την προϋπόθεση ύπαρξης ενεργού ΑΜΚΑ για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης στα δημόσια νοσοκομεία σε ανασφάλιστους, προκειμένου να αντιμετωπιστούν φαινόμενα καταστρατήγησης του συστήματος.

    Μέρος Α': Αναμόρφωση νομοθεσίας για τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ)

    Τα Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης (ΤΕΑ) είναι νομικά πρόσωπα ιδιωτικού δικαίου, που ιδρύονται από εργοδότες σε συμφωνία με τους εργαζομένους τους ή από επαγγελματικές οργανώσεις. Παρέχουν σε προαιρετική βάση συμπληρωματικές συνταξιοδοτικές παροχές - μηνιαία σύνταξη ή εφάπαξ - πέραν και πλέον των παρεχομένων από την υποχρεωτική κοινωνική ασφάλιση. Ο θεσμός της προαιρετικής ασφάλισης ισχύει στη χώρα μας από το 2002.

    Στην Ευρώπη, ο θεσμός της επαγγελματικής ασφάλισης είναι πολύ ανεπτυγμένος, με την αξία των περιουσιακών στοιχείων που διαχειρίζονται τα Ταμεία να ξεπερνά τα 3 τρισεκατομμύρια ευρώ. Τα Ταμεία αυτά παρέχουν συμπληρωματικό εισόδημα στους συνταξιούχους πολλών ευρωπαϊκών χωρών, οι οποίοι συμμετέχουν μαζικά στα επαγγελματικά συνταξιοδοτικά συστήματα, κατά τη διάρκεια της επαγγελματικής ζωής τους. Αντιθέτως, η χώρα μας βρίσκεται σε μία από τις χαμηλότερες θέσεις της Ευρωπαϊκής Ένωσης, με περίπου 50.000 ασφαλισμένους και 300 εκατ. ευρώ κεφάλαια διαχείρισης, ενώ, σήμερα, 20 χρόνια, μετά την εισαγωγή του θεσμού, λειτουργούν 28 Ταμεία Επαγγελματικής Ασφάλισης, που έχουν συσταθεί κατά κύριο λόγο από εργοδότες-μεγάλες επιχειρήσεις.

    Στο παρόν νομοσχέδιο επιχειρείται μία συνολική μεταρρύθμιση στο κανονιστικό πλαίσιο που διέπει την επαγγελματική ασφάλιση (ν. 3029/2002 και ν. 4680/2020), με στόχο τη μαζικότερη συμμετοχή ασφαλισμένων για την παροχή συμπληρωματικής σύνταξης ή εφάπαξ κατά την έξοδό τους από την αγορά εργασίας.

    Οι νέες ρυθμίσεις έχουν ως στόχους την απλοποίηση των διαδικασιών σύστασης των ΤΕΑ, την καθιέρωση ενός πρότυπου καταστατικού, τη διευκόλυνση ίδρυσης ΤΕΑ από περισσότερους εργοδότες (πολυεργοδοτικά ΤΕΑ), χωρίς να απαιτείται κλαδική/επαγγελματική συνάφεια μεταξύ τους, τη θέσπιση κανόνων χρηστής διακυβέρνησης για την επίτευξη καλύτερων παροχών και την αύξηση της εμπιστοσύνης των ασφαλισμένων προς τα ΤΕΑ, την αναβάθμιση της εποπτείας των ΤΕΑ, η οποία, από 1ης Ιανουαρίου 2025, ανατίθεται στην Τράπεζα της Ελλάδος, προκειμένου να διασφαλιστεί η οργανωτική και επιχειρηματική επάρκεια των ΤΕΑ, να αυξηθεί η εμπιστοσύνη των ασφαλισμένων στον θεσμό και να συγκεντρωθεί η εποπτεία σε μία ενιαία αρχή κατά τα ευρωπαϊκά πρότυπα (σήμερα, ισχύει τριμερές σύστημα εποπτείας: υπουργείο Εργασίας, Εθνική Αναλογιστική Αρχή, Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς), την ομοιόμορφη φορολογική αντιμετώπιση των προϊόντων της προαιρετικής συνταξιοδοτικής αποταμίευσης (ΤΕΑ και ομαδικά ασφαλιστήρια), τη δυνατότητα μεταφοράς της αποταμίευσης μεταξύ διαφορετικών ΤΕΑ, ακολουθώντας τις επιλογές του ασφαλισμένου και τυχόν μεταβολές κατά τη διάρκεια του εργασιακού βίου, τη σταδιακή μετατροπή των αλληλοβοηθητικών ταμείων σε ΤΕΑ και τον εξορθολογισμό του κανονιστικού πλαισίου τους.

    Μέρος Β': Ρυθμίσεις για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας και λοιπές διατάξεις

    Το δεύτερο μέρος του νομοσχεδίου αποτελείται από διατάξεις κοινωνικοασφαλιστικού χαρακτήρα, που έχουν ως στόχο την ενίσχυση των εισοδημάτων των συνταξιούχων και την άμβλυνση των επιπτώσεων του δημογραφικού στο ασφαλιστικό σύστημα.

    Συγκεκριμένα, οι βασικότερες εξ αυτών είναι οι ακόλουθες:

    Οικονομική ενίσχυση συνταξιούχων με προσωπική διαφορά

    Η κυβέρνηση, λαμβάνοντας υπόψη τις πληθωριστικές πιέσεις στα εισοδήματα και σε συνέχεια των εξαγγελιών του πρωθυπουργού, καταβάλλει, για δεύτερη φορά εντός του 2023, έκτακτη ενίσχυση στους συνταξιούχους με θετική προσωπική διαφορά, που δεν θα δουν αύξηση των συντάξεών τους από 1ης Ιανουαρίου 2024.

    Συνταξιούχοι με θετική προσωπική διαφορά μεγαλύτερη των 10 ευρώ που λαμβάνουν μηνιαία σύνταξη έως και 1.600 ευρώ θα λάβουν έκτακτη εφάπαξ οικονομική ενίσχυση έως και 200 ευρώ, αναλόγως του ύψους της σύνταξής τους.

    Ειδικότερα, οι συνταξιούχοι με μηνιαίο ύψος συντάξεων: α) έως 700 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 200 ευρώ, β) από 700,01 ευρώ έως 1.100 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 150 ευρώ και γ) με μηνιαίο ύψος συντάξεων από 1.100,01 ευρώ έως 1.600 ευρώ θα λάβουν ενίσχυση 100 ευρώ.

    Κίνητρα απασχόλησης συνταξιούχων – Κατάργηση της περικοπής της σύνταξης

    Κατά την προηγούμενη θητεία της, η κυβέρνηση μείωσε την περικοπή της σύνταξης του απασχολούμενου συνταξιούχου από 60%, που ήταν επί ΣΥΡΙΖΑ, σε 30%. Αποτέλεσμα της παραπάνω ρύθμισης ήταν ο πενταπλασιασμός των εργαζόμενων συνταξιούχων στην επίσημη αγορά εργασίας, παρότι σε απόλυτους όρους ο αριθμός των εργαζόμενων συνταξιούχων παραμένει χαμηλός. Παρά τη βελτίωση, η περικοπή αυτή ισχύει είτε ένας συνταξιούχος εργαστεί για μία ημέρα είτε έχει πλήρη απασχόληση.

    Με την παρούσα διάταξη, καταργείται η περικοπή του 30% της σύνταξης, αφήνοντάς την ακέραια στους απασχολούμενους συνταξιούχους. Στόχος είναι η τόνωση του εισοδήματος των συνταξιούχων, η προώθηση της ενεργού γήρανσης και η περαιτέρω αύξηση της νόμιμης και δηλωμένης συμμετοχής στην αγορά εργασίας των συνταξιούχων που επιθυμούν να εργαστούν.

    Ταυτόχρονα, θεσπίζεται ένας μη ανταποδοτικός πόρος υπέρ e-ΕΦΚΑ, ο οποίος για τους μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους θα ισούται με το 10% επί των ασφαλιστέων αποδοχών τους και για τους μη μισθωτούς εργαζόμενους συνταξιούχους με το 50% επί της επιλεγείσας ασφαλιστικής κλάσης για κύρια σύνταξη. Θεσπίζεται, επίσης, ετήσιο πλαφόν του πόρου, που δεν μπορεί να υπερβαίνει το 12πλασιο της εθνικής σύνταξης.

    Παράδειγμα 1: Συνταξιούχος που εργάζεται και δικαιούται σύνταξη, ύψους 1.200 ευρώ, αντιμετωπίζει παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, βάσει του ισχύοντος καθεστώτος. Εάν αυτός ο συνταξιούχος εργάζεται ως μισθωτός, με μικτό μηνιαίο μισθό 780 ευρώ, θα λαμβάνει ολόκληρη τη σύνταξή του και η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο, ύψους 78 ευρώ. Όφελος: 282 ευρώ μηνιαίως.

    Παράδειγμα 2: Εάν ο ίδιος συνταξιούχος εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας και έχει επιλέξει την πρώτη ασφαλιστική κλάση, όπως η μεγάλη πλειονότητα των ελευθέρων επαγγελματιών, τότε η παρακράτηση, ύψους 360 ευρώ, αντικαθίσταται από μη ανταποδοτικό πόρο 169,95 ευρώx50%=84,98 ευρώ. Όφελος: 275,02 ευρώ μηνιαίως.

    Δυνατότητα συνταξιοδότησης μη μισθωτών με ληξιπρόθεσμες ασφαλιστικές οφειλές πάνω από 20.000 ευρώ

    Με την προτεινόμενη διάταξη, δίνεται λύση στο αδιέξοδο που αντιμετωπίζουν μη μισθωτοί ασφαλισμένοι, οι οποίοι βρίσκονται σε ηλικία συνταξιοδότησης, πλην, όμως, παραμένουν εγκλωβισμένοι, λόγω πραγματικής αδυναμίας αποπληρωμής των συσσωρευμένων ληξιπρόθεσμων οφειλών τους στον e-ΕΦΚΑ.

    Ειδικότερα, αυξάνεται το ανώτατο όριο οφειλών ασφαλιστικών εισφορών για συνταξιοδότηση από 20.000 ευρώ σε 30.000 ευρώ (από 6.000 ευρώ σε 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), για οφειλέτες που έχουν συμπληρώσει το 67ο έτος ηλικίας τους και, ταυτόχρονα, έχουν καταβάλει εισφορές για τουλάχιστον 20 έτη ασφάλισης. Για το ποσό από 20.000 ευρώ έως 30.000 ευρώ (6.000 ευρώ έως 10.000 ευρώ για τον π. ΟΓΑ), παρακρατείται ποσοστό τουλάχιστον 60% της μηνιαίας σύνταξης, ενώ, για το υπόλοιπο χρέος, γίνεται παρακράτηση σε 60 δόσεις, μέχρι την εξόφλησή του, όπως γίνεται και σήμερα. Ως κριτήριο υπαγωγής στη ρύθμιση τίθεται όριο τραπεζικών καταθέσεων του οφειλέτη στις 12.000 ευρώ (6.000 ευρώ για οφειλέτες του π. ΟΓΑ).

    Παράδειγμα: Ασφαλισμένος, με οφειλές 29.000 ευρώ, δικαιούται μηνιαία σύνταξη 750 ευρώ. Αυτό σημαίνει ότι η παρακράτηση αρχικά θα ανέρχεται σε 750 ευρώ x 60% = 450 ευρώ και αυτός θα λαμβάνει 300 ευρώ. Εντός 20 μηνών, η οφειλή του θα έχει μειωθεί κατά 450 ευρώ x 20 = 9.000 ευρώ, με το υπόλοιπό του να ανέρχεται σε 20.000 ευρώ. Από αυτό το σημείο και έπειτα, θα ενταχθεί στο καθεστώς των 60 δόσεων. Η νέα του παρακράτηση θα είναι 20.000 ευρώ/60 = 333,33 ευρώ έως την αποπληρωμή της οφειλής και θα λαμβάνει σύνταξη 416,67 ευρώ τον μήνα για 60 μήνες.

    Ενιαιοποίηση κανόνων θεμελίωσης δικαιώματος επικουρικής σύνταξης και επιτάχυνση της απονομής επικουρικών συντάξεων

    Κατά την προηγούμενη τετραετία, ο χρόνος έκδοσης απόφασης για κύριες συντάξεις μειώθηκε σημαντικά και, πλέον, αποδίδεται κύρια σύνταξη κατά μέσο όρο εντός δύο μηνών από την υποβολή της αίτησης.

    Σε συνέχεια της επιτυχημένης προσπάθειας επιτάχυνσης του συστήματος, ενιαιοποιούνται πλέον οι προϋποθέσεις θεμελίωσης επικουρικής σύνταξης για δημόσιο και ιδιωτικό τομέα με τη συμπλήρωση 15 ετών επικουρικής ασφάλισης (4.500 ένσημα) είτε σε έναν φορέα είτε διαδοχικά.

    Με τη διάταξη αυτή, υπηρετείται η ενοποίηση των κανόνων του ασφαλιστικού συστήματος για όλους, με άμεση συνέπεια την ένταξη των επικουρικών συντάξεων στο σύστημα fast track, ώστε οι εκκρεμείς επικουρικές συντάξεις, οι οποίες υπολογίζονται σήμερα περίπου στις 40.000, να μειωθούν σημαντικά σε σύντομο χρονικό διάστημα.

    Απονομή - για πρώτη φορά - επιδόματος μητρότητας της ΔΥΠΑ σε αυτοαπασχολούμενες και αγρότισσες

    Με την επέκταση του δικαιώματος ειδικής παροχής προστασίας μητρότητας στις αυτοαπασχολούμενες και τις αγρότισσες, ολοκληρώνεται η προσπάθεια προστασίας της μητρότητας για το σύνολο των ασφαλισμένων του e-ΕΦΚΑ, που ξεκίνησε η κυβέρνηση κατά την προηγούμενη τετραετία, με την επέκταση του 9μήνου στις μισθωτές του ιδιωτικού τομέα. Το δικαίωμα είναι μερικώς μεταβιβάσιμο και στον έτερο γονέα, ώστε να μπορούμε να αναφερόμαστε πλέον σε συνολική προστασία της γονεϊκότητας.

    Ειδικότερα, με την προτεινόμενη διάταξη, όλες οι νέες μη μισθωτές, ασφαλιστικά ενήμερες μητέρες, θα λαμβάνουν μηνιαίο επίδομα μητρότητας από τη ΔΥΠΑ, ύψους 780 ευρώ (κατώτατος μισθός), για 9 μήνες.

    Επιπλέον, το επίδομα μητρότητας της ΔΥΠΑ θα λαμβάνουν και οι μισθωτές ασφαλισμένες, οι οποίες, έως σήμερα, αποκλείονταν, λόγω διαφορετικών κανόνων των πρώην Ταμείων τους (π.χ. ασφαλισμένες π. ΤΑΥΤΕΚΩ και έμμισθες ασφαλισμένες π. ΕΤΑΑ).

    Στόχος είναι η όσο το δυνατόν ευρύτερη προστασία της μητρότητας και η συμφιλίωση οικογενειακής και επαγγελματικής ζωής, που συμβάλλει στην αντιμετώπιση του δημογραφικού προβλήματος, σε ευθυγράμμιση με τις αντίστοιχες συνταγματικές διατάξεις.

    Υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων με ενεργό ΑΜΚΑ

    Με τον ν. 4826/2021, επικαιροποιήθηκε το νομοθετικό πλαίσιο χορήγησης του ΑΜΚΑ, διαχωρίστηκαν τα στάδια έκδοσης και ενεργοποίησής του και εξορθολογίστηκε το καθεστώς του, μέσα από ηλεκτρονικές διασταυρώσεις, για λόγους αντιμετώπισης φαινομένων καταστρατήγησης.

    Πάντως, με την προτεινόμενη ρύθμιση, η διάταξη για την υγειονομική κάλυψη ανασφάλιστων και ευάλωτων κοινωνικών ομάδων προσαρμόζεται στα νέα διακριτά στάδια έκδοσης και ενεργοποίησης του ΑΜΚΑ.

    Ως προϋπόθεση για την παροχή δωρεάν υγειονομικής κάλυψης ορίζεται πλέον η κατοχή ενεργού ΑΜΚΑ. Η πρόσβαση στα δημόσια νοσοκομεία και στις δομές υγείας για ιατροφαρμακευτική περίθαλψη παραμένει ελεύθερη. Σε περίπτωση μη ενεργού ΑΜΚΑ, όμως, η σχετική δαπάνη θα βαρύνει τον ασθενή, όπως ισχύει και τώρα για τους μη κατόχους ΑΜΚΑ.

    Χρήση προπληρωμένης κάρτας για την πληρωμή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ και του ΟΠΕΚΑ

    Με την παρούσα διάταξη, προβλέπεται η καταβολή της πλειοψηφίας των επιδομάτων της ΔΥΠΑ, όπως το τακτικό επίδομα ανεργίας και του ΟΠΕΚΑ, όπως το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα, το επίδομα παιδιού, το επίδομα γέννησης, μέσω προπληρωμένης κάρτας, με όριο αναλήψεων μετρητών μέχρι το 50% του ποσού κάθε επιδόματος.

    Για τη χρήση της κάρτας και για το υπόλοιπο 50%, προβλέπεται η παροχή κινήτρων κατά τα πρότυπα της φορολοταρίας της ΑΑΔΕ (κοινό έργο με το υπουργείο Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, ενταγμένο στο Ταμείο Ανάκαμψης).

    Με αυτόν τον τρόπο, απλοποιείται η διαδικασία πληρωμής από διαφορετικούς φορείς και αυξάνονται οι ηλεκτρονικές συναλλαγές προς όφελος των δημοσίων εσόδων. Σημειώνεται πως από την καταβολή, μέσω προπληρωμένης κάρτας, υπάρχουν ορισμένες εξαιρέσεις, με κυριότερη τα αναπηρικά επιδόματα και το επίδομα ενοικίου.

    Πηγή: iEidiseis.gr
  • Χατζηδάκης: Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ
    Χατζηδάκης: Πότε θα δοθεί το έκτακτο επίδομα των 250 ευρώ

    Στις 20 Δεκεμβρίου θα πληρωθεί το έκτακτο βοήθημα των 250 ευρώ στους δικαιούχους, όπως επιβεβαίωσε ο υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης.

    Μιλώντας στο Mega, ο κ. Χατζηδάκης απάντησε για το εάν οι αυξήσεις που δίνονται στις συντάξεις είναι επαρκείς για να αντιμετωπιστεί ο πληθωρισμός που υπάρχει στα νοικοκυριά και στους συνταξιούχος.

    Όπως είπε: «Εκείνο που εμείς λέμε είναι ότι μετά από 12 χρόνια ”ξεπαγώνουν” οι συντάξεις και δίνονται διαφορετικά τέσσερα είδη αυξήσεων».

    Και συνέχισε: «Είναι οι οριζόντιες αυξήσεις, είναι το έκτακτο βοήθημα, η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης και είναι τέταρτη δόση επανυπολογισμού τον νόμου Βρούτση. Όλα αυτά συνδυαστικά οδηγούν στο να δοθούν σε ένα στους δύο συνταξιούχους μία επιπλέον σύνταξη».

    Σχετικά με τους περίπου 910 χιλιάδες συνταξιούχους που δεν θα δουν καμία αύξηση στις συντάξεις τους σημείωσε: «Έχουμε πάρει δύο πρωτοβουλίες, η μία είναι τα 250 ευρώ που είναι πραγματικό χρήμα ή από την άλλη πλευρά υπάρχει η κατάργηση της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης».

    Αναφορικά με τα αναδρομικά ο κ. Χατζηδάκης τόνισε: «Με τον νόμο Βρούτση έχουμε μειώσει τον φορολογικό συντελεστή, καταργήσαμε το πλαφόν για την κύρια και την επικουρική σύνταξη και τώρα δίνουμε μετά από 12 χρόνια όλες αυτές τις αυξήσεις».

    Στην περίπτωση να μελετά η κυβέρνηση σχέδιο για νέα ρύθμιση 120 δόσεων, που θα φορά και την εφορία και τα ασφαλιστικά ταμεία για τους οφειλέτες ο υπουργός σχολίασε: «Μόλις ”στέγνωσε το μελάνι” της δικής μας ρύθμισης που προβλέπει αύξηση για τις δόσεις στον ΕΦΚΑ από τις 12 στις 24 δόσεις. Εμείς, ως υπουργείο Εργασίας θα εναρμονιζόμαστε με τις γενικότερες ρυθμίσεις του υπουργείου Οικονομικών».

    Για το ζήτημα των παρακολουθήσεων ο Κωστής Χατζηδάκης ήταν κατηγορηματικός «σε καμία περίπτωση δεν πιστεύω ότι ο πρωθυπουργός εμπλέκεται σε αυτή την υπόθεση».

    Πηγή: ethnos.gr

  • ΕΦΚΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για την καταβολή των 200 ευρώ - Οι δικαιούχοι
    ΕΦΚΑ: Άνοιξε η εφαρμογή για την καταβολή των 200 ευρώ - Οι δικαιούχοι

    Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ

    Τη Μ. Τετάρτη αναμένεται να καταβληθεί στους λογαριασμούς 634.000 χαμηλοσυνταξιούχων η έκτακτη οικονομική ενίσχυση Πάσχα 2022, που ανέρχεται στο ποσό των 200 ευρώ.

    Η οικονομική ενίσχυση πιστώνεται στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως).

    Από σήμερα Μ. Τετάρτη (20/4) οι συνταξιούχοι (δικαιούχοι και μη) της έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης, έχουν τη δυνατότητα προσωποποιημένης πληροφόρησης, μέσω της ειδικής πλατφόρμας που έχει τεθεί σε λειτουργία στον διαδικτυακό ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ, προκειμένου να δουν αν θα λάβουν ή όχι την έκτακτη ενίσχυση.

    Οι χρήστες εισέρχονται στο efka.gov.gr με τη χρήση κωδικών taxis και επιλέγοντας στο μενού: Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες-> Συνταξιούχοι -> Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022.

    Στη συνέχεια, στην οθόνη βλέπουν -σε πραγματικό χρόνο- τον λόγο απόρριψης, ως αποτέλεσμα του ελέγχου που έχει πραγματοποιήσει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ).

    Οι λόγοι απόρριψης είναι οι εξής:

    1. το ατομικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 7.200 ευρώ
    2. το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 14.400 ευρώ
    3. είστε κάτοικος εξωτερικού
    4. η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγαλύτερη από 200.000 ευρώ
    5. ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ
    6. δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση, μέχρι τις 31/03/2022, για τον ΑΦΜ

    Επισημαίνεται ότι η οικονομική ενίσχυση έχει πιστωθεί στους τραπεζικούς λογαριασμούς των συνταξιούχων με ετήσιο ατομικό φορολογητέο εισόδημα έως 7.200 ευρώ (600 ευρώ μηνιαίως) και ετήσιο οικογενειακό φορολογητέο εισόδημα έως 14.400 ευρώ.

    Καταβάλλεται σε όσους κατά τον μήνα Μάρτιο 2022 έλαβαν:

    • οριστική ή προσωρινή κύρια σύνταξη ή προκαταβολή κύριας σύνταξης, λόγω γήρατος, αναπηρίας ή θανάτου,
    • προσυνταξιοδοτική παροχή,
    • αναπηρικά επιδόματα που καταβάλλονται από τον Ηλεκτρονικό Εθνικό Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης (e-ΕΦΚΑ),
    • συνταξιοδοτικές παροχές της παρ. 3 του άρθρου 4 του ν. 4387/2016 (Α΄ 85).

    Πηγή: Cnn.gr

  • Έκτακτο επίδομα: Βήμα - βήμα η αίτηση στον e-ΕΦΚΑ, οι οδηγίες
    Έκτακτο επίδομα: Βήμα - βήμα η αίτηση στον e-ΕΦΚΑ, οι οδηγίες

    Αναλυτικά τα βήματα στον e-ΕΦΚΑ για να λάβουν οι χαμηλοσυνταξιούχοι το έκτακτο επίδομα.

    Άνοιξε η πλατφόρμα για την καταβολή του έκτακτου επιδόματος στους χαμηλοσυνταξιούχους, μέσω του ΕΦΚΑ.

    Ειδικότερα, οι 634.000 δικαιούχοι θα πρέπει αρχικά να μπουν στον ιστότοπο του e-ΕΦΚΑ (δείτε ΕΔΩ) και στην συνέχεια πηγαίνουν στο μενού και ακολουθούν τα παρακάτω βήματα:

    -Ηλεκτρονικές Υπηρεσίες

    EFKA EKTAKTO EPIDOMA

    -Συνταξιούχοι

    -Έλεγχος δικαιώματος έκτακτης οικονομικής ενίσχυσης Πάσχα 2022

    Όλοι οι χρήστες μπαίνουν στο σύστημα με τους προσωπικούς κωδικούς taxis και έχουν άμεσα όλες τις απαντήσεις.

    Υπενθυμίζεται ότι σε περίπτωση που κάποιος δεν λάβει το έκτακτο επίδομα αυτό θα έχει γίνει για τους παρακάτω λόγους:

    1. το ατομικό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 7.200 ευρώ,

    2. το συνολικό οικογενειακό εισόδημα είναι μεγαλύτερο από 14.400 ευρώ,

    3. είστε κάτοικος εξωτερικού,

    4. η αξία της ακίνητης περιουσίας είναι μεγαλύτερη από 200.000 ευρώ,

    5. ο ΑΦΜ ίσως ανήκει σε αποβιώσαντα. Επικοινωνήστε με τον ΕΦΚΑ,

    6. δεν βρέθηκε εκκαθαρισμένη δήλωση, μέχρι τις 31/03/2022, για τον ΑΦΜ.

    Πηγή: iEidiseis.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο