Οικονομία

Ασφαλιστικό: Αίτηση το 2021 για 6 μήνες έως 6 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη

Ασφαλιστικό: Αίτηση το 2021 για 6 μήνες έως 6 χρόνια νωρίτερα στη σύνταξη
Όσοι έχουν τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης, αλλά απλώς δεν έχουν την κατάλληλη ηλικία, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο. Σαφώς προ του 62ου έτους.

Όφελος τουλάχιστον 6 μηνών έως και 5,5-6 ετών θα έχουν όσοι παλαιοί ασφαλισμένοι καταθέσουν αίτηση συνταξιοδότησης κατά τις τελευταίες 15 ημέρες του έτους. Και αυτό γιατί θα συνταξιοδοτηθούν νωρίτερα, κατοχυρώνοντας τα μεταβατικά (και πιο ευνοϊκά) ηλικιακά όρια.

Προσοχή! Το «κέρδος» αφορά την κατοχύρωση (θεμελίωση) δικαιώματος και δεν πρέπει, υποχρεωτικά, να γίνει και χρήση του «προνομίου» αυτού αμέσως. Ο ασφαλισμένος μπορεί να καταθέσει οποτεδήποτε στο μέλλον αίτηση συνταξιοδότησης. Απλά, τις τελευταίες ημέρες του 2021 θα πρέπει να καταθέσει αίτηση αναγνωρίσεις πλασματικών χρόνων καθώς από το νέο χρόνο ισχύουν διαφορετικά ηλικιακά όρια συνταξιοδότησης. Από το 2022 για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος θα απαιτείται 40ετής περίοδος ασφάλισης. Διαφορετικά, η συνταξιοδότηση επέρχεται στο 67ο έτος με όσα έτη θα έχει συμπληρώσει μέχρι τότε ο κάθε απασχολούμενος (μισθωτός, επιχειρηματίας, επιτηδευματίες ή επιστήμονας).

Επιπλέον και οι (σημερινοί) αγρότες που είχαν προηγουμένως ασφάλιση του αστικού τομέα (ΙΚΑ, ΟΑΕΕ κ.α.) μπορούν να εκμεταλλευτούν τα παραθυράκια της διαδοχικής ασφάλισης και να βγουν στο 62ο έτος με 40ετία.

Κατά συνέπεια, όσοι κατοχυρώσουν, έστω και την τελευταία ήμερα του 2021, την 35ετία βγαίνουν στο 61ο έτος και 6 μήνες. Αυτό, για τους παλαιούς ασφαλισμένους, επιτυγχάνεται με μια αίτηση για την αναγνώριση του στρατού ή των πλασματικών ετών από τα τέκνα κ.λπ. Διαφορετικά, ακόμη και ένας παλαιός ασφαλισμένος μπορεί να οδηγηθεί στο 62ο έτος και με 40 έτη ασφάλισης. Σε ακραίες δε περιπτώσεις (συνταξιοδότησης με μειωμένη) από το 60ό ή 61ο έτος, μπορεί να βρεθείτε εκτός ασφαλιστικής κάλυψης μέχρι το 67ο έτος.

Προσοχή στις… εθελούσιες

Τα μεταβατικά-πιο ευνοϊκά ηλικιακά όρια ισχύουν στο δημόσιο και τα (πρώην) Ειδικά Ταμεία (ΔΕΚΟ και Τραπεζών). Ωστόσο, για την λήψη σύνταξης με τα εν λόγω κατοχυρωμένα όρια αφενός θα πρέπει να καταθέσετε αίτηση στο συγκεκριμένο (ειδικό) ταμείο -και όχι σε κάποιο... άλλο-, άρα θα πρέπει να έχετε ασφάλιση σε αυτό μέχρι τέλους. Και εάν πρόκειται για μειωμένοι σύνταξη (π.χ. 25ετία κ.λπ.) θα πρέπει να έχετε 750 ένσημα κατά την τελευταία 5ετία (όχι ισομερώς κατανεμημένα ανά έτος όπως απαιτεί το ΙΚΑ…).

Αυτό σημαίνει ότι στις περίπτωσης εθελουσίως εξόδων θα πρέπει να γίνει αυτασφάλιση στο ίδιο ταμείο (π.χ. της Εθνικής Τράπεζας καθώς μέχρι τις 15/12 «τρέχει» ένα ακόμη πρόγραμμα εθελούσιας) και όχι να αναζητηθεί εργασία ως ιδιωτικού υπαλλήλου με ασφάλιση στο ΙΚΑ. Σε μια τέτοια περίπτωση απαιτείται 40ετής περίοδος ασφάλισης για συνταξιοδότηση στο 62ο έτος…

Αίτηση το 2021

Σε κάθε περίπτωση όσοι έχουν τον αναγκαίο χρόνο ασφάλισης, αλλά απλώς δεν έχουν την κατάλληλη ηλικία, μπορούν να συνταξιοδοτηθούν όποτε συμπληρώσουν το προβλεπόμενο όριο. Σαφώς προ του 62ου έτους. Δεν χάνουν λοιπόν το «προνόμιό» τους από την στιγμή που μέχρι 31/12/21 έχουν τα έτη ασφάλισης.

Η «αρχή» αυτή ισχύει μετά το νέο ασφαλιστικό (ν.4387/16), καθώς φέτος ολοκληρώνεται ο χρόνος των μεταβατικών διατάξεων. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι όποιος/α δεν κάνει φέτος αίτηση για συνταξιοδότηση, θα χάσει αυτά τα ευνοϊκά όρια. Αντιθέτως, μπορεί να κάνει χρήση των μεταβατικών ορίων όποτε το επιθυμεί.

Δηλαδή ισχύει η εξής αρχή: Φέτος αίτηση για πλασματικά-κατοχύρωση και σύνταξη όποτε θέλετε!

Αυτή είναι η αληθής ερμηνεία των ασφαλιστικών διατάξεων καθώς πολλοί ασφαλισμένοι από την αρχή του έτους σπεύδουν να παραιτηθούν και υποβάλλουν μαζικά αιτήσεις συνταξιοδότησης (υπάλληλοι ΕΦΚΑ, εκπαιδευτικού, δημόσιοι υπάλληλοι κ.α.)

Παλαιές αιτήσεις

«Κλειδί» για πρόωρη αποχώρηση είναι η αναγνώριση πλασματικού χρόνου ανηλίκων τέκνων (αφορά τις μητέρες στο δημόσιο και όλους τους ασφαλισμένους για τέκνα γεννηθέντα μετά το 2000) ώστε να συμπληρωθεί η 25ετία το 2010 και η αναγνώριση του στρατού για την 35ετία (άνδρες). Γι αυτό, καλόν είναι να αναζητηθούν (εφόσον υπάρχουν) οι παλαιές αιτήσεις αναγνώρισης του στρατού που βρίσκονται κατατεθειμένες στο ταμείο, στην περίπτωση που στο παρελθόν είχατε καταθέσει σχετική αίτηση. Ακόμη και εάν δεν πληρώσατε την εισφορά για την αναγνώριση.

Βασική προϋπόθεση για πρόωση έξοδο (πριν το 62ο έτος) είναι η συμπλήρωση και των δύο προϋποθέσεων (έτη ασφάλισης και συγκεκριμένη ηλικία) μεταξύ 18ης Αυγούστου 2015 έως τα τέλη του 2021. Όσοι είχαν, αθροιστικά, και τις δύο προϋποθέσεις μέχρι τις 18/8/15 βγαίνουν με τα παλιά, άκρως ευνοϊκά, όρια ηλικίας και όσοι τα συμπληρώνουν μεταγενέστερα συνταξιοδοτούνται σταδιακά (π.χ. συν 6 μήνες κάθε έτος) και το αργότερο στο 62ο έτος.

Εξαιρούνται βεβαίως οι οικοδόμοι, που βγαίνουν στο 60ό έτος με 4.500 ένσημα (3.600 οικοδομικά), οι εργαζόμενοι στα υπερβερέα καθώς και οι εργαζόμενοι στα βαρέα που βγαίνουν στο 62ο με μειωμένη (και στο 62ο με πλήρη, αλλά με 35 έτη ασφάλισης μαζί με τα πλασματικά και όχι 40 έτη -12.00 ένσημα- όταν πρόκειται για τις λοιπές ειδικότητες).

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup