Η νέα Εγκύκλιος Τσακλόγλου για το ασφαλιστικό με παραδείγματα.
Κανείς δεν χάνει το δικαίωμα για συνταξιοδότηση με τα μεταβατικά-πιο ευνοϊκά όρια ηλικίας επειδή αστόχησε και δεν κατέθεσε εγκαίρως αίτηση αναγνώρισης πλασματικών χρόνων.
Με εγκύκλιο του υφυπουργού Κοινωνικών Ασφαλίσεων Π.Τσακλόγλου διευκρινίζεται ότι όλοι οι ασφαλισμένοι μπορούν να καταθέσουν οποτεδήποτε αίτηση αναγνώσιμης πλασματικών και αυτά τα έτη να πάνε και να «κολλήσου» στην χρονολογία που επιθυμεί ο ασφαλισμένης ώστε να έχει το μεγαλύτερο δυνατό όφελος.
Παράδειγμα
Κατά συνέπεια, όποιος (παλαιός ασφαλισμένος) είχε 33 χρόνια ασφάλισης το 2016, αλλά δεν είχε καταθέσει αιτήσει αναγνώρισης του στρατού ώστε να συμπληρώσει 35ετία και να κατοχυρώσει δικαίωμα εξόδου στο 59ο έτος, μπορεί να το κάνει και τώρα και να εξέλθει κανονικά στη σύνταξη με τα παλαιά όρια.
Με βάσει τη νέα αυτή ερμημεία οι ασφαλισμένοι μπορούν και το 2022 ακόμη να καταθέσουν αίτηση αναγνώρισης πλασματικών (σ.σ. προβλέπεται μέχρι την ημερομηνία κατάθεσης της αίτησης συνταξιοδότησης, όχι μετά για προσαύξηση σύνταξης) και τα εν λόγω έτη να «γυρίσουν» πίσω στο χρόνο και να επιδράσουν στα τότε προβλεπόμενα του νόμου (αναφορικά με το έτος συνταξιοδότησης).
Ευνοούνται μητέρες, ΔΕΚΟ, δημόσιο
Από την νέα ρύθμιση (διευκρινιστική εγκύκλιο) ευνοούντα οι μητέρες με ανήλικο στο δημόσιο και ιδιωτικό τομέα και οι παλαιοί ασφαλισμένοι στο Δημόσιο και τις ΔΕΚΟ (Ειδικά Ταμεία).
Για παράδειγμα, αν μια μητέρα με ανήλικο που εργάζεται στο δημόσιο δεν είχε καταθέσει αίτηση αναγνώρισης πλασματικών ετών από το πτυχίο το 2011 δεν είχε συμπληρώσει τις προϋποθέσεις και δεν είχε θεμελιώσει το 52ο έτος (με ανήλικο) για συνταξιοδότηση. Έβγαινε με τις συνήθεις διατάξεις με 40ετία στο 62ο έτος.
Τώρα, με την διευκρινιστική εγκύκλιο Τσακλόγλου η συγκεκριμένη εργαζόμενη μπορεί να καταθέσει αίτηση… ετεροχρονισμένα και να διασφαλίσει το 52ο έτος. Βεβαίως αυτό το όριο πήγε στο 55ο έτος μετά τις 18/8/2015 (γ’ μνημόνιο). Αλλά, εάν συμπλήρωσε το 52ο έτος το 2016, μπορεί σήμερα να συνταξιοδοτηθεί (56 και 9 μήνες). Διαφορετικά θα περίμενε μέχρι το 62ο έτος με 40ετία.
Μητέρα με ανήλικο που εργάζεται στον ιδιωτικό τομέα είχε 18 χρόνια εργασίας το 2012, αλλά δεν κατέθεσε αίτηση αναγνώρισης χρόνου ανεργίας 5 μηνών. Με αποτέλεσμα να χάσει το δικαίωμα εξόδου στο 55ο έτος με μειωμένη σύνταξη (5.00 ένσημα ή 18,4 έτη ασφάλισης). Χωρίς την διευκρινιστική εγκύκλιο θα πήγαινε στο 67ο έτος, καθώς σήμερα είναι άνεργη και δεν μπορεί να συμπληρώσει τις προϋποθέσεις για συνταξιοδότησης το 62ο έτος (απαιτείται 40ετία), αλλά ούτε με μειωμένη στην ίδια ηλικία (απαιτούνται750 ένσημα κατά την τελευταία 5ετία).
Η εγκύκλιος
Σύμφωνα με την νέα εγκύκλιο «η αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης προς θεμελίωση δικαιώματος συνταξιοδότησης ή/και προσαύξηση του ποσού της σύνταξης μπορεί να υποβληθεί οποτεδήποτε, προγενέστερα ή μεταγενέστερα του έτους, του οποίου τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης επιθυμούν να κατοχυρώσουν, ακόμη και ταυτόχρονα με την αίτηση συνταξιοδότησης, αλλά σε καμία περίπτωση μετά την αίτηση συνταξιοδότησης, εφόσον, βεβαίως, καταστούν συνταξιούχοι με την αίτησή τους αυτή». Δηλαδή δεν απαιτείται η αίτηση αναγνώρισης πλασματικού χρόνου ασφάλισης να έχει κατατεθεί σε προηγούμενο έτος από εκείνο της υποβολής της αιτήσεως συνταξιοδότησης, αλλά «ο αναγνωριζόμενος με την αίτηση αυτή χρόνος ασφάλισης μπορεί να αναχθεί σε οποιοδήποτε προηγούμενο έτος, ακόμη και σε χρόνο παλαιότερο της 18.07.2018, προς θεμελίωση ή κατοχύρωση των τότε ισχυουσών προϋποθέσεων συνταξιοδότησης. Ο μέγιστος, δε, δυνατός αναγνωριστέος πλασματικός χρόνος είναι, σε κάθε περίπτωση, αυτός που αντιστοιχεί στο έτος εκείνο, τις προϋποθέσεις συνταξιοδότησης του οποίου οι ασφαλισμένοι κατοχυρώνουν, κατά τα προαναφερθέντα».
Πηγή: iEidiseis.gr