Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 13:02

Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Όλες οι αυξήσεις έως 52%

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Πόσο κοστίζει το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι για το 2021. Τι δείχνει νέα έρευνα για την ακρίβεια.

Πιο ακριβό έως και κατά 18,5% θα είναι φέτος το κόστος του εορταστικού τραπεζιού σύμφωνα με πρόσφατη ανάλυση του Ινστιτούτου Εμπορίου και Υπηρεσιών της Ελληνικής Συνομοσπονδίας Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας (ΙΝ.ΕΜ.Υ. της ΕΣΕΕ). Η έρευνα διενεργήθηκε με επιτόπια τιμοληψία και συνεντεύξεις με key-informers της αγοράς, λαμβάνοντας τιμές τόσο από αλυσίδες σούπερ μάρκετ όσο και από ειδικευμένα καταστήματα λιανικής (πχ ζαχαροπλαστεία/ κρεοπωλεία κτλ), καθώς και από τη Βαρβάκειο αγορά.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα, η εκτίμηση του κόστους για το φετινό χριστουγεννιάτικο τραπέζι (6-8 ατόμων) κυμαίνεται από 82,56 έως 113,90 ευρώ.

Σύμφωνα με την εκτίμηση κόστους του εορταστικού τραπεζιού από τον ΙΕΛΚΑ, όπου η τιμοληψία πραγματοποιήθηκε μόνον σε αλυσίδες σούπερ μάρκετ, η μέση τιμή για το το 2021 εμφανίζεται αυξημένη κατά 5%. Συγκεκριμένα το τυπικό καλάθι υπολογίζεται σε 86,18 ευρώ το 2021 έναντι 81,81 ευρώ το 2020.

Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται στην ανάλυση του ΙΕΛΚΑ στις 15 οι τιμές παρουσιάζουν αύξηση, σε 5 παρουσιάζουν μείωση και 2 είναι αμετάβλητες. Η μεγαλύτερη αύξηση καταγράφεται στην τιμή του αρνιού κατά 24%, η τιμή του οποίου παραμένει υψηλότερη από το Πάσχα και μετά με τις συνθήκες προσφοράς και ζήτησης να μην έχουν αλλάξει ως τότε. Αντίστροφα η μεγαλύτερη μείωση καταγράφεται στην τιμή της τομάτας κατά 25%, λόγω των ευνοϊκών καιρικών συνθηκών.

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ

ΧΡΙΣΤΟΥΓΕΝΝΙΑΤΙΚΟ ΤΡΑΠΕΖΙ +

Πηγή: iEidiseis.gr

Τελευταία τροποποίηση στις Τετάρτη, 22 Δεκεμβρίου 2021 11:57

Σχετικά Άρθρα

  • «Φωτιά» φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο πιο ακριβό είναι σε σχέση με πέρσι
    «Φωτιά» φέτος το χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Πόσο πιο ακριβό είναι σε σχέση με πέρσι

    Κατά, περίπου, 20 %, ακριβότερα σε σχέση με πέρυσι, θα κοστίσει φέτος το τραπέζι των Χριστουγέννων, όπως υπολογίζει το ΙΝΚΑ - Γενική Ομοσπονδία Καταναλωτών Ελλάδας.

    Σε ανακοίνωσή της η οργάνωση καταναλωτών αναφέρει ότι διενήργησε έρευνα τιμών και προκύπτει ότι, το φετινό τραπέζι των Χριστουγέννων θα κοστίσει, περίπου, 147,15 ευρώ ενώ πέρυσι την πρωτοχρονιά, για τα ίδια είδη, το κόστος ήταν 119,25 ευρώ. Επιπλέον υπογραμμίζεται ότι στον υπολογισμό του κόστους δεν έχει ληφθεί υπόψη η τιμή για το ελαιόλαδο, το ηλεκτρικό ρεύμα και για τα λεμόνια.

    Πιο αναλυτικά αναφέρονται οι εξής τιμές για ένα τραπέζι 4 ατόμων:

    2 κιλά γαλοπούλα (11 ευρώ το κιλό) 22 ευρώ

    2 κιλά παϊδάκια (13 ευρώ το κιλό) 26 ευρώ

    1 κιλό λουκάνικα (9 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

    Ντομάτες 300 γραμμάρια ( 2,5 ευρώ το κιλό) 0,75 ευρώ

    Αγγούρι 1 ×0,70 ευρώ

    Κρεμμύδια φρέσκα το ματσάκι 0,70 ευρώ

    Λάχανο μάπα 1,5 ευρώ

    Καρότα ( 2 το κιλό ) 1 ευρώ

    Πατάτες 1,2 το κιλό

    Τυρί φέτα (13 ευρώ το κιλό) 6,5 ευρώ

    Κασέρι γραβιέρα (17,90 ευρώ το κιλό) 9 ευρώ

    Κρασί εμφιαλωμένο (0,750 ml) 14 ευρώ

    Αναψυκτικά (8 × 0,85 ευρώ) 7 ευρώ

    Μπύρες (2 ×2,10 ευρώ) 4,20 ευρώ

    Μελομακάρονα Κουραμπιέδες (1 κιλό) 16 ευρώ

    Γλυκά 12 ευρώ

    Φρούτα 3 ευρώ

    Γέμιση γαλοπούλας 12 ευρώ

    Σύνολο: 147,15.

    Πηγή: imerisia.gr

    Photo by Jed Owen on Unsplash

  • Λιγότερο κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγοράσαν οι καταναλωτές
    Λιγότερο κρέας για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι αγοράσαν οι καταναλωτές

    Μειωμένη κατά 15-20% σε σχέση με πέρσι ήταν η αγοραστική κίνηση στα κρεοπωλεία της χώρας τις μέρες των Χριστουγέννων.

    Όπως επισημαίνει στο CNN Greece o Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Καταστηματαρχών Κρεοπωλών Ελλάδος, Σάββας Κεσίδης, οι καταναλωτές ψώνισαν κρέας για το εορταστικό τους τραπέζι, σε μικρότερες ποσότητες ωστόσο σε σχέση με τις προηγούμενες χρονιές.

    Δεδομένων των συνθηκών που έχει διαμορφώσει η ακρίβεια και η ενεργειακή κρίση, οι επαγγελματίες εμφανίζονται ικανοποιημένοι από την κίνηση στα κρεοπωλεία ενώ πλέον αναμένουν από αύριο να «ζεσταθεί» εκ νέου η κίνηση για το τραπέζι της Πρωτοχρονιάς.

    Διαβάστε περισσότερα στο cnn.gr

    Photo by Jed Owen on Unsplash

  • Το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι σύμφωνα με τις τιμοληψίες

    Από 95 έως 100 ευρώ διαμορφώνεται το κόστος για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι, σύμφωνα με τις τιμοληψίες της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας Καταναλωτή, η οποία επισημαίνει ότι υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και την ποιότητα των προϊόντων και οι καταναλωτές έχουν συμφέρον να επιλέξουν με προσοχή τις αγορές τους.

    Σε σχέση με πέρυσι χαμηλότερες είναι οι τιμές στα χοιρινά κρέατα καθώς και στις γαλοπούλας εισαγωγής, ενώ ακριβότερη είναι η ντόπια γαλοπούλα, όπως και η κατεψυγμένη. Χαμηλότερες τιμές καταγράφονται στα γλυκά και τις πρώτες ύλες ζαχαροπλαστικής, ενώ ακριβότερα είναι τα οπωροκηπευτικά και οι πατάτες.

    Οι δημόσιες τιμοληψίες έγιναν από τις 13 έως 18 Δεκεμβρίου σε καταστήματα πώλησης τροφίμων (κεντρικές αγορές λιανικής, σούπερ μάρκετ, λαϊκές αγορές, καθώς και κεντρικά και συνοικιακά κρεοπωλεία, ζαχαροπλαστεία και αρτοποιεία) της Περιφέρειας Αττικής καθώς και σε επτά πόλεις της χώρας (Δράμα, Κομοτηνή, Ιωάννινα, Πάτρα, Ηράκλειο, Μυτιλήνη, Χίος).

    Όπως τονίζει το υπουργείο, υπάρχουν μεγάλες διακυμάνσεις στις τιμές και στην ποιότητα των προσφερόμενων αγαθών και ο καταναλωτής που θα επιλέξει με προσοχή τις αγορές του, μπορεί να ωφεληθεί σημαντικά. Συγκεκριμένα, οι καταναλωτές που θα επιλέξουν τα προϊόντα τους σε τιμές που κυμαίνονται κοντά στον μέσο όρο μπορούν να ωφεληθούν έως και 75 ευρώ, ενώ εάν επιλέξουν τις φθηνότερες επιλογές (όπως ενδεικτικά κοκόρι, γαλοπούλα κατεψυγμένη, κομμάτια χοιρινού, προσφορές στα λοιπά είδη) το όφελος μπορεί να ξεπεράσει τα 100 ευρώ. Δεν υπάρχει μεγάλη διαφορά στο συνολικό κόστος των δύο τυπικών καλαθιών (με πουλερικά ή χοιρινό). Το κόστος για το τυπικό καλάθι με πουλερικά ανέρχεται κατά μέσο όρο σε 96,65 ευρώ, ενώ για το τυπικό καλάθι με χοιρινό ανέρχεται σε 99,33 ευρώ. Στα ενδεικτικά καλάθια περιλαμβάνονται τόσο είδη και ποσότητες για την παρασκευή παραδοσιακών γλυκών όσο και γλυκά έτοιμα προς κατανάλωση (κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα). Σύμφωνα με τους υπολογισμούς και λαμβάνοντας υπόψη παραδοσιακές συνταγές, το όφελος ανέρχεται σε 8,36 ευρώ ανά κιλό κουραμπιέδων, μελομακάρονων και βασιλόπιτας, εάν αυτά τα γλυκά παρασκευαστούν από το ίδιο το νοικοκυριό.

    Για τις τιμές των καυσίμων σημειώνεται ότι το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μία ελαφρά πτώση. Στην ιστοσελίδα www.fuelprices.gr, οι καταναλωτές μπορούν να ενημερώνονται καθημερινά για τις τιμές των καυσίμων και τα πρατήρια που τα διαθέτουν σε κάθε περιοχή της χώρας.

    Όσοι καταναλωτές θα χρησιμοποιήσουν μέσα μαζικής μεταφοράς για τις μετακινήσεις τους θα πρέπει να γνωρίζουν ότι σε κυλικεία, αναψυκτήρια, μπαρ, καφέ μπαρ, εστιατόρια και άλλα καταστήματα υγειονομικού ενδιαφέροντος, αυτόματους πωλητές κ.λπ. που βρίσκονται -εκτός των άλλων- και εντός αερολιμένων της χώρας, εντός επιβατικών πλοίων πάσης φύσεως, εντός επιβατικών αμαξοστοιχιών ΟΣΕ και εντός σιδηροδρομικών σταθμών και σταθμών υπεραστικών λεωφορείων, θα πρέπει να ισχύουν ανώτατες τιμές πώλησης για συγκεκριμένα προϊόντα (εμφιαλωμένο νερό, καφέδες, τοστ κ.ά.) που διατίθενται υποχρεωτικά.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές

    Έρευνα του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών για το κόστος του χριστουγεννιάτικου τραπεζιού. Πού θα κυμανθούν οι τιμές για 22 κατηγορίες προϊόντων.

    Στην ίδια περίπου μέση τιμή με πέρυσι κυμαίνεται το κόστος των αγορών για το χριστουγεννιάτικο τραπέζι στις μεγάλες αλυσίδες σουπερμάρκετ, σύμφωνα με έκθεση του Ινστιτούτου Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ), που δόθηκε σήμερα στη δημοσιότητα.

    Η έρευνα αφορά 22 τυπικές κατηγορίες προϊόντων που περιλαμβάνονται στο Χριστουγεννιάτικο τραπέζι (π.χ. κουραμπιέδες, μελομακάρονα, βασιλόπιτα, γαλοπούλα, αρνί, κάστανα, αυγά, πατάτες, κ.α.).

    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές

    1. Οι τιμές των προϊόντων του τυπικού Χριστουγεννιάτικου τραπεζιού στα μεγάλα σουπερμάρκετ το 2018 είναι αμετάβλητες κατά μέσο όρο με το 2017, ενώ βρίσκονται στα ίδια επίπεδα με το 2014.

    2. Η επίδραση από την αύξηση του συντελεστή ΦΠΑ την τελευταία 3ετία έχει σε μεγάλο βαθμό απορροφηθεί. Ενώ η τελική αξία του καλαθιού είναι σχεδόν ίδια με το 2014, η αξία με τις τιμές προ ΦΠΑ να είναι μειωμένη 3%. Συνολικά για το τυπικό αυτό καλάθι, ο αναλογούν ΦΠΑ αυξήθηκε κατά 22% σε σχέση με το 2014.

    3. Όπως συνηθίζεται τα τελευταία χρόνια υπάρχουν σημαντικές ευκαιρίες να εκμεταλλευτεί τις προσφορές των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ δίνοντας στον καταναλωτή τη δυνατότητα να επιλέξει και εξοικονομήσει μεσοσταθμικά περίπου 12%[1] της αξίας των αγορών του.

    Η μείωση που καταγράφεται οφείλεται στην αύξηση της έντασης του ανταγωνισμού κάθε έτος και ειδικά την τελευταία 3ετία ανάμεσα στις επιχειρήσεις του κλάδου και στην προσαρμογή των επιχειρήσεων του κλάδου (προμηθευτές και λιανέμποροι) στην ανάγκη των καταναλωτών για μειωμένες τιμές και value for money.

    Από τις 22 υποκατηγορίες προϊόντων που εξετάζονται, στις 10 οι τιμές παρουσιάζουν μείωση, σε 2 οι τιμές είναι αμετάβλητες και σε 10 παρουσιάζουν αύξηση.

    Χριστουγεννιάτικο τραπέζι: Στα ίδια επίπεδα με πέρυσι οι τιμές

    Οι τιμές των κρεάτων οι οποίες αναμένεται να διαμορφωθούν ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς τις επόμενες εβδομάδες εκτιμάται ότι σε συνέχεια του έντονου ανταγωνισμού των προηγούμενων ετών θα παρουσιάσουν μικρές διακυμάνσεις.

    Είδη όπως η νωπή γαλοπούλα που παρουσιάζουν μείωση ζήτησης θα παρουσιάσουν μικρή αύξηση στην τιμή, ενώ είδη με αύξηση στη ζήτηση όπως το χοιρινό θα παρουσιάσουν μείωση.

    Μεγαλύτερες διακυμάνσεις καταγράφονται στα οπωροκηπευτικά και ειδικά στην πατάτα η οποία παρουσιάζει μεγάλη αύξηση κατά 70% στην τιμή της και επηρεάζει συνολικά αυξητικά την τιμή του φετινού χριτουγεννιάτικου καλαθιού. Η αιτία για την αύξηση της τιμής της πατάτας είναι οι πολύ χαμηλές τιμές του 2017 οι οποίες απέτρεψαν κάποιους παραγωγούς να την καλλιεργήσουν και συνδυαστικά με προβλήματα στην παραγωγή που καταγράφονται σε όλη την Ευρώπη οδηγούν σε μεγάλη αύξηση της τιμής.

    Σε σχέση με το εύρος τιμών στο οποίο έχει πρόσβαση ο καταναλωτής, η μέση διακύμανση των τιμών των προϊόντων παραμένει αυξημένη και υπολογίζεται περίπου στο 35% της αξίας τους. Αυτή η τάση είναι και αποτέλεσμα των έντονων προσφορών και προωθητικών εκπτωτικών ενεργειών των μεγάλων αλυσίδων σουπερμάρκετ και των προμηθευτικών εταιρειών, οι οποίες πλέον παίρνουν διάφορες μορφές.

    Πηγή: News247.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο