Οικονομία

Εργασία: Ο νέος «πόλεμος» ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους

Εργασία: Ο νέος «πόλεμος» ανάμεσα σε εργοδότες και εργαζόμενους

Από τη μία πλευρά στελέχη που τους φαίνεται αδιανόητη η εικόνα των άδειων γραφείων και πιέζουν για επιστροφή σε αυτά, από την άλλη υπάλληλοι που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι και όλα αυτά σε μια «σφιχτή» και ανελαστική αγορά εργασίας

Οι ευέλικτες συνθήκες εργασίας έχουν γίνει πλέον απαραίτητες τόσο για όσους ψάχνουν δουλειά όσο και για αυτούς που ήδη εργάζονται, και μάλιστα σε τέτοιο βαθμό που η αξία αυτής της ευελιξίας να φτάνει ισοδυναμεί με μία αύξηση μισθού της τάξης του 10%! Ωστόσο, επιχειρήσεις και εργαζόμενοι φαίνεται να μη βρίσκονται στο ίδιο μήκος κύματος όσον αφορά την εξ αποστάσεως και την υβριδική εργασία

Τα παραπάνω αποκαλύπτει έρευνα του WFH που διεξήγαγαν από κοινού ο καθηγητής Οικονομικών του πανεπιστημίου του Στάνφορντ Νίκολας Μπλουμ, ο βοηθός καθηγητή στο ITAM Χοσέ Μαρία Μπαρέρο και ο οικονομολόγος Στίβεν Ντέιβις. .

Η τελευταία τους έρευνα, που δόθηκε στη δημοσιότητα στις 3 Ιανουαρίου, συγκέντρωσε απαντήσεις από πάνω από 17.000 υπαλλήλους στις Ηνωμένες Πολιτείες σχετικά με τη στάση τους απέναντι στην εργασία από το σπίτι και της επιστροφής στο γραφείο.

Περίπου το 50% των ερωτηθέντων που εργάστηκαν από το σπίτι κατά τη διάρκεια της πανδημίας του κορωνοϊού δήλωσαν ότι θα προτιμούσαν ένα υβριδικό σχήμα απασχολήσης όταν ο ιός τεθεί υπό έλεγχο.
Αν και σημαντικό ποσοστό εργαζομένων προτιμούν την εξ αποστάσεως ή υβριδική εργασία, ο Μπλουμ, ο οποίος έχει μελετά την εξ αποστάσεως εργασία για σχεδόν 20 χρόνια, λέει στο CNBC ότι αναμένει ότι θα υπάρξουν «τεράστιες μάχες» μεταξύ εργαζομένων και των μανατζέρ τους πάνω σ΄ αυτό το ζήτημα τους επόμενους μήνες.

Hybrid WFH is valued most by Tech and Finance employees – the job works well with WFH, and employees have enough income for good home-internet and space (thanks to @MariannaKudlyak for the question) pic.twitter.com/KsKI6P5qnT

— Nick Bloom (@I_Am_NickBloom) January 3, 2022

Τα στελέχη θέλουν περισσότερο κόσμο στο γραφείο

Η πλειονότητα των μεγάλων εταιρειών έχει επικεφαλής μεγαλύτερους σε ηλικία, λευκούς άντρες. Πρόκειται για μία πληθυσμιακή ομάδα που εκτιμά λιγότερο την εργασία από το σπίτι και επισημαίνει με έντονο τρόπο την αναγκαιότητα επιστροφής των υπαλλήλων στο γραφείο, σύμφωνα με την έρευνα του Μπλουμ.

Μια έκθεση της Deloitte που πραγματοποιήθηκε τον περασμένο Ιούνιο δείχνει ότι οι λευκοί άνδρες αποτελούν περίπου το 62% των διοικητικών συμβουλίων των εταιρειών του Fortune 500. Άλλες έρευνες έδειξαν ότι οι λευκοί άνδρες εργαζόμενοι είναι περισσότερο ενθουσιώδεις σχετικά με την προοπτική επιστροφής τους στον εργασιακό τους χώρους.

Αν κοιτάξετε ποιοι είναι οι υπεύθυνοι για τη λήψη αποφάσεων στις μεγάλες εταιρείες, είναι συνήθως μεγάλοι σε ηλικία άνδρες που δεν ανήκουν σε μειονότητες και οι οποίοι δεν έχουν μικρά παιδιά στο σπίτι», εξηγεί ο Μπλουμ. «Εάν είστε ένας άνδρας 55 ετών που είναι Διευθύνων Σύμβουλος, μπορεί να σας είναι δύσκολο να καταλάβετε πόσοι από τους υπαλλήλους σας χρειάζονται πραγματικά υβριδική/εξ αποστάσεως εργασία».

Υπάρχουν αρκετοί παράγοντες που συμβάλλουν στο να δημιουργηθεί αυτό το χάσμα αντιλήψεων ανάμεσα σε στελέχη και εργαζόμενους γύρω από το ζήτημα της εργασίας.

Για παράδειγμα, η FlexJobs ερεύνησε 1.100 γονείς με μικρά παιδιά τον Απρίλιο του 2021 και πάνω από το 50% των ερωτηθέντων είπε ότι τα ευέλικτα ωράρια και η εργασία από το σπίτι είχαν «τον μεγαλύτερο αντίκτυπο» στο να τους βοηθήσουν να αναλάβουν τις ευθύνες τους για τη φροντίδα των παιδιών.

Η υβριδική εργασία δημιουργεί δυσκολίες στον προγραμματισμό

Μια επιπρόσθετη πρόκληση που θα μπορούσε να αποτρέψει περισσότερες εταιρείες από το να προσφέρουν ευέλικτες συνθήκες εργασίας είναι ο προγραμματισμός.

«Θα υπάρξουν τεράστιες μάχες για το ποιες ημέρες οι άνθρωποι εργάζονται από το σπίτι και ποιος αποφασίζει για αυτό», λέει ο Μπλουμ. «Αυτό αποτελεί ήδη ένα «αγκάθι» για τις εταιρείες που έφεραν πίσω στα γραφεία τους υπαλλήλους τους: πώς συντονίζουμε τα χρονοδιαγράμματα όλων;

Ορισμένες εταιρείες, όπως η American Express και η Lazard, έχουν ανακοινώσει νέες πολιτικές που ενθαρρύνουν τους υπαλλήλους να «εργάζονται από οπουδήποτε» για ένα μήνα κάθε χρόνο αντί να εργάζονται εξ αποστάσεως καθ΄όλη τη διάρκεια του χρόνου.

Ο Μπλουμ προειδοποιεί ότι τέτοιου είδος διευθετήσεις ενδεχομενως να είναι δύσκολο να συντονιστούν ενώ μπορεί να έχουν επιπτώσεις στην παραγωγικότητα των υπαλλήλων. «Πώς μπορείτε να βεβαιωθείτε ότι πολλοί από τους εργαζόμενους δεν είναι έξω ταυτόχρονα ή τι γίνεται αν ένας υπάλληλος θέλει να εργάζεται κάθε δεύτερη Παρασκευή εξ αποστάσεως αντί για έναν συγκεκριμένο μήνα συνεχόμενα;» διερωτάται. «Αν [αυτή η πολιτική] λειτουργήσει, θα μπορούσε να καταστεί εξαιρετική για το ηθικό των εργαζομένων, αλλά αν δεν βρεθεί η χρυσή τομή… θα μπορούσε να καταλήξει σε καταστροφή». Εάν οι εταιρείες δεν κάνουν πίσω σε αυτοί, πολλοί υπάλληλοι θα επιλέξουν να παραιτηθούν, καταλήγει ο καθηγητής οικονομικών στου Στάνφορντ.

Τον Δεκέμβριο, η ερευνητική ομάδα του WFH ρώτησε περισσότερους από 900 υπαλλήλους που άφησαν πρόσφατα τις δουλειές τους και διαπίστωσε ότι το άκαμπτο πλαίσιο εργασίας ήταν η νούμερο ένα αιτία παραίτησης, με περίπου το 39% των ερωτηθέντων να αναφέρουν την «ικανότητα να εργάζονται περισσότερο από το σπίτι» ως πρώτη τους προτεραιότητα.

«Πρόκειται για μια τέλεια καταιγίδα», λέει ο Μπλουμ. «Έχετε στελέχη που πιέζουν για επιστροφή στο γραφείο, υπαλλήλους που θέλουν να εργαστούν από το σπίτι και μια «σφιχτή» αγορά εργασίας».

Ο Μπλουμ προσθέτει ότι αναμένει από τις εταιρείες που άντεξαν στην πανδημική κρίση να προσφέρουν ευέλικτες ρυθμίσεις εργασίας, να υποχωρήσουν σύντομα και να δώσουν στους υπαλλήλους τους την επιλογή να εργάζονται από το σπίτι επ’ αόριστον.

Τα στελέχη δεν πρέπει να βλέπουν αυτήν την αλλαγή ως «χασούρα» – η ώθηση για εργασία από το σπίτι μπορεί να είναι «το πιο θετικό πράγμα που θα προκύψει από αυτή τη φρικτή πανδημία», λέει ο Μπλουμ.
Και συνεχίζει: «Είναι μια τριπλή νίκη… μπορεί να ενισχύσει την παραγωγικότητα, αρέσει πολύ στους περισσότερους εργαζόμενους και μπορεί να βοηθήσει στη μείωση της ρύπανσης καθώς περιορίζονται οι μετακινήσεις. Δεν είναι μαγικό ραβδί, αλλά ωθεί πραγματικά το εργασιακό μας τοπίο προς τη σωστή κατεύθυνση — και όλοι θα έπρεπε να αναρωτιόμαστε, «Γιατί χρειάστηκε μια παγκόσμια πανδημία για να κάνουμε επιτέλους αυτή τη στροφή;».

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα