Οικονομία

Επιδότηση σε ρεύμα και αέριο: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 400 εκατ. ευρώ των μέτρων στήριξης

Επιδότηση σε ρεύμα και αέριο: Πώς και σε ποιους θα μοιραστούν τα 400 εκατ. ευρώ των μέτρων στήριξης

«Όμικρον»: Και νέοι δικαιούχοι μέτρων στήριξης την ερχόμενη εβδομάδα - Το πρόβλημα με τους ΚΑΔ

«Τείχος προστασίας» σε νοικοκυριά και επιχειρήσεις χτίζει η κυβέρνηση. Μετά τις αποζημιώσεις για αναστολή εργασίας που ανακοίνωσε παραμονή Πρωτοχρονιάς, ρίχνει στη μάχη άλλα 400 εκατομμύρια ευρώ για να αντιμετωπίσει την ενεργειακή κρίση. Και την ερχόμενη εβδομάδα ανοίγει τον κύκλο των ενισχύσεων και για τους εργαζομένους άλλων επιχειρήσεων και κλάδων, κυρίως της εστίασης και του τουρισμού.

Στο μέτωπο της Ενέργειας η κυβέρνηση κάνει ποδαρικό με επιδοτήσεις 42-54 ευρώ στους λογαριασμούς για κάθε νοικοκυριό –συν ΦΠΑ- αλλά και 62 ευρώ για τις επιχειρήσεις τους λογαριασμούς ρεύματος. Και επιπλέον ο πρωθυπουργός ανακοίνωσε χθες και άλλα 20 €/kWhth επιδότηση στους λογαριασμούς φυσικού αερίου για τον Ιανουάριο.

Αναλαμβάνει έτσι η κυβέρνηση το 80%-90% των αυξήσεων για τα νοικοκυριά, αλλά και του αυξημένου κόστους για τις επιχειρήσεις, προκειμένου να μην προβούν σε ανατιμήσεις (π.χ. στο ψωμί κ.λπ.)

Ωστόσο, τη φορά αυτή η επιδότηση ρεύματος θα αφορά στα σπίτια που αποτελούν την 1η κατοικία με βάση το Ε1, και όχι λογαριασμούς ρεύματος σε εξοχικά ή γραφεία κ.λπ.

Από Δευτέρα ξεκινά όμως και το νέο «παζάρι» με τους ΚΑΔ για επιδοτήσεις και μέτρα στήριξης όσων πλήττονται από την «Όμικρον» και τα περιοριστικά μέτρα που επεβλήθησαν.

Όπως αποκάλυψε το newmoney.gr τα στοχευμένα μέτρα στήριξης των εργαζομένων που ανακοίνωσε η κυβέρνηση για τον χώρο της διασκέδασης και της εστίασης την Πρωτοχρονιά, ήταν μόνον η αρχή.

Αμέσως μετά, σειρά προς ενίσχυση παίρνουν -υπό όρους- ξενοδοχειακά καταλύματα, τουριστικές επιχειρήσεις και ο κλάδος της τροφοδοσίας.

Άμεσα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένονται μικρές προσθήκες ή εκ νέου δικαίωμα διόρθωσης για ορισμένους κλάδους δραστηριοτήτων που δικαιούνται στήριξης.

Το πρόβλημα με τις ΚΑΔ επιστρέφει και πάλι το 2022. Διότι ενώ πέρυσι δόθηκε το δικαίωμα στους επιχειρηματίες να κάνουν διορθώσεις, αυτές έγιναν μαζικά και «οριζόντια» σε όλους τους κλάδους.

Ωστόσο, φέτος οι απαγορεύσεις έγιναν πολύ στοχευμένα και όχι γενικά σε ολόκληρη την εστίαση, αλλά μόνον σε χώρους εστίασης ή διασκέδασης όπου ακούγεται μουσική.

Το αποτέλεσμα είναι ότι σε αρκετές περιπτώσεις όπου η ένδειξη Κωδικού Δραστηριότητας δεν άλλαξε πέρυσι, εξετάζεται να μπορεί να αλλάξει φέτος, προκειμένου να καλυφθούν εργαζόμενοι που κινδυνεύουν να αποκλειστούν άδικα από τα κρατικά μέτρα στήριξης, λόγω λάθος ΚΑΔ.

Για παράδειγμα: Μουσικός ο οποίος παίζει μουσική σε ταβέρνα, η οποία όμως έχει ένδειξη ΚΑΔ εστιατορίου (και όχι π.χ. ως κουτούκι ή καφωδείο κ.λπ. με ζωντανή μουσική) αποκλείεται από τα μέτρα προστασίας εάν ο επιχειρηματίας δεν αλλάξει Κωδικό Αριθμό Δραστηριότητας –και αναδρομικά χωρίς πρόστιμα.

Στα μέσα του μηνός θα κριθεί επίσης εάν τυχόν παραταθούν τα μέτρα, ή αν καταγραφούν κλάδοι με μεγάλη πτώση ηλεκτρονικών πληρωμών, προκειμένου να ενταχθούν και αυτοί στους ΚΑΔ. Ως τότε τα μέτρα στήριξης θα στοχεύουν στους εργαζομένους, ενώ πριν τα τέλη του μηνός θα ανακοινωθούν και αντίστοιχα μέτρα στήριξης για τις επιχειρήσεις που πλήττονται.

Πηγή: newmoney.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

tsoukalas popup