Eν μέσω διαταραχών στην προσφορά, γεωπολιτικών εντάσεων και αύξηση της ζήτησης, παρά την παραλλαγή Omicron
Στις 10:50 ώρα Ελλάδας, το βαρέλι μπρεντ κινούνταν στα 87,60 δολάρια, έχοντας ανέλθει νωρίτερα έως τα 88,13 δολάρια. Ξεπέρασε έτσι το επίπεδο του Οκτωβρίου του 2014 (86,74 δολάρια) το πρωί στην Ασία, μία ημέρα αφού έφθασε στο επίπεδο του Οκτωβρίου 2018.
Το βαρέλι του αμερικανικού αργού κινούνταν στα 85,25 δολάρια, έχοντας φθάσει νωρίτερα τα 85,74 δολάρια, ξεπερνώντας το ρεκόρ του προηγούμενου Οκτωβρίου (85,41 δολάρια) το οποίο ήταν το υψηλότερο από το 2014.
Πολλοί παράγοντες συμβάλλουν σε αυτή τη νέα άνοδο της τιμής του πετρελαίου, συμπεριλαμβανομένων διαταραχών στην παραγωγή «στη Λιβύη, τη Νιγηρία, την Αγκόλα, τον Ισημερινό και πιο πρόσφατα στον Καναδά λόγω του ακραίου ψύχους», σύμφωνα με τον Χουσεΐν Σαγιέντ, αναλυτή στην Exinity.
«Οι αγορές παραμένουν επικεντρωμένες στην ευαίσθητη ισορροπία μεταξύ προσφοράς και ζήτησης, που φαίνεται να έχει αρκετά σημαντικό αντίκτυπο στις διακυμάνσεις των τιμών καθ’ όλη τη διάρκεια της οικονομικής ανάκαμψης μετά την πανδημία», σημείωσε ο Γουαλίντ Κουντμάνι, αναλυτής στην XTB.