Πολλά προβλήματα προκύπτουν, κατά την Προανάρτηση των κτηματολογικών πινάκων, σε σχέση με παρατηρήσεις δασικού χαρακτήρα, που έχουν δημιουργήσει πρωτοφανή σύγχυση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Ηλείας, δεδομένου ότι κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών και τις υποβληθείσες αντιρρήσεις δεν ελήφθη τίποτα υπόψη από τα παραπάνω, αλλά έγινε μια στείρα μεταφορά των δασικών χαρτών επί του κτηματολογίου.
Το Επιμελητήριο Ηλείας έχει, κατά καιρούς, επισημάνει πως η διαδικασία του Κτηματολογίου ήθελε περισσότερο χρόνο και καλύτερη επεξεργασία, καθότι με βάση τους αναρτημένους χάρτες, έχουν προκριθεί δικαιώματα της πολιτείας έναντι των δηλώσεων των πολιτών, ακόμη και στην περίπτωση που έχουν επικαλεστεί εμπράγματα ή ενοχικά δικαιώματα για τη θεμελίωση του εννόμου συμφέροντός τους, όπως προϋπάρχουσες νόμιμες οικοδομικές άδειες, πράξεις χαρακτηρισμού, πολυετή συμβόλαια, αποδοχές κληρονομιάς κλπ.
Πρόκειται, το δίχως άλλο, για μια πρόχειρη αντιμετώπιση ενός πολύ σοβαρού θέματος, που έχει προκαλέσει πρόσθετο διοικητικό φόρτο και ταλαιπωρία των πολιτών, με κίνδυνο να προκαλέσει περαιτέρω κοινωνικοοικονομικές ανισότητες και να θέσει ένα ακόμα πρόσκομμα στην αναπτυξιακή προοπτικής του τόπου μας….
Στην ουσία οδηγούμαστε στην εκπόνηση ενός μη έγκυρου κτηματολογίου για τις εκτός σχεδίου περιοχές, ενώ προκύπτει, παράλληλα, ότι μεγάλος αριθμός ιδιοκτητών δεν είχε αντιληφθεί το μέγεθος του προβλήματος κατά την ανάρτηση των δασικών χαρτών το 2017.
Ακόμα και αυτοί οι συμπολίτες μας, ωστόσο, που είχαν προσφύγει σε ενστάσεις, βλέπουν μετά από μια πενταετία να μην έχουν προχωρήσει καθόλου οι διαδικασίες εξέτασης των αντιρρήσεών τους. Τουναντίον μάλιστα, εμφανίζονται στους νέους κτηματολογικούς πίνακες, σαν να μην τις υπέβαλαν ποτέ…
Είναι προφανές ότι απαιτείται η άμεση εξέταση κι αντιμετώπιση των παραπάνω προβλημάτων!
Θα πρέπει να ανασταλεί προσωρινά η προανάρτηση του κτηματολογίου της Ηλείας, όπως έγινε και στον Δήμο Τριφυλίας, της Π.Ε. Μεσσηνίας, διότι αντί να επιλύει προβλήματα δημιουργεί ανυπέρβλητα εμπόδια.
Η λανθασμένη και χωρίς στοιχειώδη λογική εφαρμογή των δασικών χαρτών έχει σαν συνέπεια το 60% της αγροτικής γης της Π.Ε. Ηλείας να φαίνεται ως Δασική. Το κτηματογραφικό υπόβαθρο των δασών της Ηλείας εμπεριέχει πολλά σφάλματα τα οποία πρέπει να διορθωθούν.
Σε αντίθετη περίπτωση θα γίνει δέσμευση μεγάλων αγροτικών εκτάσεων η οποία θα οδηγήσει σε αδυναμία σύναψης τίτλων ιδιοκτησίας, μεταβιβάσεων, ενοικιάσεων, απωλειών αγροτικών επιδοτήσεων και επί της ουσίας θα αποτελέσει τροχοπέδη στην ανάπτυξη της Π.Ε. Ηλείας.
Αν αναλογιστούμε ότι τις επόμενες ημέρες κατατίθεται στην ελληνική βουλή ο νέος νόμος για τις δασικές διατάξεις αδυνατούμε να καταλάβουμε τον σχεδιασμό ο οποίος οδηγεί στην δήλωση του 60% της αγροτικής γης ως Δασική έκταση.
(Δελτίο Τύπου)