Οικονομία

Κοινωνικό μέρισμα: Η εισβολή στην Ουκρανία θολώνει το επίδομα

Κοινωνικό μέρισμα: Η εισβολή στην Ουκρανία θολώνει το επίδομα

Κόκκινος συναγερμός έχει σημάνει πλέον στην Ελλάδα μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Ο πόλεμος τρώει το κοινωνικό μέρισμα για το Πάσχα 2022.

Άδοξο τέλος φαίνεται ότι θα έχει η κουβέντα για το κοινωνικό μέρισμα, το έκτακτο επίδομα για το Πάσχα 2022. Η ενεργειακή φτώχεια που χτύπησε την πόρτα των νοικοκυριών γίνεται ακόμη πιο έντονη από τον πόλεμο Ρωσίας - Ουκρανίας.

Υπήρχαν κάποια στελέχη μέσα στην κυβέρνηση που σχεδίαζαν το συγκεκριμένο επίδομα για να ενισχυθούν ορισμένα νοικοκυριά απέναντι στο σαρωτικό κύμα ακρίβειας στους λογαριασμούς του ρεύματος, της ΔΕΗ, το σούπερ μάρκετ και τα καύσιμα. Όπως φαίνεται τα νοικοκυριά χρειάζονται έως και δύο βασικούς μισθούς για να καλύψουν τις απώλειες των εισοδημάτων τους από την ενεργειακή ακρίβεια.

Αυτή η κατάσταση αναμένεται να γίνει ακόμα χειρότερη με τους λογαριασμούς φυσικού αερίου και ρεύματος.

Το κοινωνικό μέρισμα το Πάσχα 2022

Ο σχεδιασμός ήταν να υπάρξει ένα έκτακτο επίδομα για το Πάσχα 2022 σε ορισμένα νοικοκυριά με χαμηλά εισοδήματα. Οι πληροφορίες έλεγαν ότι δικαιούχοι θα ήταν όσοι έχουν ετήσιο εισόδημα από 5.500 ευρώ έως 7.500 ευρώ. Δηλαδή όσοι ζουν με ελάχιστα χρήματα το μήνα (500 ευρώ περίπου). Οι δικαιούχοι θα πρέπει να έχουν μία πηγή εισοδήματος και προτεραιότητα θα έχουν οι συνταξιούχοι, όσοι παίρνουν προνιακά επιδόματα και χαμηλούς μισθούς.

Από το κοινωνικό μέρισμα, όμως, αυτή τη φορά θα αποκλείονται ακόμη περισσότερα νοικοκυριά εξαιτίας περιουσιακών στοιχείων. Αυτή τη στιγμή όμως το συγκεκριμένο επίδομα είναι στον αέρα και κανείς δεν είναι σε θέση να απαντήσει αν τελικά θα πληρωθεί.

Πριν από λίγες μέρες το iEidiseis.gr έγραφε για το κοινωνικό μέρισμα: «Ανάλογη ανησυχία επικρατεί και στα κυβερνητικά κλιμάκια. Τα οικονομικά και παραγωγικά υπουργεία, τα οποία ήλπιζαν σε μία σχετική και σταδιακή αποκλιμάκωση των τιμών στην ενέργεια από το δεύτερο τρίμηνο του έτους, αντιλαμβάνονται ότι η κατάσταση πιθανότατα θα χειροτερέψει. Και αυτό, ελοχεύει τον κίνδυνο να ανατρέψει όχι μόνο τους σχεδιασμούς για νέα μέτρα στήριξης, αλλά θα θέσει σε κίνδυνο και τη συνολική προσπάθεια της οικονομίας για έξοδο από τη μακροχρόνια κρίση.

Ιδιαίτερα στην περίπτωση που επιβεβαιωθούν οι ευρωπαϊκές προβλέψεις για εκτίναξη των τιμών του πετρελαίου και του φυσικού αερίου, οι οποίες θα οδηγήσουν σε αύξηση τουλάχιστον 2% του πληθωρισμού των ευρωπαϊκών χωρών, η κατάσταση που θα πρέπει να διαχειριστεί η κυβέρνηση θα είναι εξαιρετικά δύσκολη και σύνθετη.

Δεν είναι τυχαίο ότι ήδη, στελέχη του οικονομικού επιτελείου αφήνουν ήδη να εννοηθεί ότι με φόντο τις εξελίξεις στην Ουκρανία, είναι πλέον υπαρκτό το σενάριο ο όποιος δημοσιονομικός χώρος προκύψει από τα έσοδα του Μαρτίου και του Απριλίου, να αξιοποιηθεί για τη συνέχιση της στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων από την ενεργειακή κρίση και όχι για έκτακτο κοινωνικό επίδομα».

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup