Οικονομία

Ακρίβεια και πόλεμος φέρνουν δυνατά στο προσκήνιο τα κοιτάσματα Κατακόλου και Κυπαρισσιακού

Ακρίβεια και πόλεμος φέρνουν δυνατά στο προσκήνιο τα κοιτάσματα Κατακόλου και Κυπαρισσιακού

Ένα σημείο της προχθεσινής δήλωσης του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη για τα μέτρα που ελήφθησαν για τη στήριξη στο μέτωπο της ενέργειας και των καυσίμων, επαναφέρει πολύ δυνατά στην επικαιρότητα το θέμα της αξιοποίησης των κοιτασμάτων της χώρας πρωτίστως σε φυσικό αέριο.

“Διεκδικούμε την ενεργειακή μας αυτάρκεια. Αυτό σημαίνει επενδύσεις σε Ανανεώσιμες Πηγές, ξεπερνώντας κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο. Ανάπτυξη ηλεκτρικών διασυνδέσεων με κράτη όπως η Αίγυπτος. Μετατροπή της πατρίδας μας σε πύλη εισόδου υγροποιημένου φυσικού αερίου. Προγράμματα εξοικονόμησης ενέργειας και αντικατάστασης των παλαιών συσκευών. Και, ασφαλώς, αξιοποίηση των εθνικών κοιτασμάτων φυσικού αερίου με οικονομικό ενδιαφέρον. Για το θέμα αυτό θα υπάρξουν σύντομα και νέες ανακοινώσεις”.

Η τοποθέτηση αυτή του Κυριάκου Μητσοτάκη, ζωντανεύει το ενδιαφέρον και για το Κατάκολο, που αποτελεί το μοναδικό διαπιστωμένο κοίτασμα φυσικού αερίου αυτή τη στιγμή στην ελληνική επικράτεια με μέγεθος ενός δισεκατομμυρίου κυβικών μέτρων. Παράλληλα το βλέμμα στρέφεται στον Κυπαρισσιακό, το Ιόνιο και τα Ιωάννινα για τον ίδιο λόγο. Και φυσικά τα κοιτάσματα της Κρήτης μπαίνουν σε νέα βάση υπό αυτά τα δεδομένα.

Σε ότι αφορά το Κατάκολο μια περιοχή που εδώ και πάρα πολλά χρόνια οι φυσικές διαφυγές αερίου σε θάλασσα και στεριά προδίδει την ύπαρξη του κοιτάσματος, αλλά οι έρευνες που έχουν γίνει εδώ και δεκαετίες επισφραγίστηκαν από την Energean που έχει τα δικαιώματα εκμετάλλευσης για το συγκεκριμένο “οικόπεδο” για την εξόρυξη υδρογονανθράκων. Το κοίτασμα του πετρελαίου μετά τι δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη, περνά σε δεύτερη μοίρα και το φυσικό αέριο είναι αυτό που αποκτά προτεραιότητα και μένει να υπογραφεί η περιβαλλοντική άδεια για να προχωρήσει η εταιρία στην εξόρυξη.

Με βάση το μέγεθος του κοιτάσματος, που δεν είναι το μοναδικό επί ηλειακού εδάφους, θα μπορούσε να αναπτυχθεί ένα τοπικό δίκτυο διανομής καλύπτοντας τις ενεργειακές ανάγκες του νομού ή της περιφέρειας. Η παρέμβαση για τη εξόρυξη του φυσικού αερίου θα έχει σαφώς πολύ μικρότερη περιβαλλοντική παρέμβαση σε σχέση με το πετρέλαιο και θα γίνει με τον ίδιο τρόπο, από τη στεριά.

Η Energean έχει “ανοιχτούς λογαριασμούς” και στα Ιωάννινα όπου και εκεί υπάρχουν στη στεριά σημαντικά κοιτάσματα φυσικού αερίου.

Από την άλλη τα ΕΛΠΕ που πρόσφατα ολοκλήρωσαν τις σεισμικές έρευνες σε Κυπαρισσιακό και Ιόνιο, μένει να αξιολογήσουν τα δεδομένα που αντλήθηκαν για να έχουν μια ξεκάθαρη εικόνα για τα κοιτάσματα φυσικού αερίου που υπάρχουν στην περιοχή.

Ζωντανεύει και πάλι ο East Med

Πέρα από το θέμα του ελληνικού προγράμματος υδρογονανθράκων υπάρχουν και οι δυνατότητες στην νοτιοανατολική Μεσόγειο, που μπορούν να εξυπηρετήσουν τις ενεργειακές ανάγκες της Ελλάδας και της Ευρώπης. Έτσι ο East Med έρχεται ξανά στο προσκήνιο και η διαδρομή μέσα από την Ηλεία προσδίδει και άλλο ενεργειακό ενδιαφέρον για το νομό.

Τα δύο κοιτάσματα της Κυπριακής “Αφροδίτη” και “Γλαύκος” (ExxonMobil) έχουν μεγάλες δυνατότητες - το ένα μεγαλύτερο από το άλλο και υπό προϋποθέσεις μπορούν να τροφοδοτήσουν τον East Med, ενώ και τα κοιτάσματα που εκμεταλλεύεται η Energean στο Ισραήλ μπορούν να δώσουν μια σημαντική παραγωγή.

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα