Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 10:04

Οικονόμου: Οριζόντια στήριξη των νοικοκυριών για όσο διαρκεί η ενεργειακή κρίση

Γράφτηκε από την
Ad Slot

Στη χθεσινή Σύνοδο Κορυφής «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο» τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος

Τη διαβέβαιωση ότι όσο διαρκούν οι πρωτόγνωρες τιμές και οι ανατιμήσεις στην ενέργεια, θα υπάρχει οριζόντια στήριξη και τα πιο εξειδικευμένα μέτρα για συγκεκριμένες ομάδες έδωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, Γιάννης Οικονόμου.

Σημείωσε δε ότι γίνονται όλες οι διαδικασίες, ώστε τις επόμενες ημέρες τα μέτρα που ανακοινώθηκαν την προηγούμενη εβδομάδα να αποτυπωθούν στις τσέπες των νοικοκυριών ώστε να μετριαστούν οι συνέπειες της κρίσης.

Σχολιάζοντας στον ΣΚΑΪ τα αποτελέσματα της μαραθώνιας Συνόδου Κορυφής για την ενέργεια που πραγματοποιήθηκε χθες στις Βρυξέλλες, ο κ. Οικονόμου ανέφερε ότι «έγινε ένα ακόμα σημαντικό βήμα για το πλαφόν στο φυσικό αέριο. Ήταν ένα δύσκολο βήμα και οι διαπραγματεύσεις. Όταν ξεκίνησε το Συμβούλιο δεν υπήρχε στο κείμενο συμπερασμάτων αυτή η οδηγία προς την Κομισιόν. Υπήρχε όμως σκληρή επιμονή και από τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά και από τους ηγέτες του Νότου. Αν δεν βρούμε πανευρωπαϊκή λύση για την ηλεκτρική ενέργεια και το φυσικό αέριο, καμία κυβέρνηση από μόνη της δε θα μπορέσει να απαντήσει στις αυξήσεις νοικοκυριών και επιχειρήσεων».

Πρώτον, να συμπεριληφθεί στο κείμενο συμπερασμάτων σαφής οδηγία προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να κοιτάξει την πρόταση για πλαφόν στις χρηματιστηριακές τιμές του φυσικού αερίου διεθνώς και δεύτερον να επανακαθοριστεί ο τρόπος με τον οποίο διαμορφώνεται η οριακή τιμή, κάτι εξαιρετικά πολύπλοκο, ώστε το ρεύμα να είναι φθηνότερο στην Ευρώπη, για όλους.

«Ό,τι γίνεται στην Ευρώπη είναι για να έχουμε ακόμα μεγαλύτερα περιθώρια πανευρωπαϊκής απάντησης σε μια κρίση διεθνή και εισαγόμενη στη χώρα. Ταυτόχρονα και παράλληλα συνεχίζεται η υλοποίηση του εθνικού σχεδίου στήριξης της κοινωνίας. Οποιαδήποτε μείωση της τιμής στο φυσικό αέριο σε ευρωπαϊκό επίπεδο θα φροντίσουμε με τους μηχανισμούς και τα εργαλεία που έχουμε να έχει την αντίστοιχη αποτύπωση και στην Ελλάδα. Ήδη, από την ώρα που ξεκίνησε αυτή η κουβέντα για πλαφόν, ξεκίνησε μια αποκλιμάκωση στις διεθνείς τιμές», δήλωσε χαρακτηριστικά ο κυβερνητικός εκπρόσωπος.

Ιδιαίτερη αναφορά έκανε και στη συμφωνία της Ε.Ε με τις ΗΠΑ για προμήθεια και αποθήκευση φυσικού αερίου τονίζοντας ότι η απόφαση αυτή εξασφαλίζει την ασφάλεια της εφοδιαστικής αλυσίδας και ενισχύει την απεξάρτησή μας από τη ρωσική αγορά, ενώ θα έχει θετικές επιδράσει και στο κόστος.

Τέλος, ο κ. Οικονόμου επισήμανε ότι για πρώτη φορά φέτος και τα παιδιά που σπουδαζουν στα δημόσια ΙΕΚ, εκτός από τον τόπο καταγωγής τους, δικαιούνται το στεγαστικό επίδομα.
Πηγή: protothema.gr
Τελευταία τροποποίηση στις Σάββατο, 26 Μαρτίου 2022 10:25

Σχετικά Άρθρα

  • Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει
    Ακρίβεια: Δύο στους τρεις βλέπουν τις καταναλωτικές τους δυνατότητες να έχουν χειροτερέψει

    Η ακρίβεια «γονατίζει» τα νοικοκυριά και αυτό εντοπίζεται σχεδόν σε όλες τις έρευνες κοινής γνώμης των τελευταίων ετών. Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη.

    Η ακρίβεια έχει εδραιωθεί ως η μείζονα ανησυχία των πολιτών στη χώρα μας το τελευταίο διάστημα. Μάλιστα, γίνεται αντιληπτή όχι πλέον ως «εισαγόμενο» πρόβλημα αλλά ως ζήτημα δομικού χαρακτήρα, που επιτείνει το αίσθημα της υλικής και ψυχολογικής επισφάλειας σε μια εποχή επάλληλων κρίσεων.

    Η έρευνα πεδίου διεξήχθη από τις 10 έως τις 16 Οκτωβρίου σε πανελλαδικό δείγμα 1007 ατόμων ηλικίας 17 ετών και άνω.

    Στην πανελλαδική έρευνα κοινής γνώμης για το ζήτημα της ακρίβειας και του κόστους ζωής, της Metron Analysis, που παρουσίασαν στην ημερίδα του Ινστιτούτου Αλέξης Τσίπρας, οι Στράτος Φαναράς και Γιάννης Μπαλαμπανίδης, παρουσιάζονται οι πολλαπλές πτυχές της οικονομικής ζωής, που σχετίζονται με την αντιλαμβανόμενη αύξηση του κόστους ζωής σε βασικά αγαθά όπως η ενέργεια, η στέγαση, αλλά και υγεία, παιδεία, αναψυχή.

    «Αγκάθι» οι καθημερινές δαπάνες

    Στο ερώτημα αν η χώρα μας αυτή την περίοδο κινείται προς τη σωστή ή προς τη λάθος κατεύθυνση το 75% απαντά προς τη λάθος αυξανόμενο συνεχώς από τον Ιανουάριο του 2024.

    Με τον ορίζοντα των οικονομικών προσδοκιών να στενεύει, πάνω από 2 στους 3 εκτιμούν ότι οι καταναλωτικές τους δυνατότητες έχουν χειροτερέψει.

    Για τους περισσότερους ερωτηθέντες αυτό που βαραίνει περισσότερο είναι οι καθημερινές δαπάνες παρά οι μηνιαίοι λογαριασμοί.

    Ανάμεσα στις δαπάνες της καθημερινότητας, οι πλέον επιβαρυντικές είναι και οι πιο ανελαστικές (σούπερ μάρκετ, μετακινήσεις, ιατρικά έξοδα) ενώ λιγότερο όσες αφορούν διασκέδαση και αναψυχή.

    Η ιεράρχηση της βαρύτητας των δαπανών παραμένει ίδια και εάν εστιάσουμε μόνο σε όσους αφορά η κάθε μια δαπάνη.

    Στις τακτικές/μηνιαίες δαπάνες, το ηλεκτρικό ρεύμα είναι σαφώς η πιο επιβαρυντική δαπάνη. Μαζί με την τηλεφωνία και το νερό, είναι οι τακτικές δαπάνες που αφορούν οριζόντια σχεδόν το σύνολο του πληθυσμού.

    Λαμβάνοντας υπόψη μόνο όσους αφορά η κάθε δαπάνη, ο λογαριασμός του ρεύματος παραμένει η σημαντικότερη επιβάρυνση, ενώ ακολουθούν οι ιδιωτικές δαπάνες εκπαίδευσης και στέγασης (ενοίκιο, στεγαστικό δάνειο).

    Οριακά τα βγάζουν πέρα

    Στο άμεσο μέλλον, η προοπτική είναι κατά βάση ο περιορισμός δαπανών (ένδυση/υπόδηση, σούπερ μάρκετ, θέρμανση/ψύξη, διασκέδαση, διακοπές) ή η διατήρησή τους έστω στα ίδια επίπεδα (μετακινήσεις, υγεία, παιδεία, στέγαση).

    Οι περισσότεροι δηλώνουν ότι είτε οριακά τα βγάζουν πέρα είτε ότι τα χρήματα τελειώνουν προτού τελειώσει ο μήνας. Σχεδόν 9 στους 10 δηλώνουν πως «τα φέρνουν βόλτα ίσα ίσα» και «τα λεφτά τελειώνουν πριν «τελειώσει ο μήνας».

    Οι προσδοκίες παρέμβασης για τη συγκράτηση του πληθωρισμού αφορούν πρωτίστως την κυβέρνηση και δευτερευόντως την ΕΕ ή τις επιχειρήσεις.

    Η ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση θεωρείται σαφώς περισσότερο αναγκαία από την αυτορρύθμιση της αγοράς σε ποσοστό άνω του 80%.

    Τελικά, οι προσδοκίες για το μέλλον παραμένουν χαμηλές και η απαισιοδοξία επικρατεί, καθώς σχεδόν 2 στους 3 εκτιμούν ότι η αύξηση του πληθωρισμού δεν θα σταματήσει εδώ.

    Κυριαρχεί η απαισιοδοξία

    Από την έρευνα γίνεται αντιληπτό ότι οι καταναλωτικές δυνατότητες θεωρείται ότι έχουν επιδεινωθεί. Σε μια σειρά βασικών δαπανών η τάση είναι ο περιορισμός ή έστω η συγκράτησή τους. Για τη μεγάλη πλειονότητα, το ισοζύγιο εισοδημάτων και δαπανών είναι οριακό μέσα στον μήνα.

    Στο διά ταύτα, λοιπόν, και σε επίπεδο δημόσιας πολιτικής, προκύπτουν ορισμένα σημεία που αξίζει να συγκρατηθούν:

    Η απαισιοδοξία παραμένει κυρίαρχη και στο επίπεδο της κατανάλωσης, επιτείνοντας την αίσθηση ενός ορίζοντα χαμηλών προσδοκιών συνολικά για τη χώρα, σε μια κρίσιμη καμπή για την οικονομία και για το πολιτικό σύστημα

    Στο πεδίο της Ακρίβειας φαίνεται να προκύπτει ως ζητούμενο η παρέμβαση πρωτίστως σε εθνικό επίπεδο –αφού το πρόβλημα θεωρείται εγγενές και όχι «εισαγόμενο»– και συμπληρωματικά σε επίπεδο Ε.Ε.

    Μερίδιο ευθύνης αποδίδεται στην αγορά, χωρίς να υπάρχουν προσδοκίες από την αυτορρύθμισή της ούτε όμως από ένα οργανωμένο καταναλωτικό κίνημα στην κοινωνία πολιτών αλλά τελικά από μια ισχυρή δημόσια/κρατική παρέμβαση ρύθμισης της αγοράς για τη μείωση των τιμών των αγαθών.

      Πηγή: In.gr

    • Ακρίβεια: Πάνω από 3.600 ευρώ χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά - Πόσα δαπανά ένα μονομελές νοικοκυριό
      Ακρίβεια: Πάνω από 3.600 ευρώ χρειάζεται μια οικογένεια με δύο παιδιά - Πόσα δαπανά ένα μονομελές νοικοκυριό

      Το κόστος αγαθών και υπηρεσιών δείχνουν γιατί εξαντλείται ο µισθός τις πρώτες 20 ηµέρες του µήνα ακόµα και για τη µεσαία τάξη.

      Η ακρίβεια που συνεχίζει να σαρώνει την ελληνική αγορά έχει φέρει σε δυσμενή θέση τα νοικοκυριά.

      Σύμφωνα με τα στοιχεία που παρουσιάζουν τα ΝΕΑ και το Mega ακόμη και ένα καθαρό εισόδημα 1.500 ευρώ δεν φτάνει για να καλύπτει ένας μισθωτός τις ανάγκες του με ελάχιστες «ανέσεις».

      Ακολουθούν τα έξοδα ενός μονομελούς νοικοκυριού αλλά και οικογένειας με 2 παιδιά, όπως παρουσιάζονται στη σχετική έκθεση:

      Πόσα ξοδεύει το μήνα μια οικογένεια με 2 παιδιά

      • Στέγαση (100 τ.μ.) 850€
      • Κοινόχρηστα 75€
      • Νερό 20€
      • Ηλεκτρικό 120€
      • Τηλεφωνία – Ίντερνετ 25€
      • Κινητό τηλέφωνο 50€
      • Βενζίνη 200€
      • Σουπερμάρκετ 480€
      • Υγεία – Αθλητισμός 1.000€
      • Εστιατόρια, καφέ 120€
      • Πολιτισμός – αναψυχή 200€
      • Διακοπές – ξενοδοχεία 150€
      • Ένδυση – υπόδηση 100€
      • Λοιπά και έκτακτα 100€

      ΣΥΝΟΛΟ: 3.660€

      Πόσα ξοδεύει το μήνα ένα μονομελές νοικοκυριό
      • Στέγαση (50-60 τ.μ.) 550€
      • Κοινόχρηστα 40€
      • Νερό 15€
      • Ηλεκτρικό 60€
      • Τηλεφωνία – Ίντερνετ 25€
      • Κινητό τηλέφωνο 25€
      • Βενζίνη 80€
      • Σουπερμάρκετ 480€
      • Υγεία – Αθλητισμός 50€
      • Εστιατόρια, καφέ 60€
      • Πολιτισμός – αναψυχή 80€
      • Διακοπές – ξενοδοχεία 80€
      • Ένδυση – υπόδηση 25€
      • Λοιπά και έκτακτα 20€

      ΣΥΝΟΛΟ: 1.590€

      Πηγή: iEidiseis.gr
    • ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση
      ΙΕΛΚΑ: Πού ξοδεύουν τα χρήματα τους τα νοικοκυριά - Το 10% πάει στην εστίαση

      Στα 22 δισ. ευρώ εκτιμάται η ετήσια δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου, ενώ το 10% των ετήσιων αγορών των νοικοκυριών πάει στην εστίαση, σύμφωνα με μελέτη που πραγματοποίησε το Ινστιτούτο Έρευνας Λιανεμπορίου Καταναλωτικών Αγαθών (ΙΕΛΚΑ)

      Με αφορμή και την ημέρα διατροφής 2024, το ΙΕΛΚΑ κάνει λόγο για σημαντικές αλλαγές στη διατροφή τη τελευταία δεκαπενταετία όσον αφορά τις δαπάνες και τη κατανάλωση σε ποσότητες, με αξιοσημείωτες μειώσεις στην κατανάλωση πρωτεϊνών, γαλακτοκομικών, ελαιόλαδου, φρέσκων φρούτων.

      Αναλυτικά, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της ανάλυσης η δαπάνη κατά κεφαλήν σε είδη παντοπωλείου διαμορφώθηκε το 2023 στα 2,144 ευρώ αυξημένη κατά 3,37% σε σχέση με το 2022 κάτι που αποδίδεται στον συνδυασμό των ανατιμήσεων και της μείωσης στον όγκο αγορών των νοικοκυριών, και κατά 10,69% σε σχέση με το 2009 τη χρονιά πριν την έναρξη της πρώτης δημοσιονομικής κρίσης.

      Με βάση τα στοιχεία αυτά εκτιμάται ότι η συνολική δαπάνη των Ελλήνων για είδη παντοπωλείου το 2023 ανέρχεται σε 21,6 δισ. ευρώ (έναντι 22,1 δισ. ευρώ το 2009).

      Το ποσό αυτό περιλαμβάνει μόνο τη δαπάνη των Ελλήνων (π.χ. όχι τη δαπάνη μέσω Ho.Re.Ca., τουρισμού, εστίασης κλπ) και αφορά μόνο τα είδη παντοπωλείου (π.χ. δεν περιλαμβάνονται λοιπά είδη που βρίσκονται σε καταστήματα σουπερμάρκετ όπως γραφική ύλη, είδη για κατοικίδια, βρεφικό γάλα, είδη bazaar, καπνός κλπ).

      Συγκεκριμένα η δαπάνη για τρόφιμα διαμορφώθηκε σε 1,670 ευρώ ανά έτος κατά κεφαλήν και ποσοστό 19,58% των συνολικών δαπανών, η δαπάνη για άλλα είδη παντοπωλείου σε 474 ευρώ και 5,56% και η εστίαση σε 866 ευρώ και 10,15%.

      1728557151663-921370316-1.jpg

      Συνολικά οι βασικές δαπάνες της διατροφής, του παντοπωλείου, της εστίασης, του ηλεκτρισμού και των υγρών καυσίμων αντιπροσωπεύουν το 44,61% των συνολικών δαπανών το 2023, έναντι 37,90% το 2009.

      Όπως φαίνεται από μία σε μεγαλύτερο βάθος ανάλυση, η δαπάνη ανά κατηγορία αγαθών έχει διαφοροποιηθεί αρκετά στις επιμέρους κατηγορίες προϊόντων κάτι το οποίο αποδίδεται στις αλλαγές σε καταναλωτικές και διατροφικές συνήθειες.

      Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης

      Τα στοιχεία της χρηματικής δαπάνης δείχνουν πως η αύξηση στη δαπάνη των αγορών σε βασικές πηγές υδατανθράκων, ενδεικτικά αύξηση της δαπάνης για ψωμί κατά 10% το 2023 σε σχέση με το 2022 και κατά 23% σε σχέση με το 2009. Ανάλογη αύξηση και για τα ζυμαρικά κατά 10% και 23% αντίστοιχα.

      Αλλαγές καταγράφηκαν και στην αναλογία της δαπάνης για πηγές πρωτεϊνης

      Ενδεικτικά το μοσχαρίσιο κρέας και το κρέας από αιγοπρόβατα αν και διαχρονικά παρουσιάζει μείωση κατά 13% και 2% αντίστοιχα, το 2023 παρουσίασε αύξηση κατά 6% και 64%. Αντίθετα το χοιρινό και το κοτόπουλο παρουσιάζουν διαχρονικά αύξηση.

      Αντίστοιχη είναι η εικόνα και στα γαλακτοκομικά, με το πλήρες γάλα να παρουσιάζει μείωση σε αντίθεση με το γάλα με χαμηλά λιπαρά, τα αυγά και τα τυροκομικά.

      Παράλληλα σημειώνεται:

      • Αύξηση της δαπάνης για ελαιόλαδο κατά 28% το 2023 έναντι του 2022, αλλά μόλις κατά 7% σε σχέση με το 2009.

      • Αύξηση της δαπάνης για φρούτα 14%, για λαχανικά 15% σε σχέση με το 2009, αλλά με σταθεροποίηση για τα όσπρια και τους ξηρούς καρπούς.

      • Αύξηση της δαπάνης για καφέ κατά 6% και για τα αλκοολούχα ποτά από 9% έως 21%.

      • Αύξηση της δαπάνης για τα προϊόντα μη τροφίμων, την οικιακή και προσωπική φροντίδα κατά 16%, αλλά παραμένει μειωμένη σε σχέση με το 2009.

      Ισχυρή αύξηση σε εστίαση και ενοίκια

      Η αγορά της εστίασης παρουσιάζει αύξηση κατά σχεδόν 40% το 2023 σε σχέση με το 2022, αλλά ιδιαίτερα μεγάλη αύξηση παρουσιάζει το φαγητό σε πακέτα.

      Η σημαντική αύξηση της δαπάνης για φαγητό εκτός σπιτιού στην Ελλάδα συνάδει με παγκόσμιες τάσεις, όπου παρατηρείται αύξηση στη ζήτηση έτοιμων γευμάτων και φαγητού σε πακέτο.

      4.jpg

      Τέλος, όσον αφορά τις υπόλοιπες αγορές, τα ενοίκια κατέγραψαν την μεγαλύτερη αύξηση το 2023 κατά 16%, αλλά ο ηλεκτρισμός έχει την μεγαλύτερη αύξηση διαχρονικά κατά 74% σε σχέση με το 2009.

      Σημειώνεται όμως ότι αυτές οι αυξήσεις δεν ακολούθησαν την πορεία της κατανάλωσης και έχουν να κάνουν αποκλειστικά με την αξία των αγορών αυτών.

      2.jpg
      3.jpg

      Καταναλώθηκαν μικρότερες ποσότητες

      Ακόμα πιο ενδιαφέροντα είναι τα στοιχεία της κατανάλωσης σε ποσότητες τα οποία καταγράφουν μεγάλες μεταβολές πλέον σε επίπεδο διατροφής.

      Συγκεκριμένα, τα στοιχεία δείχνουν πως η μηνιαία κατανάλωση κατά κεφαλήν σε ψωμί και είδη αρτοποιίας παρουσιάζει μείωση κατά 6% σε περίπου 4 κιλά μηνιαίως.

      Παράλληλα, μείωση καταγράφεται και στην κατανάλωση των βασικών ζωικών πρωτεϊνών κατά περίπου 16%, με περίπου 6 κιλά λιγότερο κρέας ανά έτος με εξαίρεση τα πουλερικά τα οποία παρουσιάζουν αύξηση (είναι άλλωστε πιο οικονομική λύση).

      • Μείωση στα γαλακτοκομικά και ιδιαίτερα στο φρέσκο γάλα κατά 42% με εξαίρεση το γάλα με χαμηλά λιπαρά και τα αυγά.

      • Μείωση στην κατανάλωση ελαιόλαδου κατά περίπου 35% και κατά 7% μόνο το 2023. Περίπου 5 λίτρα λιγότερο ελαιόλαδο ανά έτος κατά κεφαλήν.

      • Μείωση στα φρέσκα φρούτα κατά 11% περίπου, με μείωση κατά 10 κιλό λιγότερα ανά έτος φρούτα.

      Πηγή: Cnn.gr

    • Νοικοκυριά: Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι και πού οι φτωχοί
      Νοικοκυριά: Πού ξοδεύουν τα χρήματά τους οι πλούσιοι και πού οι φτωχοί

      Τα φτωχά νοικοκυριά ξοδεύουν πάνω από το 55% του εισοδήματός τους για τρόφιμα και στέγαση, ενώ οι πλούσιοι ξοδεύουν δεκαπλάσια από τους φτωχούς για νοσοκομειακή περίθαλψη, πολιτισμό και εκπαίδευση

      Το πληθωριστικό σοκ του 2021-22 έπληξε δυσανάλογα τα φτωχά νοικοκυριά και διεύρυνε τις ανισότητες, διαπιστώνει νέα έρευνα του ΚΕΠΕ. Είναι κάτι που οι περισσότεροι βιώνουμε εμπειρικά, αλλά ο ερευνητής Γιώργος Ιωαννίδης, το κάνει «ταληράκια»: Ο Δείκτης Τιμών Καταναλωτή μπορεί να είναι στατιστικά ίδιος για όλους, αλλά στην πραγματικότητα ο «πληθωρισμός του φτωχού» τρέχει με υψηλότερη ταχύτητα από τον «πληθωρισμό του πλούσιου».

      Με βάση την κατανάλωση των νοικοκυριών ανάλογα με το εισόδημα, η έρευνα του ΚΕΠΕ καταλήγει ότι ενώ η σωρευτική αύξηση τιμών τη διετία 2021-2022 ήταν για το μέσο όρο των εισοδημάτων 14,7%, για το 20% των πιο φτωχών ο πληθωρισμός έτρεξε με 15,6%. Αντιθέτως για το 10% των πλουσιότερων ο πληθωρισμός ήταν χαμηλότερος του μέσου όρου κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα και κατά 1,9 χαμηλότερος από τον πληθωρισμό των φτωχών.

      Ανελαστικές δαπάνες

      Η απόκλιση στους δείκτες οφείλεται μεταξύ άλλων στο γεγονός ότι τα προϊόντα και οι υπηρεσίες που είναι απαραίτητες για τη διαβίωση, άρα και σημαντικότερες για τα φτωχά νοικοκυριά, ακρίβυναν με μεγαλύτερη ταχύτητα από αγαθά που προτιμούν τα πλουσιότερα νοικοκυριά. Επιπλέον οι δαπάνες για τα βασικά αγαθά – στέγαση, διατροφή χαρακτηρίζονται από χαμηλή ελαστικότητα και η κατανάλωσή τους δε μεταβάλλεται σημαντικά ούτε με τη μεταβολή του εισοδήματος, ούτε με τη μεταβολή της τιμής. Το ακριβώς αντίθετο συμβαίνει για τα αγαθά πολυτελείας, π.χ κοσμήματα, ρούχα σχεδιαστών κ.ά.

      Τα φτωχά νοικοκυριά, όσο και να περιορίσουν τις ανάγκες τους, απλώς θα ξοδεύουν περισσότερα χρήματα ως ποσοστό επί του εισοδήματός τους για να τραφούν και να στεγαστούν. Παράλληλα λόγω του πληθωρισμού, θα πληρώσουν περισσότερα χρήματα για λιγότερες ποσότητες ή θα κάνουν εκπτώσεις και στην ποιότητα των παρεχόμενων υπηρεσιών – με αποτέλεσμα την επιδείνωση του βιοτικού επιπέδου.

      Περίοδος ανισορροπίας

      Παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, βρισκόμαστε ακόμα σε μια μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, τονίζει η ανάλυση του ΚΕΠΕ. Γι’αυτό, εκτός από τα συγκυριακά μέτρα ελέγχου των τιμών, που κάποια στιγμή πρέπει να αποσυρθούν, χρειάζονται διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις για την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων και υπηρεσιών, ιδίως εκεί που παρατηρείται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

      Ο νόμος του Ένγκελ

      Ο αναλυτής του ΚΕΠΕ, μας θυμίζει τον νόμο του Ένγκελ (1857) που δείχνει ότι όσο αυξάνεται το εισόδημα ενός νοικοκυριού τόσο μειώνεται το ποσοστό του εισοδήματός του που ξοδεύει για τρόφιμα, ακόμα και αν το ονομαστικό ποσό αυξάνεται. Αντίθετα, όσο πιο φτωχή είναι μια οικογένεια, τόσο περισσότερα χρήματα από το συνολικό εισόδημά της ξοδεύει για να τραφεί.

      Από το νόμο του Γερμανού στατιστικολόγου Ερνστ Ενγκελ (καμία σχέση με τον Φρίντριχ Ένγκελς) προκύπτει ο συντελεστής Ένγκελ, ως δείκτης μέτρησης της φτώχειας ή της ευημερίας ενός πληθυσμού, ανάλογα με το ποσοστό των δαπανών για τροφιμα επί των εισοδημάτων.

      Ο νόμος του Ένγκελ αποτυπώνεται και στα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ του 2023 για τα ελληνικά νοικοκυριά. Το φτωχότερο 20%, ξοδεύει σχεδόν το 56% του εισοδήματός του για στέγαση και διατροφή, ενώ το πλουσιότερο 20% λιγότερο από 25%.

      Καταναλωτικά πρότυπα

      Το είδος και η ποσότητα των αγαθών που καταναλώνουν τα νοικοκυριά δεν επηρεάζονται μόνο από το εισόδημα, αλλά και από τα καταναλωτικά πρότυπα και το κοινωνικό στάτους του νοικοκυριού.

      Μέσω της πρόσβασης σε διαφορετικά είδη αγαθών και υπηρεσιών, οι ανώτερες τάξεις διασφαλίζουν ότι τα παιδιά τους θα κληρονομήσουν το πολιτισμικό και κοινωνικό κεφάλαιο που χρειάζονται για να διατηρήσουν την κοινωνική γτους θέση σημειώνει η έρευνα του ΚΕΠΕ, παραπέμποντας στο εμβληματικό έργο του Γάλλου κοινωνιολόγου και φιλοσόφου Πιέρ Μπουρντιέ «Η διάκριση».

      Η παρατήρηση αυτή επιβεβαιώνεται από την ανάλυση των στοιχείων για το πώς εξελίσσεται η απόλυτη δαπάνη κάθε νοικοκυριού ανάλογα με το εισόδημα.

      Ενώ το πλουσιότερο 10% έχει 5,8% υψηλότερο εισόδημα από το φτωχότερο 10%, σε απόλυτα μεγέθη καταναλώνει μόλις 3,2 φορές περισσότερα. Άρα η οριακή ροπή στην κατανάλωση βαίνει μειούμενη όσο αυξάνεται το εισόδημα – αφήνοντας χώρο για επενδύσεις, αποταμιεύσεις κ.ά.

      Ο πίνακας του ΚΕΠΕ μας βοηθάει να καταλάβουμε πώς κατανέμεται η απόλυτη δαπάνη των νοικοκυριών, όσο αυξάνεται το εισόδημα.

      Έχει κατανείμει τα αγαθά και τις υπηρεσίες σε διαφορετικές κατηγορίες, βάσει του λόγου της απόλυτης δαπάνης του πλουσιότερου 10% των νοικοκυριών προς το φτωχότερο 20%.

      Ο πίνακας αποτυπώνει μια εικόνα αναφορικά με το είδος των αγαθών των οποίων η δαπάνη παραμένει σταθερή όταν αυξάνει το εισόδημα και εκείνων των οποίων η δαπάνη αυξάνεται εκθετικά.

      πηγή: ΚΕΠΕ

      Ανάγκη και πολυτέλεια

      Στις δύο πρώτες στήλες του πίνακα περιλαμβάνονται τα αγαθά που μπορούν να θεωρηθούν ως αναγκαία για την καθημερινή επιβίωση του νοικοκυριού: Η πλειονότητα των ειδών διατροφής, βασικές δαπάνες φωτισμού και θέρμανσης της κατοικίας, βασικές δαπάνες υγείας (φάρμακα και ιατροί), ελάχιστες δαπάνες μετακίνησης (λεωφορεία και ανταλλακτικά αυτοκινήτων). Σε αυτή την κατηγορία εντάσσονται και «οριζόντιες» δαπάνες όπως τα τέλη της ΕΡΤ, η δαπάνη για αγορά εκπαιδευτικών βιβλίων, οι δαπάνες κηδειών και οι δαπάνες για την προμήθεια γραφικής ύλης.

      Σε αυτή την ομάδα αγαθών εντάσσονται και οι δαπάνες ηλεκτρικής ενέργειας και οι δαπάνες για υπηρεσίες τηλεφωνίας.

      Η τρίτη και η τέταρτη στήλη αποτυπώνουν τα αγαθά που αποκτούν μεγαλύτερη βαρύτητα όταν μετακινούμαστε σε μεσαία επίπεδα στην κλίμακα εισοδημάτων. Εδώ τοποθετούνται τα υπόλοιπα τρόφιμα, το σύνολο των οινοπνευματωδών ποτών, το σύνολο των ειδών ένδυσης και υπόδησης και οι δαπάνες για καύσιμα μετακίνησης. Τέλος, οι δύο τελευταίες στήλες αποτυπώνουν εκείνα τα αγαθά η κατανάλωση των οποίων είναι σχετικά μικρή στα χαμηλά και μεσαία εισοδήματα και αυξάνεται εκθετικά στα υψηλά.

      Προνόμιο των πλουσίων ο πολιτισμός

      Μια πιο αναλυτικά ματιά στον πίνακα, μας δείχνει σε τι ξοδεύουν αναγκαστικά οι φτωχοί τα χρήματά τους, αλλά και σε τι δεν έχουν πρόσβαση, αφού αποτελεί σχεδόν αποκλειστικό προνόμιο του πλουσιότερου 10%.

      Για παράδειγμα, στις υπηρεσίες υγείας, ενώ οι φτωχοί θα ξοδέψουν σχεδόν όσα και οι πλούσιοι – σε ονομαστικές τιμές – για φάρμακα και γενικούς γιατρούς, το πλουσιότερο 10% θα ξοδέψει ως και τα διπλάσια χρήματα για ιατρούς ειδικότητας και εργαστηριακές εξετάσεις, ως και τα πενταπλάσια χρήματα για οδοντιατρικές υπηρεσίες, ως τα δεκαπλάσια για νοσοκομειακή περίθαλψη.

      Αντίστοιχα στις μεταφορές, οι πλούσιοι θα ξοδέψουν ως και 40 φορές περισσότερα χρήματα από τους φτωχούς σε καινούργια αυτοκίνητα, αεροπορικά και ακτοπλοϊκά εισιτήρια. Θα ξοδέψουν ως και 100 φορές περισσότερα χρήματα από τους φτωχούς για αξεσουάρ αυτοκινήτου, μια δαπάνη που στους φτωχούς είναι είτε ελάχιστη είτε δεν εμφανίζεται καν.

      Για αναψυχή και πολιτισμό οι πλούσιοι θα ξοδέψουν ως και δεκαπλάσια χρήματα σε αγορές εξοπλισμού ήχου και εικόνας, βιβλία, θέατρα, συναυλίες, λογοτεχνικά βιβλία, περιοδικά και πακέτο διακοπών εσωτερικού. Οι επισκέψεις σε μουσεία, τα μουσικά όργανα, οι υπηρεσίες φροντίδας παιδιού και οι διακοπές στο εξωτερικό είναι προνόμιο του 10%, που ξοδεύει γι’αυτά 100πλάσια χρήματα από ό,τι τα φτωχά νοικοκυριά, που απλώς δεν έχουν χρήματα για τέτοιες «πολυτέλειες».

      Αντίστοιχα, στην παιδεία οι πλούσιοι θα ξοδέψουν ως και τα διπλάσια χρήματα για τις σπουδές τριτοβάθμιας εκπαίδευσης, ως δεκαπλάσια για δευτεροβάθμια και μη ταξινομημένη εκπαίδευση (φροντιστήρια, ιδιαίτερα, ξένες γλώσσες, ιδιωτικά σχολεία) και από 10 ως 40 φορές περισσότερα για προσχολική και πρωτοβάθμια αγωγή. Τα παιδιά των φτωχών απλά θα στοιβάζονται σε τάξεις των 28 και 30 παιδιών, με ελλείψεις καθηγητών και δασκάλων.

      Πηγή: In.gr
    • Αρνητικές οι επιδράσεις του πληθωρισμού στα φτωχά νοικοκυριά – Ποιοι κρύβουν εισοδήματα
      Αρνητικές οι επιδράσεις του πληθωρισμού στα φτωχά νοικοκυριά – Ποιοι κρύβουν εισοδήματα

      Oι επιπτώσεις του πληθωρισμού δεν είναι οι ίδιες σε όλα τα νοικοκυριά – Τι αποκαλύπτει έρευνα του ΚΕΠΕ

      υτό συμπεραίνουν βάσει επεξεργασίας οικονομικών δεδομένων οι συντάκτες έρευνας του ΚΕΠΕ με θέμα «Εκτίμηση του Δείκτη Τιμών Καταναλωτή για τα νοικοκυριά βάσει του εισοδήματός τους».

      Όπως επισημαίνεται στην έρευνα, το είδος και η ποσότητα των αγαθών που καταναλώνουν τα νοικοκυριά διαφοροποιείται βάσει του εισοδήματος, των χαρακτηριστικών, αλλά και του κοινωνικού στάτους. Ακριβώς λόγω αυτών των διαφορών οι επιπτώσεις του πληθωρισμού δεν είναι οι ίδιες σε όλα τα νοικοκυριά.

      Δείτε την έρευνα

      Αντικείμενο έρευνας

      Επίσης, διερευνήθηκε η κατ’ αρχήν εκτίμηση του πλήθους των νοικοκυριών που εμφανίζουν δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημά τους, η ανάλυση των χαρακτηριστικών αυτών των νοικοκυριών και η εκτίμηση του βαθμού υπέρβασης.

      Συγκεκριμένα, αναφέρεται ότι η άνοδος των τιμών προκαλεί μείωση του όγκου της κατανάλωσης για κάποια αγαθά, επομένως, ακόμα και στην περίπτωση που η δαπάνη για το συγκεκριμένο αγαθό παραμένει σταθερή, το νοικοκυριό αντιμετωπίζει απώλεια ευημερίας λόγω της μειωμένης κατανάλωσης.

      Επίσης, το ύψος των δανειακών υποχρεώσεων αλλά και τα χαρακτηριστικά των δανείων (π.χ. σε σταθερό ή κυμαινόμενο επιτόκιο), σε συνδυασμό με τη μεταβολή του εισοδήματος, παίζουν καθοριστικό ρόλο. Τέλος, οι επιπτώσεις του πληθωρισμού στον πλούτο των νοικοκυριών (κυρίως στην αξία της ακίνητης περιουσίας) επηρεάζουν το τελικό επίπεδο ευημερίας.

      Τα συμπεράσματα

      Με δεδομένους τους παραπάνω περιορισμούς, τα κύρια συμπεράσματα που προκύπτουν από την ανάλυση μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

      (α) Η μεταβολή του ΔΤΚ των επιμέρους εισοδηματικών κατηγοριών ακολουθεί τις αντίστοιχες του Γενικού ΔΤΚ. Δηλαδή, από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 παρατηρείται μια σημαντική αύξηση των τιμών, η οποία χαρακτηρίζει όλες τις εισοδηματικές κατηγορίες.

      (β) Η σωρευτική αύξηση τιμών που αντιμετώπισε το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών ήταν υψηλότερη από τον μέσο όρο. Ειδικότερα, την περίοδο 2020-2022, το μέσο επίπεδο των τιμών για το φτωχότερο 20% των νοικοκυριών είχε αυξηθεί κατά 15,6% έναντι 14,7% του μέσου όρου, ενώ κατά το 2022 ο πληθωρισμός των φτωχότερων νοικοκυριών ήταν υψηλότερος του μέσου όρου κατά 0,8 ποσοστιαίες μονάδες.

      (γ) Το αντίθετο ισχύει για το πλουσιότερο 20% και 10% των νοικοκυριών. Η σωρευτική αύξηση των τιμών την περίοδο 2020-2022 διαμορφώθηκε σε 13,7% και 13,1%, αντίστοιχα, ενώ από το 2020 έως και το 2023 ο ΔΤΚ των πλουσιότερων νοικοκυριών υπολείπεται του μέσου όρου. Το 2022 το πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών αντιμετώπισε πληθωρισμό κατά 1,1 ποσοστιαία μονάδα χαμηλότερο του μέσου όρου και κατά 1,9 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα του πληθωρισμού των φτωχών.

      (δ) Με εξαίρεση το 2022, το εύρος των αποκλίσεων του ΔΤΚ μεταξύ φτωχότερων και πλουσιότερων νοικοκυριών δεν είναι ιδιαίτερα μεγάλο (κυμαίνεται σε περίπου στη μία ποσοστιαία μονάδα), αλλά η πληθωριστική κρίση του 2021-22 είχε ως αποτέλεσμα από το τέταρτο τρίμηνο του 2021 και μετά ο ΔΤΚ των φτωχότερων να κινείται σταθερά άνω του μέσου όρου χωρίς να διαφαίνονται τάσεις σύγκλισης.

      (ε) Η απόκλιση του ΔΤΚ των πλουσίων (πλουσιότερο 10%) από τον μέσο όρο είναι σημαντικότερη και εμμένουσα, ενώ το πληθωριστικό σοκ της περιόδου 2021-2022 είχε ως αποτέλεσμα την περαιτέρω διεύρυνση της απόκλισης.

      Δαπάνες σε σχέση με το εισόδημα

      Αντίστοιχα, σε ό,τι αφορά τις δαπάνες των νοικοκυριών που δεν αντικρίζονται από τρέχοντα έσοδα, τα βασικά συμπεράσματα της ανάλυσης μπορούν να κωδικοποιηθούν ως εξής:

      (α) Το 2022 το 40,9% των νοικοκυριών είχε δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημά του. Το αντίστοιχο ποσοστό το 2020 ήταν 35,9%.

      (β) Υπάρχουν ισχυρές ενδείξεις πως τμήμα του φαινομένου οφείλεται στην απόκρυψη εισοδημάτων για λόγους φοροδιαφυγής. Ειδικότερα, περίπου 1 στα 4 νοικοκυριά που ανήκουν στο πλουσιότερο 10% δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες, ενώ το 53% των νοικοκυριών με κύρια πηγή εισοδήματος το εισόδημα από περιουσία (κυρίως ενοίκια) και που ανήκει ταυτόχρονα στο πλουσιότερο 10% των νοικοκυριών, δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες.

      (γ) Ωστόσο, η περαιτέρω ανάλυση των χαρακτηριστικών της ομάδας των νοικοκυριών με μη αντικριζόμενες δαπάνες δείχνει ότι η διάσταση της απόκρυψης εισοδημάτων -μολονότι υπάρχει- δεν είναι κυρίαρχη. Ακόμα και με την υπόθεση ότι ένα στα πέντε νοικοκυριά που δηλώνει υπερβάλλουσες δαπάνες αποκρύπτει εισοδήματα, το υπολειπόμενο μέγεθος διαμορφώνεται σε 32,7%, δηλαδή περίπου ένα στα τρία νοικοκυριά.

      (δ) Στη χειρότερη θέση βρίσκονται οι μονογονεϊκές οικογένειες και τα φτωχότερα νοικοκυριά, αφού το 79,2% και 78,7%, αντίστοιχα, εμφανίζει δαπάνες που υπερβαίνουν το εισόδημα.

      (ε) Ο βαθμός υπέρβασης είναι υψηλότερος μεταξύ των νοικοκυριών με κύριο εισόδημα από επιδόματα ανεργίας (130,7%), από άλλα επιδόματα ή βοηθήματα (167,8%). καθώς επίσης και στις μονογονεϊκές οικογένειες (78,9%) και στα φτωχά νοικοκυριά (78,8%).

      Αρνητικές επιδράσεις

      Εν κατακλείδι, οι άμεσες επιδράσεις του πληθωριστικού σοκ ήταν αρνητικές για τα φτωχότερα νοικοκυριά αλλά -κυρίως- δημιούργησαν προϋποθέσεις περαιτέρω διεύρυνσης της οικονομικής ανισότητας. Το σχετικά μικρό εύρος των αποκλίσεων του ΔΤΚ για διαφορετικές κατηγορίες νοικοκυριών δείχνει αφενός πως απαιτούνται πρόσθετα μέτρα ελέγχου/αποκλιμάκωσης των τιμών και αφετέρου πως ο στόχος είναι σχετικά εύκολο να επιτευχθεί.

      Λαμβάνοντας υπόψη ότι η κύρια πηγή των αυξήσεων προέρχεται από τα τρόφιμα και την ενέργεια που επενεργεί τόσο στις μετακινήσεις όσο και στις δαπάνες κατοικίας, η έμφαση πρέπει να προσανατολιστεί σε αυτά τα πεδία. Πέραν αυτών, σημαντική απόκλιση (εις βάρος των φτωχότερων) παρουσιάζεται και στις δαπάνες τηλεπικοινωνιών για τις οποίες πρέπει να ενεργοποιηθούν μέτρα αποκλιμάκωσης των τιμών.

      Αποκλιμάκωση πληθωρισμού

      Σε κάθε περίπτωση, από την ανάλυση προκύπτει πως, παρά την αποκλιμάκωση του πληθωρισμού, βρισκόμαστε ακόμα σε μεταβατική περίοδο που χαρακτηρίζεται από ανισορροπία, ως εκ τούτου, τα μέτρα ελέγχου των τιμών παραμένουν σημαντικά. Σε αυτό το πλαίσιο, η ενδεχόμενη (και σε κάποια στιγμή αναγκαία) απόσυρση μέτρων συγκυριακού χαρακτήρα πρέπει να συνδυαστεί με διαρθρωτικού χαρακτήρα παρεμβάσεις με στόχο την ενίσχυση του ανταγωνισμού στις αγορές προϊόντων/υπηρεσιών, με έμφαση στις αγορές στις οποίες παρατηρούνται υψηλά επίπεδα συγκέντρωσης.

      Ωστόσο, το σημαντικό ποσοστό υπέρβασης των δαπανών έναντι του εισοδήματος υποδηλώνει πως οι παρεμβάσεις πρέπει να επεκταθούν και στο πεδίο της ενίσχυσης των πραγματικών εισοδημάτων, με στόχο τη μείωση των δαπανών που δεν αντικρίζονται από τρέχοντα εισοδήματα. Τα πλέον καθοριστικά ζητήματα αφορούν: (α) το κατά πόσο τα κοινωνικά επιδόματα θα αναπροσαρμοστούν βάσει του πληθωρισμού, (β) τον ρυθμό μεγέθυνσης της απασχόλησης και αντίστοιχα μείωσης της ανεργίας, (γ) τον ρυθμό μεταβολής των ονομαστικών μισθών και (δ) την εμβάθυνση των μέτρων στήριξης των μονογονεϊκών οικογενειών.

      Πηγή: ot.gr - In.gr

    • Πόσα ξοδέψαμε για στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες των νοικοκυριών
      Πόσα ξοδέψαμε για στέγαση και διατροφή - Αύξηση 5,3% στις δαπάνες των νοικοκυριών

      Περίπου 1.685 ευρώ χρειάστηκε να ξοδέψουν τα νοικοκυριά στην Ελλάδα για κάθε μήνα του 2023, για να καλύψουν τις ανάγκες τους σε στέγαση, διατροφή και υπηρεσίας, μεταξύ άλλων, σύμφωνα με την Έρευνα Οικογενειακών Προϋπολογισμών της ΕΛΣΤΑΤ.

      Ειδικότερα, η μέση ετήσια δαπάνη των νοικοκυριών της χώρας για αγορές ανήλθε στα 20.223,36 ευρώ καταγράφοντας αύξηση 5,3%, σε τρέχουσες τιμές σε σχέση με το 2022.

      Μάλιστα, το μεγαλύτερο μερίδιο των δαπανών του μέσου προϋπολογισμού των νοικοκυριών, σε τρέχουσες τιμές, φαίνεται πως αφορά:

      • στα είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά (20,7%),
      • στη στέγαση (14,1%) και
      • στις μεταφορές (13,1%),

      Ενώ το μικρότερο μερίδιο των δαπανών (3,4%) αντιστοιχεί στην εκπαίδευση και τα οινοπνευματώδη ποτά και καπνό.

      1.jpg

      Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, το 50% των νοικοκυριών δαπανούν περισσότερα από 1.315 ευρώ το μήνα.

      Ενώ αξίζει να σημειωθεί πως τα νοικοκυριά που διαμένουν σε ενοικιασμένη κατοικία δαπανούν το 16,8% του προϋπολογισμού τους, κατά μέσο όρο, για ενοίκιο.

      Αναφορικά με τις μεταβολές στη μέση μηνιαία κατανάλωση ειδών διατροφής, οινοπνευματωδών ποτών και καπνού, μεταξύ 2022 και 2023, σε όλες τις κατηγορίες της ομάδας ειδών διατροφής και οινοπνευματωδών ποτών παρατηρούνται μειώσεις, ως παρακάτω:

      • ελαιόλαδο 13,6%
      • οινοπνευματώδη ποτά 12,7%
      • ψάρια 11,8%
      • ρύζι 10,7%,
      • τυρί 6,1%
      1727434207079-293613102-11.jpg

      Ο χάρτης των δαπανών

      Τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αγροτικές περιοχές φαίνεται πως δαπανούν κατά μέσο όρο, 21,6% λιγότερο από τα νοικοκυριά που διαμένουν σε αστικές περιοχές.

      • Αγροτικές περιοχές: 1.386 ευρώ /μήνα
      • Αστικές περιοχές: 1.769 ευρώ /μήνα

      Τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Αττικής δαπανούν, κατά μέσο όρο, το 115,3% της μέσης μηνιαίας δαπάνης των νοικοκυριών της χώρας, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Στερεάς Ελλάδος το 69,5% αυτής.

      Το 2023, σε σύγκριση με το 2022, τα νοικοκυριά που διαμένουν στην περιφέρεια Πελοποννήσου αύξησαν τις δαπάνες τους κατά μέσο όρο 13,6%, ενώ αυτά που διαμένουν στην περιφέρεια Βορείου Αιγαίου κατά 12,6%. Μείωση κατά 2,9% παρατηρήθηκε στην περιφέρεια Δυτικής Μακεδονίας.

      1727434408919-285743290-1.jpg

      Αυξήθηκε η κατανάλωση ενέργειας

      Η μέση μηνιαία ποσότητα ενέργειας που καταναλώνεται στην κύρια κατοικία παρουσίασε αύξηση σε:

      • υγραέριο 11,7%
      • φυσικό αέριο 7,2%,

      και μείωση σε:

      • ηλεκτρική ενέργεια 9,2%
      • υγρά καύσιμα 4,2%
      • στερεά καύσιμα (καυσόξυλα, πελλέτες, πυρήνας κ.λπ.) 3,8%.

      Από τα στοιχεία της έρευνας προκύπτει ότι τα νοικοκυριά χρησιμοποιούν την κεντρική θέρμανση (πετρέλαιο, φυσικό αέριο κ.λπ.) ως κύρια πηγή θέρμανσης σε ποσοστό 57,8%.

      Το 39,9% των νοικοκυριών χρησιμοποιούν καλοριφέρ πετρελαίου για θέρμανση και το 17,9% φυσικό αέριο, ενώ το 0,4% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει θέρμανση.

      Το 75,8% των νοικοκυριών χρησιμοποιεί συσκευή κλιματισμού (για ψύξη, ενώ το 19% των κατοικιών των νοικοκυριών δεν διαθέτει ψύξη.

      O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού

      O κίνδυνος φτώχειας απειλεί το 18,7% του πληθυσμού της χώρας, όταν στον υπολογισμό του δείκτη λαμβάνεται υπόψη μόνο η ισοδύναμη δαπάνη με τρόπο κτήσης την αγορά (17,4% το 2022), ενώ ο δείκτης μειώνεται στο 13,8% του πληθυσμού (13,4% το 2022), όταν λαμβάνονται υπόψη όλες οι καταναλωτικές δαπάνες, ανεξάρτητα από τον τρόπο κτήσης (τεκμαρτό ενοίκιο από ιδιοκατοίκηση, ιδιοπαραγόμενα αγαθά, αγαθά και υπηρεσίες παρεχόμενες δωρεάν από τον εργοδότη, άλλα νοικοκυριά, μη κερδοσκοπικούς οργανισμούς, κράτος κ.λπ.).

      Η μέση μηνιαία ισοδύναμη δαπάνη των φτωχών νοικοκυριών εκτιμάται στο 31,9% των δαπανών των μη φτωχών νοικοκυριών.

      Τα φτωχά νοικοκυριά δαπανούν το 33,8% του μέσου προϋπολογισμού τους σε είδη διατροφής και μη οινοπνευματώδη ποτά, ενώ τα μη φτωχά το 19,6%.

      Πηγή: Cnn.gr

    • Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό
      Όλα τα μέτρα στήριξης επιχειρήσεων στον πρωτογενή τομέα, στη μεταποίηση και στον τουρισμό

      Φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις και Golden Visa για επενδύσεις €250.000 σε start-up επιχειρήσεις από 1η Ιανουαρίου του 2025 ανακοίνωσε ο υπουργός Ανάπτυξης, Τάκης Θεοδωρικάκος, στη διυπουργική συνέντευξη για την εξειδίκευση των μέτρων στήριξης της επιχειρηματικότητας.

      «Κεντρικός στόχος η σύγκλιση εισοδημάτων με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο και η μείωση κοινωνικών και περιφερειακών ανισοτήτων. Απαραίτητη προϋπόθεση για την επίτευξη αυτού του στόχου είναι η διαμόρφωση και η υλοποίηση ενός νέου παραγωγικού μοντέλου για τη χώρα μας, σε συνέχεια των μεταρρυθμίσεων που έχει πραγματοποιήσει η κυβέρνηση», δήλωσε αρχικά ο υπουργός.

      Όπως γνωστοποίησε, βρίσκονται σε εξέλιξη τρεις δράσεις, κάνοντας λόγο για άμεση χρηματοδότηση βιοτικών επενδύσεων στον βιομηχανικό τομέα με 170 εκατομμύρια ευρώ, ψηφιοποίηση μικρομεσαίων επιχειρήσεων με 85 εκατομμύρια ευρώ, καθώς και για πρόγραμμα δημιουργίας πράσινων πιλοτικών βιομηχανικών πάρκων χρηματοδοτούμενο από το Ταμείο Ανάκαμψης.

      Επίσης, ανακοίνωσε αυξημένα φορολογικά κίνητρα για εξαγορές και συγχωνεύσεις για έρευνα και ανάπτυξη συνολικού κόστους 40 εκατομμύρια ευρώ, ενώ υπογράμμισε ότι θα δίνεται Golden Visa και για επενδύσεις 250.000 ευρώ σε start-up επιεχειρήσεις από 1-1-2025.

      Πρώτος μίλησε ο πρόεδρος του ΣΟΕ, Μιχάλης Αργυρού, υπογραμμίζοντας ότι η ελληνική οικονομία αναπτύσσεται ταχύτερα από την οικονομία της ΕΕ και αυτό αντανακλάται σε αύξηση των εισοδημάτων που είναι μεγαλύτερη από τον πληθωρισμό.

      Ο κ. Αργυρού είπε πως η ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας είναι διατηρήσιμη, γιατί σε αντίθεση με το παρελθόν, στηρίζεται όλο και περισσότερο στις επενδύσεις και τις εξαγωγές.

      Επισήμανε, επίσης, ότι η Ελλάδα επαναβιομηχανοποιείται, καθώς η βιομηχανική παραγωγή αυξάνεται κόντρα σε ό,τι συμβαίνει στην ΕΕ, με την αύξησή της να είναι η πέμπτη μεγαλύτερη στην ΕΕ από το 2021.

      Αυξάνεται το πρόγραμμα Ηρακλής κατά 1 δισ. ευρώ

      Συμπληρωματικό προϋπολογισμό ύψους 900 εκατ. ευρώ για το 2024 θα καταθέσει στη Βουλή τις επόμενες ημέρες το υπουργείο Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, προκειμένου να ενισχυθεί το ΠΔΕ και να ανέλθει στα 13,1 δισ. ευρώ. Το ποσό αυτό θα προέλθει από δύο πηγές, την ανάπτυξη της οικονομίας (2η ταχύτερη στην Ευρωπαϊκή Ένωση) και την αντιμετώπιση της φοροδιαφυγής.

      Αυτό ανέφερε ο υπουργός Κωστής Χατζηδάκης, στη συνέντευξη Τύπου για την εξειδίκευση των μέτρων που εξήγγειλε στη ΔΕΘ ο πρωθυπουργός.

      Παράλληλα, ο υπουργός έκανε αναφορά σε τέσσερα σημεία για μια σύγχρονη και ανθεκτική στην κρίση οικονομία:

      1. Υγιές τραπεζικό σύστημα. Ολοκληρώθηκε η αποεπένδυση σε Eurobank, Alpha και Πειραιώς και προχωρά στην Εθνική Τράπεζα. Δημιουργήθηκε ο 5ος πυλώνας με τη συγχώνευση Τράπεζας Αττικής και Παγκρήτιας. Τα «κόκκινα» δάνεια με τη συμβολή του προγράμματος «Ηρακλής» μειώθηκαν από 40% τον Ιούλιο 2019 σε 7,5% τον Μάρτιο 2024. Συνολικά σε τράπεζες και services περιορίστηκαν από 92 δισ. ευρώ το 2020- 2021 σε 69 δισ. ευρώ το 2023. Το πρόγραμμα «Ηρακλής» θα αυξηθεί κατά 1 δισ. ευρώ, σε συνεργασία με ΕΕ, προκειμένου τα «κόκκινα» δάνεια να βρεθούν στον μέσο όρο της ΕΕ.

      2. Φορολογικά κίνητρα για δαπάνες έρευνας. Εισάγονται νέες περιπτώσεις χορήγησης προσαυξημένων ποσοστών επιχορήγησης ύψους 250- 315% (από 200%) για επιστημονική και τεχνολογική έρευνα και 250% για συνεργασία start ups. Η αύξηση των ορίων στην start up visa σημαίνει ότι οι επενδύσεις δεν σημαίνουν μόνον ακίνητα, αλλά σημαίνουν και καινοτομία.

      Νέα δράση του ΕΣΠΑ 350 εκατ. ευρώ για συγχωνεύσεις και χρηματοδότηση του 50% του κόστους επενδύσεων των μικρομεσαίων επιχειρήσεων. Περαιτέρω επιχορήγηση 10% για επιχειρήσεις που αποτελούν προϊόν συγχώνευσης.

      Θα υπάρξει Patent Fund από την Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα για τη χρηματοδότηση διεθνούς πατέντας και την ανάπτυξη Minimum Viable Patent.

      3. Δημιουργία του Εθνικού Επενδυτικού Ταμείου με αρχικό κεφάλαιο 300 εκατ. ευρώ. Η Black Rock θα εισηγηθεί έως τις 30 Σεπτεμβρίου την κατάλληλη εταιρική δομή και οργάνωση.

      4. Ενίσχυση της ανθεκτικότητας απέναντι στις φυσικές καταστροφές, με τον προϋπολογισμό της δράσης να έχει αυξηθεί στα 600 εκατ. ευρώ. Οι νέες πρωτοβουλίες έχουν ως εξής:

      • 20% έκπτωση στον ΕΝΦΙΑ για ασφάλιση από φυσικές καταστροφές για ακίνητα αξίας έως 500.000 ευρώ.
      • 10% έκπτωση στα ακίνητα μεγαλύτερης αξίας εφόσον έχουν ασφαλιστεί έως 1/6/2025.
      • Υποχρεωτική ασφάλιση από 1/6/2025 για επιχειρήσεις με κύκλο εργασιών άνω των 500.000 ευρώ.
      • Υποχρεωτική ασφάλιση από φυσικές καταστροφές από 1/1/2025 για όλα τα οχήματα ιδιωτικής και επαγγελματικής χρήσης.

      Τι ισχύει για αγρότες και αγροτικό πετρέλαιο

      Οι δικαιούχοι κατ' επάγγελμα αγρότες που θα έχουν από την 1η Ιανουαρίου 2025 μηδενικό συντελεστή ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο υπολογίζονται στους 298.000, σύμφωνα με τον υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, Κώστα Τσιάρα.

      Τέλος κρουαζιέρας

      Τα έσοδα από τον τουρισμό εκτιμάται ότι θα φτάσουν φέτος τα 22 δισεκατομμύρια ευρώ, σύμφωνα με την υπουργό Τουρισμού, Όλγα Κεφαλογιάννη.

      Η κ. Κεφαλογιάννη ανακοίνωσε την επιβολή κλιμακωτού τέλους για τους επιβάτες κρουαζιέρας, το οποίο θα διαμορφώνεται ανάλογα με το νησί και την τουριστική περίοδο. Παράλληλα, προανήγγειλε την αύξηση του τέλους ανθεκτικότητας που θα ισχύει για βραχυχρόνιες μισθώσεις, ενοικιαζόμενα καταλύματα και ξενοδοχεία. Όσον αφορά τις βραχυχρόνιες μισθώσεις, από την 1η Ιανουαρίου 2025 δεν θα επιτρέπονται νέες εγγραφές στο κέντρο της Αθήνας για τουλάχιστον ένα έτος.

      Ο αναπληρωτής υπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών, Νίκος Παπαθανάσης, αναφέρθηκε σε μια «σημαντική αύξηση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων κατά 900 εκατομμύρια ευρώ για το 2024», επισημαίνοντας ότι μέχρι το 2026 αναμένεται ετήσια αύξηση των επενδυτικών πόρων κατά 10-17%.

      Όπως σημείωσε, «η αύξηση αυτή είναι ρεκόρ για το ΠΔΕ, το οποίο φτάνει πλέον τα 13,1 δισεκατομμύρια ευρώ συνολικά. Σήμερα, η Ελλάδα κατατάσσεται στην 6η θέση στην απορρόφηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης».

      Πηγή: Ethnos.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΚΩΣΤΑΣ ΤΖΟΥΜΑΣ/ EUROKINISSI
    • Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα
      Τα μέτρα στήριξης για νέους και οικογένειες - Τι αλλάζει στα επιδόματα

      Τα μέτρα με στόχο την ενίσχυση και ελάφρυνση των οικογενειών και συγκεκριμένα για το δημογραφικό ζήτημα, την αναμόρφωση των κοινωνικών επιδομάτων και τη στήριξη των εργαζόμενων γονιών που εξήγγειλε, μεταξύ άλλων, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη ΔΕΘ, εξειδικεύονται από τους αρμόδιους υπουργούς.

      Η Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου ξεκίνησε με την υπουργό Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη η οποία αναφέρθηκε στα μείζονα θέματα που περιλαμβάνει η ατζέντα των νέων μέτρων και δράσεων για το υπουργείο Οικογένειας και Κοινωνικής Συνοχής.

      Ανάμεσα σε αυτά περιλαμβάνονται τα εξής:

      1. Ενίσχυση του ελάχιστου εγγυημένου εισοδήματος

      2. Νέες παροχές σε τρίτεκνες οικογένειες

      • Αναγνώριση ιδιότητας εφ’ όρου ζωής
      • Θεσπίζεται πιστοποίηση

      3. Φοροαπαλλαγή οικειοθελών παροχών σε νέους γονείς

      • Παροχές σε νέο γονέα για έως 12 μήνες από την απόκτηση τέκνου, μέχρι το ποσό των 5.000 ευρώ, με αύξηση ανά εξαρτώμενο μέλος.
      • Προστασία των αποδοχών
      • Θεσπίζεται πλήρης φοροαπαλλαγή για τα vouchers των βρεφονηπιακών σταθμούς

      4. Πρόσβαση σε βρεφονηπιακούς σταθμούς ΚΔΑΠ και ΚΔΑΠΑμεΑ

      - vouchers σε όλα τα βρέφη και τα νήπια, με επιπλέον χρηματοδότηση για το 2024 ο τελικός προϋπολογισμός έφτασε σχεδόν στα 380 εκατ. ευρώ

      • 20.000 νέες θέσεις σε δημοτικούς και ιδιωτικούς βρεφικούς σταθμούς. Αυτό το πρόγραμμα θα είναι στον «αέρα» τον Οκτώβριο

      5. Πανελλαδική εφαρμογή του προγράμματος «Νταντάδες της Γειτονιάς»

      • Έχει ήδη διπλασιαστεί το vouchers και διευρύνεται. Από το α’ τρίμηνο του 2025 θα προσφέρεται σε όλους τους δήμους της χώρας.

      6. Επιπλέον Παροχές

      • Κατάργηση του φόρου 15% στις ιδιωτικές ασφάλειες υγείας για παιδιά μέχει 18 ετών
      • Δωρεάν προληπτικός έλεγχος γονιμότητας σε γυναίκες

      Προνοιακά επιδόματα ΟΠΕΚΑ

      Όπως επισήμανε η κ. Ζαχαράκη υπάρχουν ορισμένες στρεβλώσεις οι οποίες πρέπει να αντιμετωπιστούν για να γίνεται σωστό «μοίρασμα» και αυτό θα γίνει με αναγκαίες μεταρρυθμίσεις.

      Το πεδίο εφαρμογής αφορά στα τρία μεγαλύτερα επιδόματά βάσει προϋπολογισμού και αριθμού δικαιούχων:

      • Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα
      • Επίδομα Στέγασης
      • Επίδομα Παιδιού

      Τα βασικά χαρακτηριστικά της αναμόρφωσης περιλαμβάνουν την αύξηση του ποσού των 3 επιδομάτων, διευρύνονται τα εισοδηματικά κριτήρια και γίνεται εξορθολογισμός μέσω της εισαγωγής / βελτίωσης περιουσιακών στοιχείων.

      Τι αλλάζει στα επιδόματα

      Ενοποιείται η 2η και η 3η εισοδηματική κλίμακα του επιδόματος παιδιού σε μία, και έτσι αυξάνεται το επίδομα παιδιού της 3ης εισοδηματικής κλίμακας από τα 28 ευρώ ανά παιδί σε 45 ευρώ ανά παιδί κι 90 ευρώ για τρίτο παιδί και κάθε επόμενο.

      Η 1η κλίμακα αυξάνεται ώστε το ποσό ενίσχυσης να εξισωθεί με τη νέα κλίμακα του νέου Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος σε 75 ευρώ και περαιτέρω σε 150 ευρώ για το τρίτο παιδί και κάθε επόμενο. Επιπλέον εισάγονται περιουσιακά κριτήρια κινητής και ακίνητης περιουσίας, που σήμερα δεν υπάρχουν, τα οποία θα είναι διευρυμένα σε σχέση με τα άλλα επιδόματα.

      Άρα, για παράδειγμα ένα ζευγάρι με 2 παιδιά χωρίς εισοδήματα από τα ανωτέρω, θα λαμβάνει 535 ευρώ, ενώ λάμβανε 432 ευρώ μηνιαίως.

      Ποσοστό του εισοδήματος από μισθωτή εργασία (20% σε επίδομα παιδιού και στέγασης και 30% στο ΕΕΣ) δεν θα προσμετράται στα εισοδηματικά όρια ώστε να δοθεί κίνητρο προς εργασία.

      Απασχόληση και συνταξιούχοι

      Από την πλευρά του υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Νίκη Κεραμέωςη αναφέρθηκε στα μέτρα που στόχο έχουν την τόνωση της απασχόλησης και την στήριξη των συνταξιούχων.

      Όσον αφορά την απασχόληση:

      • Αύξηση κατώτατου μισθού
      • Μείωση των ασφαλιστικών εισφορών
      • Αναμόρφωση του επιδόματος ανεργίας
      • Κίνητρα για επιχειρήσεις να στηρίζουν νέους γονείς

      Όσον αφορά τους συνταξιούχους:

      • Αύξηση των συντάξεων κατ' εκτίμηση από 2,2% έως 2,5%, από 1η Ιανουαρίου 2025. Αυτή η αύξηση θα φανεί στις συντάξεις που θα πληρωθούν τον Δεκέμβριο του 2024.
      • Έκτακτη ενίσχυση συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά άνω των 10 ευρώ, από 100 έως 200 ευρώ.

      Στην Διυπουργική Συνέντευξη Τύπου που πραγματοποιήθηκε στη Γενική Γραμματεία Επικοινωνίας και Ενημέρωσης, συμμετείχαν η Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Νίκη Κεραμέως, η Υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας Σοφία Ζαχαράκη και ο Υφυπουργός Εθνικής Οικονομίας και Οικονομικών Θάνος Πετραλιάς.

      Πηγή: Cnn.gr - ΦΩΤΟΓΡΑΦΙΑ: ΤΑΤΙΑΝΑ ΜΠΟΛΑΡΗ/ EUROKINISSI
    Sites του Ομίλου

    Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

    Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

    Up & High Media & Productions

    ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
    Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

    Μέλος του 
    Μητρώο ΜΗ

    Βλαχαντώνη Ολυμπία - Μεσιτικό Γραφείο