Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022 09:31

Υπάρχει επισιτιστική επάρκεια στην αγορά διαβεβαιώνουν φορείς του λιανεμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων

Γράφτηκε από τον
Ad Slot

Ανησυχία συνεχίζει να προκαλεί ο πόλεμος της Ουκρανία και τα προβλήματα που δημιουργεί σε παγκόσμιο επίπεδο σε προϊόντα όπως άλευρα και ηλιέλαια/σπορέλαια. Την ίδια στιγμή φορείς της ελληνικής αγοράς διαβεβαιώνουν για επάρκεια τροφίμων και ομαλή λειτουργία της εφοδιαστικής αλυσίδας ενώ τα αρμόδια υπουργεία λαμβάνουν σειρά μέτρων για την επισιτιστική ασφάλεια.

Τη βεβαιότητά του ότι οι επιχειρήσεις του κλάδου «καταβάλουν κάθε προσπάθεια ώστε να διασφαλίσουν την αδιάκοπη και ομαλή λειτουργία τής εφοδιαστικής αλυσίδας» εκφράζει μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων, Γρηγόρης Αντωνιάδης. «Στην Ελληνική Βιομηχανία Τροφίμων παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην παγκόσμια αγορά (επάρκεια, κόστος πρώτων υλών/ενέργειας), που προκύπτουν για διάφορους λόγους (κλιματική, υγειονομική κρίση, κλπ.), αλλά και λόγω της πρόσφατης γεωπολιτικής κρίσης» αναφέρει ο κ. Αντωνιάδης και προσθέτει: «Η βιομηχανία μας, όντας ένας καθοριστικός κλάδος της μεταποίησης σε ευρωπαϊκό και εθνικό επίπεδο, έχει πάντοτε ως στόχο και μέλημά της την προσφορά στους καταναλωτές ασφαλών και ποιοτικών προϊόντων διατροφής».

Στο ίδιο μήκος κύματος ο retail analyst Κωνσταντίνος Μαχαίρας, μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, σημειώνει ότι τόσο η ελληνική βιομηχανία όσο και το οργανωμένο λιανεμπόριο αυτή τη κρίσιμη στιγμή «βάζει πλάτη» και ενεργεί προς όφελος του καταναλωτή. «Η στήριξη λιανεμπόρων και προμηθευτών είναι άξια συγχαρητηρίων και πολύ καλύτερη σε σχέση με άλλες χώρες. Παράλληλα οι τιμές των προϊόντων είναι σε πολύ καλύτερο επίπεδο από άλλες χώρες, παρά τα μεγάλα προβλήματα που δημιουργεί στις επιχειρήσεις τόσο η αύξηση του ενεργειακού κόστους και των πρώτων υλών, όσο και οι γεωπολιτικές εξελίξεις» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.

Στο πλαίσιο αυτό, όπως αναφέρει, υπάρχει προς το παρόν μεγάλη επάρκεια προϊόντων στην αγορά για τους καταναλωτές. «Οι εγχώριες βιομηχανίες κάνουν τεράστιες προσπάθειες να βρουν πρώτες ύλες, ώστε να μην έχουν προβλήματα, κάνοντας εισαγωγές από άλλες χώρες εκτός Ευρώπης» επισημαίνει ο κ. Μαχαίρας και συμπληρώνει: «Λύσεις βρίσκονται πάντα». Ωστόσο επισημαίνει ότι «εάν η κρίση στην Ουκρανία έχει μεγάλη διάρκεια είναι αμφίβολη η εξέλιξη των πραγμάτων και ευνόητο ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά». Παράλληλα, εστιάζει στο πρόβλημα που υπάρχει με τις ζωοτροφές καθώς καλπάζουν οι τιμές των πρώτων υλών και εντείνονται τα προβλήματα που διαπιστώνονται στις εισαγωγές. «Το πρόβλημα με τις ζωοτροφές είναι μεγάλο.

Μην εκπλαγείτε αν δείτε η τιμή του κοτόπουλου ανά κιλό να διπλασιαστεί ή να πάει και παραπάνω. Δυστυχώς δεν υπάρχουν πρώτες ύλες για ζωοτροφές και εκεί είναι το μεγάλο πρόβλημα και για τη χώρα μας» τονίζει ο κ. Μαχαίρας.

Προβληματισμός και λήψη έκτακτων μέτρων


Οι τρέχουσες εξελίξεις προκαλούν προβληματισμό στο υπουργείο Ανάπτυξης & Επενδύσεων, το οποίο προχώρησε στη λήψη έκτακτων μέτρων για την εξασφάλιση της επάρκειας γεωργικών προϊόντων και τροφίμων για την επισιτιστική ασφάλεια και την αποφυγή αθέμιτων εμπορικών πρακτικών. Μάλιστα ήδη επιβλήθηκε διοικητικό πρόστιμο ύψους 647.000 ευρώ, με απόφαση του υπουργού Ανάπτυξης & Επενδύσεων, Άδωνι Γεωργιάδη, σε μεγάλη αλυσίδα σούπερ μάρκετ διότι σε έλεγχο που διενήργησαν ελεγκτές της Διϋπηρεσιακής Μονάδας Ελέγχου της Αγοράς (ΔΙΜΕΑ) διαπιστώθηκε ότι πωλούσε με μεγαλύτερο μεικτό περιθώριο κέρδους κατά παράβαση της νομοθεσίας. Σημειώνεται ότι πρόκειται για το μεγαλύτερο πρόστιμο στην ιστορία της Γενικής Γραμματείας Εμπορίου και Προστασίας του Καταναλωτή.

Εξάλλου, όπως ανακοίνωσε μιλώντας πρόσφατα στη Βουλή ο κ.Γεωργιάδης, προβλέπεται με ρύθμιση η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων για ορισμένα γεωργικά προϊόντα και τρόφιμα, οι αγορές των οποίων διαταράσσονται κατά την τρέχουσα κρίση. Δηλαδή, επιχειρήσεις που δραστηριοποιούνται στην αλυσίδα παραγωγής, εισαγωγής, εμπορίας, πώλησης, μεσιτείας, διακίνησης, διανομής και αποθήκευσης γεωργικών προϊόντων και τροφίμων στην ελληνική Επικράτεια, πρέπει να υποβάλλουν τα στοιχεία αποθεμάτων σε: α) πρώτες ύλες για την παραγωγή λιπασμάτων, β) λιπάσματα, γ) ζωοτροφές, δ) ωμά δημητριακά παντός είδους και ιδίως σιτάρι ή σμιγάδι, σίκαλη, κριθάρι, βρώμη, καλαμπόκι, εδώδιμο φαγόπυρο, ε) άλευρα και ιδίως αλεύρια σιταριού ή σμιγαδιού και αλεύρια δημητριακών, στ) ηλίανθο, και ζ) φυτικά έλαια, εκτός από το ελαιόλαδο, και ιδίως ηλιέλαιο (έλαιο ηλιοτροπίου), φοινικέλαιο και αραβοσιτέλαιο. Ο υπουργός Ανάπτυξης & Επενδύσεων, μιλώντας στην Βουλή, διαβεβαίωσε ότι υπάρχει επάρκεια προϊόντων στα ράφια των σούπερ μάρκετ και δεν χρειάζεται να δημιουργείται πανικός χωρίς λόγο. Σύμφωνα με τον υπουργό, η υποχρέωση υποβολής δήλωσης αποθεμάτων από τις επιχειρήσεις γίνεται «ώστε να έχει το κράτος μας την πλήρη εικόνα της επάρκειας αυτών των προϊόντων και κυρίως να μην επιτρέψουμε, κάποιοι να προκαλέσουν τεχνητή έλλειψη στην αγορά και με την τεχνητή έλλειψη αυτή να θησαυρίσουν είτε με τη μαύρη αγορά, είτε αυξάνοντας τεχνητά πάρα πολύ την τιμή τους, περισσότερο από ό,τι προκαλείται από τη διεθνή κρίση».

Από την πλευρά του, σε πρόσφατες δηλώσεις του, ο πρόεδρος ΕΒΕΠ & ΠΕΣΑ, Βασίλης Κορκίδης, επισήμανε ότι «η σημερινή πραγματικότητα της ελληνικής αγοράς είναι οι μεγάλες αυξήσεις, αλλά χωρίς ελλείψεις» Σύμφωνα με τον κ. Κορκίδη, «η σωστή, μάλιστα, διαχείριση με την παρακολούθηση αποθεμάτων συγκεκριμένων προϊόντων στην αγορά, όπως το αλεύρι και το ηλιέλαιο, μπορεί να καλύψει την απότομη αύξηση της ζήτησης, δεν θα δημιουργήσει κενά εφοδιασμού από τις αποθήκες στα ράφια και θα προστατεύσει τον καταναλωτή από αυξήσεις πανικού, υπό τον φόβο ελλείψεων τροφίμων, που δεν υπάρχουν».

Την ίδια στιγμή μεγάλες αλυσίδες σούπερ μάρκετ βάζουν περιορισμό στις αγορές ηλιέλαιου/σπορέλαιου, αλεύρων και ζάχαρης στο πλαίσιο των διεθνών εξελίξεων και για την καλύτερη εξυπηρέτηση των πελατών τους. Οι αλυσίδες ξεκινώντας από τα ηλεκτρονικά τους καταστήματα, προχωρούν σε περιορισμούς προκειμένου να εξασφαλίσουν ομαλή τροφοδοσία της αγοράς ενώ πλέον επεκτείνουν το μέτρο του πλαφόν αγοράς και στα φυσικά καταστήματα. Στο πλαίσιο αυτό, οι καταναλωτές μπορούν να προμηθευτούν για παράδειγμα από μεγάλη αλυσίδα μέχρι τρεις συσκευασίες προϊόντων αραβοσιτέλαιου και ηλιέλαιου 1 λίτρου ή 2 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας, μέχρι δύο τεμάχια σπορέλαιου 5 λίτρων ανεξαρτήτως μάρκας ή μέχρι 3 τεμάχια στα άλευρα για όλους τους τύπους. Τα όρια αυτά ισχύουν για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό αλλά και το φυσικό κατάστημα. Σε άλλο μεγάλο σούπερ μάρκετ υπάρχει πλαφόν αγορών μέσω του e-market ορισμένων κωδικών αλεύρων, στο ηλιέλαιο στο αραβοσιτέλαιο και στη λευκή κρυσταλλική ζάχαρη.

Αντίστοιχα, φυσικά καταστήματα άλλης μεγάλης αλυσίδας έχουν θέσει πλαφόν στο ηλιέλαιο, έως 4 τεμάχια για τις συσκευασίες του 1 λίτρου και 2 λίτρων και έως ένα τεμάχιο για τις συσκευασίες των 5 λίτρων. Η αλυσίδα επιβάλλει ανάλογο όριο αγοράς στο ηλιέλαιο και για παραγγελίες από το ηλεκτρονικό κατάστημα.

Αναφορικά με τα οπωροκηπευτικά, αισιοδοξία επικρατεί στην αγορά με εμπόρους και παραγωγούς να διαβεβαιώνουν ότι δεν υπάρχει μέχρι σήμερα ζήτημα επάρκειας σε αυτά τα είδη. «Η αγορά, με συντονισμένες ενέργειες των επιχειρήσεων, εξασφαλίζει την επάρκεια», ανέφερε πρόσφατα ο διευθύνων σύμβουλος του Οργανισμού Κεντρικών Αγορών και Αλιείας, Απόστολος Αποστολάκος, στο πλαίσιο επίσκεψης του πρωθυπουργού στην Κεντρική Λαχαναγορά του Ρέντη. Από την πλευρά του, ο πρωθυπουργός δήλωσε ότι το κράτος έχει λάβει μέτρα για τη στήριξη του αγροτικού κόσμου, ο οποίος θα ευνοηθεί επίσης από την επιστροφή του ΕΦΚ για το αγροτικό πετρέλαιο το 2022, την επιδότηση 80% της ρήτρας αναπροσαρμογής στο ηλεκτρικό ρεύμα για τις αγροτικές εκμεταλλεύσεις και τη μετάταξη των ζωοτροφών και των λιπασμάτων στον χαμηλό συντελεστή ΦΠΑ, δηλαδή στο 6%.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Τελευταία τροποποίηση στις Κυριακή, 27 Μαρτίου 2022 11:16

Σχετικά Άρθρα

  • Από τους «πολέμους για το πετρέλαιο» στους «πολέμους για τα τρόφιμα» – Κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια;
    Από τους «πολέμους για το πετρέλαιο» στους «πολέμους για τα τρόφιμα» – Κινδυνεύει η επισιτιστική ασφάλεια;

    Ο πληθωρισμός στα τρόφιμα «τρέχει» με τους υψηλότερους ρυθμούς στη μεταπολεμική ιστορία - Οι γεωπολιτικές εντάσεις & η κλιματική αλλαγή ωθούν τις χώρες σε συγκρούσεις για τη φθίνουσα προσφορά αγαθών.

    Βρίσκεται σε κίνδυνο η παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια; Το αυξημένο κόστος των τροφίμων είναι το νέο πεδίο μάχης; Οι επόμενοι πόλεμοι θα γίνουν για τα τρόφιμα;

    Κανείς δεν μπορεί να δώσει μια ξεκάθαρη απάντηση παρά μόνο να εστιάσει σε ορισμένα από τα δεδομένα: O πληθωρισμός των τροφίμων «τρέχει» με τους υψηλότερους ρυθμούς στη μεταπολεμική ιστορία και ο προστατευτισμός και η κλιματική αλλαγή δημιουργούν ένα ασφυκτικό πλαίσιο στην παγκόσμια διατροφική αλυσίδα.

    Ανατολή, Δύση και επαρκή αποθέματα – Τα δεδομένα και η «μάχη» που δίνεται

    Πρόσφατα το πρακτορείο Bloomberg αποκάλυψε ότι Κινέζοι κορυφαίοι αξιωματούχοι έλαβαν εντολή να δημιουργήσουν επαρκή αποθέματα στους τομείς της ενέργειας, των εμπορευμάτων και των τροφίμων. Απέναντι στην υπερδύναμη από την Ανατολή η Δύση επεξεργάζεται τα δεδομένα και από τη μια δίνει τη μάχη να ομαλοποιηθεί η κατάσταση στον τομέα της προσφοράς και από την άλλη έχει πάντα στο μυαλό της δεύτερες σκέψεις για δημιουργία αποθεμάτων.

    Ο πληθωρισμός τροφίμων και η… κρατική παρέμβαση

    Με τις γεωπολιτικές εντάσεις να αυξάνονται και την κλιματική αλλαγή να δηλώνει «παρούσα» εξαιρετικό ενδιαφέρον έχουν οι απόψεις των ανθρώπων της αγοράς που καλούνται να «διαβάσουν» αυτό που έρχεται…

    Ο κόσμος οδεύει προς «επισιτιστικούς πολέμους» σύμφωνα με έναν από τους μεγαλύτερους εμπόρους αγροτικών εμπορευμάτων του κόσμου.

    «Έχουμε κάνει πολλούς πολέμους για το πετρέλαιο. Θα κάνουμε ακόμα μεγαλύτερους πολέμους για τα τρόφιμα και το νερό», δήλωνε ο Sunny Verghese, διευθύνων σύμβουλος της Olam Agri, ενός οίκου εμπορίας αγροτικών προϊόντων με έδρα τη Σιγκαπούρη.

    Μιλώντας στο συνέδριο καταναλωτών «Redburn Atlantic και Rothschild», γράφουν οι Financial Times, ο Verghese προειδοποίησε ότι οι εμπορικοί φραγμοί που επιβάλλουν οι κυβερνήσεις που προσπαθούν να ενισχύσουν τα εγχώρια αποθέματα τροφίμων έχουν επιδεινώσει τον πληθωρισμό των τροφίμων.

    Οι μεγάλοι έμποροι αγροτικών εμπορευμάτων, που αποκόμισαν κέρδη ρεκόρ το 2022 μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία – εκτινάσσοντας τις τιμές των τροφίμων στα ύψη- έχουν κατηγορηθεί ότι επιδείνωσαν τον πληθωρισμό στα τρόφιμα μέσω προσαυξήσεων που επέβαλαν για να αυξήσουν τα κέρδη τους.

    Αλλά ο Verghese δεν υιοθετεί εξ ολοκλήρου το παραπάνω υποστηρίζοντας πως ο αυξημένος πληθωρισμός τροφίμων είναι εν μέρει αποτέλεσμα κρατικών παρεμβάσεων. Όπως είπε, ο πολλαπλασιασμός των μη δασμολογικών εμπορικών φραγμών το 2022 -ως απάντηση στον πόλεμο (συνολικά 1.266 από 154 χώρες σύμφωνα με τη μέτρησή του)- έχει «δημιουργήσει μια υπερβολική ανισορροπία προσφοράς-ζήτησης».

    Παιχνίδια στην γεωπολιτική σκακιέρα

    Οι πλουσιότερες χώρες δημιουργούσαν πλεονάσματα σε στρατηγικά αγαθά, οδηγώντας σε υπερβολική ζήτηση και με τη σειρά τους σε υψηλότερες τιμές σημείωσε. «Η Ινδία, η Κίνα, όλοι έχουν αποθέματα ασφαλείας, αυτό επιδεινώνει το παγκόσμιο πρόβλημα», πρόσθεσε.

    Οι τιμές των τροφίμων άρχισαν να ανεβαίνουν λόγω της πανδημίας του κορονοϊού και εκτινάχθηκαν μετά την εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία. Η επισιτιστική ανασφάλεια στις φτωχότερες χώρες επιδεινώθηκε και οι καταναλωτές σε όλο τον κόσμο βρέθηκαν αντιμέτωποι με άνευ προηγουμένου κρίση κόστους ζωής.

    Στο μεταξύ η κλιματική ήρθε να δυσχεραίνει τη γεωργική παραγωγή παγκοσμίως στρέφοντας τις κυβερνήσεις όλο και περισσότερο σε πολιτικές προστατευτισμού.

    Το 2022, η Ινδονησία απαγόρευσε τις εξαγωγές φοινικέλαιου για να προστατεύσει την τοπική αγορά, ενώ πέρυσι η Ινδία επέβαλε εξαγωγικούς περιορισμούς σε ορισμένους τύπους ρυζιού σε μια προσπάθεια να περιορίσει την άνοδο των εγχώριων τιμών ενόψει και προκάλεσε φόβους για ελλείψεις στην εφοδιαστική αλυσίδα.

    «Αυτό είναι ακριβώς το λάθος» δηλώνει ο Verghese και προβλέπει: «Θα το βλέπετε όλο και περισσότερο αυτό».

    Και η κλιματική αλλαγή στην εξίσωση

    Η Olam Group, που επεξεργάζεται και προμηθεύει σιτηρά, σπόρους, βρώσιμα έλαια, ρύζι και βαμβάκι, είναι μέρος του ευρύτερου ομίλου Olam. Η δραστηριότητά της στον τομέα τροφίμων και αγροτικών προϊόντων (προμηθεύει συστατικά, ζωοτροφές και ίνες σε παγκόσμια brands όπως η Nestle και η Unilever) πέρασε μια δύσκολη χρονιά.

    Η εταιρεία, που έχει αφήσει το στίγμα της στην Ασία και στην Αφρική, ερευνήθηκε από τις αρχές της Νιγηρίας πέρυσι μετά από αναφορές σε μέσα ενημέρωσης πως ενεπλάκη σε απάτη ύψους πολλών δισεκατομμυρίων δολαρίων. Οι μετοχές της εταιρείας έκαναν άλμα τον Φεβρουάριο όταν απαλλάχθηκε από τις κατηγορίες.

    Ο Verghese, αναφερόμενος στην επίπτωση της κλιματικής αλλαγής στις παγκόσμιες αποδόσεις, απηύθυνε έκκληση στα διευθυντικά στελέχη των καταναλωτικών κλάδων, συμπεριλαμβανομένων των αφεντικών της Coca Cοla και της Associated British Foods, να «ξυπνήσουν» και να αναλάβουν περισσότερη δράση για την κλιματική αλλαγή.

    Οι κυβερνήσεις θα πρέπει να χρεώνουν φόρο για τις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα, όπως υποστήριξε. «Οι εκπομπές είναι δωρεάν σήμερα, άρα ρυπαίνουμε αδιάκριτα» είπε.

    Σε ένα κόσμο που αλλάζει ραγδαία ο «πόλεμος των αποθεμάτων» υπάρχει και δεν υπάρχει… Αν κάνουμε την υπόθεση πως υπάρχει δεν είναι δύσκολο να φανταστούμε τους νικητές. Αυτούς που θα στοκάρουν σε μεγαλύτερη κλίμακα, γρηγορότερα και φτηνότερα προϊόντα στρατηγικής σημασίας. Θα είναι οι χώρες που κατέχουν την κορυφή της πυραμίδας οικονομικής και γεωπολιτικής ισχύος.

    Πηγή: in.gr

  • Παγκόσμια ανησυχία για νέα επισιτιστική κρίση: Αυξήθηκαν οι τιμές των σιτηρών μετά τις ρωσικές επιθέσεις με drones στην Οδησσό
    Παγκόσμια ανησυχία για νέα επισιτιστική κρίση: Αυξήθηκαν οι τιμές των σιτηρών μετά τις ρωσικές επιθέσεις με drones στην Οδησσό

    Φόβους για παγκόσμια επισιτιστική κρίση προκαλεί η κλιμάκωση του πολέμου στην Ουκρανία, έπειτα και από τις νέες επιθέσεις με drones σε ουκρανικά σιτηρά.

    Αυξήθηκαν οι τιμές των τροφίμων

    Οι ρωσικές επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη που πραγματοποιήθηκαν σήμερα νωρίς το πρωί σε λιμάνι της Οδησσού, κατέστρεψαν σχεδόν 40.000 τόνους σιτηρών που προορίζονταν για χώρες της Αφρικής, αλλά και την Κίνα και το Ισραήλ, δήλωσε ο αντιπρόεδρος της ουκρανικής κυβέρνησης, Ολεξάντρ Κουμπρακόφ.

    «Οι Ρώσοι επιτέθηκαν σε αποθήκες και σιλό σιτηρών, σχεδόν 40 χιλιάδες τόνοι σιτηρών, τους οποίους ανέμεναν οι χώρες της Αφρικής, η Κίνα και το Ισραήλ, καταστράφηκαν», ανέφερε ο Κουμπρακόφ σε ανάρτησή του στην πλατφόρμα κοινωνικής δικτύωσης X, πρώην Twitter.

    Μετά το συγκεκριμένο πλήγμα, οι τιμές των σιτηρών παρουσίασαν άνοδο: Στο χρηματιστήριο εμπορευμάτων του Σικάγο, οι τιμές αυξήθηκαν κατά 5% αμέσως μόλις γνωστοποιήθηκε η εν λόγω επίθεση, μια τάση που παρέμεινε ανοδική καθ όλη τη διάρκεια της ημέρας.

    Σημειώνεται πως η Ουκρανία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας σιτηρών στον κόσμο και πολλές χώρες εξαρτώνται από τις εξαγωγές αυτές για να διασφαλίσουν την επισιτιστική τους ασφάλεια.

    Ρωσία: Θα επιστρέψουμε στη συμφωνία για τα ουκρανικά σιτηρά, μόνο όταν εξυπηρετηθούν τα συμφέροντά μας

    Την ίδια ώρα, σήμερα πραγματοποιήθηκε τηλεφωνική επικοινωνία μεταξύ του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και του Βλαντιμίρ Πούτιν. Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Επικοινωνίας της τουρκικής προεδρίας, κατά τη διάρκεια της συνομιλίας, οι δύο ηγέτες συμφώνησαν για την επίσκεψη του κ. Πούτιν στην Τουρκία.

    Εκφράζοντας τις ευχαριστίες του προς τον ομόλογό του για τα δύο αμφίβια πυροσβεστικά αεροσκάφη που απέστειλε η Ρωσία για την καταπολέμηση των πυρκαγιών στην Τουρκία, ο Ερντογάν εξέφρασε την ικανοποίησή του για το αυξανόμενο ενδιαφέρον των Ρώσων τουριστών για την Τουρκία και εξέφρασε την πεποίθησή του ότι, μέσω συλλογικών προσπαθειών, θα καταρριφθεί ρεκόρ στον τουρισμό φέτος.

    Τονίζοντας ότι κατά τη διάρκεια του πολέμου Ρωσίας-Ουκρανίας δεν πρέπει να γίνονται βήματα που μπορεί να κλιμακώσουν την ένταση, ο Ερντογάν υπογράμμισε τη σημασία της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα, την οποία θεωρεί “γέφυρα ειρήνης”.

    Επισημαίνοντας ότι η μακροπρόθεσμη διακοπή της Πρωτοβουλίας για τη Μαύρη Θάλασσα δεν θα είναι προς όφελος κανενός και ότι οι χώρες με χαμηλό εισόδημα που έχουν ανάγκη από σιτηρά θα υποφέρουν περισσότερο, ο Ερντογάν τόνισε ότι οι τιμές των σιτηρών, οι οποίες μειώθηκαν κατά 23% κατά την περίοδο εφαρμογής, αυξήθηκαν κατά 15% τις τελευταίες δύο εβδομάδες.

    Πιέσεις για επανέναρξη συνομιλιών

    Στο μεταξύ, νωρίτερα η πρέσβειρα των ΗΠΑ στα Ηνωμένα Έθνη δήλωσε αισιόδοξη για το ενδεχόμενο να ξαναρχίσουν συνομιλίες, προκειμένου να επανέλθει σε ισχύ η συμφωνία ανάμεσα στη Ρωσία και την Ουκρανία με μεσολάβηση της Τουρκίας και του ΟΗΕ.

    Ερωτηθείσα αν διαπιστώνει πως έχουν γίνει απτά βήματα για την επάνοδο της συμφωνίας σε ισχύ, μετά την απόφαση της Ρωσίας να την εγκαταλείψει στα μέσα Ιουλίου, η κυρία Τόμας-Γκρίνφιλντ απάντησε πως «δεν έχει δει κάποιο τεκμήριο για αυτό ακόμη».

    «Όμως υποπτεύομαι ότι [οι Ρώσοι] ξέρουν πως αν θέλουν τα λιπάσματά τους να διατίθενται στην αγορά, αν θέλουν να συνεχιστούν οι προσπάθειες για να βρεθεί τρόπος να γίνονται οι πληρωμές που ζητούν, τότε θα πρέπει να επιστρέψουν σε αυτή τη συμφωνία. Γι’ αυτό συνεχίζω να είμαι αισιόδοξη, παρότι δεν υπάρχουν και πολλά για να αισιοδοξεί κανείς».

    Σε έναν χρόνο, εξήχθησαν σχεδόν 33 εκατομμύρια τόνοι σιτηρών από την Ουκρανία, γεγονός που συνέβαλε στη σταθεροποίηση των τιμών των τροφίμων σε παγκόσμια κλίμακα και απέτρεψε τον κίνδυνο ελλείψεων και ξεσπάσματος λιμών.

    Πηγή: Ethnos.gr
  • Επισιτιστική κρίση: Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα διατροφικής ανασφάλειας
    Επισιτιστική κρίση: Ποιες χώρες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο πρόβλημα διατροφικής ανασφάλειας

    H Aϊτή, το Σαχέλ και το Σουδάν ανήκουν πλέον στις ζώνες όπου ο κίνδυνος της διατροφικής ανασφάλειας για τους πληθυσμούς τους βρίσκεται στο υψηλότερο επίπεδο, όπως αναφέρουν σε κοινή τους έκθεση ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας των Ηνωμένων Εθνών (FAO) και το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP).

    «Αυτό οφείλεται στους αυστηρούς περιορισμούς στην κυκλοφορία ανθρώπων και αγαθών στην Αϊτή, καθώς και στη Μπουρκίνα Φάσο και το Μαλί, αλλά και στην πρόσφατη έκρηξη συγκρούσεων στο Σουδάν», εξηγούν οι συντάκτες της έκθεσης.

    Ο πόλεμος στο Σουδάν, που ξέσπασε τον Απρίλιο μεταξύ του αρχηγού του στρατού και του αντιπάλου του, είναι πιθανό «να έχει σημαντικές επιπτώσεις για τις γειτονικές του χώρες», προειδοποιεί η έκθεση.

    Αυτές οι τέσσερις χώρες εντάσσονται στον κατάλογο εκείνων (Αφγανιστάν, Νιγηρία, Σομαλία, Νότιο Σουδάν και Υεμένη) που έχουν ήδη τεθεί σε κατάσταση συναγερμού και απαιτούν «την πιο επείγουσα προσοχή».

    Μέρος του πληθυσμού τους εκτίθεται σε λιμό ή κινδυνεύει να υποφέρει από αυτόν, κάτι που αντιστοιχεί στη φάση της «καταστροφής» (φάση 5), την υψηλότερη της ταξινόμησης επισιτιστικής ασφάλειας (CIP), όπου οι κάτοικοι αυτών των χωρών διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης της κατάστασής τους προς καταστροφικές συνθήκες γιατί βρίσκονται ήδη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (φάση 4).

    Η έκθεση εξετάζει συνολικά 18 «καυτές εστίες» πείνας σε όλο τον κόσμο, που περιλαμβάνουν 22 χώρες και επιχειρεί να δώσει μια προοπτική έξι μηνών.

    Εκφράζει ακόμη ανησυχία για αυτές τις ήδη εύθραυστες περιοχές σχετικά με μια δυνητική επιστροφή του κλιματικού φαινομένου Ελ Νίνιο, το οποίο θα είχε 82% πιθανότητα να επιστρέψει κατά την περίοδο Μαΐου-Ιουλίου, σύμφωνα με μελέτη την οποία επικαλείται η έκθεση.

    Το Ελ Νίνιο συνήθως συνδέεται με άνοδο της θερμοκρασίας, αυξημένη ξηρασία σε ορισμένα μέρη του κόσμου και έντονες βροχοπτώσεις σε άλλα.

    «Αυτή η αλλαγή στα κλιματικά πρότυπα μπορεί να έχει σημαντικές επιπτώσεις για διαφορετικές περιοχές του κόσμου» και ειδικότερα για «πολλές καυτές εστίες πείνας», εκτιμά ο FAO και το WFP.

    Πηγή: Ethnos.gr

  • ΟΗΕ: 258 εκατ. άνθρωποι είχαν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια το 2022
    ΟΗΕ: 258 εκατ. άνθρωποι είχαν ανάγκη από επείγουσα επισιτιστική βοήθεια το 2022

    Ο αριθμός τους καταγράφει σημαντική αύξηση σε σχέση με ένα χρόνο νωρίτερα

    Ως αποτέλεσμα των συγκρούσεων, των οικονομικών σοκ και των κλιματικών καταστροφών, η επισιτιστική ανασφάλεια επιδεινώθηκε στον κόσμο το 2022, με 258 εκατ. ανθρώπους να χρήζουν επείγουσας επισιτιστικής βοήθειας συγκριτικά με 193 εκατ. τον προηγούμενο χρόνο, όπως προειδοποίησαν σήμερα πολλές υπηρεσίες των Ηνωμένων Εθνών.

    «Αυτή η έβδομη έκδοση της Παγκόσμιας Έκθεσης για τις Επισιτιστικές Κρίσεις είναι δριμύ κατηγορητήριο για την αποτυχία της ανθρωπότητας να προχωρήσει προς την εξάλειψη της πείνας, τον υπ’ αριθμόν 2 στόχο της βιώσιμης ανάπτυξης», του ΟΗΕ, δήλωσε ο γενικός γραμματέας των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες, στην εισαγωγή της έκθεσης.

    Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια αυξήθηκε «για τέταρτη συνεχή χρονιά» με εκατομμύρια ανθρώπους να «υποφέρουν από τόσο σοβαρή πείνα που απειλεί άμεσα τη ζωή τους», σημειώνουν οι 17 φορείς του δικτύου αυτού, μεταξύ των οποίων ο Οργανισμός Τροφίμων και Γεωργίας (FAO) του ΟΗΕ, το Παγκόσμιο Επισιτιστικό Πρόγραμμα (WFP) ή ακόμα και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

    Η έκθεση περιλαμβάνει πέντε χώρες παραπάνω σε σχέση με την προηγούμενη, δηλαδή 58 χώρες, το οποίο συμβάλλει στην αύξηση των αριθμών αυτών.

    Η οξεία επισιτιστική ανασφάλεια «παραμένει σε μη αποδεκτό επίπεδο», κυρίως στη Λαϊκή Δημοκρατία του Κονγκό, την Αιθιοπία, το Αφγανιστάν, την Νιγηρία ή ακόμα και στην Υεμένη, σύμφωνα με την έκθεση.

    «Οι συγκρούσεις παραμένουν ο βασικός παράγοντας για επισιτιστικές κρίσεις», ανέφερε ο FAO σε σύνοψη της έκθεσης, αλλά τα οικονομικά σοκ που σχετίζονται με την Covid-19 και τις συνέπειες του πολέμου στην Ουκρανία βάρυναν ιδιαίτερα σε ορισμένες χώρες το 2022.

    Τα ακραία καιρικά φαινόμενα που σχετίζονται με την κλιματική αλλαγή, όπως η ιστορικών διαστάσεων ξηρασία στο Κέρας της Αφρικής ή οι καταστροφικές πλημμύρες στο Πακιστάν, είναι επίσης σημαντικοί παράγοντες για την επιδείνωση αυτής της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • Επισιτιστική κρίση - Κομισιόν: Ενισχύει με 210 εκατ. ευρώ τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψει την παγκόσμια πείνα
    Επισιτιστική κρίση - Κομισιόν: Ενισχύει με 210 εκατ. ευρώ τις τρίτες χώρες, για να αποτρέψει την παγκόσμια πείνα

    Συνολικά, στα 8 δισ. ευρώ εκτιμάται ότι θα φτάσει το ποσό της βοήθειας που θα δοθεί από την ΕΕ μεταξύ 2020-2024 για την επισιτιστική ασφάλεια

    Ενόψει της Συνόδου Κορυφής της G20 στο Μπαλί, η Eυρωπαϊκή Επιτροπή ανακοίνωσε ότι θα παράσχει βοήθεια ύψους 210 εκατομμυρίων ευρώ για να βοηθήσει τρίτες χώρες που πλήττονται από τις καταστροφικές συνέπειες της αυξανόμενης επισιτιστικής ανασφάλειας παγκοσμίως.

    Αυτό το νέο ποσό βοήθειας ανεβάζει τη συνολική υποστήριξη της ΕΕ για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια σε 8 δισεκατομμύρια ευρώ μεταξύ 2020-2024.

    Η πρόεδρος Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν δήλωσε: «Ο πόλεμος της Ρωσίας στην Ουκρανία έχει μεγάλη επίδραση στην παγκόσμια προσφορά τροφίμων. Οι χώρες που ήταν ήδη ευάλωτες σε επισιτιστικά σοκ έχουν τεθεί σε δραματική κατάσταση. Πρέπει να δράσουμε για να αποφύγουμε την πείνα σε ορισμένες από τις φτωχότερες περιοχές του κόσμου. Η ΕΕ στέκεται δίπλα στις πιο ευάλωτες χώρες και σήμερα η ΕΕ επεκτείνει περαιτέρω την υποστήριξή της σε όσους έχουν ανάγκη».

    Η Επιτροπή τονίζει ότι το 2022, τουλάχιστον 205 εκατομμύρια άνθρωποι βρίσκονται επί του παρόντος σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια και χρειάζονται επείγουσα βοήθεια. Αυτό είναι το υψηλότερο επίπεδο που έχει καταγραφεί. Το Αφγανιστάν, η Αιθιοπία, η Νιγηρία, το Νότιο Σουδάν, η Σομαλία και η Υεμένη εξακολουθούν να κινδυνεύουν από λιμό.

    Η χρηματοδότηση της ΕΕ θα παρασχεθεί σε χώρες της Αφρικής, στην Υεμένη, τη Συρία, το Λίβανο και το Αφγανιστάν, καθώς και σε χώρες της Λατινικής Αμερική.

    Εκτός από τη χρηματοδότηση που ανακοινώθηκε σήμερα, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει ήδη διαθέσει επιπλέον 175 εκατομμύρια ευρώ σε ανθρωπιστική βοήθεια για τη στήριξη όσων έχουν μεγαλύτερη ανάγκη στην Ουκρανία και τη Μολδαβία.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ - Protothema.gr

  • Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση
    Κλιματική αλλαγή, πολεμικές συρράξεις και οικονομικές κρίσεις, οι κύριοι λόγοι για ευρεία επισιτιστική κρίση

    Η αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας αποτελεί αδιαμφισβήτητα μια από τις μεγαλύτερες προκλήσεις της σύγχρονης εποχής, ενώ τους τελευταίους μήνες βρίσκεται στο επίκεντρο της παγκόσμιας συζήτησης εξαιτίας της εισβολής της Ρωσίας στην Ουκρανία, δύο χωρών που βρίσκονται ανάμεσα στους μεγαλύτερους εξαγωγείς δημητριακών παγκοσμίως.

    «Αρχικά πρέπει να κατανοήσουμε τις καταβολές του προβλήματος. Τη δεδομένη στιγμή η ερευνητική κοινότητα αναγνωρίζει τρεις κινητήριες δυνάμεις που μπορούν να οδηγήσουν σε μια ευρεία επισιτιστική κρίση: κλιματική αλλαγή, συρράξεις και οικονομικές κρίσεις», δήλωσε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων η επίκουρη καθηγήτρια Καινοτόμων Καλλιεργειών του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, δρ Ιωάννα Κακαμπούκη, η οποία συμμετέχει στην ομάδα του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών που έχει ως αντικείμενο μελέτης την γεωργία και τις καινοτόμες καλλιέργειες, με στόχο την αντιμετώπιση της επισιτιστικής κρίσης και της κλιματικής αλλαγής.

    Το δεύτερο μισό του περασμένου αιώνα, «άλμα» στον διαρκή αγώνα εξάλειψης της «παγκόσμιας πείνας» αποτέλεσε η «Πράσινη Επανάσταση». Παράλληλα, η υιοθέτηση νέων καλλιεργητικών πρακτικών και ποικιλιών, η χρήση καινοτόμων φυτοπροστατευτικών σκευασμάτων, η ανακάλυψη των συνθετικών λιπασμάτων και η σχεδίαση προηγμένων γεωργικών μηχανημάτων εκτόξευσαν την παραγωγή και άλλαξαν για πάντα τον τρόπο αντίληψης της γεωργίας.

    Σύμφωνα με την κ. Κακαμπούκη «οι διαδοχικές επιστημονικές ανακαλύψεις που ακολούθησαν την “Πράσινη Επανάσταση” πολλαπλασίασαν τις μέσες στρεμματικές αποδόσεις και μείωσαν σημαντικά τον υποσιτισμό». «Παρόλα ταύτα», σύμφωνα με τη ίδια «οι σύγχρονοι λιμοί απειλούν σχεδόν 50 εκατομμύρια ανθρώπους σε περισσότερα από 40 διαφορετικά κράτη. Μάλιστα, όλο και περισσότεροι ερευνητές ανά τον κόσμο, κάνουν πλέον λόγο για μια πιθανή παγκόσμια επισιτιστική κρίση».

    Η κλιματική αλλαγή

    «Η κλιματική αλλαγή αποδεδειγμένα εδώ και δεκαετίες αποτελεί ίσως το σοβαρότερο εχθρό της γεωργίας», δήλωσε η ίδια στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ενώ επικαλούμενη την επίσημη αναφορά του Παγκοσμίου Δικτύου ενάντια στις Επισιτιστικές Κρίσεις (GNAFC), υπογράμμισε πως «το 2020 τα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής μεταβολής ώθησαν παγκοσμίως σχεδόν 15 εκατομμύρια ανθρώπους σε οξεία επισιτιστική ανασφάλεια».

    Όπως τονίζεται στην ίδια αναφορά η κ. Κακαμπούκη προσθέτει πως οι « “ένοπλες συγκρούσεις” αποτελούν τον καθοριστικότερο εκ των τριών παραγόντων, με την “κακή κατάσταση της οικονομίας” να ακολουθεί. Ιδιαίτερα, η ρωσοουκρανική διαμάχη προκάλεσε σοβαρό πλήγμα στον αγροδιατροφικό τομέα εκτοξεύοντας τις τιμές βασικών τροφίμων».

    Σύμφωνα με την ίδια, ο κίνδυνος μιας παγκόσμιας επισιτιστικής κρίσης είναι ένα πολυδιάστατο ζήτημα με περιβαλλοντικές, οικονομικές, και πολιτικές προεκτάσεις. «Δεν πρέπει να παραμελούμε τον δριμύ αντίκτυπο της πανδημίας της Covid-19 στις εφοδιαστικές αλυσίδες, από την οποία δεν έχουμε ακόμα ανακάμψει πλήρως, αλλά ούτε και τις φιλοπεριβαλλοντικές δεσμεύσεις μας απέναντι σε διεθνείς φορείς όπως τα Ηνωμένα Έθνη», προσθέτει.

    Η δρ Κακαμπούκη και οι συνεργάτες της προσεγγίζουν το πρόβλημα υπό μια διαφορετική οπτική, σε έρευνες που πραγματοποιούνται στο Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Σύμφωνα με τον υποψήφιο διδάκτορα Αντώνιο Μαυροειδή, ο οποίος μίλησε στο Αθηναϊκό – Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, «η ερευνητική μας ομάδα μελετά τις δυνατότητες των καινοτόμων καλλιεργειών έναντι μιας πιθανής επισιτιστικής κρίσης. Αν και δεν υπάρχει κάποιος αυστηρός ορισμός, σε γενικές γραμμές καινοτόμο μπορούμε να θεωρήσουμε οποιαδήποτε νέα καλλιέργεια που διαθέτει επιθυμητά χαρακτηριστικά και μπορεί να προσαρμοστεί στις επικρατούσες εδαφοκλιματικές συνθήκες μιας ευρύτερης περιοχής».

    Η κ. Κακαμπούκη από την πλευρά της, πρόσθεσε: «Καλλιέργειες υψηλών αποδόσεων και θρεπτικής αξίας, με ικανοποιητική προσαρμοστικότητα σε ξηροθερμικές συνθήκες, και μειωμένες ανάγκες σε λίπανση και άρδευση, ικανοποιούν τους στόχους αειφορίας και παράλληλα, θα μπορούσαν να ενισχύσουν σημαντικά τη διαθεσιμότητα τροφίμων».

    Σημειώνεται τέλος ότι στη χώρα μας επτά νέες καλλιέργειες μειωμένων εισροών (κινόα, τσία, τεφ, νιγκέλα, καµελίνα, σιταροκρίθαρο και γλυκοπατάτα) αναμένονται να αποκτήσουν ειδική ενίσχυση στο πλαίσιο του ελληνικού στρατηγικού σχεδίου της ΚΑΠ.

    Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

  • ΟΗΕ: Εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας
    ΟΗΕ: Εκκλήσεις για την αντιμετώπιση της επισιτιστικής ανασφάλειας

    Ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση για «δράση με την αίσθηση του επείγοντος»

    Ηγέτες από όλο τον κόσμο απηύθυναν χθες, Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου, εκκλήσεις στον ΟΗΕ για την καταπολέμηση της αυξανόμενης επισιτιστικής κρίσης στον κόσμο. Μία κρίση που επιδεινώνεται από αλληλένδετες καταστάσεις μετά τη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία και την έλλειψη λιπασμάτων.

    Σε κοινή δήλωσή τους που δόθηκε στη δημοσιότητα στο πέρας υπουργικής συνόδου που έγινε στο περιθώριο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ στη Νέα Υόρκη, οι ΗΠΑ, η Ευρωπαϊκή Ένωση, η Αφρικανική Ένωση, η Κολομβία, η Νιγηρία και η Ινδονησία εξέφρασαν τη «δέσμευσή τους να δράσουν επειγόντως, σε εύρος και συντονισμένα για να ανταποκριθούν στις επείγουσες επισιτιστικές ανάγκες εκατοντάδων εκατομμυρίων ανθρώπων σε όλο τον κόσμο».

    Αυτοί δεσμεύτηκαν κυρίως να αυξήσουν την οικονομική τους βοήθεια στους ανθρωπιστικούς οργανισμούς και να μην θέσουν περιορισμούς στις επισιτιστικές αγορές και στις αγορές λιπασμάτων, την παραγωγή των οποίων θέλουν να αυξήσουν.

    Η σύνοδος αυτή έγινε στον απόηχο της συνόδου της Ομάδας των Επτά (G7) του Ιουνίου κατά την οποία οι μεγάλες δυνάμεις είχαν δεσμευτεί να διαθέσουν σχεδόν 5 δισεκατομμύρια δολάρια για την καταπολέμηση της επισιτιστικής ανασφάλειας.

    Μιλώντας στην σύνοδο κορυφής μέσω τηλεδιάσκεψης, ο πρόεδρος της Ουκρανίας Βολοντίμιρ Ζελένσκι σημείωσε απευθυνόμενος στη διεθνή κοινότητα ότι «κάθε κράτος που προκαλεί τον λιμό, που προσπαθεί να καταστήσει την πρόσβαση στα τρόφιμα προνόμιο (...) θα πρέπει να καταδικάζεται σθεναρά από τον κόσμο».

    «Ειρήνη δεν υπάρχει μαζί με την πείνα και δεν υπάρχει και αγώνας κατά της πείνας χωρίς ειρήνη», συνόψισε παράλληλα ο Ισπανός πρωθυπουργός Πέδρο Σάντσεθ, ενώ ο Γερμανός καγκελάριος Όλαφ Σολτς απηύθυνε έκκληση για «δράση με την αίσθηση του επείγοντος».

    Ο πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν, ο οποίος θα μιλήσει σήμερα από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ, αναμένεται να ανακοινώσει νέα αμερικανική βοήθεια, σύμφωνα με τον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν, τον έναν από τους οικοδεσπότες της συνόδου.

    Λιμός

    Κατά την ομιλία του χθες από το βήμα του ΟΗΕ, ο Γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν ανακοίνωσε ότι η Γαλλία θα χρηματοδοτήσει «τη μεταφορά ουκρανικού σιταριού με προορισμό τη Σομαλία», χώρα που απειλείται από την πείνα.

    Ανάμεσα στους παράγοντες κρίσης βρίσκονται η πανδημία της COVID-19 που διατάραξε τα δίκτυα διανομής, οι κλιματικές αλλαγές και ο πόλεμος στην Ουκρανία, ενώ αξιωματούχοι κατηγόρησαν χθες τη Ρωσία ότι θέτει σε κίνδυνο την επισιτιστική ασφάλεια.

    «Η αλήθεια είναι ότι (ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ) Πούτιν εκβιάζει τη διεθνή κοινότητα χρησιμοποιώντας το όπλο των τροφίμων», κατήγγειλε ο Σάντσεθ.

    Στην σύνοδο δεν μετείχαν ούτε η Ρωσία ούτε η Κίνα.

    Οι ΗΠΑ έχουν καταστήσει διπλωματική προτεραιότητα την επισιτιστική ασφάλεια, όχι χωρίς απώτερες πολιτικές σκέψεις, στοχοθετώντας την ευθύνη της Ρωσίας. Από μια άλλη πλευρά, πολλές χώρες του Νότου επιμένουν επίσης πάνω στο θέμα αυτό σε ένα πλαίσιο που διευρύνεται με την κλιματική κρίση και τις τιμές της ενέργειας.

    Οι αξιωματούχοι υπογράμμισαν εξάλλου χθες τον «ζωτικής σημασίας» χαρακτήρα της λεγόμενης συμφωνίας της «Μαύρης Θάλασσας», η οποία επιτρέπει την μεταφορά με πλοία των ουκρανικών σιτηρών από τα οποία εξαρτάται ένας αριθμός χωρών της Μέσης Ανατολής και της βόρειας Αφρικής.

    Η συμφωνία αυτή, η οποία υπεγράφη από τη Ρωσία και την Ουκρανία με τη μεσολάβηση του ΟΗΕ και της Τουρκίας τον Ιούλιο, επέτρεψε την επανάληψη των εξαγωγών ουκρανικών σιτηρών μέσω ενός ασφαλούς διαδρόμου.

    «Σε αντίθεση με την παραπληροφόρηση που προέρχεται από τη Μόσχα, τα δημητριακά αυτά και άλλα διατροφικά προϊόντα πάνε εκεί όπου πρέπει, δηλαδή στις χώρες που είναι οι πιο ευάλωτες, εν γένει στον Νότο», διαβεβαίωσε ο Μπλίνκεν. Η συμφωνία επέτρεψε επίσης να «μειωθούν οι τιμές» και «πρέπει να ανανεωθεί, και αυτό επειγόντως», υπογράμμισε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών.

    Η εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία συνέβαλε στην επιδείνωση των ελλείψεων τροφίμων τις οποίες αντιμετωπίζουν χώρες που βρίσκονται μεταξύ των πιο φτωχών του κόσμου.

    Σύμφωνα με αμερικανική έκθεση του Conflict Observatory, περίπου το 15% της ικανότητας αποθήκευσης σιτηρών της Ουκρανίας χάθηκε μετά την έναρξη του πολέμου τον Φεβρουάριο, με αρνητικές επιπτώσεις για την παγκόσμια επισιτιστική ασφάλεια.

    Ανάγκη για λιπάσματα

    «Φαίνεται σαφώς ότι η σημερινή διατάραξη των αλυσίδων εφοδιασμού τροφίμων και ο πόλεμος στην Ουκρανία θα έχουν αντίκτυπο στις επόμενες σοδειές. Υπάρχουν περίπου μία με δύο σοδειές ετησίως και το βλέπουμε ήδη αυτό», είχε προειδοποιήσει νωρίτερα ο Αλβάρο Λάριο, ο οποίος προεδρεύει του Διεθνούς Ταμείου Αγροτικής Ανάπτυξης (IFAD), επιμένοντας στο ζήτημα των λιπασμάτων, σημαντικός παραγωγός των οποίων είναι η Ρωσία.

    «Αυτό θα είναι καταστροφικό την ερχόμενη χρονιά (...) ίσως χειρότερο από αυτό (που υπήρχε) κατά τη διάρκεια της COVID-19», δήλωσε προχθές, Δευτέρα, στο AFP.

    Την περασμένη εβδομάδα, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες προειδοποίησε: «Αν δεν σταθεροποιήσουμε την αγορά λιπασμάτων το 2022, απλώς δεν θα υπάρχουν αρκετά τρόφιμα το 2023».

    Πηγή: Cnn.gr

  • Greenpeace: Ένας στους 3 μπροστά σε διατροφική ανασφάλεια ενώ ο πλανήτης παράγει επαρκή τρόφιμα για όλους
    Greenpeace: Ένας στους 3 μπροστά σε διατροφική ανασφάλεια ενώ ο πλανήτης παράγει επαρκή τρόφιμα για όλους

    Ο πλανήτης παράγει αρκετά τρόφιμα για να θρέψει όλον τον κόσμο, ωστόσο η επισιτιστική ανασφάλεια αυξάνεται διαρκώς καταδεικνύοντας την αποτυχία του αγροδιατροφικού μοντέλου που εφαρμόζεται και φαίνεται ότι δεν αντέχει σε κλυδωνισμούς είτε αυτοί προέρχονται από την κλιματική κρίση είτε την πανδημία ή τον πόλεμο στην Ουκρανία.

    Στο συμπέρασμα αυτό καταλήγει μεταξύ άλλων το κείμενο – απάντηση της Greenpeace, που μέσα από 11 ερωταπαντήσεις, επιχειρεί μία ανάλυση της επισιτιστικής κρίσης στην Ευρώπη και όχι μόνο.

    Σύμφωνα με την περιβαλλοντική οργάνωση, παρά το γεγονός ότι τον τελευταίο καιρό έχουν ανατροφοδοτηθεί οι συζητήσεις σχετικά με την ανάγκη αύξησης της γεωργικής παραγωγής, η λύση δεν είναι η παραγωγή περισσότερων τροφίμων: «Δε λείπουν τρόφιμα για να τραφούμε. Η παγκόσμια γεωργική παραγωγή επαρκεί για να τραφεί ολόκληρος ο πληθυσμός της γης! Σήμερα πετάμε το 30% της παραγόμενης τροφής (αξίας περίπου $940 δις τον χρόνο!), χρησιμοποιούμε το 80% της παγκόσμιας αγροτικής γης για καλλιέργεια ζωοτροφής (αντί τροφής για ανθρώπους!), ενώ το 62% των σιτηρών της Ευρώπης καλλιεργείται για ζωοτροφή και όχι για ανθρώπινη κατανάλωση!» σημειώνει η οργάνωση.

    Ξεκαθαρίζει ότι η εξωφρενική άνοδος των τιμών, οι ελλείψεις σε βασικά είδη και η επισιτιστική κρίση δεν οφείλονται στην έλλειψη προσφοράς τροφίμων, αλλά στις διαρθρωτικά αποτυχημένες διεθνείς αγορές.

    Κατά τα έξι τελευταία έτη, η διατροφική ανασφάλεια αυξάνεται σε όλον τον κόσμο. Το 2020, σχεδόν ένα στα τρία άτομα (2,37 δισεκατομμύρια) ερχόταν αντιμέτωπο με διατροφική ανασφάλεια και 768 εκατομμύρια άτομα υποσιτίζονταν. Πρόκειται για μια πραγματικότητα που επηρεάζει τόσο τον Βορρά όσο και τον Νότο: 10% του πληθυσμού της Ευρώπης υποφέρει από διατροφική ανασφάλεια, 41% στη Λατινική Αμερική, 60% στην Αφρική και 26% στην Ασία. Το θέμα αυτό επηρεάζει κατά κύριο λόγο τις χώρες που έχουν εκχωρήσει τα τρόφιμά τους σε διεθνείς αγορές (70% των ατόμων που υποφέρουν από πείνα ζούσαν το τελευταίο έτος σε αυτές τις χώρες).

    Στο κείμενο επισημαίνεται ότι το τρέχον παγκοσμιοποιημένο βιομηχανικό αγροτικό σύστημα δεν είναι ανθεκτικό σε κλυδωνισμούς. Οι πολλές κρίσεις που αντιμετωπίζει ο πλανήτης (υγεία, κλίμα, ενέργεια ή γεωπολιτική) τονίζουν την αδυναμία του, είτε στη Γαλλία, στην Ευρώπη ή στον υπόλοιπο κόσμο.

    Ενδεικτικτό είναι το γεγονός ότι η COVID-19 ώθησε 320 εκατομμύρια άτομα επιπλέον σε διατροφική ανασφάλεια. Οι οικονομικές συνέπειες της πανδημίας είχαν σημαντικές επιπτώσεις στο παγκοσμιοποιημένο αγροτικό και διατροφικό σύστημά μας – τονίζει η Greenpeace - συμβάλλοντας σε μια απότομη αύξηση των τιμών κατά τα δύο τελευταία έτη (+30% στο διάστημα μεταξύ Ιανουαρίου και Δεκεμβρίου 2021).

    Σύμφωνα με τους συγγραφείς της έκθεσης, αυτή η αύξηση των τιμών, που προϋπήρχε της ουκρανικής κρίσης, τροφοδοτήθηκε επίσης από τα αυξανόμενα ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής, την αυξανόμενη χρήση αγροκαυσίμων, ή την κρίση των τιμών ενέργειας, ενώ ο πόλεμος στην Ουκρανία και οι συνέπειές του καταδεικνύουν για ακόμα μία φορά τον εύθραυστο χαρακτήρα των παγκοσμιοποιημένων αγροτικών και διατροφικών συστημάτων.

    Τα ποσοστά μιλούν από μόνα τους. Η Ρωσία και η Ουκρανία αντιπροσωπεύουν το 12% του συνόλου των εξαγωγών τροφίμων που διακινούνται διεθνώς. Αυτές οι δύο χώρες αντιπροσωπεύουν το 23% των παγκόσμιων εξαγωγών σιταριού (1η και 5η μεγαλύτεροι παραγωγοί στον κόσμο), που αντιπροσωπεύει το 7% της παγκόσμιας κατανάλωσης, καθώς επίσης και το 16% των παγκόσμιων εξαγωγών καλαμποκιού, που αντιπροσωπεύει το 3% της παγκόσμιας κατανάλωσης. Αντιπροσωπεύουν επίσης το 73% του εμπορίου ηλιελαίου (κυρίως από την Ουκρανία). Η Ρωσία είναι ο μεγαλύτερος εξαγωγέας λιπασμάτων στον κόσμο, ο 2ος μεγαλύτερος εξαγωγέας πετρελαίου και ο 1ος εξαγωγέας ορυκτού αερίου στον κόσμο.

    Η κερδοφορία των κολοσσών συνεχίζεται

    Σύμφωνα με την ανάλυση της Greenpeace, την ώρα που άνθρωποι πεινάνε, οι περισσότερες εταιρίες του αγροδιατροφικού τομέα και της ενέργειας αυξάνουν κέρδη και δημοσιεύουν προβλέψεις για ακόμη πιο κερδοφόρα επόμενη χρονιά.

    Όπως αναφέρεται και στην ανάλυση “Αποκρυπτογράφηση σε 11 ερωτήσεις”, η Cargill (ένας από τους μεγαλύτερους διακινητές αγροτικών προϊόντων παγκοσμίως) ανακοίνωσε 5 δισεκατομμύρια καθαρά έσοδα, η Total (ένας από τους παγκόσμιους ηγέτες σε ορυκτά καύσιμα, ιδιαίτερα πετρέλαιο) ανακοίνωσε προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα της τάξης των $9 δισεκατομμυρίων για το πρώτο τρίμηνο του 2022, τριπλάσιο από το προσαρμοσμένο καθαρό εισόδημα του πρώτου τριμήνου του 2021, η Yara (παγκόσμιος ηγέτης στην παραγωγή αζωτούχων λιπασμάτων) τετραπλασίασε τα έσοδά της ανά μετοχή, αντισταθμίζοντας τις υψηλότερες τιμές ενέργειας και τις χαμηλότερες ποσότητες που πωλήθηκαν με υψηλότερες τιμές πώλησης.

    «Γίνεται σαφές ότι σε μια περίοδο όπου κολοσσοί παραγωγής και διακίνησης τροφής κερδοφορούν ενώ διακυβεύεται η διατροφική ασφάλεια εκατομμυρίων ανθρώπων στον πλανήτη, η πείνα αποτελεί κατά κύριο λόγο διαρθρωτικό και οικονομικό ζήτημα και δεν αντιμετωπίζεται με την αύξηση παραγωγής τροφίμων αλλά με πολιτικές αποφάσεις που βάζουν φρένο στις αυξήσεις τιμών, τερματίζουν τις αδικίες και αναδιαμορφώνουν το αγροδιατροφικό μοντέλο της Ευρώπης και φυσικά παγκοσμίως», υπογραμμίζει η οργάνωση.

    Η σπατάλη τροφίμων

    Βάσει του κειμένου, ο πλανήτης παράγει σε παγκόσμιο επίπεδο επαρκή ποσότητα τροφίμων, ενώ οι «καθαρές» ποσότητες θερμίδων που είναι διαθέσιμες παγκοσμίως αρκούν για να καλυφθούν οι διατροφικές ανάγκες του πληθυσμού του πλανήτη.

    Αυτό προκύπτει από το γεγονός ότι ενώ οι καθημερινές ανάγκες ενός ατόμου σε θερμίδες είναι μεταξύ 1.800 και 2.600 κατά μέσο όρο, η ποσότητα των θερμίδων που παράγονται κατά κεφαλή είναι υψηλότερη από κάθε άλλη φορά. Κάθε χρόνο σε όλον τον κόσμο καλλιεργείται ανά άτομο ημερησίως το ισοδύναμο 5.935 θερμίδων και από αυτές:

    • 934 θερμίδες προορίζονται για μη διατροφικές χρήσεις (κυρίως για αγροκαύσιμα),
    • 1.738 θερμίδες χρησιμοποιούνται για τη σίτιση των εκτρεφόμενων ζώων (η κατανάλωση των οποίων θα αποδώσει με τη σειρά της 594 θερμίδες),
    • 1.329 θερμίδες χάνονται ή σπαταλούνται.

    «Θεωρητικά, απομένουν κατά μέσο όρο καθημερινά 2.530 θερμίδες κατά κεφαλή, αριθμός αρκετά μεγαλύτερος από τις συστάσεις του ΠΟΥ για μια υγιεινή και δραστήρια ζωή» υπογραμμίζει η περιβαλλοντική οργάνωση εξηγώντας ότι από τα στοιχεία αυτά προκύπτει ότι «το πρόβλημα της παγκόσμιας πείνας δεν είναι ένα ζήτημα που σχετίζεται με την παραγόμενη ποσότητα αλλά με την οικονομική πρόσβαση και διανομή. Εν ολίγοις, πρόκειται για ένα ζήτημα κοινωνικής δικαιοσύνης».

    Ποιες χώρες είναι πιο ευάλωτες στην αύξηση των τιμών των τροφίμων

    Σύμφωνα με την Greenpeace, αν και η απότομη αύξηση των τιμών των τροφίμων θα έχει παγκόσμιο αντίκτυπο, υπάρχουν χώρες, οι οποίες θα επηρεαστούν ιδιαίτερα. Αυτές είναι:

    • Οι περισσότερο χρεωμένες χώρες, καθώς η αποπληρωμή του χρέους μειώνει την αγοραστική τους ικανότητα στις παγκόσμιες αγορές. Η λήξη του μορατόριουμ για την αποπληρωμή του χρέους (Ιανουάριος 2022) τις βύθισε σε μια κρίσιμη δημοσιονομική κατάσταση.
    • Χώρες που πλήττονται από ακραία καιρικά φαινόμενα λόγω της κλιματικής αλλαγής: π.χ. οι χώρες της Μέσης Ανατολής, όπως το Ιράκ, που υπέστη σοβαρές ξηρασίες το περασμένο καλοκαίρι και η παραγωγή του οποίου επηρεάστηκε άμεσα.
    • Χώρες που βιώνουν ή βίωσαν ένα σημαντικό εθνικό ή περιφερειακό οικονομικό κλυδωνισμό. Π.χ. ορισμένες χώρες της Λατινικής Αμερικής και της Ασίας αντιμετωπίζουν αυτή τη στιγμή πληθωρισμό σε επίπεδα ρεκόρ.

    Αναφορικά με τους πληθυσμούς που επηρεάζονται, περισσότερο ευάλωτες ομάδες θεωρούνται οι γυναίκες, ενώ σε πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, οι εργαζόμενοι στον αγροτικό τομέα και τα φτωχά στρώματα των αστικών περιοχών θα είναι οι πρώτοι που θα επηρεαστούν, με αυτούς που βρίσκονται σε πιο επισφαλή κατάσταση να ξοδεύουν ήδη το 60% του εισοδήματός τους σε τρόφιμα.

    Η λύση της αγροοικολογίας

    Το μοναδικό αγροτικό μοντέλο που μπορεί να εγγυηθεί διατροφική ασφάλεια, επάρκεια, κυριαρχία και ανθεκτικότητα στις κρίσεις είναι η δίκαιη, βιώσιμη και ανθεκτική γεωργία (αγροοικολογία) που στρέφεται σε τοπικά και διαφοροποιημένα αγροδιατροφικά μοντέλα, τονίζει η Greenpeace.

    Ειδικά σε ό,τι αφορά την ελληνική γεωργία, το ελληνικό γραφείο της οργάνωσης έχει δημοσιεύσει 4 άξονες προτεραιότητας για την αναδιαμόρφωση του αγροδιατροφικού μοντέλου στη χώρα και συγκεκριμένα:

    • ενίσχυση εγχώριας παραγωγής,
    • προώθηση μεσογειακής διατροφής,
    • απεξάρτηση από συνθετικά λιπάσματα και
    • συμμετοχή σε ενδυνάμωση ευρωπαϊκών πολιτικών.

    «Με αυτόν τον τρόπο, η ελληνική γεωργία μπορεί να παρέχει επαρκή, θρεπτική, υγιεινή τροφή προσιτής τιμής σε κάθε πολίτη, δίκαιο σταθερό εισόδημα στους παραγωγούς με έμφαση σε όσους παράγουν με αγροοικολογικές μεθόδους, διατροφική κυριαρχία στη χώρα και ανθεκτικότητα στις αλληλένδετες κρίσεις: πόλεμος στην Ουκρανία, πανδημία, οικονομική κρίση, κατάρρευση κλίματος και βιοποικιλότητας. Ήδη, 6.500 πολίτες στηρίζουν τα αιτήματά μας κι απαιτούν από την κυβέρνηση να αναλάβει δράση άμεσα», καταλήγει.

    Πηγή: Ethnos.gr

Sites του Ομίλου

Αγ. Κυριακής 4 | Πύργος Ηλείας | Τηλ: 26210 30400 | Δημοσιογραφικό τμήμα: 6976 869414 | Εμπορικό Τμήμα: 6945 556212 | email: [email protected]

Μ.Η.Τ. 242102 | ΑΦΜ: 105224221 - ΔΟΥ Πύργου | Aρ.Γ.Ε.ΜΗ. 141319425000 | Ατομική Επιχείρηση | Ιδιοκτήτρια - διευθύντρια - διαχειρίστρια - δικαιούχος ονόματος τομέα: Δήμητρα Βέλμαχου | Διευθυντής σύνταξης: Γιάννης Σπυρούνης

Up & High Media & Productions

ilia live smallCopyright © 2011 - 2024 Ηλεία Live!.
Με την επιφύλαξη παντός δικαιώματος.

Μέλος του 
Μητρώο ΜΗ

Τσουκαλάς