Επιστροφή στα πρωτογενή πλεονάσματα το 2023
Σε αναθεώρηση επί τα χείρω των προβλέψεων για τη πορεία της ελληνικής οικονομίας λόγω του πολέμου στην Ουκρανία και της ενεργειακής κρίσης προχώρησε σήμερα η Κομισιόν.
Στις εαρινές προβλέψεις χαμηλώνει το πήχη της ανάπτυξης για φέτος στο 3,5% όταν στις χειμερινές προβλέψεις του Φεβρουαρίου εκτιμούσε ότι ο ρυθμός θα είναι 4,9%.
Αντίθετα προβλέπει επιτάχυνση του πληθωρισμού με τον εναρμονισμένο δείκτη στο 6,3% φέτος έναντι προηγουμένης εκτίμησης για 3,2%.
Για το επόμενο έτος προβλέπει ανάπτυξη στο 3,1%έναντι 3,5% στις χειμερινές προβλέψεις και πληθωρισμό στο 1,9% από 1,1%.
Σημαντική πρόοδο αναμένει η Κομισιόν στο δημοσιονομικό πεδίο καθώς για φέτος προβλέπει μείωση του δημοσιονομικού ελλείματος στο 4,3% του ΑΕΠ από 7,4% το 2021 ενώ για το 2023 βλέπει περαιτέρω συρρίκνωση του δημοσιονομικού ελλείμματος στο 1% του ΑΕΠ και πρωτογενές πλεόνασμα 1,3% του ΑΕΠ.
Το δημόσιο χρέος αναμένεται να μειωθεί περαιτέρω στο 186% του ΑΕΠ το 2022 και κοντά στο 180% το 2023.
Ωστόσο, σημειώνει ότι υπάρχουν δημοσιονομικοί κίνδυνοι που συνδέονται με την πιθανή ενεργοποίηση κρατικών εγγυήσεων που εκδόθηκαν στο πλαίσιο των μέτρων στήριξης, τις νομικές προσφυγές κατά της ΕΤΑΔ και την επικείμενη απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τα αναδρομικά των συνταξιούχων.
Όπως υπογραμμίζει η Κομισιόν το πραγματικό ΑΕΠ της Ελλάδας αναπτύχθηκε κατά 8,3% το 2021 χάρη στην καλύτερη των προσδοκιών τουριστική σεζόν και με την ιδιωτική κατανάλωση να έχει σχεδόν πλήρως ανακάμψει.
Στήριγμα στην οικονομία πρόσφεραν επίσης η σημαντική αύξηση των ιδιωτικών επενδύσεων και η περαιτέρω ανάκαμψη των εξαγωγών, ενώ η χώρα επωφελήθηηκε και από την ανάκαμψη της ΕΕ και των άλλων εμπορικών εταίρων της.
Ωστόσο, καθώς η Ελλάδα και η Ευρωζώνη ετοιμάζονταν να αφήσουν πίσω τους την κρίση της πανδημίας, χτύπησε την πόρτα τους η ενεργειακή κρίση και ο πόλεμος, που:
«Aναμένεται να εντείνουν τις πληθωριστικές πιέσεις και να λειτουργήσουν ως βαρίδι στο διαθέσιμο εισόδημα των νοικοκυριών. Παρόλα αυτά τα μέτρα στήριξης από την κυβέρνησης, οι αυξήσεις του κατώτατου μισθού και οι αποταμιεύσεις που συγκεντρώθηκαν κατά την πανδημία αναμένεται να αντισταθμίσουν εν μέρει τις αρνητικές επιπτώσεις στην ιδιωτική κατανάλωση» αναφέρεται στην έκθεση.
Από την άλλη η απομάκρυνση από το ρίσκο, σε συνδυασμό με τα επίμονα προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα μπορεί να καθυστερήσουν την έναρξη νέων επενδυτικών project, προειδοποιεί η Κομισιόν, αν και προσθέτει ότι η οικονομία θα συνεχίσει να επωφελείται από την αξιοποίηση των πόρων του Ταμείου Ανάκαμψης.
Η αύξηση των εξαγωγών προβλέπεται να παραμείνει ισχυρή, χάρη στον τουρισμό, που θεωρείται «ανθεκτικός» δεδομένου του μικρού μεριδίου των αγορών της Ρωσίας, Ουκρανίας και Λευκορωσίας στις συνολικές αφίξεις.
Σχετικά με τις προοπτικές της οικονομίας σημειώνει ότι ο πόλεμος έχει μεγεθύνει τους κινδύνους για την ελληνική οικονομία, ενώ οι προοπτικές παραμένουν εξαρτημένες από τις τεχνικές παραδοχές της πρόβλεψης της Επιτροπής.
Οι εκτιμήσεις για τις προοπτικές δαπανών των νοικοκυριών και για τη δυναμική των επενδύσεων είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες σε αυτές τις παραδοχές, αναφέρεται.
Αβεβαιότητα υπάρχει και για την τουριστική περίοδο, καθώς τα πραγματικά διαθέσιμα εισοδήματα των εγχώριων και ξένων τουριστών ενδέχεται να μειωθούν λόγω του πληθωρισμού.
Growth forecast for 2022 (%):
— European Commission 🇪🇺 (@EU_Commission) May 16, 2022
🇵🇹 5.8
🇮🇪 5.4
🇲🇹 4.2
🇪🇸 4.0
🇦🇹 3.9
🇸🇮 3.7
🇵🇱 3.7
🇭🇺 3.6
🇬🇷 3.5
🇭🇷 3.4
🇳🇱 3.3
🇫🇷 3.1
🇪🇺 2.7
🇷🇴 2.6
🇩🇰 2.6
🇮🇹 2.4
🇱🇺 2.2
🇸🇪 2.3
🇸🇰 2.3
🇨🇾 2.3
🇧🇬 2.1
🇱🇻 2.0
🇧🇪 2.0
🇨🇿 1.9
🇱🇹 1.7
🇩🇪 1.6
🇫🇮 1.6
🇪🇪 1.0
Spring #ECForecast ↓
Πηγή: Cnn.gr