Οικονομία

Επίδομα ρεύματος: Οι παγίδες του Power Pass που θα κοστίσουν έως 600 ευρώ

Επίδομα ρεύματος: Οι παγίδες του Power Pass που θα κοστίσουν έως 600 ευρώ

Πλησιάζει η ώρα για αίτηση για το επίδομα ρεύματος έως 600 ευρώ. Τι πρέπει να προσέξετε.

Αναδρομικά έως και 600 ευρώ προβλέπει το επίδομα ρεύματος που θα δοθεί μέσα στον Ιούνιο. Η πολυαναμενόμενη πλατφόρμα του Power Pass θα ανοίξει για αιτήσεις προς το τέλος Μαΐου με αρχές Ιουνίου και τα χρήματα θα πιστωθούν απευθείας στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων.

Υπάρχουν όμως κάποια «ψιλά γράμματα» που μπορεί να σας κοστίσουν λεφτά και τελικά να χάσετε την επιδότηση. Πέρα από τα γενικά κριτήρια, από το εισόδημα, μέχρι το ποιο σπίτι έχετε δηλώσει ως πρώτη κατοικία, θα πρέπει να προσέξετε κάποια σημεία στην αίτηση, αλλά και πριν την αίτηση.

Τα κριτήρια και οι δικαιούχοι του Power Pass

Μπορούν να κάνουν αίτηση στο gov.gr όσοι καλύπτουν τις εξής προϋποθέσεις:

  • Δικαιούχος είναι όποιος έχει ετήσιο οικογενειακό εισόδημα έως 45.000 ευρώ
  • Αίτηση κάνουν μόνο οι φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδας
  • Ο λογαριασμός ρεύματος που έχει έρθει, θα πρέπει να έχει συνολική αύξηση τουλάχιστον πάνω από 30 ευρώ
  • Επίδομα ρεύματος δίνεται μόνο για την πρώτη κατοικία

Τι να προσέξετε για να μη χάσετε το επίδομα ρεύματος

Η επιστροφή χρημάτων είναι μόνο για την πρώτη κατοικία, δηλαδή, αν χρησιμοποιείτε το εξοχικό ή κάποιο άλλο σπίτι σαν πρώτη κατοικία, αλλά δεν το έχετε δηλώσει, τότε δεν δικαιούστε επίδομα.

Ένα μεγάλο ζήτημα είναι οι λογαριασμοί ρεύματος των φοιτητών. Σε ό,τι έχει να κάνει με τη φοιτητική κατοικία, οι φοιτητές θα λάβουν το επίδομα ρεύματος 600 ευρώ αν το έχουν δηλώσει ως πρώτη κατοικία στη φορολογική δήλωση. Αν δεν έχει δηλωθεί ή πρόκειται για οποιαδήποτε άλλη περίπτωση ενοικίασης, χάνουν το Power Pass.

Υπάρχουν περιπτώσεις ανθρώπων που άλλαξαν σπίτι μετά την περσινή υποβολή φορολογικών δηλώσεων. Εδώ βέβαια, τα πράγματα είναι πιο απλά, γιατί στην ηλεκτρονική πλατφόρμα μπορούν να δηλώσουν τη νέα πρώτη τους κατοικία.

Μία μεγάλη παγίδα για ορισμένους δικαιούχους είναι το φορολογητέο εισόδημα. Δεν θα πάρουν επίδομα, όσοι έχουν ετήσιο φορολογικό εισόδημα πάνω από 45.000 ευρώ, το οποίο έχει δηλωθεί στις φορολογικές δηλώσεις του 2020 και θα αφορά όλες τις πηγές και όχι μόνο τον μισθό, αλλά και από αποζημιώσεις, ενοίκια, κλπ. Επίσης, για τους έγγαμους, πρέπει να επισημανθεί ότι για να πάρουν το επίδομα θα συνυπολογιστούν τα εισοδήματα των συζύγων. Δηλαδή, αν ο ένας έχει ετήσιο εισόδημα 20.000 ευρώ και ο άλλος 26.000 ευρώ (σύνολο 46.000 ευρώ), τότε δεν μπορούν να κάνουν αίτηση.

Ποιοι μένουν εκτός επιδότησης

  • Δευτερεύουσες ή εξοχικές κατοικίες: Το επίδομα καλύπτει την κατανάλωση για την κύρια κατοικία. Επομένως, για τα εξοχικά ή τις δευτερεύουσες κατοικίες δεν θα λάβουν στήριξη.
  • Κοινόχρηστα: Δεν προβλέπεται επίδομα για το ρεύμα κοινοχρήστων στις πολυκατοικίες.
  • Μικρομεσαίες επιχειρήσεις: Δεν περιλαμβάνονται στους δικαιούχους για επίδομα έως 600 ευρώ.

Πώς κάνετε αίτηση στο gov.gr

Όταν ανοίξει η πλατφόρμα, θα πρέπει να έχετε διαθέσιμα τα εξής 3 στοιχεία:

  • Κωδικοί taxisnet
  • ΑΦΜ
  • IBAN τραπεζικού λογαριασμού

Τα στοιχεία των χρεώσεων και των λογαριασμών για τη ρήτρα αναπροσαρμογής θα αντλούνται από τους παρόχους.

Όταν μπείτε στην πλατφόρμα του gov.gr, θα εμφανίζεται η πρώτη κατοικία που έχει δηλωμένη ο εκάστοτε δικαιούχος στο Ε1, είτε είναι ενοικιαστής, είτε είναι ιδιοκτήτης. Δίπλα στην πρώτη κατοικία, θα υπάρχει και ο αριθμός του ρολογιού αλλά και το ποσοστό κοινής χρήσης συνιδιοκτησίας. Θα πρέπει να διασταυρώσετε εάν είναι σωστά τα στοιχεία που αναγράφονται. Αν δεν είναι, θα μπορείτε να τα διορθώνετε. Όλες οι αλλαγές θα καταχωρούνται και στο μητρώο της ΑΑΔΕ, δηλαδή της εφορίας.

Πριν την ολοκλήρωση της αίτησης, θα πρέπει να καταχωρήσετε το ΙΒΑΝ.

Πηγή: iEidiseis.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις