Μία ενδιαφέρουσα ημερίδα πραγματοποιήθηκε το πρωί του περασμένου Σαββάτου στην αίθουσα του Επιμελητηρίου Ηλείας με θέμα την «Διαχείριση ΑΕΚΚ». Με στόχο την διάχυση της πληροφορίας σχετικά με την ανακύκλωση και την διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων, σπουδαίοι ομιλητές αναφέρθηκαν σε μία σειρά θεμάτων, όπως τις παράνομες χωματερές και τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, την εναλλακτική διαχείριση των αποβλήτων των εκσκαφών κ.α , σε μια συζήτηση την οποία συντόνισε η δημοσιογράφος Πέλυ Μπεβούδα.
Ο μηχανικός μεταλλείων, μεταλλουργός αντιπρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του συλλογικού συστήματος εναλλακτικής διαχείρισης ΑΕΚΚ Κώστας Αγγελόπουλος, αναφερόμενος στο θέμα της ομιλίας τους στην ημερίδα, σε δήλωσή του στο ilialive.gr σημείωσε πως «Πρόσφατα πήραμε επέκταση και στο νομό Ηλείας, συνεργαζόμαστε με την εταιρεία την ΣΑΝΚΕ κι εμείς, ο σκοπός είναι κοινός, είναι η διαχείριση των αποβλήτων, ο στόχος είναι ο ίδιος για όλους μας, βοηθάμε στην οργάνωση της ανακύκλωσης και δε χωρούν σε τέτοιες περιπτώσεις ανταγωνισμοί και αντιπαλότητες. Είμαι ομιλητής εδώ για ένα θέμα πάρα πολύ σημαντικό, την αξιοποίηση των ΑΕΚΚ των αποβλήτων που δεν γίνεται να ξανά περάσουν στο ρεύμα της αγοράς, που δεν θα έχουν την τύχη να έχουνε έναν δεύτερο κύκλο ζωής, που μπορούν όμως να αξιοποιηθούν προκειμένου να αναπλάσουμε με αυτά τα υλικά χώρους και να πετύχουμε αποκατάσταση ανενεργών λατομείων και όχι μόνο και ανασυγκρότηση περιοχών που σήμερα είναι υποβαθμισμένες. Άρα λοιπόν αυτά τα υλικά εκτός από την επεξεργασία τους και την παραγωγή κάποιων δευτερογενών προϊόντων, μπορούν να αξιοποιηθούν και με άλλον τρόπο».
Από την πλευρά του ο οικονομολόγος σύμβουλος ΕΟΑΝ , συνεργάτης της ENVIROPLANT Γιώργος Μανουσόπουλος επεσήμανε ότι: «Η ENVIROPLANT είναι μία εταιρεία η οποία ασχολείται με το περιβάλλον, με την μελέτη και την επίβλεψη έργων στο περιβάλλον περισσότερο, όπως για παράδειγμα το έργο που έχετε εδώ στην Τριανταφυλλιά που έχουμε κάνει την μελέτη και την επίβλεψη εμείς. Θα μιλήσουμε για το κόστος το οποίο πρέπει να υπάρχει στην διαχείριση των οικοδομικών αποβλήτων με βάση το νέο νόμο για να ενημερωθούν πιθανόν πιο σωστά οι φορείς και οι άνθρωποι που ασχολούνται με την διαχείριση αυτή».
Η αναπληρώτρια διευθύντρια εναλλακτικής διαχείρισης Σοφία Τζαρούχη αναφέρθηκε στο αντικείμενό της και έκανε μια γενική εισαγωγή σε ό,τι αφορά την διαχείριση, πως ακριβώς γίνεται, ποια είναι τα προβλήματα που υπάρχουν και ποιες είναι οι προτεινόμενες λύσεις γενικότερα για την διαχείριση των αποβλήτων. "Είναι πάρα πολύ σημαντικό αυτό και στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, αλλά κυρίως για το περιβάλλον. Και ας μην ξεχνάμε ότι ανακυκλώνοντας τα μπάζα βοηθάμε έτσι ώστε να λιγοστεύουν οι πρώτες ύλες. Γιατί είναι πολύ σημαντικό, τα προϊόντα που προκύπτουν από την ανακύκλωση των μπαζών να μπορούμε να τα χρησιμοποιήσουμε. Να γυρίζουν στο ρεύμα της αγοράς…" σχολίασε μιλώντας στο ilialive.gr.
Την αναγκαιότητα της σωστής διαχείρισης των μπαζών, επεσήμανε στη συνέχεια με την σειρά του και ο διδάκτωρ περιβαλλοντολόγος Φίλιππος Κυρκίτσος, ο οποίος επεσήμανε ότι στην χώρα μας, παρά το γεγονός ότι έχουν γίνει κάποια βήματα προς αυτή την κατεύθυνση, δεν είναι αρκετά και πρέπει να γίνουν ακόμα περισσότερα. «Πρόκειται για μια εκδήλωση πάρα πολύ σημαντική, διότι γίνεται για ένα θέμα το οποίο είναι πρώτης προτεραιότητας για την Ε.Ε στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας. Έχουν γίνει πάρα πολλά για την διαχείριση των μπαζών στην Ελλάδα αλλά μένουν πάρα πολλά ακόμα να γίνουν διότι η ανεξέλεγκτη διάθεση συνεχίζει να υπάρχει με ό,τι αυτό συνεπάγεται σε σχέση με τις πρώτες ύλες, τους πόρους και τα ρίσκα που παίρνουμε σαν ανθρωπότητα. Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο σε όλους ότι η σωστή διαχείριση των μπαζών είναι πολιτισμός είναι προστασία περιβάλλοντος είναι πάρα πολλά θετικά στο πλαίσιο της βιώσιμης ανάπτυξης. Ενεργοποιούνται πάνω από 100 επιχειρήσεις σε όλη την Ελλάδα με πάρα πολλούς εργαζόμενους. Αντιλαμβάνεστε ότι αυτό λειτουργεί θετικά για την οικονομία και το σημαντικότερο μπορούν να παραχθούν δευτερογενή υλικά τα οποία θα πήγαιναν σε χωματερές και θα γέμιζαν με προβλήματα κοινωνικά, θα πάνε πάλι στην οικονομία και στην οικοδομή με δευτερογενή υλικά».
Τέλος, ο διαχειριστής της ΣΑΝΚΕ ΕΠΕ Δημήτρης Σταματούκος, εμφανίστηκε ιδιαίτερα ικανοποιημένος για την διεξαγωγή της ημερίδας, καθώς όπως τόνισε στόχος ήταν να πραγματοποιηθεί πολύ νωρίτερα αλλά η πανδημία του κορονοϊού την καθυστέρησε. «Αισθάνομαι ευτυχής, μετά από δύο χρόνια που δημιουργήθηκαν οι μονάδες εδώ, που καταφέραμε να κάνουμε αυτή την ημερίδα την οποία δυστυχώς λόγω κορονοϊού καθυστερήσαμε να την κάνουμε. Θεωρώ ότι είναι μία κίνηση και πρέπει να συνεχιστεί σε όλους τους νομούς. Ο στόχος μας είναι να κάνουμε διάχυση της πληροφορίας τι σημαίνει ανακύκλωση, να αποδείξουμε γιατί τα προϊόντα των εκσκαφών θα πρέπει οπωσδήποτε να πηγαίνουν για ανακύκλωση διότι αυτό σημαίνει κυκλική οικονομία» τόνισε ο κ. Σταματούκος.