Οικονομία

Θεσμός του Ενιαίου Πιστοποιητικού Κληρονομίας: Σε τι αφορά και πού εφαρμόζεται

Θεσμός του Ενιαίου Πιστοποιητικού Κληρονομίας: Σε τι αφορά και πού εφαρμόζεται

Με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας επιδιώκεται η ενοποίηση των βασικότερων πιστοποιητικών που βεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη έννομης σχέσης που συνδέεται με κληρονομικό δικαίωμα.

Το θεσμό του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας προβλέπει σχέδιο νόμου του υπουργείου Ψηφιακής Διακυβέρνησης που δόθηκε σε δημόσια διαβούλευση.

Με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας επιδιώκεται η ενοποίηση των βασικότερων πιστοποιητικών που βεβαιώνουν την ύπαρξη ή μη έννομης σχέσης που συνδέεται με κληρονομικό δικαίωμα.

Με τον τρόπο αυτό, θα διευκολύνονται τα φυσικά πρόσωπα, οι επιχειρήσεις, οι συμβολαιογράφοι, οι δικηγόροι, οι μηχανικοί και άλλες κατηγορίες προσώπων και θα εξοικονομείται χρόνος και θα αποφεύγεται ταλαιπωρία για την απόκτηση διαφορετικών πιστοποιητικών που βεβαιώνουν έννομες σχέσεις που πηγάζουν από το ίδιο βιοτικό συμβάν.

Όπως προβλέπεται σχετικά, με το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα ενοποιούνται τα ακόλουθα πιστοποιητικά:

α) πιστοποιητικό περί αποποίησης ή μη κληρονομίας από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,

β) πιστοποιητικό περί δημοσίευσης ή μη διαθήκης από το Ειρηνοδικείο ή το Πρωτοδικείο,

γ) πιστοποιητικό περί προσβολής - αμφισβήτησης ή μη κληρονομικού δικαιώματος από το Πρωτοδικείο και

δ) πιστοποιητικό περί αναγγελίας ή μη κληρονομικού δικαιώματος από Ειρηνοδικείο.

Το ενιαίο πιστοποιητικό κληρονομίας θα έχει χρονική διάρκεια ισχύος έξι μηνών από την έκδοσή του.

Η αίτηση για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας θα είναι ενιαία για όλα τα δικαστικά καταστήματα της χώρας. Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που έχουν ενταχθεί στο Ολοκληρωμένο Σύστημα Διαχείρισης Δικαστικών Υποθέσεων Πολιτικής και Ποινικής Δικαιοσύνης (Ο.Σ.Δ.Δ.Υ.-Π.Π.), η αίτηση και η παραλαβή του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας θα πραγματοποιούνται ηλεκτρονικά, μέσω της Ενιαίας Ψηφιακής Πύλης της Δημόσιας Διοίκησης (gov.gr-Ε.Ψ.Π.), στην πύλη ψηφιακών υπηρεσιών δικαστηρίων solon.gov.gr. Εφόσον πρόκειται για δικαστικά καταστήματα που δεν έχουν ακόμα ενταχθεί στο Ο.Σ.Δ.Δ.Υ. – Π.Π., η αίτηση και η παραλαβή του ως άνω πιστοποιητικού πραγματοποιούνται με φυσική παρουσία στη γραμματεία του αρμόδιου δικαστηρίου.

Η υποβολή αίτησης για την έκδοση του ενιαίου πιστοποιητικού κληρονομίας και η παραλαβή αυτού δύνανται να πραγματοποιούνται και μέσω των Κέντρων Εξυπηρέτησης Πολιτών.

Πηγή: Cnn.gr

Ακολουθήστε το ilialive.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις Ειδήσεις

Σχετικά Άρθρα

tsoukalas popup